3.603.264 de certificate verzi COVID-19 au fost descărcate în total de români începând din luna iulie, de la lansarea platformei certificat-covid.gov.ro, iar în ultima săptămână s-a înregistrat o creștere semnificativă de certificare descărcate - peste 650.000, a anunțat marți Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

Certificatul digital european pentru Covid-19Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

"În ultima săptămână au fost eliberate 650.000 de certificate, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă", a subliniat Andrei Baciu.

Creșterea este explicabilă, având în vedere faptul că în orașele cu rata de infectare de peste 3 la mie, certificatul digital COVID-19 a devenit obligatoriu pentru intrarea la restaurant, bar, mall, la spectacole, la piscină sau la evenimente private, precum nunți, botezuri sau petreceri.

Aproximativ 94% dintre certificatele descărcate atestă vaccinarea, iar restul testarea sau trecerea prin boală, a precizat secretarul de stat Andrei Baciu.

Numărul certificatelor verzi COVID descărcate de români a fost de aproape 750 de mii în prima săptămână de la lansare, însă apoi a început să scadă.