​Mă pot infecta cu două tulpini diferite de coronavirus? Se poate întâmpla acest lucru simultan sau doar la distanță de câteva luni? Toate tulpinile de SARS-CoV2 intră în organismul nostru accesând același tip de receptori, a explicat pentru HotNews.ro Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și fost consilier onorific în Ministerul Sănătății, în mandatul lui Vlad Voiculescu. Este posibil, teoretic, să fii expus la mai multe tulpini. Dar tulpina mai competitivă, mai infecțioasă, mai agresivă, va ajunge prima la respectivii receptori și va intra în organism.

Coronavirus in RomaniaFoto: Bi Deleisiku / Xinhua News / Profimedia

"Practic, dacă în aceeași cameră se află atât tulpina indiană, Delta, cât și tulpina britanică, Alpha, Delta câștigă clar, pentru că este mai 'lipicioasă' ", spune Răzvan Cherecheș, unul dintre cei mai vizibili specialiști în spațiul public în perioada pandemiei de COVID-19, cunoscut și ca Profu' de sănătate publică.

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică

În concluzie, "nu ai cum să te infectezi cu două tulpini simultan, pentru că și între tulpini este competiție - care se lipește prima. Ori tulpina care este mai agresivă, mai infecțioasă, va câștiga întotdeauna."

Posibilitatea de infectare cu două tulpini are coronavirusului există teoretic, dar numai la distanță de timp, la distanță de câteva luni: "Există posibilitatea de reinfecție dacă tulpina nouă este suficient de diferită din punct de vedere morfologic - dacă există suficient de multe mutații, atunci anticorpii care s-au dezvoltat de exemplu pentru tulpina ancestrală, sunt șanse mari ca ei să nu funcționeze, pentru că tulpina Delta a suferit un număr suficient de mare de mutații pentru ca eficacitatea anticorpilor formați pe infecția cu tulpina inițială să fie una scăzută", explică Răzvan Cherecheș.