O persoană vaccinată și testată pozitiv la infecția cu noul coronavirus are risc să transmită, dar comparativ cu cei nevaccinaţi "nu ştim dacă e un risc similar sau mai mic. Conform datelor actuale, pare că acest risc e mai mic", a afirmat marți coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu GheorghitaFoto: AGERPRES

"Legat de riscul de transmitere, în momentul de faţă nu se ştie într-adevăr care este riscul de transmitere real de la o persoană vaccinată, care este testată pozitiv, la o persoană nevaccinată. Ştim că există datele care arată că încărcăturile virale atunci când vorbim de infecţia cu varianta Delta sunt similare indiferent de statusul vaccinal, dacă persoana este sau nu este vaccinată. Ceea ce ştim în schimb este că fereastra de contagiozitate este mai scurtă la persoanele vaccinate cu schema completă, practic debarasarea de virus se face mai rapid şi formele clinice de îmbolnăvire sunt mult mai uşoare, practic durata internării este mai scurtă", a declarat Valeriu Gheorghiţă, citat de News.ro.

El a precizat că există anumite date individuale care arată că persoane vaccinate, confirmate cu varianta Delta, nu au mai transmis virusul: "Din acest punct de vedere nu sunt în momentul de faţă suficiente date prin care să putem spune că într-adevăr o persoană care este testată pozitiv şi vaccinată complet are aceeaşi rată bazală de reproducere a cazurilor adică 4, 5, 6, 7, 9, aşa cum se întâmplă la persoanele nevaccinate. Şi aici vorbim pe date individuale pe baza cărora nu putem să facem o apreciere pe scară largă, dar sunt deja cazuri de persoane vaccinate, persoane care au fost testate pozitiv, confirmate cu varianta Delta şi nu s-au identificat la contacţi cazuri secundare. Avem nevoie de o perioadă mai lungă de monitorizare, dar cu siguranţă că o persoană atunci când e testată pozitiv are un risc să transmită, dar comparativ cu cei nevaccinaţi nu ştim dacă este un risc similar sau este mai mic. În opinia noastră, conform datelor actuale se pare ca acest risc este mai mic, dar nu putem afirma cu certitudine acest lucru."