Vaccinarea împotriva COVID-19 nu trebuie să fie obligatorie în România, deoarece "nu suntem pregătiți ca societate pentru acest tip de abordare", a afirmat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. Ideea vaccinării obligatorii pentru unele categorii a fost invocată în discuțiile din coaliție, iar vicepremierul Dan Barna afirma că vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale, de exemplu, nu este un scenariu care trebuie eliminat, dacă lucrurile se vor agrava.

Valeriu GheorghitaFoto: AGERPRES
  • "Obiectivul nostru nu este să creştem prin orice mijloc numărul persoanelor care se vaccinează. Este important ca la baza deciziei să rămână dorinţa persoanei, în baza informaţiilor pe care le are. Ţine foarte mult de percepţia societăţii asupra unei măsuri de acest gen.
  • Nu cred că suntem pregătiţi ca societate să înţelegem acest tip de abordare. Consider că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie şi asta este părerea mea personală. În momentul de faţă, nu consider că vaccinarea obligatorie este o soluţie", a declarat Valeriu Gheorghiță.

Ideea vaccinării obligatorii pentru unele categorii a fost invocată săptămânile trecute în discuțiile din coaliție, iar vicepremierul Dan Barna afirma că vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale, de exemplu, nu este un scenariu care trebuie eliminat, dacă lucrurile se vor agrava în ceea ce priveşte pandemia de COVID-19.

  • "Da, există posibilitatea să ajungem în situaţia să trebuiască să luăm o măsură de genul vaccinarea este obligatorie în cazul medicilor sau a personalului medical. (...) Astăzi, nu discutăm despre vaccinarea obligatorie pentru nicio categorie, însă nu este un scenariu care trebuie eliminat pentru că lucrurile, dacă se vor agrava, vor trebui luate măsuri", afirma Barna.

Întrebat în urmă cu o săptămână despre impunerea obligației de a se vaccina anti-COVID în cazul unor categorii precum medicii sau profesorii, președintele Klaus Iohannis a evitat un răspuns tranșant, spunând însă că este inacceptabil ca personalul medical să nu fie vaccinat.

  • "Este o discuţie care va fi din ce în ce mai intensă dacă anumite categorii trebuie obligate să se vaccineze.
  • E inacceptabil ca personal medical să nu fie vaccinat. Dacă de acolo ia virusul, omul a obţinut opusul la ce s-a aşteptat. La noi, mare parte din sistemul de sănătate se face pe banii constribuabililor, așa că mă aştept să fiu tratat, să plec mai sănătos de acolo, nu mai bolnav", a spus Iohannis.