Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Cât de pregătiți suntem pentru valul 4 al pandemiei?

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 4 august 2021, 8:17 Actualitate | Sanatate


Coronavirus in Romania
Foto: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia
​Cât de pregătită este România pentru valul 4 al pandemiei de COVID-19, care a debutat oficial săptămâna trecută? Cât de pregătiți sunt medicii și restul personalului medical din prima linie și cât de epuizați sunt după aproape un an și jumătate de pandemie? Vom mai vedea spitale care vor ceda? S-a îmbunătățit infrastructura din spitale sau suntem tot unde eram la începutul pandemiei? Vom mai ajunge în situația de a număra în fiecare zi paturile de Terapie Intensivă? Există suficienți români vaccinați sau trecuți deja prin boală încât să limiteze dimensiunile valului 4? Pacienții non-COVID vor rămâne și de data aceasta la porțile spitalelor? HotNews.ro a stat de vorbă cu medici aflați de un an și jumătate în linia întâi și încearcă să vină cu răspunsuri la toate aceste întrebări.


Info pe scurt:


 • România a intrat săptămâna trecută, oficial, în valul 4 al pandemiei de COVID-19, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică. În noul val, tulpina indiană Delta, care este de câteva ori mai contagioasă decât vechile tulpini ale coronavirusului, este dominantă. Numărul de cazuri a început să crească constant și chiar să se dubleze de la o zi la alta pentru prima dată în ultimele două luni.
 • Ce înseamnă acest lucru pentru personalul medical, care vine deja după un an și jumătate de pandemie, pentru infrastructura din spitale și pentru noi toți, care am trecut printr-un an și jumătate de restricții?
 • Cel mai probabil, valul 4 nu va fi atât de dur precum valul 3, din primăvara aceasta, însă marile temeri se îndreaptă către contagiozitatea ieșită din comun a noii tulpini dominante și înspre românii nevaccinați: "Majoritatea deceselor care se vor produce de acum încolo din cauza COVID-19 sunt decese evitabile, ce puteau fi evitate prin vaccinare", declară un medic din linia întâi pentru HotNews.ro.
 • Vor mai ceda spitale în valul 4, vom mai vedea incendii și alte incidente grave? "Suntem mai bine organizați decât în valurile precedente. Ca infrastructură, ne-am mai dotat. Presiunea pe spitale va fi la începutul lunii octombrie", spun medicii consultați de HotNews.ro.
 • Spitalele COVID nu vor mai fi supraaglomerate peste tot, cum s-a întâmplat în primăvara acestui an, ci în special în zonele unde rata de vaccinare este redusă și se va înregistra, foarte probabil, un număr mare de infectări, iar o parte dintre acești pacienți vor fi transferați în zone mai "norocoase", cu mai puține cazuri de îmbolnăviri și spitale mai libere.
 • Cel mai important lucru pe care încă l-am putea face în acest moment pentru a limita dimensiunile valului 4 ar fi să creștem rata de vaccinare, dar șansele sunt mici, având în vedere "eșecul" campaniei de informare, faptul că dinspre Guvern răzbat mesaje "triumfaliste", iar țintele de vaccinare asumate inițial au fost ratate, consideră Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică. În plus, nici măsurile de protecție, precum obligativitatea purtării măștii în spații închise, nu mai sunt respectate în această perioadă.

Cât de pregătiți sunt medicii pentru valul 4 și cât de epuizați sunt după un an și jumătate de pandemie?


La Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București nu este internat în acest moment niciun pacient COVID-19, este vestea bună cu care ne întâmpină Beatrice Mahler, medic pneumolog și managerul celui mai mare spital de boli pulmonare din România, aflat în linia întâi de la începutul pandemiei.

Medicul Beatrice Mahler spune că spitalul pe care îl conduce este pregătit pentru valul 4: "Suntem cu paturile pregătite, aparatură avem, este perioada de concedii și personalul a putut să își ia concediile, astfel încât oamenii sunt odihniți."

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București

Comparativ cu primele valuri, "acum măcar știm cum să abordăm simptomatologia și la ce aspecte să fim atenți la pacienții SARS-CoV2. În schimb, suntem foarte îngrijorați pentru persoanele nevaccinate, pentru cei care nu vor să se vaccineze, pentru că aceștia au riscul de a dezvolta formele moderate și severe care apoi necesită internarea în Terapie Intensivă", completează Cristian Oancea, medic pneumolog și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unul dintre cele mai importante spitale COVID din țară.

"Pe de altă parte, noi, personalul medical, ca experiență clinică am fost pregătiți încă din primul val, în sensul că în sistemul medical există profesioniști pregătiți pentru a găsi resursele medicale, din experiența noastră clinică, pentru a trata oamenii, în funcție de simptome", ține să sublinieze managerul spitalului COVID din Timișoara.

Totuși, nu trebuie să uităm că "personalul medical, după un an și jumătate de pandemie, este obosit. Au și ei frustrările lor", admite medicul Cristian Oancea.

Vor mai ceda spitale în valul 4? "Suntem mai bine organizați decât în valurile precedente. Presiunea pe spitale va fi la începutul lunii octombrie"


Suntem mai bine organizați decât în valurile precedente, ne dă asigurări Adrian Wiener, medicul coordonator al spitalului COVID din Arad în prima parte a pandemiei și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Marea problemă este însă că "probabilitatea ca lucrurile să fie pe o pantă accelerat ascendentă, mult mai accelerată decât în valurile precedente, este mai mare, din cauza contagiozității foarte mari a tulpinii indiene Delta. Într-o populație nevaccinată - pentru că rata de vaccinare este doar 30% iar rata populației vulnerabile este tot cam de 30% - practic, rata aceasta de vaccinare în sine, fiind redusă, face puține diferențe în ceea ce privește transmiterea comunitară. Ceea ce este diferit este protecția individuală a celor care s-au vaccinat. Dinamica comunitară a epidemiei este puțin influențată de o astfel de rată de vaccinare de 30%, puțin spre deloc. O rată de vaccinare de 30% este mult prea mică pentru a avea vreo semnificație. În schimb, vaccinarea poate influența numărul de cazuri severe și de decese - cei vaccinați fac în general forme ușoare", declară Adrian Wiener pentru HotNews.ro.

