Vom avea din nou restricții în această toamnă? Scenariul mai puțin optimist al lui Răzvan Cherecheș: „Am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare și niciun plan pentru valul 4”

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 6 septembrie 2021, 6:22 Actualitate | Sanatate


Razvan Chereches
Foto: Arhiva personala
Restricțiile ar putea reveni în această toamnă, odată cu creșterea accelerată a cazurilor de COVID-19 pe fondul răspândirii tulpinei Delta, autoritățile neavând pregătit un plan pentru valul 4, susține într-un interviu pentru HotNews.ro Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. „Nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă", a spus el.

Info pe scurt:


 • Numărul cazurilor de îmbolnăviri de COVID-19 va continua să crească "garantat" în perioada următoare, afirmă Răzvan Cherecheș, unul dintre cei mai vizibili specialiști în spațiul public în perioada pandemiei, cunoscut ca Profu' de Sănătate Publică.
 • Pentru o încetare a creșterii în acest moment, autoritățile ar fi trebuit să ia măsurile potrivite încă de acum două săptămâni, lucru care nu s-a întâmplat.
 • În această toamnă am putea vedea din nou restricții precum obligativitatea purtării măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor sau închiderea restaurantelor, având în vedere faptul că "peste vară autoritățile nu au fost preocupate de măsurile care să contrabalanseze creșterea din această toamnă, astfel încât să facă restricțiile din toamnă mai ușoare".
 • În plus, niciuna dintre măsurile de prevenire a apariției de focare de COVID-19 în școli nu a fost pregătită din timp, spune Răzvan Cherecheș.
 • În ceea ce privește segmentul HoReCa, poate cel mai afectat de pandemie, este foarte probabil să ne întoarcem de unde am plecat acum câteva luni, pentru că nici aici nu s-au luat niciun fel de măsuri pentru ca valul 4 să nu mai închidă, spre exemplu, ușile restaurantelor.
 • Pot fi angajații din anumite sectoare, precum cei din spitale și cei din învățământ, obligați să se vaccineze? "Parlamentul nu și-a asumat răspunderea să discute acest lucru deoarece ar fi o măsură nepopulară și care le-ar afecta intenția de vot", este de părere Răzvan Cherecheș.
 • Până unde pot merge restricțiile diferențiate vaccinați - nevaccinați? Persoanelor nevaccinate nu li se pot impune restricții care să le afecteze accesul la bunuri de bază, ci doar în ceea ce privește activitățile opționale, subliniază Răzvan Cherecheș.
 • "Guvernul și Parlamentul, în această vară, au fost în concediu. Nu și-au asumat răspunderea pentru valul care urmează, nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă", consideră expertul în Sănătate publică.

Masca în exterior, limitarea libertății de mișcare și a programului magazinelor după o anumită oră, foarte probabile


Vom avea din nou purtarea măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor, închiderea restaurantelor și așa mai departe", spune expertul în Sănătate publică.

"Numărul de cazuri va continua să crească pentru că nu există niciun motiv pentru care să scadă sau să înceteze creșterea. Ca să avem o încetare a creșterii, ar fi trebuit ca acum două săptămâni să se fi luat măsurile potrivite. Or, nu s-au luat. Practic, în următoarele două săptămâni, vom avea o creștere garantată, de la zi la zi", declară Răzvan Cherecheș, unul dintre cei mai vizibili specialiști în spațiul public în perioada pandemiei, cunoscut ca Profu' de Sănătate Publică.


Răzvan Cherecheș este de părere că "punând vaccinarea deoparte, în condițiile în care nu suntem la un procent de vaccinare de peste 50% din populație, practic suntem exact în situația în care am fost toamna trecută, dar cu o tulpină mai infecțioasă. Asta înseamnă că ceea ce ar fi trebuit făcut până în acest moment ar fi fost pregătirea începerii școlii și conștientizarea faptului că în această toamnă și iarnă vom avea din nou restricții, care vor varia de la județ la județ, în funcție de procentul de vaccinare - cu cât rata de vaccinare dintr-un județ este mai redusă, cu atât restricțiile vor fi mai severe în județul respectiv."

