​100 de lei sub formă de tichete de masă pentru fiecare persoană care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă - câte două doze de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZeneca sau o doză de vaccin Johnson&Johnson - dar și premii în bani pentru persoanele care, după ce s-au vaccinat cu schema completă, se înscriu la Loteria de vaccinare. Valoarea acestor premii nu a fost încă stabilită. Proiectul de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul Sănătății ce prevede modul în care vor fi recompensați românii care se vaccinează a fost publicat astăzi în dezbatere publică.

Copil vaccinat anti-CovidFoto: Yasser Al-Zayyat / AFP / Profimedia Images

Ce prevede proiectul de Ordonanță de Urgență:

  • Persoanele care se vaccinează cu schemă completă de vaccinare, după data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de Urgență, beneficiază de o alocație de hrană, în valoare totală de 100 de lei, sub formă de tichete de masă.
  • Cheltuielile aferente se suportă din bugetul Ministerului Sănătății.
  • Se aprobă organizarea Loteriei de vaccinare, ca măsură de încurajare a vaccinării.
  • Loteria de vaccinare constă în acordarea de premii în bani cetățenilor români vaccinați cu schemă completă de vaccinare.
  • Sumele de bani acordate potrivit prevederilor prezentei Ordonanțe reprezintă premii în înțelesul art. 108 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului stabilește fondul anual de premiere pentru Loteria de vaccinare, precum și repartizarea acestuia.
  • Pentru anul 2021, prima extragere are loc în luna octombrie.
  • În anul 2021, suma necesară pentru asigurarea fondului de premiere pentru Loteria de vaccinare se asigură prin virări de credite bugetare, cu încadrarea în bugetul aprobat al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, conform legislației în vigoare.
  • Modul de organizare a Loteriei de vaccinare, structura premiilor precum și procedura de acordare a premiilor în bani se stabilesc prin Ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe.
  • Persoanele vaccinate cu schemă completă se pot înscrie pentru patriciparea la Loteria de vaccinare în condițiile stabilite prin Ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Proiectul de Ordonanță de Urgență a fost inițiat de Ministerul Sănătății și publicat astăzi în transparență decizională. Pentru a fi aprobat, proiectul de act normativ așteaptă acum aviz de la vicepremier, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Justiției.

Proiectul de Ordonanță de Urgență poate fi consultat integral aici.