În plus, subliniază medicul Adrian Wiener, "ceea ce este foarte important să înțelegem este că majoritatea deceselor care se vor produce de acum încolo din cauza COVID-19 sunt decese evitabile, puteau fi evitate prin vaccinare".

Medicul Adrian Wiener, coordonatorul spitalului COVID din Arad

"Ca infrastructură, ne-am mai dotat", vine răspunsul lui Cristian Oancea la întrebarea dacă vom mai vedea spitale a căror infrastructura va ceda în valul 4 și dacă se vor repeta tragediile din trecut, precum incendii în spitale COVID. "Într-adevăr, mai avem mult de lucru, pentru că acest SARS-CoV2 ne-a făcut să vedem cât de deficitari suntem la capitolul infrastructură, mai ales la nivel de infrastructură electrică. Uitați-vă ce s-a întâmplat în unele spitale din țara noastră, tragedii pe care toți le regretăm. Și noi, în spitalul nostru, ne confruntăm cu această schimbare a rețelei electrice, pe care am abordat-o cu multă seriozitate, dar ne trebuie sprijinul autorităților locale și al Ministerului Sănătății", afirmă managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.

De cealaltă parte, Beatrice Mahler este de părere că presiunea mai mare pe spitale va fi la începutul lunii octombrie, după ce oamenii se întorc din vacanță și începe școala. "Nu cred că va fi acum în august, nu are cum. Începe să crească, dar presiunea mare nu cred că va fi acum, imediat."

În plus, spitalele COVID nu vor mai fi supraaglomerate peste tot, cum s-a întâmplat în primăvara acestui an, ci în special în zonele unde rata de vaccinare este redusă și se va înregistra, foarte probabil, un număr mare de infectări, iar o parte dintre acești pacienți vor fi transferați în zone mai "norocoase", cu mai puține cazuri de îmbolnăviri și spitale mai libere, este pronosticul medicului Beatrice Mahler: "Vom avea zone cu spitale supraaglomerate, dar mai ales zonele unde rata de vaccinare este scăzută, iar problema se suprapune și cu zonele unde rețeaua sanitară nu este foarte bine dezvoltată și vor fi necesare resurse mobilizate din zonele unde vaccinarea este mai bine acoperită și vor fi mai puține cazuri, dar acest lucru va însemna transportul pacienților către spitalele din zonele respective. Cred că va fi provocator acest val și din prisma pacienților din zonele mai puțin acoperite de vaccinare, pentru că acolo nici informarea nu este bună, nici asistența medicală nu este cea pe care ne-o dorim, și atunci managementul acelor cazuri va fi foarte dificil - vor trebui asigurate condiții de diagnostic acolo, de transport din zonele respective. Nu va fi ușor acest val, dar va fi puțin altfel. Spre exemplu, poate că nu vom mai avea acele cazuri foarte multe în București, dar vom avea în județele din jur unde nu a fost acoperire vaccinală foarte bună."

Beatrice Mahler este de părere și că una dintre marile probleme ale valului 4 nu va fi neapărat în spitale, ci "din punctul meu de vedere ne vom întoarce la aceleași probleme pe care le-am tot spus: testare, diagnostic, urmărirea contacților, izolarea contacților. Practic, în acest moment, dacă nu facem foarte bine partea epidemiologică, valul 4 se va extinde și va fi greu de controlat, din cauza contagiunii crescute a acestei tulpini. Nu cred că problema va fi în spitale de data asta, pentru că oamenii vor evita internările, vor fi internări doar la persoanele care nu vor avea o altă soluție, dar vom avea o reală problemă de diagnostic, vom avea cazuri care se vor trata la domiciliu pentru că am văzut acest trend și în valul 3, și din păcate acest lucru va duce la o dificultate a managementului cazurilor care ajung la spital. Există în continuare pericolul din valul 3, ca oamenii să vină târziu la spital, există pericolul diagnosticului la domiciliu, care a rămas și este bine că se poate face, dar nu poate fi luat în evidență de autorități. Ar trebui, și încă nu este târziu, ca persoana care își cumpără un test din farmacie să fie trecută într-o evidență, pentru că și-a achiziționat testul, și să raporteze undeva testul respectiv ca fiind pozitiv sau negativ, să se facă anchetă epidemiologică în cazul în care testul este pozitiv. Nu se discută foarte mult, în acest moment, despre diagnostic, izolare, supraveghere."

"Valul 4 NU va fi probabil atât de dur ca valul 3"


Pentru România cel puțin, "valul 4 nu va fi probabil atât de dur ca valul 3, cel puțin după cum arată situația din Europa până acum, vaccinarea, persoanele trecute prin boală. Cu siguranță nu vom avea atâtea vieți pierdute ca în valul 3. Dar economic, social, impactul va fi și va fi și mai greu de dus pentru că suntem după un an și jumătate de restricții și de viață altfel", este de părere managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler se teme însă cel mai tare de faptul că pandemia și virusul ne-ar putea oferi în continuare surprize: "Tare mi-e teamă că pandemia și infecția SARS-CoV2 ne vor oferi o surpriză la care nu ne așteptăm. O comparăm foarte mult cu pandemia din 1918, pentru că de atunci, cel puțin, nu am mai trecut printr-o pandemie de așa de lungă durată și atât de amplă. Dar acest virus are niște modificări de structură care ne aduc în față niște realități pe care nu cred că le-am luat cu adevărat în calcul atunci când am discutat despre apariția vaccinului: faptul că persoanele vaccinate au risc de îmbolnăvire dacă stau în preajma persoanelor bolnave, că este extrem de important, pe lângă vaccin, să păstrăm distanța, că virusul și-a modificat structura astfel încât, pe lângă vaccin, devine mult mai contagios. Și acum suntem, practic, la o răscruce care poate să ducă în două direcții: o primă variantă ar fi ca virusul să devină mai contagios, dar să scadă din severitatea afecțiunii pe care o determină. Și atunci, chiar dacă pandemia continuă, nu vom vedea atât de multe pierderi de vieți omenești. Iar a doua variantă ar fi să se ducă pe ambele direcții, să crească și agresivitatea bolii pe care o determină, dar să crească și contagiunea. Nu știm încă direcția în care se va duce și tare mă tem că vaccinurile vor trebui să țină pasul în mod alert cu modificările structurii virale, pentru a ține sub control pandemia."

Dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara

Managerul Institutului Marius Nasta dă exemplul Indiei, unde "la începutul acestui an, se bazau foarte mult pe imunitatea de turmă, considerând că au depășit pandemia cu bine. A venit varianta nouă, Delta, care le-a creat o surpriză uriașă, în sensul că și persoane care trecuseră o dată prin boală s-au reinfectat. Spre exemplu la virusul varicelei, dacă treci o dată prin boală, nu mai faci boala a doua oară, ci vorbim despre o infecție nouă care dă și o variabilitate a virusului, și o modificare ușoară de simptomatologie, și de agresivitate, și de transmitere. Practic, suntem în fața unei provocări la nivel mondial vizavi de ce surprize ne va mai oferi acest virus. Cred că suntem în zona aceea de fata Morgana".

De cealaltă parte, medicul Cristian Oancea, managerul spitalului COVID din Timișoara, face un apel la responsabilitatea oamenilor și subliniază că este necesară în continuare respectarea măsurilor de protecție: "Facem apel la responsabilitatea oamenilor. Noi nu suntem obișnuiți cu cuvântul pandemie, o pandemie nu poate să se stingă într-un an, o să mai dureze. Este o diferență foarte mare între epidemie și pandemie. Cert este că trebuie să conviețuim cu acest SARS-CoV2, să începem ușor-ușor să ne reluăm viața, dar acest lucru trebuie făcut cu responsabilitate: avem nevoie de socializare, avem nevoie să ne întâlnim cu prietenii, avem nevoie să mergem la un concert sau la un film, avem nevoie și trebuie să reluăm activitatea economică, dar trebuie să o facem cu responsabilitate. Trebuie să ne vaccinăm, să purtăm cu toții mască acolo unde există o incidență crescută și trebuie să avem grijă de părinții și de bunicii noștri și să îi vaccinăm. Pentru că altă soluție ca să prevenim și să depășim în siguranță această patologie în acest moment nu avem."

"Orfanii" pandemiei: Pacienții non-COVID


Cristian Oancea, managerul spitalului COVID din Timișoara, trage un semnal de alarmă și în ceea ce privește soarta pacienților cu alte afecțiuni decât COVID-19, în pandemie: "Acest an și jumătate în care am tratat cu predilecție COVID-19 a făcut ca alte patologii să fie 'orfane' - în sensul că au început să apară cazuri depășite oncologice, tuberculoză, anumite patologii care necesitau tratament simplu, dar oamenii, de teamă, le-au ignorat. Ne confruntăm acum cu cazuri foarte avansate de boală, numărul de cazuri non-COVID din Terapie Intensivă crește foarte mult. Mulți pacienți care aveau de făcut intervenții chirurgicale le-au temporizat foarte mult."

"Cred că în viitorul apropiat va trebui să ne dublăm numărul de paturi de Terapie Intensivă, cel puțin să ne dublăm, numărul de paturi ATI pentru pacienți non-COVID", subliniază medicul timișorean. "Trebuie să găsim în continuare resurse atât pentru a proteja cât mai mult populația în valul 4, la al cărui debut suntem, iar pe de altă parte, trebuie să avem grijă și de patologia non-COVID, pentru ca fiecare pacient să fie tratat corespunzător."

Pacient în România

De cealaltă parte, medicul Adrian Wiener, coordonatorul spitalului COVID din Arad în prima parte a pandemiei, subliniază că, față de valul precedent, ceea ce este nou este că "s-au organizat mai bine în ceea ce privește alocarea de paturi pentru pacienții cu COVID în secții non-COVID: adică pentru pacientul cu accident vascular cerebral de exemplu, în secția de Neurologie, pentru pacientul cu infarct, în secția de Cardiologie. Adică secțiile de specialitate s-au organizat astfel încât să poată acorda asistență medicală și pacienților infectați cu SARS-CoV2 - asta este amenajat și coordonat mult mai bine decât până acum.Sunt și spitale - spitalele județene, spitalele pluri-specialitate - care trebuie, în valul acesta, să se implice în sensul acordării asistenței la pacienții care întâmplător au și COVID, însă suferința lor acută, primară, majoră, derivă dintr-o boală non-COVID."

"Este evident că la un pacient cu foarte multe comorbidități, COVID-ul îl poate da peste cap. Dar noi vorbim aici despre pacienți cu afecțiuni acute, care sunt infectați și cu COVID. Ei trebuie să aibă acces într-o secție de specialitate pentru afecțiunea lor acută severă, alta decât COVID. Aici a fost deficitar în valurile precedente și era normal să se organizeze", explică Adrian Wiener.

De asemenea, pentru valul 4 al pandemiei s-au făcut și achiziții de medicamente "mai serioase de data aceasta, în sensul că există disponibilitatea de antivirale, inclusiv Remdesivir, și de tot ceea ce este necesar. Sigur că nu sunt cantități nelimitate, dar sunt cantități pentru câteva zeci de mii de pacienți", afirmă vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Este vital să creștem rata de vaccinare. Campania de informare, "un eșec"


L-am întrebat și pe Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și fost consilier onorific în Ministerul Sănătății, în mandatul lui Vlad Voiculescu, ce mai putem face în acest moment pentru a limita dimensiunile valului 4, ce fac autoritățile corect și ce fac greșit: "Ceea ce este vital în acest moment este să creștem rata de vaccinare, iar acest lucru nu îl facem corect", a fost primul răspuns al lui Răzvan Cherecheș.

Unul dintre cei mai vizibili specialiști în spațiul public în perioada pandemiei de COVID-19, cunoscut și ca Profu' de sănătate publică, Răzvan Cherecheș arată cu degetul înspre campania de informare privind vaccinarea împotriva COVID-19, care "a fost anemică și a fost un eșec": "Campaniile de informare implementate până acum au fost cu un caracter generic și fără să se muleze pe un narativul și fricile pe care le au diverse grupuri din societate. Campaniile ar trebui să fie mult mai focalizate pe grupurile care au retincențe și pe fricile lor specifice - să le ofere informații și suport. Argumente de genul "în vaccin este fericire" sunt drăguțe, dar nu conving o persoană care este sceptică. Campania de informare a fost anemică și a fost un eșec, pentru că nu s-au alocat suficiente fonduri și nu au fost angajați specialiști în comunicare."