"Vom avea din nou purtarea măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor, închiderea restaurantelor și așa mai departe", spune expertul în Sănătate publică.

Restricțiile din această toamnă vor fi prețul plătit pentru faptul că "peste vară autoritățile nu au fost preocupate de măsurile care să contrabalanseze creșterea din această toamnă, astfel încât să facă restricțiile din toamnă mai ușoare", subliniază Răzvan Cherecheș.


"Niciuna dintre măsurile de prevenție a focarelor în școli nu a fost pregătită din timp"


Cel mai la îndemână exemplu oferit de Profu' de sănătate publică: școlile, în condițiile în care se știa că în această toamnă urmează să vină valul 4: "Știm, în acest moment, că măsurile de prevenție a apariției unor focare în școli sunt: purtarea măștii în permanență, ventilația în toată sălile de clasă și testarea periodică, săptămânală, a tuturor copiilor și a tuturor profesorilor. Niciuna dintre aceste măsuri nu a fost pregătită, corespunzător, din timp."


Mai mult, dacă a fost un segment afectat semnificativ în pandemie, a fost segmentul HoReCa, închis pentru perioade lungi de timp, spune Răzvan Cherecheș. Nici aici nu s-au luat niciun fel de măsuri pentru a nu ne întoarce de unde am plecat, acum câteva luni: "În condițiile în care știm în acest moment că o ventilație care schimbă aerul de mai multe ori pe oră poate să controleze transmiterea infecției într-un spațiu închis și poate să scadă semnificativ riscurile, dacă s-ar fi discutat peste vară, dacă s-ar fi făcut un program național de subvenții pentru introducerea de sisteme de ventilație în restaurante, peste toamnă și iarnă ar fi fost posibil ca acestea să continue să funcționeze, în loc să stea închise perioade lungi de timp, care să aibă un impact masiv asupra angajaților din această industrie și a familiilor lor."

Cum ar putea arăta restricțiile diferențiate pentru vaccinați și nevaccinați


O întrebare aflată pe buzele multora în această perioadă: vom avea restricții diferențiate vaccinați-nevaccinați? Și dacă da, cum vor arăta ele?

"Din perspectiva sănătății publice, orice măsură care duce la scăderea interacțiunii sociale, la scăderea interacțiunii dintre oameni, duce automat la scăderea ratei de transmitere a virusului. Persoanele vaccinate au un nivel de protecție - știm că peste 80% dintre persoanele vaccinate nici nu se infectează și nici nu transmit infecția. Este ca și cum ar purta încă două rânduri de măști, dacă pot spune așa, au o protecție suplimentară față de persoanele nevaccinate. Mai mult, persoanele nevaccinate sunt cele care sunt la risc de simptome severe și deces. Sunt extrem de puține persoane complet vaccinate care au ajuns să fie internare și aceste persoane, de cele mai multe ori, sunt persoane în vârstă, care au multiple alte comorbidități și au o stare de fragilitate a organismului extrem de avansată, astfel încât chiar și simptomele ușoare date de infecția după vaccinare au fost suficiente ca să deregleze funcționarea organismului", explică Răzvan Cherecheș.


În condițiile în care ar exista restricții de un fel sau altul pentru persoanele nevaccinate, "practic acest lucru ar reduce interacțiunea între persoanele cele mai vulnerabile și, în consecință, ar scădea rata de transmitere a virusului. Asta din perspectiva sănătății publice", arată Profu' de sănătate publică.

Persoanelor nevaccinate nu li se pot impune însă, în niciun caz, restricții care să le afecteze accesul la bunuri de bază, ci doar în ceea ce privește activitățile opționale, subliniază Răzvan Cherecheș: "Orice fel de restricție care să afecteze accesul la bunuri de bază, la cumpărat pâine, apă, produse de bază, este imposibilă. Restricții pot fi impuse doar pe activitățile complementare, opționale: festivaluri - nu există dreptul de a merge la un festival, călătorii în străinătate - care ar favoriza transmiterea dintr-o țară în alta, orice fel de transport aerian - tot mai multe companii aeriene impun restricții. Dar toate acestea nu sunt drepturi, ci sunt privilegii. Privilegiile pot să fie restricționate, drepturile nu."

