Ministrul Sănătății, întrebat despre introducerea certificatului COVID și pentru profesori: Vom discuta / Angajații din sistemul sanitar care nu prezintă certificat COVID pot fi concediați

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 28 septembrie 2021, 10:17 Actualitate | Sanatate


Platforma certificat COVID
Foto: Hotnews
Angajații din sistemul medical care refuză vaccinarea anti-COVID și testarea vor avea contractul de muncă suspendat, iar după 30 de zile se poate ajunge la concediere, prevede proiectul de lege promovat de Ministerul Sănătății, a explicat marți ministrul Cseke Attila. Întrebat despre introducerea certificatului COVID-19 și pentru cadrele didactice, el a spus că se va discuta cu miniștrii.

Cseke Attila a spus că proiectul de lege, pus în dezbatere publică luni de Ministerul Sănătății, este o măsură necesară în această perioadă și se aplică pe perioada stării de alertă. Proiectul urmează să fie adoptat de guvern și trimis apoi Parlamentului.

Ministrul interimar al Sănătății a explicat că personalul medical din spitale, din Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Aviație (avioanele și elicopterele SMURD), Ministerul de Interne, inclusiv din instituțiile subordonate, trebuie să prezinte la locul de muncă certificatul verde COVID-19, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea. Dacă nu vor face acest lucru, le va fi suspendat contractul de muncă, iar după 30 de zile se va putea ajunge la concediere.

Întrebat dacă se intenționează introducerea obligativității certificatului verde și pentru profesori, Cseke Attila a răspuns: "Dacă există alte domenii în care se dorește să se introducă această obligativitate, vom discuta cu miniștrii de resort”.

Ce prevede proiectul de lege:
 • "Art. 1 În vederea desfășurării activității pe perioada stării de alertă, în cadrul unităților sanitare, publice și private, astfel cum sunt reglementate de Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă și în cadrul unităților subordonate, în cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și în cadrul unităților subordonate, precum și în cadrul laboratoarelor de analize medicale, denumite în continuare unități publice și private, personalul este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din următoarele condiții:
 • a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
 • b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
 • c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății."
 • (2) Costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2, în condițiile prevăzute la alin. (1) lit. c), sunt suportate de către personalul din cadrul unităților publice prevăzute la alin. (1).
 • (3) Prin excepție de la prevederile alin. (2) pentru personalul din cadrul unităților publice care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, activitatea de testare se organizează, cu suportarea costurilor, de către angajator.
 • (4) Pentru unitățile private prevăzute la alin. (1), costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora.
 • Art. 2 (1) Conducerea unităților publice și private ia măsurile necesare în vederea verificării certificatelor digitale al UE privind COVID-19 prin intermediul aplicației mobile "Check DCC", precum și în vederea interzicerii accesului la locul de muncă personalului care nu îndeplinește una din condițiile prevăzute la art. 1 alin. (1).
 • (2) În situația prevăzută la alin. (1), contractele în baza cărora își desfășoară activitatea personalul din unitățile publice și private se suspendă de drept, pe o perioadă de 30 de zile.
 • (3) Suspendarea dispusă în condițiile alin. (2) încetează la data la care personalul prezintă certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din condițiile prevăzute la art. 1 alin. (1).
 • (4) În situația în care personalul din unitățile publice cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept.
 • (5) În situația în care personalul din unitățile private cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea.
 • Art. 3 (1) Nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 2 alin. (1) reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, aplicată conducătorului unității respective.
 • (2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii în condițiile alin. (1) se realizează de personalul împuternicit din cadrul direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București și din cadrul Inspecției Sanitare de Stat.
Proiectul de lege privind obligativitatea prezentării certificatului verde COVID pentru anumite categorii profesionale și expunerea de motive poate fi consultat integral aici.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2755 vizualizari

 • +8 (14 voturi)    
  Legea NU a fost votata si nici n-a trecut de CCR (Marţi, 28 septembrie 2021, 10:33)

  Gryphus [utilizator]

  deci angajatii NU pot fi concediarti daca NU se vaccineaza ca vorbim la prezent la la viitor.

  dar e greu cu limba romana pt udmr
  • +1 (3 voturi)    
   sa vina din alte tari (Marţi, 28 septembrie 2021, 13:52)

   Laurell [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Sa vina medici si asistente medicale din Asia si Africa plus studentii care sunt in Romania sa ramana aici.
 • +12 (14 voturi)    
  da, (Marţi, 28 septembrie 2021, 10:54)

  .vasile [utilizator]

  ca si cum avem prea multi si avem de unde alege
 • +11 (19 voturi)    
  Nu se poate legifera obligativitate otova (Marţi, 28 septembrie 2021, 11:00)

  D-or [utilizator]

  Poate unii au contraindicatii la vaccinare, poate au deja anticorpi, poate au rude care au facut reactii grave la vaccin.

  De exemplu, in familia mea au fost reactii cu durere, edeme si pareze pe un picior si pe linia materna si pe linia paterna la rude apropiate, respectiv, veri primari. Aceste reactii sunt prezentate pe prospectele vaccinurilor, am verificat asta.

  Conform tuturor principiilor medicale, nu ar fi un risc inacceptabil pentru mine, respectiv, un risc mai mare decit boala pe care am facut-o deja de 2 ori in forme usoare?
  • +5 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 septembrie 2021, 12:31)

   [anonim] i-a raspuns lui D-or

 • +3 (9 voturi)    
  Care e raspunderea personala a ministrului pt reac (Marţi, 28 septembrie 2021, 11:05)

  D-or [utilizator]

  Care e raspunderea statului, dar, mai ales, directa, personala a celor care au semnat ordinul, respectiv, proiectul de lege in cazul reactiilor la vaccinare?

  Actul legislativ trebuie sa cuprinda si despagubirile ce se vor acorda in caz de reactii pe termen imediat sau pe termen lung, precum si sanctiunile penale pentru cei care au efectuat vaccinarea ignorind contra-argumentele victimei.
 • +5 (9 voturi)    
  Pas cu pas (Marţi, 28 septembrie 2021, 11:23)

  Un cititor [utilizator]

  Mai întâi e un act voluntar, apoi trebuie să te testezi, apoi trebuie să te vaccinezi. Mai întâi medicii, apoi profesorii, apoi toți angajații de la stat, apoi toți angajații din mediul privat. Apoi, copii, apoi vrâstnicii.
  Prima data cu două doze, apoi cu trei, apoi cu patru, apoi cu cinci. Și tot așa. Până se termină alfabetul grecesc cu variantele inventate.

  Pas cu pas.

  Asta au votat oamenii, asta primesc.
  • 0 (6 voturi)    
   pana (Marţi, 28 septembrie 2021, 13:17)

   vizirul [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   la un punct (pas) ai dreptate; mai departe ,in fata indolentei,a negarii si a lipsei de bun simt trebuie sa intervina statul prin aplicarea obligativitatii acestor negationsti si teribilisti; nu exista alta solutie pentru binele public si pentru intrarea in normalitate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by