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai

O a doua eroare gravă a fost aceea că medicii de familie nu au fost angrenați în campania de mobilizare pentru vaccinare, în condițiile în care "medicii de familie reprezintă punctul de referință pentru foarte mulți cetățeni în ceea ce privește partea de sănătate. În alte țări s-au făcut sute, mii de webinarii în care medicii de familie au fost informați și educați legat de vaccin, de vaccinare, de efecte adverse, lucruri pe care ei nu le-au învățat în facultate, dar asumpția Guvernului României este că medicii de familie învață pe cont propriu, în timpul liber. Institutul Național de Sănătate Publică este cel care ar fi trebuit să facă aceste informări, dar nu a făcut acest lucru."

Mai mult, nu au fost mobilizați nici vectorii din comunitate, spre exemplu Biserica Ortodoxă: "În afară de declarații bombastice, nu s-a făcut un parteneriat strategic cu Biserica Ortodoxă, în cadrul căruia preoții să fie instruiți și educați în legătură cu funcționarea vaccinului."

În ceea ce privește pregătirea pentru toamnă această, până la finalul lunii august sunt concedii, spune Răzvan Cherecheș, dar în septembrie va începe școala față în față, "iar acela va fi momentul în care vor începe să crească cifrele privind cazurile. Pentru începerea școlii trebuia acordată atenție specială vaccinării tinerilor între 12 și 16 ani, care sunt extrem de dinamici social. Nu s-a făcut acest lucru. Acolo ar fi trebuit o campanie orientată către acești tineri și una orientată către părinții lor, ca să se simtă în siguranță să facă vaccinul."

"Vaccinul perfect, administrat la 7 miliarde de oameni fără efecte secundare, nu va exista niciodată"


La rândul său, medicul Cristian Oancea îi îndeamnă pe români "să nu mai asculte aceste știri false, diseminate de tot felul de oameni care nu au niciun fel de expertiză medicală sau nici măcar tangențe cu sectorul sanitar, ci pur și simplu să se uite la prietenii lor, la colegii lor care sunt vaccinați, și care, dacă dezvoltă o formă de boală, dezvoltă o formă ușoară. Cel puțin la noi în spital, cazurile care au ajuns în Terapie Intensivă în ultima vreme sunt persoane nevaccinate."

Managerul spitalului COVID din Timișoara amintește că în acest moment, un medicament curativ pentru boala COVID-19 încă nu există: "Sunt firme care dezvoltă pastile care ar putea fi eficiente în tratarea COVID-19, însă, din experiența mea, de la nivelul declarativ, până la autorizare și la intrarea pe piață, mai durează cel puțin un an de zile. Vaccinurile care există acum pe piața din Europa sunt vaccinuri sigure, eficiente și cred că metoda de vaccinare este singura prin care poți preveni boala, sau, dacă te îmbolnăvești, dezvolți o formă ușoară."


"Faptul că anumiți colegi dau pe anumite canale de comunicare tot felul de tratamente mai mult sau mai puțin curative, mai mult sau mai puțin naturiste, mai mult sau mai puțin din surse fără grad de credibilitate îngreunează munca noastră și îngreunează procesul de vaccinare", mai spune medicul Cristian Oancea.

În încheiere, Cristian Oancea subliniază că vaccinul perfect, fără efecte secundare după ce este administrat la 7 miliarde de oameni, nu există, însă vaccinurile au dublat speranța de viață, odată cu apariția lor: "Trebuie să înțelegem că după apariția vaccinurilor, speranța de viață aproape că s-a dublat, deci vaccinurile sunt făcute ca să salveze vieți. Vaccinurile sunt făcute pentru ca, dacă avem o boală, să o depășim mai bine. Plus că trebuie să fim conștienți că nu există un vaccin ideal. Acest vaccin ideal nu va exista niciodată. Nu poți să faci un vaccin, să îl administrezi la 7 miliarde de oameni, să nu aibă nicio reacție adversă și să aibă grad de eficiență de 100%. Pe de altă parte, în afara luptei din spital, lupta se dă în comunitate, unde fiecare dintre noi poate fi responsabil și se poate vaccina. Să te vaccinezi durează 10 secunde, în spital poți sta 7-8 zile sau, dacă ești în Terapie Intensivă, poate și o lună de zile."

"Acest val 4 va fi al nevaccinaților, asta este o realitate pe care au spus-o foarte mulți colegi de-ai noștri. Îndemnăm la prudență, la vaccinare și la responsabilitate în continuare. Cred că această triadă ne va face să ne reluăm viața", este concluzia medicului Cristian Oancea.

Ministerul Educației nu s-a pregătit pentru începerea școlii în condiții de pandemie


Nici Ministerul Educației nu s-a pregătit pentru începerea școlii în condiții de pandemie, spune Răzvan Cherecheș, care se teme că în septembrie vom auzi din nou, cel mai probabil, argumentul pe care l-am auzit în primăvară: "nu vă așteptați să se rezolve aceste lucruri într-o săptămână." Răzvan Cherecheș subliniază că "nu ne așteptăm într-o săptămână, dar a fost o vară întreagă în care Ministerul Educației nu s-a ocupat de aceste aspecte".


"Ministerul Educației pare să aibă tot felul de preocupări legate de plagiat, dar nu vorbește despre ventilație, nu vorbește despre distanțarea în școli, despre măști. Un raport recent al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite preciza că este posibil ca, în ce privește tulpina Delta, persoanele vaccinate infectate cu această tulpină sunt în proporție mult mai mică decât cele nevaccinate, dar, dacă te-ai infectat, s-ar putea ca transmiterea virusului să se facă la același nivel ca în cazul unei persoane nevaccinate. Ceea ce înseamnă că purtarea măștilor în spațiile interioare va deveni o normă, cel puțin pentru iarna care urmează. Ei bine, acest lucru ar trebui spus, ar trebui să se facă informare, iar Ministerul Educației ar trebui să pregătească distanțarea, ar trebui să pregătească ventilația, atâta cât este posibil. Altfel, vom auzi din nou argumentul pe care l-am auzit în primăvară: nu vă așteptați să se rezolve aceste lucruri într-o săptămână. Nu ne așteptăm într-o săptămână, dar a fost o vară întreagă în care Ministerul Educației nu s-a ocupat de aceste aspecte", afirmă expertul în Sănătate publică.