Pot fi medicii și profesorii obligați să se vaccineze?


Pot fi anumite categorii profesionale obligate să se vaccineze? Sunt țări în care personalul medical, spre exemplu, are obligația de a se vaccina. În țara noastră s-a vorbit despre testarea din buzunarul propriu a personalului medical care nu s-a vaccinat, însă măsura este deocamdată doar în stadiul de proiect.

"Aici este o discuție în jurul căreia Guvernul s-a tot învârtit, dar nu a abordat-o", spune Răzvan Cherecheș: "Pentru orice loc de muncă există o fișă de medicină a muncii care trebuie completată ca să poți să lucrezi în locul respectiv. Dacă angajatorul decide că pentru locul de muncă respectiv. Dacă angajatorul decide că pentru locul de muncă respectiv, astfel încât să îți poți desfășura activitatea în condiții de siguranță, este nevoie să fii vaccinat și introduce în fișa de medicina muncii acest aspect, aceasta este o discuție care ar fi trebuit să aibă loc la nivel de Guvern și Parlament - în ce măsură această măsură afectează drepturile oamenilor de a lucra în anumite domenii sau în compania respectivă. Pentru că, dacă scrie asta în fișa de medicina muncii, atunci nu poți să fii angajat - este ca și cum te-ai duce să te angajezi la mină și tu ai un singur plămân, nu ai cum să lucrezi acolo pentru că afectează funcția respiratorie.""Dacă un angajator decide că este nevoie să fii vaccinat ca să desfășori activitatea respectivă, practic vaccinarea devine obligatorie pentru segmentul de industrie respectiv sau pentru compania respectivă. Ori aceasta este o situație care trebuia legiferată de Parlament. Noi avem un vid legislativ în România în ceea ce privește activitatea persoanelor vaccinate și nevaccinate. Iar Parlamentul nu și-a asumat răspunderea să discute acest lucru deoarece ar fi o măsură nepopulară și care le-ar afecta intenția de vot. Și atunci, au lăsat lucrurile să meargă de la sine și au mutat deciziile dificile pe umerii angajatorilor", explică Răzvan Cherecheș.

În toate țările, deciziile s-au luat la nivel central - dacă să fie medicii sau personalul medical vaccinați în mod obligatoriu, dacă să fie profesorii vaccinați în mod obligatoriu, arată Răzvan Cherecheș: "Aceste măsuri trebuie decise la nivel central, nu pot să fie decise la nivelul directorului unei școli sau al unui director de spital. Guvernul și Parlamentul, în această vară, au fost în concediu. Nu și-au asumat răspunderea pentru valul care urmează, nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă."Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20787 vizualizari

 • -23 (45 voturi)    
  mereu autoritatile sunt in urma (Luni, 6 septembrie 2021, 7:03)

  Barbaneagra [utilizator]

  Nu e posibil sa nu stii cand va ploua sau cand va lovi pandemia, cand vine valul 4, 5, 6, fara ca tu, autoritate de stat, sa nu iei masuri.
  Ce masuri ar fi trebuit sa ia guverul:
  - sa alfabetizeze populatia rurala care inca mai crede ca Ceausescu e la putere, Dumnezeu sa-l tina.
  - sa scoata armata ca sa injecteze populatia ramasa cu mintea pe vremea Inchizitiei.
  - sa dea bani cananelor tv private ca sa nu mai submineze campania de vaccinare (oricum nu ar fi fost de ajuns si nesimtirea mogulilor politici depaseste asteptarile).
  - sa ceara parerea "specialistilor" neluati in seama, care se trezesc "specialisti" in orice.
  • +13 (21 voturi)    
   Sarcasm? (Luni, 6 septembrie 2021, 8:25)

