80% dintre bolnavii de cancer sunt nevoiți să își cumpere medicamentele / Mulți pacienți mor înainte de a fi diagnosticați și tratați, din cauză că nu au acces la timp la investigații

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 27 septembrie 2021, 11:20 Actualitate | Sanatate


Pacient in Romania
Foto: Agerpres
​Programul Național de Oncologie din România este subfinanțat cronic, investigațiile medicale nu sunt decontate, bolnavii trebuie să își cumpere singuri tratamentul, iar unii pacienți mor înainte de a fi diagnosticați și tratați, deoarece există întârzieri de luni de zile de la momentul suspiciunii de cancer până la diagnosticarea certă și începerea tratamentului - sunt concluziile unui sondaj realizat printre bolnavii de cancer în cadrul conferinței naționale a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai mare asociație ce reprezintă pacienții oncologici din țara noastră.

Principalele concluzii desprinse din aceasta conferința Federației Asociațiilr Bolnavilor de Cancer:
 • Subfinanțarea cronică a Programului Național de Oncologie;
 • Nedecontarea investigațiilor medicale pe toate palierele care conduc la un tratament personalizat / țintit;
 • Nedecontarea chirurgiei oncologice în privat, precum sunt decontate parte din procedurile de radioterapie și chimioterapie.
 • Nedecontarea tuturor formelor de radioterapie;
 • Lipsa specialiștilor din radioterapie – medici, asistenți, tehnicieni, fizicieni, dar și în oncologie și chirurgia oncologică.

La finalul conferinței, pacienţii au completat un chestionar prin televoting, cu următorul rezultat:

 • În pandemie pacienţii nu au avut acces facil la monitorizare, la tratamentele curative.
 • Nu și-au găsit medicamentele indicate în tratamentul de zi cu zi, iar monitorizarea a lăsat mult de dorit.
 • Întârzieri de luni de zile de la suspiciunea de cancer și până la diagnosticarea certa, mulți dintre pacienți, decedând până la diagnosticare.
 • Toți pacienţii / participanții au votat în unanimitate obligativitatea vaccinării tuturor pacienților / cetățenilor acestei țări împotriva SARS-CoV-2, pentru ca și România să intre într-o minimă normalitate și în rândul țărilor responsabile din UE.
 • În continuare, serviciile medicale oferite în spitalele de stat sunt deficitare, pacienţii alegând cu predilecție serviciile private, chiar dacă implica co-plată.
 • Peste 80% dintre respondenți au declarat ca au fost nevoiți să își cumpere medicamentele necesare din schemele de tratament oncologice, chiar dacă aceste tratamente sunt gratuite prin Programul Național de Cancer.
 • 100% din repondenți solicită implementarea Planului Național de Cancer: Acest plan ar face ordine în oncologie și ar bugeta corect necesarul României privind acoperirea costurilor tuturor segmentelor medicale, începând cu screening, depistare precoce, control si tratament al cancerului, îngrijiri paliative dar și un Registru National al Cancerului care ar monitoriza toate cele amintite mai sus (banii alocați programului, pacienți, incidența, etc).
 • Pacienţii au reclamat lipsa din spitale a consilierii psihologice și de nutriție oncologica. Aceste servicii de suport ar conferi o aderență și o complianță ridicată la tratament.
 • Peste 70% din pacienți au punctat lipsa implicării medicului de familie in diagnosticarea bolii.

Conferința Națională a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer s-a desfășurat în perioada 23 - 26 septembrie, având ca temă "Noutăți terapeutice în tratarea cancerului în România".

"După o pauză de un an, generată de pandemie, am dorit o întâlnire directă cu colegii noștri din țară (peste o suta de pacienți, aparținători si lideri de asociații de pacienți) pentru a discuta despre noile terapii privind tratarea cancerului dar și despre creionarea Planului Național de Oncologie la nivelul Parlamentului României. Criteriul de participare la conferința a impus prezentarea certificatului de vaccinare cu schema completă, dar și testarea lor cu teste rapide înainte de înregistrare la conferință. Evenimentul a fost transmis integral pe pagina de Facebook a FABC și pe platforma Pacientul in Direct.În ultima perioadă, pacienții cu cancer au fost și sunt în continuare în dificultate de a accesa serviciile medicale, multe tratamente lipsesc, și problemele sunt multiple", spun reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Printre invitați s-au numărat doamna Conf. Dr. Diana Loreta Păun – Consilier Prezidențial, Administrația Prezidențială, doamna senator Nicoleta Pauliuc - inițiator proiecte legislative în domeniul oncologiei, doamna Conf. Dr. Adela Cojan - Președinte CNAS, domnul Prof. Dr. Daniel Coriu – Președinte Colegiul Medicilor România, domnul Prof. Dr. Viorel - Robert Ancuceanu – președinte Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Prin implementarea Planului Național de Cancer, pacienţii spera într-o calitate a vieții crescută, iar lupta lor ar fi doar cu boala, nu și cu sistemul de sănătate.