De asemenea, în școli ar fi necesară și o politică de testare rapidă, cu teste rapide, pentru că sunt mult mai ieftine, iar rezultatul este mult mai rapid: "Iar această testare să fie extinsă la nivel național, astfel încât să poată fi identificate cazurile extrem de repede. Ar trebui testare săptămânală în școli, s-a discutat despre acest lucru și din nou Ministerul Educației a eșuat, nu a implementat acest program."

"Guvernul și-a erodat credibilitatea și autoritatea, iar acest lucru se va vedea în dimensiunea valului 4"


În plus, capacitatatea secțiilor de Terapie Intensivă din spitale "ar trebui evaluată și ar trebui construit un sistem care să ofere un suport, pentru că în județele unde rata de vaccinare este mică, acolo vom avea cea mai mare presiune pe secțiile de Terapie Intensivă", mai spune Răzvan Cherecheș.

El este convins că în județele cu rată de vaccinare mică vom vorbi, fără îndoială, și despre restricții. "Așa că ar trebui o campanie în care, ca să crească acceptabilitatea socială a acestor restricții, ar trebui de pe acum transmise mesaje de avertizare, astfel încât oamenii să fie pregătiți pentru la toamnă."

Răzvan Cherecheș critică noua rundă de relaxări de la 1 august, "complet nenecesară", și mesajele "triumfaliste" venite în ultima perioadă dinspre Guvern: "Din nefericire, având campanie electorală în propriul partid, primul ministru transmite mai degrabă mesaje triumfaliste, care nu sunt bazate pe dovezi științifice sau pe proiecțiile specialiștilor legat de ce urmează să se întâmple în perioada următoare. Această nouă rundă de relaxări de la 1 august a fost complet nenecesară și ar fi fost de ajutor să se dea dovadă de un pic mai multă prudență în lansarea relaxărilor, pentru că aceste relaxări sunt direct asociate cu scăderea ratei de vaccinare - de la primele relaxări, rata de vaccinare a scăzut constant. Mesajul trebuie să fie coerent din partea Guvernului - dacă Ministerul Sănătății și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea au avut, în ultima perioadă, mesaje coerente și clare legate de pericolul valului 4, primul ministru a avut, în schimb, mesaje complet deconectate de realitățile științifice și mai degrabă conectate cu realitățile politice."


Nu în ultimul rând, nici obligativitatea purtării măștii în spații închise nu mai este respectată în această perioadă, atrage atenția Răzvan Cherecheș. O problemă generată tot de Guvern, subliniază expertul în sănătate publică: "Și aceasta este o problemă generată de către Guvern. Dacă Guvernul ar fi fost consecvent în aplicarea legii - respectiv acestea sunt regulile, nerespectarea lor atrage următoarele consecințe și nerespectarea legii este penalizată - atunci comportamentul oamenilor s-ar fi ajustat. Dar Guvernul a fost inconsecvent - nu se dau amenzi pentru nepurtarea măștii, nu se anunță dacă s-au dat amenzi pentru nepurtarea măștii."

Răzvan Cherecheș nu uită nici de țintele de vaccinare, asumate de Guvern, apoi ignorate și, în cele din urmă, ratate: "Guvernul a anunțat niște ținte de vaccinare care să fie corelate cu relaxările, ține pe care le-a ignorat. Și-au ignorat propriile ținte, abia acum au ajuns la 5 milioane de vaccinați, la care ar fi trebuit să ajungă la începutul lunii iunie."

"Ce a făcut Guvernul a fost să își erodeze credibilitatea în rândul populației și implicit și autoritatea. Iar acest lucru se va vedea în dimensiunea valului 4", avertizează expertul în sănătate publică.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5232 vizualizari

 • +2 (36 voturi)    
  . (Miercuri, 4 august 2021, 8:59)

  dan.m... [utilizator]

  E timpul sa terminam cu copilariile astea. Cine vrea sa traiasca sa se vaccineze, cine nu, are loc in cimitir. Va trebui sa traim toata viata cu restrictii pt a ii proteja pe cei care nu cred in virus sau se cred atat de importanti ca vine Bill gates sa ii cipeze pe ei, asistati sociali sau cu salariul mimin pe economie? Sau pe cei cu 8 clase care 'stiu' mai multe ca cercetatorii care lucreaza de zeci de ani in domeniul producerii de vaccinuri? Vad autobuzele care aduc muncitori de pe sate pt fabricile din oras, nu poarta unul masca, am fost in sate in perioada in care nu aveam voie sa iesim din casa fara masca, nu repecta nimeni nici o restrictie, doar in orase se aplica restrictii.
  • -6 (36 voturi)    
   Nu ai inteles nimic (Miercuri, 4 august 2021, 10:17)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui dan.m...

   Cei mai multi nu se vaccineaza pentru ca prefera sa faca o gripa banala cu mortalitate extrem de mica decat sa bage in ei un vaccin experimental, netestat in timp, facut pe repede inainte, ce are pe termen scurt destule efecte adverse.
  • -3 (35 voturi)    
   Neee (Miercuri, 4 august 2021, 10:25)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui dan.m...

   Nici pana acum nu ai inteles ca restrictiile sunt pentru a va proteja pe voi, cei vaccinati. Voi sunteti cei mai sensibili, bebelusii.

   Cand unul nevaccinat vine dintr-o tara si este pus in carantina, iar cel vaccinat care vine din aceeasi tara si nu este pus in carantina, este clar ca masura carantinarii este luata pentru a-i proteja pe cei vaccinati. E simplu.
   • +8 (18 voturi)    
    Să nu spui că n-ai spus. (Miercuri, 4 august 2021, 11:10)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Vine valul 4, vaccinații sunt protejați prin vaccin, deci nu mai trebuie să respecte nici-o restricție. Cei ca tine care vor imunizare naturală ori nu cred în pericol, să li se ofere ocazia să facă cunoștință cu COVID. Dacă scapă, scapă. Dacă mor, așa au vrut. Nu vreau să aud discuții că spitalele nu au putut să-i vindece, pentru-că nu vor putea. Eu consider că autoritățile și-au făcut datoria prin asigurarea vaccinului, a centrelor de vaccinare. Mai departe este voința fiecăruia. Vrea viața ori moartea !
    • -3 (7 voturi)    
     Inca o data ... (Miercuri, 4 august 2021, 16:00)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     ...caci se pare ca nu prea ai inteles: de ce este carantinat cel nevaccinat?
  • -2 (26 voturi)    
   Fii tu un exemplu (Miercuri, 4 august 2021, 10:28)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui dan.m...