   JoeTheDow [utilizator] i-a raspuns lui Barbaneagra

   Este greu sa imi dau seama.
   • +5 (5 voturi)    
    heh (Luni, 6 septembrie 2021, 9:37)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui JoeTheDow

    cine stie?sa vedem miscarile guvernului :D
  • +11 (21 voturi)    
   Noroc cu tine (Luni, 6 septembrie 2021, 8:38)

   lumi74321 [utilizator] i-a raspuns lui Barbaneagra

   Depune-ti CV-ul la guvern, sigur te vor angaja.
   • +2 (8 voturi)    
    nu are loc de cei mai buni ca: Turcan, Catu (Luni, 6 septembrie 2021, 9:29)

    hopsinoi [utilizator] i-a raspuns lui lumi74321

    ,DOCTOR general Nicolae Ciucă (cu teza neplagiata?), Vlad Voiculesti, etc
  • +10 (44 voturi)    
   Care val 4? (Luni, 6 septembrie 2021, 8:47)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Barbaneagra

   Ca daca te uiti la cazuri suntem de 20 de ori mai bine decat Israelu si UK, alea cu 120% vaccinati.
   https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_the_United_Kingdom#Cases
   https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Israel#Graphs
   https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Romania#New_cases_per_day
   Ei ai o evolutie similara cu anul precedent la cazuri in Uk si Israel si la noi nimic..
   La noi se pare ca nevaccinarea functioneaza.
   Sincopele astea statistice sunt observabile si de "analfabetii" care ii vrei luatid e armata.
   • +12 (32 voturi)    
    :))) (Luni, 6 septembrie 2021, 9:08)

    balex [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    stai că vine analfabetul ala de jurma și desenează el 50k morți pe zi dacă nu se impune masca la wc, pe baza graficelor lui de tik-tok.
   • -14 (30 voturi)    
    Poporul roman este mai sanatos decat (Luni, 6 septembrie 2021, 9:16)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    natiunile asa zis-pure, gen evrei si englezi. Acestia nu s-au amestecat cu altii in decursul istoriei ptr a-si pastra sangele nealterat, si astfel bolile lor specifice s-au transmis (tot nealterate) din generatie in generatie (mai ales miopia). Ai nostri s-au amestecat cu toti, avem sistem imunitar si anticoropi de la toate populatile care au trecut pe aici, si acesta este unul din motivele ptr care poporul roman este, genetic, mai sanatos decat cel britanic sau evreu. O a doua expliactie este manacrea, mult mai sanatoasa la noi decat la ei.
    Sanatatea populatiei locale este principalul motiv ptr care coronavirusul nu a facut ravagii la noi cum a facut la altii...
    • -4 (18 voturi)    
     asta e de genul Pavel Coruț (Luni, 6 septembrie 2021, 10:10)

     hdd [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     poporul român a fost vaccinat cu forța, obligatoriu, în comunism.

     Există o serie de vaccinuri pe care românii le-au făcut când erau mici. Ei bine, cei din vest le-au făcut opțional.

     Este singura explicație plauzibilă.
     Un prieten american care locuiește în România, îmi explica faptul că în US cunoaște cca 10 persoane din contactele lui principale (deci nu prietenul unui prieten, ci oamenii pe care îi cunoștea direct) care au murit de covid. Cu vârste între 17 și 50 ani, fără comorbidități.

     În România în schimb, singură persoană care pe care o cunoaște care a murit de covid era un prieten... grec!

     E destul de clar că țările fostului bloc comunist, vaccinate cu forța, au făcut față mai bine pandemiei.
     Știu că teoretic sunt pt altceva etc etc. Dar practic - funcționează, acum.

     Înainte să dați cu huo, citiți statisticile, uitați-vă pe cifre. Și pe 2020, și cele recente.
     • +3 (7 voturi)    
      Și Ungaria? Dar Cehia? (Luni, 6 septembrie 2021, 11:09)

      marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui hdd

      Ai răspuns unor pavelcoruțisme cu o versiune opusă (și egal de imbecilă). Pavelcoruțism progresist, să-i spunem. Sau Pavel Coruț după ce a luat bani pentru Cântarea Pandemiei.