Pe zona de știință și politici publice, Conf. Univ. Dr. Av. Dan Cimpoeru a menționat necesitatea reglementării prescripțiilor Off-label în România astfel încât și țara noastră să se alăture celorlalte state UE care deja au făcut-o. Regimul off-label presupune ca un medicament este prescris pentru alte indicații decât cele din prospect. În multe situații, pentru pacienţii bolnavi de cancer este ultima alternativă terapeutică. De altfel, instanțele de judecată au confirmat aceasta poziție și au dat câștig de cauză pacienților în peste 85 de dosare pe calea ordonanței președințiale.

Pandemia a demonstrat necesitatea implementării sistemului de Home Delivery (transportul tratamentului la domiciliu), care ar oferi o șansa pacienților cronici nedeplasabili, în general, dar și pacienților oncologici, în particular. Implementarea acestui sistem în UK a adus economii la bugetul sanatatii, de 5,5 miliarde lire sterline Intr-un an. Printr-un studiu comparativ cu UK, în perioada de urgență din anul 2020, au decedat cu 6.000 de pacienți oncologici mai mult față de media zilnică de 150 de pacienți, conform Globocan.

"Pacienţii cer de urgență depolitizarea sistemului de sănătate, dar și stabilitate la conducerea Ministerului Sănătății și a celorlalte instituții din sistemul sanitar, altfel vom cere în instanță respectarea drepturilor pacienților, încălcate în mod flagrant de factorul politic, dar și în Parlamentul UE", arată Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2895 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  care cancer? care boli? (Luni, 27 septembrie 2021, 11:26)

  Andres [utilizator]

  Ce, mai exista alte boli in afara de COVID in Romania?
  Nu se poate. Va rog sa va reveniti. S-a terminat Congresul PNL, a castigat primul mincinos al tarii, gata, acum inaopi la restrictii. Hai cu vaccinarea sa avem incidenta de 10-20 daca se poate..din pix
  • -2 (4 voturi)    
   Greu cu cititiul la antivaccinisti! (Luni, 27 septembrie 2021, 12:28)

   misescu [utilizator] i-a raspuns lui Andres

   Nu ai citit articolul dar comentezi. Oamenii spun clar ca vaccinarea ar trebui sa fi eobligatorie :). Adica oamenii aia care au acces in spitale cu greu in perioada dar vad dificultatile date de pandemia de covid spun ca: Toți pacienţii / participanții au votat în unanimitate obligativitatea vaccinării tuturor pacienților / cetățenilor acestei țări împotriva SARS-CoV-2, pentru ca și România să intre într-o minimă normalitate și în rândul țărilor responsabile din UE.
 • +5 (11 voturi)    
  Si ultima umilinta, cand mor se spune ca e covid (Luni, 27 septembrie 2021, 11:31)

  Gryphus [utilizator]

  dupa ce statul roman ii lasa sa moara ii si umileste spunanad ca au murit de covid, nu de nepasarea sistemului sanitar si a guvernantilor
 • +3 (9 voturi)    
  Hmmm (Luni, 27 septembrie 2021, 11:39)

  Sah [utilizator]

  Da...guvernul nu are timp si de ei, guvernul se ocupa sa ne apere pe toti impotriva vointei noastre!
 • +7 (7 voturi)    
  Old news (Luni, 27 septembrie 2021, 11:59)

  UnOarecare [utilizator]

  Votezi vechii nomenclaturisti si traiesti ca in sec.19
 • 0 (4 voturi)    
  oare? (Luni, 27 septembrie 2021, 12:12)

  cucuveauamov [utilizator]

  oare isteria Covid sa fie o cauza?
 • 0 (4 voturi)    
  premierul echipei castigatoare (Luni, 27 septembrie 2021, 14:14)

  nash pandelica [utilizator]

  spunea, azi, pe sticla, jurnalistilor cu microfonul, cum ca a luat o masura ...tare, impotriva plandemiei. si anume, transformarea unor spitale, in spitale covid..
  e o zicala din batrani: desteptul invata din greselile altora, omul de rand, din greselile proprii, iar prostul da mereu prin aceiasi groapa.
  deci, facem ce stim. cu rezultatele care le stim. cum ne spune el comandante arafat.
  deci, ce spuneati despre depistarea cancerului ?!
  • 0 (0 voturi)    
   Cauze deces in 2020 I.N.S. și C.N.S.I.S. (Luni, 27 septembrie 2021, 16:06)

   Vasile [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   Intr-un clasament din total numar decese in 2020 care au fost 297.345 din care : bolile aparatului circulator 162.780 ( >54%), tumori 49767(<17%) si boli ale aparatului respirator 38578 (din care boli pulmonare cronice 5870) ...ceea ce figureaza oficial ca avand legatura cu Covid-19 rezulta 11.01%. Ati auzit vreun vaccin, obligatie de a te vaccina, restrictii , zone colorate sau mai stiu eu ce pentru primele 2 categorii de decese? Totusi primul loc e de peste 5 ori fata de zarva actuala! sursa : BULETIN INFORMATIV
   NR. 12/2020 INSTITUTUL NAŢIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ
   CENTRUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ
   ŞI INFORMATICĂ ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by