Terapia Cluj, cel mai mare producător autohton de medicamente, anunță că are în acest moment, în țară, un stoc de 1,3 milioane de tablete de FluGuard (Favipiravir), antiviral folosit în tratarea COVID-19, pentru a răspunde nevoilor imediate din valul 4 al pandemiei, și poate asigura livrarea a încă 2,4 milioane de tablete în primele două săptămâni ale lunii octombrie și alte 2,4 milioane de tablete în prima săptămână a lunii noiembrie, având în vedere creșterea alarmantă a numărului de cazuri.

Antiviralul FavipiravirFoto: Terapia Cluj

Peste 25.000 de pacienți români cu forme ușoare și medii de COVID-19 au fost tratați cu Favipiravir

Antiviralul FluGuard (Favipiravir) este distribuit în acest moment în spitale, dar Terapia Cluj caută, împreună cu autoritățile, o soluție rapidă ca acest antiviral oral care și-a dovedit eficiența în tratarea COVID-19 să poată fi prescris în fazele incipiente ale infecției cu virusul SARS-CoV-2 de către medicii de familie pentru a fi eliberat pacienţilor în farmacii, în baza unei reţete medicale.

Spre deosebire de antiviralul Remdesivir, care se administrează intravenos, medicamentul Favipiravir este sub formă de pastile, astfel că pacienții și-l pot administra și singuri, la domiciliu, dacă îl pot lua din farmacie.

Peste 25.000 de pacienţi români cu forme uşoare şi medii de COVID-19 au fost tratați cu succes cu antiviralul Favipiravir, de la includerea medicamentului în protocolul de tratament COVID-19 de către Ministerul Sănătății.

Favipiravir este inclus în protocolul de tratament al COVID-19 în România din martie 2020.

"Doar cu solidaritate vom reuși să trecem cu bine peste valul patru, al variantei Delta. Este în continuare nevoie de sprijin, motiv pentru care și în acest nou val, Terapia va continua să susțină sistemul de sănătate și pacienții români în această luptă împotriva pandemiei Covid-19. De asemenea, lucrăm cu autoritățile în beneficiul pacienților pentru a crea un protocol de prescriere a antiviralului Fluguard de către medicii de familie şi de eliberare în farmacii pentru pacienții cu forme ușoare și medii, diminuând totodată presiunea pe spitalele care tratează cazurile COVID-19", a declarat Dr. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj.

Favipiravir urmează să fie autorizat pentru tratarea COVID-19 în Statele Unite și Japonia

De la începutul pandemiei, Favipiravir este evaluat în peste 50 de studii clinice. Studiile finalizate, care au inclus peste 800 de pacienți cu COVID-19, au dovedit eficacitatea și siguranța acestui antiviral, mai ales la administrarea în faza incipientă a bolii.

Astfel, Favipiravir a redus cu 4 zile timpul până la eliminarea virusului din organism, cu ameliorarea mai rapidă a simptomelor. În același timp, aceste beneficii au determinat reducerea riscului spitalizării și a necesarului de oxigen.

La sfârșitul 2021 sunt așteptate rezultatele celor mai importante studii clinice, care vor fi folosite pentru autorizarea Favipiravir în tratamentul COVID-19 în Statele Unite, Brazilia, Mexic și Japonia.