Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din Colectiv și consilier în Ministerul Sănătății: În ultimele decenii, specialiștii noștri în tratarea arsurilor s-au reorientat către chirurgie estetică

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 16 august 2021, 9:31 Actualitate | Sanatate


Mihai Grecea
Foto: Hotnews
​România are, la aproape 6 ani de la incendiul din clubul Colectiv, doar câteva paturi care pot asigura "un nivel de îngrijire corect doar cazurilor de complexitate medie" de pacienți arși, precum și un mecanism de transfer în străinătate al pacienților cu arsuri prea grave pentru a putea fi tratați în țară, declară, într-un interviu acordat Revistei Politici de Sănătate, Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv, în prezent consilier în Ministerul Sănătății, la cabinetul secretarului de stat Monica Althamer.

"Realitatea cruntă e că la 30 octombrie 2015 nu exista nici un pat pentru pacienți critici cu arsură severă care să îndeplinească măcar tangențial un minimum de cerințe de siguranță a acestora (arsura severă este cea mai dificilă patologie din sfera traumatologiei). Nu existau protocoale de îngrijire, nu exista nici un fel de interes pentru soarta acestor pacienți care, în marea lor majoritate, proveneau și provin din medii sociale defavoriza(n)te. La Colectiv, lucrurile acestea s-au văzut în toată grozăvia lor pentru că, în acea tragedie, victimele nu au mai fost niște persoane defavorizate pentru care nimeni nu se lupta să fie ajutate", declară Mihai Grecea.

"Căutarea originilor acelei situații dezastruoase ne duce spre constatarea unei revoltătoare dezangajări totale a disciplinei Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă, așa cum se numește ea la UMF, față de tratarea arsurilor severe. În ultimele decenii, tendința a fost aceea de orientare masivă a specialiștilor către chirurgia estetică, din motive evidente pentru toată lumea", adaugă Mihai Grecea.

Supraviețuitorul incendiului din clubul Colectiv vorbește despre faptul că "lipsa de viziune și interes la nivelul administratorilor sănătății publice, dar și în mediul universitar a creat o întârziere uriașă față de ce se întâmplă cu tratarea arșilor astăzi în lumea civilizată, unde tehnologia a evoluat, protocoalele terapeutice sunt bine puse la punct, se alocă resurse adecvate pentru salvarea acestor pacienți, iar rata de mortalitate s-a diminuat spectaculos. În România însă, la acea dată, în mod curent toate arsurile ajungeau la Spitalul de Arși din Calea Griviței, o structură spitalicească deloc adecvată destinației din titulatură, în care tehnicile și procedurile „medicale” erau de o barbarie și un primitivism crunte, așa cum reiese și din descrierile supraviețuitorilor de la Colectiv. Toate cazurile severe ajungeau acolo ca urmare a unui ghid foarte vechi postat pe site-ul Ministerului Sănătății, ce recomanda transferul imediat spre București. Un document care, fără să aibă caracter de normă, a devenit 'lege' pentru urgentiștii români. Se trimitea la București orice fel de caz de arsură, în orice condiții, iar personalul de specialitate din toate celelalte spitale din țară a ajuns, încet, încet, să nu mai trateze nici măcar arsura simplă."

"Pe acest fond a apărut tragedia de la Colectiv, când cei aflați în funcții de răspundere au mințit o națiune întreagă, spunând că sistemul de sănătate publică poate face față tragediei, deși, așa cum au declarat public, consternați, medici străini veniți să ne ajute, 88 de pacienți critici cu arsură severă apăruți simultan ar fi fost foarte mulți pentru întreaga Europă", afirmă Mihai Grecea, la aproape 6 ani de la tragedie.

Unde suntem acum, aproape 6 ani mai târziu? "Consecința directă a tragediei de la Colectiv a fost totuși recunoașterea din partea autorităților, în 2016, a incapacității României de a trata adecvat arsura severă. Iar primul pas pentru remedierea situației a presupus schimbarea legislației în domeniu, care să permită ulterior construirea de centre de arși și o organizare adecvată a sistemului de îngrijire existent."

Țara noastră are, astăzi, doar câteva paturi care pot asigura "un nivel de îngrijire corect doar cazurilor de complexitate medie" de pacienți arși, precum și un mecanism de transfer în străinătate al pacienților cu arsuri prea grave pentru a putea fi tratați în țară.

"Pe lângă toate aceste unități spitalicești care pot asigura un nivel de îngrijire corect doar cazurilor de complexitate medie, există astăzi mecanismul de transfer rapid către centre de arși din străinătate a pacienților cu arsură care îndeplinesc criteriile de internare în centre de arși descrise de OMS 2063/2020. Până la construirea și operaționalizarea primelor centre de arși românești, acesta va fi o soluție care poate salva vieți", afirmă Mihai Grecea.

Citește interviul integral în Revista Politici de Sănătate.


Citește povestea lui Mihai Grecea aici:
 • 4 ani de la Colectiv Povestea unui supraviețuitor: A stat aproape o lună în comă și e al 7-lea mare ars din lume salvat cu ajutorul unui aparat experimental. Am reușit să schimbăm mult prea puțin față de ce ar fi trebuit


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1690 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Daca esti tot supravietuitor (Luni, 16 august 2021, 11:09)

  MTG [utilizator]

  Cerceteaza si activitatea INML si a directorului Curca, fara el si institut, medicilor legisti corupti, nu s-ar putea maslui rezponsabilitatea medicilor in cazuri de omor (malpraxis), nosocomiale, etc.
 • +3 (3 voturi)    
  Legislatie omor (malpraxis) (Luni, 16 august 2021, 13:50)

  MTG [utilizator]

  Completare. In republika babaniera Romanika, cand ai o acuzatie de omor catre un medic, spital, etc, procurorul pune politia sa ser ocupe, care apoi cere INML un raport. Aici e buboiul. Se poate tine cont in instanta doar de parerea catorva medici legisti, pe o lista aprobata tot de alti cativa medici legisti. Asa ca cine il are in buzunar pe Curca de la INML, are tot sistemul care ar putea face si/sau schimba ceva. Orice alta opinie (expert din alta tara, etc) nu este luata in considerare. Daca ar fi cautat curca la bani, vile, masini, s-ar descoperi multe (rise project)? din filierele de spalat medici (omorat oameni), ca pana la urma un medic care are la activ cateva "spalari" este doar un alt criminal scapat de injustitie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by