      Întreg raționamentul tău se duce drept în cap de îndată ce ne mai uităm și la alte țări care îndeplinesc criteriile stabilite de tine - dar a căror rezultat nu se potrivește cu ce îndrugi tu acolo.
     • +3 (11 voturi)    
      Un prieten de a unui prieten... a crapat. (Luni, 6 septembrie 2021, 11:12)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui hdd

      Aud deastea constant.
     • 0 (6 voturi)    
      E ipoteza imunitatii ridicate de la vaccinul BCG (Luni, 6 septembrie 2021, 12:34)

      Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui hdd

      Cica ar functiona ca un polidin. Nu-i exclus, dar nu stiu daca s-a confirmat. In Estul Europei se face BCG la varste mici.
     • -4 (4 voturi)    
      cati prieteni ai in Romania? (Luni, 6 septembrie 2021, 18:24)

      alt.cineva [utilizator] i-a raspuns lui hdd

      Faptul ca nu cunosti direct pe cineva care a murit nu inseamna ca nu mor oameni. Poate sa insemne doar ca esti intr-un anumit cerc de oameni ce nu a fost atinsa asa de tare de covid sau pur si simplu nu ai multi prieteni sau prietenii tai la randul lor nu au multi prieteni.
      Tatal meu are multi colegi la lucru caruia le-au murit parinti sau rude, de cele mai multe ori infectate chiar de cei ce nu credeau in covid.

      E adevarat ca americanii au mai multe comorbiditati ca sunt mai obezi, dar nu uita ca si in Romania sunt foarte multi obezi si supra ponderali in ultimii ani, care pare sa fie noul normal.. "dupa o varsta". Daca ai merge in Olanda ai vedea ca sunt oameni ce arata la 60-70 de ani super bine, fara sa aibe alea 10-20 kg minime in plus ce le gasesti la noi. Asta adaugat la faptul ca in Romania inca se fumeaza mult tabac, nu ajuta deloc.

      Si pentru cei ce spun ca Romanii au gena sanatoasa: tineti minte ca suntem printre ultimile locuri la speranta de viata din Europa: 75 ani.
    • +4 (10 voturi)    
     Tu glumesti, nu? (Luni, 6 septembrie 2021, 10:58)

     Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     E o poanta foarte buna.

     Evreii au fost peste tot pe Pamant, inca mai sunt parca in China sau India, nu mai retin. S-au amestecat bine de tot cu toata Europa si o buna parte din Asia. Iar englezii=celti+romani (toate neamurile imperiului)+ango-saxono-iuti (nemti)+vikingi+sclavii vikingilor+normanzi (vikingi+francezi)+francezi nativi (Anglia a stapanit o parte din Franta)+evrei+indieni, pakistanezi, hongconghezi, arabi, suanezi, africani, jamaicani+etc. etc. etc.
   • +6 (14 voturi)    
    Să nu mâncăm rahat, zic! (Luni, 6 septembrie 2021, 9:33)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Israelul și Marea Britanie au făcut testare în masă a copiilor înainte de a începe școală. Familiile cu pozitivi la testul rapid au fost la rândul lor carantinate și testate.
    La noi nu știu dacă mai sunt testate regulat nici cadrele medicale.
    Ascunderea gunoiului sub preș nu înseamnă curățenie...
    • +7 (9 voturi)    
     Si mortii unde sunt? (Luni, 6 septembrie 2021, 11:34)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     La noi adica? Daca avem morti ca la ei si testare ca la noi, unde gresim?
   • -6 (18 voturi)    
    Lasa in pace Israel si UK (Luni, 6 septembrie 2021, 10:54)

    Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Aia sunt pe alta planeta, niste decenii sau secole mai incolo. Compara cu ce a fost la noi in valul 3 de ex. Sau valul 2. Acum testarile nu mai sunt depasite ca inainte, cresterea e clar exponentiala, ca la carte. Trebuie facut ceea ce va fi facut oricum, adica bagat masca obligatorie peste tot. Si ar trebui testari in masa in scoli, universitati, spitale etc. Chiar si pt. vaccinati (sufli in iaurt, nu te arzi...)
   • -1 (3 voturi)    
    daca nu testezi, nu ai cazuri (Luni, 6 septembrie 2021, 18:16)

    alt.cineva [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    In Israel, UK, Olanda si toate tarile civilizate in care politicienii incearca macar sa para ca le pasa de populatie au facut testarea gratis.
    In Israel sunt multe cazuri tocmai pentru ca testeaza toti copiii din scoala saptamanal, multi dintre ei asimptomatici.

    Hai sa mai stam cateva saptamani, sa vedem la noi ce-o sa fie dupa ce incepe scoala. Normal ca daca nu testezi ai cazuri putine, in Romania probabil numarul adevarat tot timpul este 50% peste numarul oficial pentru ca multi nu isi permit sa se testeze si nici nu sunt curiosi.
  • -11 (29 voturi)    
   Dacă impui restricții nu dovedești pregătire. (Luni, 6 septembrie 2021, 8:51)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Barbaneagra

   Ne dăm cu părerea și suntem critici, de multe ori exagerat. Covid a fost cu restricții severe când nu exista nici-un tratament, când nu se știau mai nimic despre virus. Acum sunt multe vaccinuri și proceduri medicale de intervenție verificate, deci estre normal ca restricțiile să fie punctuale, pentru cei nevaccinați. Restricțiile să fie combinate cu măsuri coercitive pentru cei care fac propagandă antivaccin și care nu au pregătirea necesară pentru a putea vorbi despre asta. Eu i-aș acuza de crimă împotriva umanității pe antivacciniștii violenți. Pentru cine sa vaccinat nu trebuie să fie nici-o restricție, nici masca sdă nu fie obligatorie.
   • +1 (11 voturi)    
    restrictii se vor impune, dar nu va (Luni, 6 septembrie 2021, 9:20)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    mai fi lock-down. Se vor impune ceva restrictii la circulatia pe timp de noapte, eventual sa nu mai intri in mall si restaurant decat cu certificat de vaccinare, dar de inchis totul nu ve va mai inchide.
    • +3 (23 voturi)    
     Nu poti impune restrictii cu 30% vaccinati. (Luni, 6 septembrie 2021, 9:34)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Alea se pot pune doar cand ai peste 60%. Iti place sau nu, decizia romanului de rand sa nu se vaccineze il portejeaza de intentiile guvernului care nu il reprezinta.
  • +7 (35 voturi)    
   aha, nu vrei si lagar pt nevaccinati? (Luni, 6 septembrie 2021, 8:59)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Barbaneagra

   Si btw, nu sari prea departe cu numerele, de ex, valul 7 nu-l mai apuci, o sa crapi de foame in beci.
   Auzi la el, injectare cu armata? Te crezi in nazism bah?
   PS: uita-te nitel la tarile supervaccinate, Israelul are un sfert cu a treia doza deja si se pregatesc de a patra. Ti se pare ca e asa efectiv vaccinul????
   • -3 (13 voturi)    
    Israel și UK au făcut testare rapidă în masă (Luni, 6 septembrie 2021, 9:35)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Înainte de a reveni copii la școală și testate și familiile celor suspecți cu RT-PCR
    Retorică de fraier
    • +7 (7 voturi)    
     Nu inteleg de ce tre sa ai un raspuns (Luni, 6 septembrie 2021, 14:06)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     la orice, doar ca sa iti iasa retorica de fraier!!!!
    • 0 (0 voturi)    
     Testarea un Uk este la fel de ceva timp. (Marţi, 7 septembrie 2021, 9:32)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     Nimic extraordinar in ultimele luni. Vezi mai jos.
     https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&facet=none&pickerSort=desc&pickerMetric=total_deaths&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=~GBR&Metric=Tests
  • +5 (23 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 septembrie 2021, 10:08)

