Şefa Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, prof. dr. Theodora Benedek, avertizează că pacienții cu afecțiuni cardio-vasculare care fac COVID riscă să dezvolte o formă severă a bolii. Ea recomandă vaccinarea, aşa cum indică şi Societatea Europeană de Cardiologie.

Durere in pieptFoto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia
  • "Există o declaraţie foarte hotărâtă a Societăţii Europene de Cardiologie în această privinţă, care a fost lansată încă din prima perioadă a pandemiei, când se discuta pe marginea vaccinurilor, dacă sunt sau nu periculoase.
  • Riscul de efecte adverse la vaccin există, nu există un vaccin perfect care să nu dea o reacţie adversă, dar dacă eşti bolnav cardiovascular şi faci COVID-19, riscul de a face o formă severă este mult mult mai mare. Aşa că Societatea Europeană de Cardiologie recomandă cu tărie bolnavilor cardiovasculari să facă schema de vaccinare completă", a declarat pentru Agerpres dr. Theodora Benedek.

Potrivit medicului, există pacienţi care fac infarct miocardic după ce au avut COVID-19 şi de aceea se impune tratarea continuă a pacienţilor cardiovasculari, să nu existe sincope aşa cum au fost în prima parte a perioadei de pandemie.

  • "Sunt pacienţi care vin după COVID-19 cu infarct miocardic, tocmai pentru că acest COVID-19 le-a sensibilizat arterele coronare şi au dezvoltat infarct.
  • Noi, cardiologii, trebuie să facem front comun cu tot corpul medical şi să încercăm să organizăm cursurile de diagnostic, de tratament, de tratament intervenţional, să păstrăm unele dintre proceduri fiindcă nu se poate să laşi pacientul cardiovascular netratat, numai pentru faptul că este pandemie", a mai arătat şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul SCJU Târgu Mureş.