​​Colegiul Medicilor din România avea înregistraţi în baza de date, la jumătatea lunii septembrie, 1.884 de medici cu liberă practică în specialitatea anestezie şi terapie intensivă. Cei mai mulţi dintre ei activează în Capitală, 523, urmată de Cluj cu 165 şi de Timiş, cu 147. Cei mai puţini medici de ATI sunt în Călăraşi, 3 la număr, Ilfov și Tulcea, câte 6.

Sectie de Terapie Intensiva COVID-19Foto: Report.md

Prof.Dr. Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de ATI a declarat că deficitul major de medici de ATI este un fenomen global, dar că la noi dimensiunea acestui fenomen este îngrijorătoare, existând la acest capitol un deficit de 30%. Prof. Dr. Săndesc a atras atenţia că numărul de personal medical din secţiile de ATI este cel mai mare din toate secţiile existente într-un spital, fiind necesar un medic de ATI la 2, 3, maximum 4 paturi de ATI.

Medicul a explicat şi că detaşarea medicilor şi a personalului medical este o soluţie esenţială în această perioadă, dar că aceste mutări au o limită, pentru că este nevoie de specialişti peste tot. Nici extinderea dusă la limită a secţiilor de ATI existente nu este o soluţie, spune Prof. Dr. Săndesc, mai ales în contextul incediilor devastatoare de la Spitalul din Piatra Neamţ şi de la Institutul Matei Balş.

„Cunoaştem situaţia, global este vorba despre un deficit major de medici, dar şi de alte categorii profesionale în specialitatea ATI, şi desigur în acest context iată, vedem situaţii de deficit foarte mare în unele zone. Avem fenomenul de deşertificare pur şi simplu în unele zone care iată sunt suprapuse cu deşertificarea geografică, mai ales în zone din sudul ţării, cum sunt Călăraşiul, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, numărul de specialişti este foarte foarte mic”, a mai spus el. (Sursa: news.ro)