   Stai in casa, poarta permanent masca. Muncitorii din sate nu sunt atat de ascultatori cum esti tu. Arata-le ca vei supravietui oricarui virus prin grija ta.
  • -3 (15 voturi)    
   La varianta Lambda nici vacinul nu protejeaza (Miercuri, 4 august 2021, 11:13)

   Daniel10 [utilizator] i-a raspuns lui dan.m...

   Dan.m esti naiv sau poate nu stii ca la urmatoarea varianta care se plimba acum prin America Latina nici vaccinul nu mai protejeaza. Eu zic sa te documentezi. Vorbiti in necunostinta de cauza fara sa va puneti intrebari. Imunitatea naturala dobandita prin boala e cea mai buna.

   Pentru detalii vezi studiul stintific recent de mai jos.

   https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.07.28.454085v1.full
   • +4 (4 voturi)    
    poti sa ne arati unde in articolul atasat (Miercuri, 4 august 2021, 12:57)

    rmos [utilizator] i-a raspuns lui Daniel10

    sunt fragmentele care demonstreaza afirmatiile "urmatoarea varianta care se plimba acum prin America Latina nici vaccinul nu mai protejeaza" si "Imunitatea naturala dobandita prin boala e cea mai buna"?
    ca vad ca tot faci afirmatii "Vorbiti in necunostinta de cauza fara sa va puneti intrebari".
    multumesc
    • -5 (5 voturi)    
     Lambda (Miercuri, 4 august 2021, 15:34)

     Daniel10 [utilizator] i-a raspuns lui rmos

     Daca insisti atunci tradu te rog cu google translate ce scrie in articolul de mai jos, ca banuiesc ca nu cunosti limba germana :

     https://www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/coronavirus-mutation-ist-die-lambda-variante-gegen-corona-impfstoffe-resistent-a-adc2fe93-b25b-4b17-a836-b57227911933
     • +3 (5 voturi)    
      ce ti-am cerut eu (Miercuri, 4 august 2021, 16:56)

      rmos [utilizator] i-a raspuns lui Daniel10

      si ce ai facut tu. nu ai inteles? citeste te rog din nou, de data asta cu atentie ce ti-am cerut eu te rog. in plus, nici in noul articol nu e nimic din care sa rezulte afirmatia ta "urmatoarea varianta care se plimba acum prin America Latina nici vaccinul nu mai protejeaza". deci, inainte sa acuzi alte persoane ca vorbesc in "necunostinta de cauza", poti sa te uiti inainte in oglinda ...
   • +6 (6 voturi)    
    Asa-i, da' nu-i chiar asa grav (Miercuri, 4 august 2021, 14:31)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Daniel10

    In sensul ca vaccinurile aprobate nu mai trebuie sa treaca prin toata suita de teste clinice daca sunt modificate sa produca proteina spike modificata a variantei Lambda, asa ca daca Lambda ia amploare, adaptarea vaccinurilor va dura potential doar cateva saptamani, eventual luni. Dupa care vaccinarea va trebui luata de la capat.

    Cata vreme campania de vaccinare nu reuseste sa reduca numarul persoanelor nevaccinate pana la un nivel suficient de redus incat mutatiile sa se acumuleze intr-un ritm relativ lent, o sa tot apara variante pentru care vaccinurile-s mai putin eficiente. De-aia e important sa se vaccineze cat mai multa lume cat mai rapid - cat de rapid se acumuleaza mutatii e proportional cu numarul de gazde in care virusul se poate inmulti si de la care se poate propaga.
  • -1 (5 voturi)    
   Cercetatorii ... (Miercuri, 4 august 2021, 13:10)

   Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui dan.m...

   Cercetatorii care iti spun ca serul experimental e mai ceva ca ambrozia din Olimp sunt angajatii acelorasi companii care au provocat decese si cauze adverse prin utilizarea unor medicamente / vaccinuri experimentale.

   Ca vorbim de Pfizer, unul din cazuile predat la UMF Buc la cursul de biotetica este cel a copiilor din Nigeria care au decedat dupa utilizarea unui antibiotic experimental. Cauta Pfizer, meningita Nigeria si vei gasi zeci de articole. Au falsificat autorizatie temporara, au manipulat datele. antibioticul a fost pus pe piata europeana avand la baza date falsificate si a fost retras in cateva luni din cauza deceselor provocate de distrugeri iremediabile ale ficatului.

   Numai despre Moderna nu vei gasi nimic, deoarece este prea noua pe piata. Despre restul gasesti la greu procese si deal-uri de plata ca sa nu continue procesele.

   Cauta raportul lui transparency international privind vaccinurile anticovid. Niciunul dintre producatori nu a dat acces la rezultatele individuale ale testelor pentru a fi validate,ci doar au prezentat concluzii.

   Ai citit de curiozitate documentele EMA privind autorizarea provizorie? Te crucesti. Efecte adverse grave: paralizii ale fetei, avorturi, etc. Nu multe la cei 11000 din trial carora li s-a administrat vaccinul, cateva la fiecare categorie. Dar sunt zero la grupul placebo tot de 11.000. Trage concluzia EMA ca posibilele beneficii justifica autorizarea in regim de urgenta.

   Citeste protocolul Comirnaty de pe site-ul lor. Sectiunea riscuri beneficii este hilara. Sectiunea cu urmarirea efectelor adverse este extrem de detaliata. Se recolteaza 20ml de sange si este intrebat respectivul cum o mai duce! PUNCT. Ce teste de sange se fac? Probabil ca ii verifica grupa de sange sa nu si-o fi schimbat datorita vaccinarii.
 • +5 (33 voturi)    
  Portia zilnica cu "expertii" (Miercuri, 4 august 2021, 9:27)

  Un_cetatean_oarecare [utilizator]

  Din pacate unii dintre ei mai sunt si profesori.

  Numai Dzeu stie ce invata acei tineri de un om ca Profu'. Daca la inceputul pandemiei avea cat de cat o scuza, azi nu mai are nici una.

  Sunt zeci, sute de studii publicate care arata o poza total diferita de ceea ce ne prezinta Profu' da la Sanatate.

  Realitatea este simpla. Esti in grupele de risc? Daca da, ar fi mai bine sa te vaccinezi. Daca nu, ia decizia cum ti se pare ca este mai bine.