   [anonim] i-a raspuns lui Barbaneagra

 • -4 (28 voturi)    
  cum să (Luni, 6 septembrie 2021, 8:34)

  nahir [utilizator]

  existe vreun plan pt. valul 4 al SARS-Cov2? Singurul lucru important pt. musiu cîțu, șeful campaniei de vaccinare anti-covid, este șefia pnl. Ca mâine parcă-l aud pe iohannis că urmărește cu interes și îngrijorare cum mor pe capete nevaccinații îmbolnăviți de SARS-Cov 2 episodul 4.
  • +6 (12 voturi)    
   traian.c (Luni, 6 septembrie 2021, 9:02)

   tcvl [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   Foarte corect spus, nu există nici un plan pentru că se ocupă de altele mai importante . Se va aplica tactica simplă - aplicarea restricțiilor peste tot, școala online. Altfel, trebuiau pregătite tot felul de scenarii, proceduri și, evident, nu are cine să le gândească
 • +9 (15 voturi)    
  Viitorul apropiat nu suna bine. (Luni, 6 septembrie 2021, 9:13)

  AxaCentrala [utilizator]

  Aceasta este viața noastră de acum înainte, în valuri de restrictii. Vaccinati sau nu.
  Greu de digerat, dar asta se pare ca ne asteapta.
  • +5 (21 voturi)    
   Numai dacă acceptăm (Luni, 6 septembrie 2021, 11:12)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui AxaCentrala

   De ce nu e viața așa în Ucraina sau Serbia? Păi acolo poporul a ieșit și le-a dat foc politicienilor (Serbia, iulie 2020) sau i-a aruncat fizic în coșul de gunoi (Ucraina, iunie 2020).

   Și, să vezi chestie, a mers. Pandemia e gata de peste un an de zile și în Serbia și în Ucraina.

   Dar, e drept, și Serbia și Ucraina au popor. România are doar populație. Sau populime cum zic PNL-iștii când nu-i aude nimeni.
 • +14 (26 voturi)    
  Festival de minciuni (Luni, 6 septembrie 2021, 10:38)

  winston_smith [utilizator]

  “ restrictii, care vor varia de la județ la județ, în funcție de procentul de vaccinare - cu cât rata de vaccinare dintr-un județ este mai redusă, cu atât restricțiile vor fi mai severe în județul respectiv." FALS

  Nu are legatura rata de vaccinare cu indicele numarului de cazuri. Restrictiile se impun in functie de indice, iar indicele este si va fi mai mare tocmainin judetele cele mai vaccinate: bucuresti, ilfov, cluj, timis.
  O alt MINCIUNA este cea cu 80 % din vaccinati nu se infecteaza si nu transmit. Spune’le si in israel, islnda, malta, singapore, CDC, etc, etc. Ca sa ii demontez toate minciunile ar trebui sa scriu un articol dublu ca marime.
  • -6 (16 voturi)    
   Nu are legatura (Luni, 6 septembrie 2021, 11:29)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui winston_smith

   Rata de vaccinare cu cea de infectare (cum s a si dovedit mai nou). Insa rata de vaccinare are legatura cu rata de spitalizare. Asa ca hai sa nu mai facem propaganda indirecta antivaccinare.
   • +6 (8 voturi)    
    Da (Luni, 6 septembrie 2021, 13:35)

    winston_smith [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    DAR chereches spune ce zic eu. Vezi mai sus: spune ca rata de vaccinare conditioneaza restrictiile oe zone, ceea ce este fals. Corect?
   • +4 (8 voturi)    
    Si iar (Luni, 6 septembrie 2021, 13:43)

    winston_smith [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    Dar rata de spitalizare nu are legatura cu impunerea de restrictii. Vezi tu undeva asta in declaratia lui chereches? “ în această toamnă și iarnă vom avea din nou restricții, care vor varia de la județ la județ, în funcție de procentul de vaccinare - cu cât rata de vaccinare dintr-un județ este mai redusă, cu atât restricțiile vor fi mai severe în județul respectiv”. Deci asta este, evident, o minciuna. Eu asta spun. Si tu incerci sa divaghezi. Rapunzi altei probleme.
  • +5 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 septembrie 2021, 11:42)

