Persoanele care mănâncă repede și iau mușcături mai mari au mai multe șanse să mănânce mai mult la masă, conform unui studiu recent. Acesta mai spune că oamenii mănâncă mult atunci când au porții mari, conform nutrition.org.

MancareFoto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Cercetătorii au aflat că participanții la studiu mănâncă, în medie, cu 43% mai mult când porțiile de mâncare au fost crescute cu 75%.

“Deși studiile au constatat în mod constant că oamenii mănâncă mai mult atunci când li se servesc porții mari, se știe mai puțin motivul pentru care se întâmplă acest lucru sau de ce oamenii sunt la receptivi la efectele porțiilor mari decât alții”, spune Paige Cunningham, care își face doctoratul la The Pennsylvania State University.

Studiul este primul care explorează caracteristicile vitezei cu care mănâncă oamenii și cât mușcă, respectiv efectul asupra consumului mâncării ca răspuns la porțiile mai mari.

Una dintre concluzii a fost că dacă suntem conștienți de porția de mâncare, mâncăm mai încet și avem îmbucături mai mici putem evita consumul excesiv, spune Cunningham.

De asemenea, spune el, având în vedere că oamenii mănâncă mai mult când li se servește mai mult, consumul excesiv de calorii de la porțiile mari pot fi reduse dacă alegem mâncare care are mai puține calorii pe îmbucătură: Asta te va face să ai aceeași senzație de sațietate consumând în același timp mai puține calorii.

Cercetătorii intenționează să facă mai multe studii pentru a vedea dacă aceste reguli se aplică și la mesele complexe, care includ o varietate mare de mâncăruri, texturi și arome. Actualul studiu a fost realizat pe un grup de 44 de persoane, în laborator, iar pentru fiecare masă au primit, aleator, diferite porții de macaroane cu brânză și apă.

Citește și:

Consumul de carne și creșterea în greutate și cum se joacă unele alimente cu mintea noastră pentru a le consuma în exces

Scăderea greutății vine de la a mânca bine și a face mișcare, nu de la dietă