​​Şeful DSU, Raed Arafat, afirmă că autorităţile vor ca în al patrulea val al pandemiei spitalele să funcţioneze sub formă mixtă, tratând atât pacienţii cu infecţia cu SARS-CoV-2 cât şi pe cei cu alte afecţiuni. "Nimeni nu va închide spitalele, dar, dacă ai un număr mare de cazuri care au nevoie de oxigen, care au nevoie de îngrijiri medicale, normal că unele spitale vor fi adaptate pentru acest lucru, pentru că nici pe aceşti pacienţi nu poţi să-i laşi în stradă. Adică trebuie să lucrezi pe o perioadă limitată de timp – trei-patru săptămâni – cu presiunea care va fi, dacă va fi", a spus Raed Arafat duminică seară, potrivit news.ro.

Raed ArafatFoto: captura tv

"Dacă creşte numărul de cazuri, readaptăm spitalele sub formă mixtă, în primul rând, asta e discuţia. Adică fiecare spital să aibă o zonă, un număr de paturi, paturi de terapie intensivă pentru aceste cazuri şi, bineînţeles, s-a discutat de detaşare de personal, de suplimentarea locurilor, de unităţile mobile de terapie intensivă, de unitatea suplimentară care e la Elias, de toate astea s-a discutat săptămâna trecută ca să fie puse la punct din nou pentru a fi activate. Nimeni nu va închide spitalele, dar, dacă ai un număr mare de cazuri care au nevoie de oxigen, care au nevoie de îngrijiri medicale, normal că unele spitale vor fi adaptate pentru acest lucru, pentru că nici pe aceşti pacienţi nu poţi să-i laşi în stradă. Adică trebuie să lucrezi pe o perioadă limitată de timp – trei-patru săptămâni – cu presiunea care va fi, dacă va fi", a mai afirmat Raed Arafat duminică seară, la Digi 24.

El a arătat că numărul de paturi de terapie intensivă poate ajunge la cel dinainte, "dacă va fi nevoie".

Raed Arafat a vorbit şi despre pavilionul nefuncţional de la Institutul Matei Balş, care a fost afectat de un incendiu la finalul lunii ianuarie a acestui an. În acest context, el a arătat că acolo este nevoie ca unele probleme să fie rezolvate, iar ISU poate elibera autorizaţia pentru incendiu în cazul clădirii.

"Dacă vorbim de clădirea de la Matei Balş, autorizarea de la pompieri va fi dată chiar şi pe etaje, dacă este, dar trebuie făcut anumite aspecte acolo şi rezolvate de spital, sistemele de alarmare la incendiu şi aşa mai departe. Deci sunt în discuţii, spitalul cu colegii de la ISU", a explicat medicul.