  In conditiile in care Israel, CDC, PHE arata ca cel putin 50% dintre cei infectati cu delta sunt vaccinati, care transmit la fel de bine, in conditiile in care zeci de studii arata ca reinfectarile sunt rarisime inclusiv cu delta, in conditiile in care studiile in zeci de tari deja au aratat ca au fost infectati de 10-20 ori mai multi decat nr. testelor pozitive nu poti decat sa iti pui intrebari de ce Profu' dezinformeaza atat prin minciuna cat si prin omisiune.

  De juramantul lui HIpocrates a uitat domnia-sa. Ma intreb si eu de ce face asta. De frica? Pentru bani? Pentru a se vedea publicat in media?
  • -2 (22 voturi)    
   poti sa arati te rog un singur studiu (Miercuri, 4 august 2021, 10:27)

   rmos [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   care arata ca vaccinatii si nevaccinatii infectati cu delta "transmit la fel de bine"? tare as vrea sa vad si eu un astfel de studiu.
   • 0 (12 voturi)    
    Esti nou? (Miercuri, 4 august 2021, 10:50)

    Crop [utilizator] i-a raspuns lui rmos

    Pe langa faptul ca scrie si-n presa internationala , omu' a mai comentat la alte articole publicand respectivele studii.
    • +3 (7 voturi)    
     sunt nou de cca 30 ani in domeniul asta (Miercuri, 4 august 2021, 11:58)

     rmos [utilizator] i-a raspuns lui Crop

     si exact din acest motiv am intrebat. stiinta se bazeaza pe studii si pana acum nu am vazut un singur studiu care sa demonstreze ca persoanele vaccinate sunt la fel de contagioase ca cele nevaccinate, pentru varianta delta. deci, daca tot te-ai bagat in seama, ai vazut tu un astfel de studiu? multumesc
    • -3 (3 voturi)    
     Experimentul suedez (Miercuri, 4 august 2021, 12:34)

     Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Crop

     Nu te-am uitat, dar nu am avut inca timp sa ma uit pe PC ul vechi.
   • 0 (16 voturi)    
    Vacinatii raspandesc virusul (Miercuri, 4 august 2021, 11:06)

    Daniel10 [utilizator] i-a raspuns lui rmos

    Poate asta te convinge ca si vaccinatii raspandesc virusul :

    https://www.nytimes.com/2021/07/29/health/cdc-masks-vaccinated-transmission.html
    • +1 (5 voturi)    
     sunt convins de mult timp ca transmit (Miercuri, 4 august 2021, 12:12)

     rmos [utilizator] i-a raspuns lui Daniel10

     dar nu asta era ideea aici. ideea era ca transmit la fel.
   • -2 (12 voturi)    
    ///// (Miercuri, 4 august 2021, 11:27)

    Tokimido [utilizator] i-a raspuns lui rmos

    poti sa arati un studiu care arata ca vaccinatii si nevaccinatii transmit virusul diferit?
    • +4 (4 voturi)    
     da, pot (Miercuri, 4 august 2021, 12:04)

     rmos [utilizator] i-a raspuns lui Tokimido

     https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.28.21261295v1
     figura 1. dar oricum, ai probleme grave de logica. omul a facut o afirmatie. el trebuie sa o probeze. daca te duci la judecator intr-un proces si faci o afirmatie, il pui pe judecator sa probeze contrariul? multa bafta! :))))
   • -3 (5 voturi)    
    pai (Miercuri, 4 august 2021, 11:55)

    martel55 [utilizator] i-a raspuns lui rmos

    tocmai a zis CDC-ul american asta
    • +3 (3 voturi)    
     poate asta ai inteles tu (Miercuri, 4 august 2021, 16:03)

     rmos [utilizator] i-a raspuns lui martel55

     uite ce a zis cdc: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7031e2.htm?s_cid=mm7031e2_w. vezi tu ceva in acest raport care sa demostreze afirmatia "vaccinatii si nevaccinatii infectati cu delta transmit la fel de bine"?
  • +4 (16 voturi)    
   Pentru ca bani (Miercuri, 4 august 2021, 10:51)

   Crop [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   Acum inca se testeaza la internare chit ca esti vaccinat.

   Cat despre eroii astia...no comment.
  • -3 (5 voturi)    
   Da, pentru bani (Miercuri, 4 august 2021, 12:24)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   Cherecheș e parte din camarila PD-L din mediul universitar din Cluj. A ajuns să predea ”sănătate publică” printr-o combinație cu cumnatul său, Cătălin Baba.

   Acum este cercetat de DNA (informație publică dar nu și distribuită de presă, firește).

   Majoritatea băieților și fetelor care apar pe sticlă discutând despre pandemie fie au luat deja bani grei fie urmează să încaseze sume frumușele ca să mintă cu nerușinare.

   Follow the money.
 • +2 (18 voturi)    
  Provizii si internet (Miercuri, 4 august 2021, 9:35)

  Victtor [utilizator]

  Toata lumea se pregateste pentru noile restrictii obligatorii. Frigidere pline si conexiuni bune. Nu conteaza kilogramele depuse, sanatatea este pe primul loc.
 • +6 (32 voturi)    
  ok (Miercuri, 4 august 2021, 9:41)

  aaxx [utilizator]

  Totusi am vrea si alte opinii, de la alti medici. De fiecare data cand se vorbeste de "expertii covid" apar aceeasi 4-5 personaje.
  • 0 (22 voturi)    
   Doar (Miercuri, 4 august 2021, 10:28)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui aaxx

   Doar de pesedea nu te plictisesti, si o votezi de fiecare data.
  • 0 (8 voturi)    
   Atât s-a putut (Miercuri, 4 august 2021, 12:26)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui aaxx

   Motivul pentru care vezi aproximativ aceeași oameni e pentru că alții nu au dorit să se vândă pentru a face parte din Cântarea Pandemiei.

   Spre exemplu cel mai titrat epidemiolog român - Geza Molnar de la Cluj - are cvasi-interdicție de-a vorbi în public. Declarațiile lui rareori sunt preluate. De ce? Pentru că el e precis când vine vorba de știință și nu ezită să separe unde se termină știința și unde începe politica și dictatura.
  • 0 (6 voturi)    
   Asta ce zici matale e cam prostie (Miercuri, 4 august 2021, 14:36)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui aaxx

   Adica daca te duci la dentist, si ala-ti asigura tratament corect, in momentul in care incepe sa-ti zica ce nu-ti convine, incepi sa-l acuzi ca e nepriceput?