   [anonim] i-a raspuns lui winston_smith

  • +6 (14 voturi)    
   Exact (Luni, 6 septembrie 2021, 12:16)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui winston_smith

   Doar ca un doctor care ar demonta minciunile lui Barba Cot nu va fi niciodata publicat sau daca va fi vor sari cu totii pe el ca e "anti-ceva".
 • -5 (19 voturi)    
  Eu unul (Luni, 6 septembrie 2021, 11:27)

  Costi888 [utilizator]

  Nu ma voi mai supune regulilor de gen.. restrictie de circulatie. Sunt vaccinat! De ce ar trebui sa stau eu in casa pt ca sunt persoane nevaccinate? Covidul va dura ani de zile, doar nu o sa stau 6luni pe an in casa (pe durata timpului rece) ca nu vor unii sa se vaccineze. Eu nu inteleg chestia asta.. nu poti face vaccinarea obligatorie, dar pe mine ma inchizi in casa. Unele drepturi sunt mai importante decat altele?
  • -6 (12 voturi)    
   Ce legatura are timpul rece? (Luni, 6 septembrie 2021, 11:36)

   winston_smith [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

   Epidemia nu e influentata de vreme, … ce mananci acolo?
   • -1 (3 voturi)    
    Orice ce ar (Luni, 6 septembrie 2021, 13:59)

    Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui winston_smith

    Pare sa fie ceva “sezonier”, ca nu e anotimpul rece, si e calendarul scolar sau perioada concediilor, tot aia e
 • +15 (21 voturi)    
  Piei, barbos (Luni, 6 septembrie 2021, 12:15)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Nu ne ameninta. Cand rafila sau cercel aparea cu chestii mai de bun simt (discrimiare pentru cei batrani sau bolnavi) nici nu se pune aproblema. Acum, ca vreti voi sa faceti numere si statistici cu injectati nu mai e o problema discriminarea.
  Barbos obez, ti-e frica de guvid? Te-ai vaccinat? Te-ai protejat? Perfect atunci, ce te aia grija de ceilalti? Tu esti protejat, bine merci, lasa-i pre "prosti" sa moara cu teoriile lor, de ce te amesteci in viata lor?
 • +12 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 septembrie 2021, 13:46)

  [anonim]

 • +11 (19 voturi)    
  Believe in Science (Luni, 6 septembrie 2021, 15:16)

  Razvan_M [utilizator]

  ... a aparut o noua religie, globalista. Doar ca religia asta a lui "believe in science" are nevoie de cenzura si de reducerea la tacere a oamenilor de stiinta care nu cred in ea. Cei care cred, Martorii lui Believe in Science, au asigurat spatiu editorial, excursii platite, bonusuri babane si o cariera pupincuristica fulminanta.

  #JosCenzura
 • +5 (7 voturi)    
  Cum adica niciun plan?! (Luni, 6 septembrie 2021, 16:48)

  VOX. [utilizator]

  Electric Castle a fost, urmeaza Untold. Pe ce lume traiesti, domnule expert Chereches?
 • +10 (14 voturi)    
  Ce a spus Umberto Eco acum 5 ani: (Luni, 6 septembrie 2021, 18:13)

  BernierC [utilizator]

  Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Erau imediat puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor. - Umberto Eco ; Televiziunea a promovat idiotul satului față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr” - zise, prin 2015, tot Umberto Eco. Nu-i asa ca l-ati regasit aici, in descriere, pe Razvan C?
 • 0 (2 voturi)    
  Oricum (Miercuri, 8 septembrie 2021, 13:07)

  narcislb [utilizator]

  Oricum deja m am obisnuit cu ideea lucrului de acasa,la fel si copii cu scoala online.Cand vrem sa ne intalnim cu prietenii,iesim frumos in oras.Totul merge chiar mai bine de cand cu pandemia.Nu inteleg de ce se panicheaza atat oamenii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by