Noua Unitate de Primiri Urgenţe a Spitalului “Bagdasar Arseni” din Capitală, cea mai modernă din ţară, nu are încă autorizaţie de securitate la incendiu, deşi a fost deschisă din 3 septembrie. IGSU a precizat pentru News.ro că motivul este ”neîndeplinirea în totalitate a prevederilor legale” şi că trebuie completate documentaţiile tehnice depuse. “În caz de incendiu, eu răspund”, este replica managerului unităţii sanitare.

noua UPU a Spitalului BagdasarFoto: News.ro

La solicitarea făcută de News.ro în data de 10 august către DSU, trimisă apoi spre soluţionare la IGSU, general maior Iamandi Dan-Paul, şeful IGSU a explicat, într-un răspuns scris transmis în 13 septembrie, că secţia UPU a Spitalului “Bagdasar Arseni” a fost pusă în funcţiune, (n.red la data de 3 septembrie 2021) informaţia fiind comunicată şi prin mass-media.

În răspuns se arată că pe data de 21.07.2021 conducerea spitalului a depus la ISU o cerere pentru emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu. Echipele ISU au verificat apoi în teren măsurile de apărare împotriva incendiilor şi îndeplinirea cerinţei fundamentale de securitate la incendiu, însă au constatat neîndeplinirea, în totalitate, a prevederilor legale. În răspuns mai scrie că soluţionarea cererii de autorizaţie de securitate la incendiu înaintată de Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar Arseni” depinde de reprezentanţii unităţii sanitare, care vor trebui să completeze documentaţiile tehnice depuse.

“Vă comunicăm faptul că secţia UPU a Spitalului “Bagdasar Arseni” a fost pusă în funcţiune, informaţia fiind comunicată şi prin mass-media. De asemenea, pentru emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu, a fost depusă cererea în 21.07.2021. Pentru soluţionare, au fost efectuate verificări cu privire la realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor şi îndeplinirea cerinţei fundamentale de securitate la incendiu, constatându-se neîndeplinirea în totalitate a prevederilor legale. Soluţionarea cererii depinde la acest moment de reprezentanţii unităţii sanitare, care vor trebui să completeze documentaţiile tehnice depuse”, scrie în răspunsul formulat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Deschisă pe răspunderea managerului

Noua Unitate de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă “Bagdasar Arseni”, deschisă pe data de 3 septembrie, pe proprie răspundere a beneficiarului, adică a conducerii unităţii sanitare

Contactat, Andi Nodiţ, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă “Bagdasar Arseni” a explicat că noua Unitate de Primiri Urgenţe nu are încă autorizaţie de securitate la incendiu şi că mai sunt documente de depus la ISU, după ce experţii Inspectoratului au cerut suplimentarea documentaţiei. Manager: “Atât timp cât eşti în proces de autorizare, beneficiarul unui astfel de obiectiv asumându-şi răspunderea, poate deschide. Personalul medical şi pacienţii sunt mult mai mulţumiţi, aici se poate face medicină de urgenţă corect”

“În momentul de faţă, Unitatea de Primiri Urgenţe, obiectivul nou, funcţionează din plin, este deja o medie de 200 de prezentări în fiecare zi de când a fost deschisă, de două săptămâni aproape, oamenii sunt mult mai mulţumiţi şi vorbesc aici de personalul medical, şi cu siguranţă şi pacienţii, lucru pe care îl vom vedea în chestionarul de feed-back abia la sfârşitul lunii. Sunt cu totul şi cu totul alte condiţii, omeneşti, de secol 21, şi în care se poate face medicină de urgenţă corect.

Această sintagmă, ”deschis pe proprie răspundere”, este în accepţiunea Ordonanţei 80/2021, dacă nu mă înşel, emisă la 30 iunie, în sensul că, atâta timp cât eşti în proces de autorizare, beneficiarul unui astfel de obiectiv asumându-şi răspunderea, poate deschide. În stadiul ăsta ne găsim. Noi, în continuare suntem în comunicare permanentă cu cei de la ISU, dânşii au mai cerut o suplimentare a documentaţiei depusă de noi sau o detaliere, au mai cerut de asemenea unele remedieri de ordin tehnic, cum ar fi nişte procese de matare, adică o procedură tehnică de închidere a unor orificii, din câte am înţeles de la şeful serviciului tehnic, de înlocuire a uneia dintre uşile secundare de acolo, din obiectiv, lucru care s-a făcut, şi urmează să depunem procesele-verbale, s-a făcut înainte de deschidere, urmează să depunem procesel- verbale şi referitor la aceste lucrări şi nişte planuri cu situaţia efectivă din obiectiv.

Există un plan initial pe care dânşii l-au avizat, pe parcursul construcţiei şi al intervenţiilor, inclusiv în aceste intervenţii ultime, despre care vă spuneam mai devreme, au apărut modificări, modificări care trebuie să se regăsească într-un plan final, care să fie vizat spre neschimbare, aşa este titulatura din câte am înţeles de la cei de la ISU, ”vizat spre neschimbare„, şi, atunci, odată cu această viză, se emite şi autorizaţia.

Sper că mai durează puţin dar asta nu împietează cu nimic asupra funcţionării în deplină legalitate a obiectivului”, a declarat pentru News.ro managerul Spitalului Clinic de Urgenţă “Bagdasar Arseni”.

”Vechiul amplasament prezenta un risc înmiit”

Întrebat cine este răspunzător dacă izbucneşte un incendiu în noua secţie UPU inaugurată la “Bagdasar Arseni” până la obţinerea efectivă a autorizaţiei ISU, managerul unităţii sanitare a spus că el răspunde într-un astfel de caz. Andi Nodiţ: “Eu, cu siguranţă. Vechiul amplasament al Unităţii de Primiri Urgenţe prezenta un risc înmiit”

“Eu, cu siguranţă, dar să ştiţi că îmi asum acest risc , această răspundere, pentru că, din punctul meu de vedere şi al oricărui om normal , nespecialist în ce înseamnă normative şi standarde şi legislaţie ISU, vechiul amplasament al Unităţii de Primiri Urgenţe prezenta un risc înmiit faţă de riscul pe care îl prezintă noua Unitate”, a declarat managerul Spitalului “Bagdasar Arseni”.

Noua Unitate de Primiri Urgenţe a Spitalului “Bagdasar Arseni”, pusă în funcţiune pe data de 3 septembrie 2021, pe propria răspundere a beneficiarului, adică a conducerii unităţii sanitare/Ce s-a întâmplat înainte de această dată/Noua UPU, inaugurată cu întârziere din cauza unor cabluri

Noua Unitate de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă “Bagdasar Arseni” a fost inaugurată pe data de 3 septembrie 2021. Managerul unităţii sanitare a explicat atunci că noua UPU se află în faza finală de obţinere a autorizaţiei ISU şi că obiectivul îndeplineşte, conform constatărilor reprezentanţilor ISU, toate condiţiile necesare autorizării şi că a fost pus în funcţiune pe propria răspundere a beneficiarului, în conformitate cu prevederile legale privind apărarea împotriva incendiilor.