13.963 de români au primit doza 3 de vaccin împotriva COVID-19 până astăzi la prânz, iar oamenii continuă să vină în centrele de vaccinare. De asemenea, 25.774 de persoane s-au programat în platforma de programare pentru doza 3, în condițiile în care programările în platformă au fost deschise aseară, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Doza 3 se face doar cu vaccin Pfizer sau Moderna, la alegere, și se poate administra inclusiv încrucișat: cine a făcut primele două doze cu Pfizer poate opta acum pentru vaccin Moderna și invers.

Vaccinare impotriva COVID-19Foto: CNCAV

Pe tipuri de vaccin:

  • pentru vaccinul Pfizer s-au programat 24.082 persoane
  • pentru vaccinul Moderna s-au programat 1.692 de persoane.

"Trebuie să fim responsabili în perioada următoare, avem nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi să respectăm regulile și să ne vaccinăm, având în vedere faptul că prin vaccinare evităm riscul de formă gravă, riscul de spitalizare, riscul de deces și riscul de răspândire a virusului", a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță are și o veste bună: în marea majoritate a județelor, rata de vaccinare este în creștere, iar în ultimele două săptămâni s-a observat o prezență crescută în centrele de vaccinare.

"Este important să înțelegem că varianta Delta se răspândește cu atât de mare viteză încât pentru persoanele care nu au niciun fel de protecție, riscul să se infecteze în următoarea perioadă este foarte mare", a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

"Nu cred că își dorește nimeni să ajungă pe un pat de Terapie Intensivă, să nu poți să respiri, să nu ai aer. Cred că ține de responsabilitatea noastră și dacă nu o să înțelegem că trebuie să respectăm regulile, vom avea foarte multe pierderi în această pandemie, pierderi de vieți omenești care pot fi părinții noștri, frații noștri, oameni apropiați", a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Peste 3,6 milioane de certificate verzi COVID-19 au fost eliberate în total până acum în România, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

România a primit până în acest moment peste 19.784.000 de doze de vaccin, iar față de săptămânile trecute nu au avut loc alte donații sau vânzări de vaccinuri, a precizat secretarul de stat Andrei Baciu.