   Exista cateva spitale care-au avut rezultate usurel mai bune ca altele in tratarea bolii, si care-au avut si incarcare mai mare cu bolnavi. E la mintea cocosului ca spitalele alea-s situate in orase mari - din cauza aglomeratiei, acolo se transmite boala cel mai bine, si aia umple spitalele, chestie care le da medicilor mai mult "material didactic". Cine altcineva decat medicii din spitalele alea crezi ca e mai specialist in boala asta, la noi? Cate-un Nae-n ploaie care comenteaza pe-aici pe HN cumva?
 • +5 (17 voturi)    
  Guvernul minune (Miercuri, 4 august 2021, 9:41)

  all23 [utilizator]

  Nu a facut nimic! Nu suntem mai pregatiti decat cu experienta!
 • +2 (16 voturi)    
  Conteaza cine castiga, Cutu sau Orban... (Miercuri, 4 august 2021, 10:14)

  jackalphonse [utilizator]

  ...restul este neimportant. O sa ne ia din nou prin surprindere...
 • +1 (17 voturi)    
  Alegerile sunt abia in 2024, peste 3 ani! (Miercuri, 4 august 2021, 10:22)

  mircea112 [utilizator]

  Daca la inceput, oamenii pareau ca isi dau interesul, avand tot felul de alegeri ce urmau sa se desfasoare acum lucrurile au intrat in regim de regresie!

  Educatia desi timid incerca sa se modernizeze la inceputul lui 2020, acum cu indarjire si totala nepasare si ignorare a oricarui risc se intoarce inapoi in trecut cu toata viteza si aroganta!

  Daca la inceputul lui 2020 se ridicau spitale de campanie si se achizitionau tot felul de unitati mobile si aparatura de sustinere a vietii, proiecte atat publice cat si private acum toata lumea doarme in sosoni si arunca toata responsabilitatea pe refuzul unora de a se vaccina.

  Desi ultimul studiu spune ca Pfizer, cel mai bun vaccin si cel mai folosit in Romania, la ora actuala are o eficacitate de doar 39%.

  Doar Dumnezeu si o mutatie Delta mai putin periculoasa o sa ne scoata cu bine din valul 4, ca in baza alesilor, putem fi ca Indienii arsi in piata Constitutiei fara ca ei sa aibe vreo remuscare.
  • +1 (15 voturi)    
   poti sa pui un link te rog (Miercuri, 4 august 2021, 10:39)

   rmos [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   catre "ultimul studiu spune ca Pfizer, cel mai bun vaccin si cel mai folosit in Romania, la ora actuala are o eficacitate de doar 39%"? multumesc.
   • -4 (6 voturi)    
    Link (Miercuri, 4 august 2021, 12:29)

    nepsiss [utilizator] i-a raspuns lui rmos

    https://www.cnbc.com/2021/07/23/delta-variant-pfizer-covid-vaccine-39percent-effective-in-israel-prevents-severe-illness.html
   • -3 (5 voturi)    
    uite (Miercuri, 4 august 2021, 12:40)

    AxaCentrala [utilizator] i-a raspuns lui rmos

    https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24937194-israelul-spune-pfizer-are-eficienta-doar-39-impotriva-variantei-delta-dar-previne-continuare-formele-severe-covid.htm
    • +2 (8 voturi)    
     uite cum functioneaza dezinformarea (Miercuri, 4 august 2021, 16:16)

     rmos [utilizator] i-a raspuns lui AxaCentrala

     tu ai citit acel articol. daca il citeai, aflai urmatoarele lucruri:
     - eficienta vaccin pfizer in prevenirea infectarilor: 39%;
     - eficienta vaccin pfizer impotriva spitalizarii: 88%;
     - eficienta vaccin pfizer impotriva formelor asevere: 91%.
     Deci, intelegi acum cum functioneaza dezinformarea? In primul rand, cand vorbesti despre "eficienta" trebuie sa precizezi ce anume masori. 39% e doar eficienta impotriva infectarilor . eficienta impotriva formelor grave este in continuare extrem de ridicata, chiar si impotriva delta. si rezultatul se vede in uk, multe cazuri, extrem de putine decese. haideti va rog sa intelegem ce citim, sa nu mai amestecam mere cu pere.
 • 0 (20 voturi)    
  cum ne pregatim (Miercuri, 4 august 2021, 11:04)

  DonPepe [utilizator]

  pai sa iasa iar soldateii cu taburile, sa spalam iar strazile, sa folosim numai cardurile si sa lasa hainele 4 zile sa moara virusu afara! DE ce nu mai face asa acum???? cu toata contagiunea asta de 100x mai mare? triplu standard le sucim cum vrem noi doar doar sa panicam si sa impresionam? ganditi copii: E MOCA!
  • -1 (3 voturi)    
   Exagerari, asa ceva nu a existat (Miercuri, 4 august 2021, 16:43)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui DonPepe

   Unde ai vazut tu grozaviile pe care le-ai enumerat, in filme ? In lumea reala nu se pate intampla asa ceva.
 • -5 (5 voturi)    
  e clar (Miercuri, 4 august 2021, 11:54)

  martel55 [utilizator]

  ca Ministrul educatiei trebuie sa plece, din decembrie pana acum nu a facut absolut nimic pentur a creste gradul de siguranta sanitara in scoli....in loc sa stea toata ziua pe televiziuni unde sa isi exprime credinta lui bazata pe nimic ca totul va fi bine in scoli, ar fi tyrebuit pana acum sa fim vewnit cu multe masuri pentur a asigura distantara in scoli)toata lumea stie ca pana in iunie un a existat asa ceva), modalitati mai bune de aerisire, modlaitati de tstare rapida cu teste non invazive, panuri clare de actiune in caz de escaladare a pandemiei si crestere a infectiilor in scoli....in loc de asta nu face nimic, si nici macar nu mai exista scuza ca e timpul scurt, doar de cand e miinistru acest individ Campaenu sunt vreo 8 luni , tip era suficient sa vina cu planuri si sa se si apuce de impementare...daca situatia va fi grava in scoli,, individul trebuie tras la rapsundere penala pentru indolenta si lispa de actiune de care a dat dovada atata timp


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by