Ministerul Sănătății avertizează că tulpina indiană Delta, dominantă în valul 4 al pandemiei de COVID-19, afectează într-un număr mai mare copiii și populația tânără, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare. Instituția condusă de Ioana Mihăilă a solicitat centralizarea numărului de paturi de la nivel județean care pot fi alocate îngrijirii pacienților pediatrici, inclusiv pentru ATI pediatrie.

Copil vaccinat impotriva coronavirusuluiFoto: Roman Lacheev / Alamy / Profimedia Images

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a organizat în 17 și 18 august, alături de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, videoconferințe cu directorii direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a Municipiului București și cu managerii unităților sanitare implicate în acordarea asistenței medicale pacienților infectați cu SARS-CoV-2, în vederea pregătirii spitalelor pentru creșterea incidenței cazurilor de pacienți COVID-19. La videoconferințe, a participat și dr. Călin Alexandru, din partea Departamentului pentru Situații de Urgență.

Temele abordate au vizat măsuri organizatorice cu scopul eficientizării capacității de răspuns a spitalelor față de creșterea incidenței cazurilor de pacienți cu COVID-19 spitalizați și pregătirea din timp a avizelor sanitare pentru aprobarea unui număr mai mare de paturi destinate pacienților COVID-19, corespunzător contextului epidemiologic.

Având în vedere faptul că tulpina Delta afectează într-un număr mai mare copiii și populația tânără, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare, ministrul Sănătății a solicitat centralizarea numărului de paturi la nivel județean care pot fi alocate îngrijirii pacienților pediatrici, inclusiv pentru ATI pediatrie.

De asemenea, ministrul Sănătății a solicitat verificarea la nivelul unităților sanitare a existenței unui stoc adecvat de materiale și echipamente de protecție, precum și a faptului că aparatele de ventilație și sistemele de alimentare cu oxigen funcționează în parametri optimi și că nu vor exista dificultăți în aprovizionarea cu oxigen.

Totodată, a fost solicitată realizarea unei evidențe a medicilor din specialitatea ATI, precum și a medicilor rezidenți (anii IV și V) care pot fi detașați către alte unități sanitare, în situația în care contextul epidemiologic va impune această măsură.

România a intrat, de la finalul lunii iulie, în valul 4 al pandemiei de COVID-19, în care este dominantă tulpina indiană Delta, considerată de specialiști de aproximativ două ori mai transmisibilă decât tulpina britanică Alpha (dominantă în valul 3 al pandemiei, din această primăvară). Numărul cazurilor de infecție cu SARS-CoV2 a crescut în ultima perioadă, depășind în ultimele zile 500 de cazuri pe zi, pentru prima dată după luna mai.