CNAS a lansat Ghidul asiguratului, pentru o mai bună cunoaștere a serviciilor oferite în cadrul sistemului de asigurări de sănătate

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 30 iulie 2021, 11:12 Actualitate | Sanatate


Ghidul asiguratului
Foto: CNAS
​Pentru o mai bună cunoaştere a serviciilor oferite în cadrul sistemului social de asigurări de sănătate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a lansat Ghidul asiguratului, care ajută publicul să înţeleagă modul de funcţionare a acestui sistem. Ghidul cuprinde informaţii despre calitatea de asigurat, modalităţile de accesare a serviciilor pe fiecare domeniu de asistenţă medicală, precum și drepturile şi obligaţiile asiguratului, conform reglementărilor în vigoare la nivelul lunii iulie 2021.

Ghidul cuprinde informații generale despre asigurările de sănătate, modalitățile de accesare a serviciilor pe fiecare domeniu de asistență - medic de familie, medic specialist, analize de laborator și investigații imagistice, asistență spitalicească, medic stomatolog, servicii de recuperare medicală, medicină fizică și de reabilitare, consultații de urgență la domiciliu, îngrijiri la domiciliu, medicamente compensate și dispozitive medicale, dar și teme speciale, precum măsuri pentru pacienții COVID-19 sau cardul european de sănătate.

Ghidul se adresează atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate, care pot afla care sunt serviciile medicale la care au dreptul şi care este modalitatea de accesare a acestora.

"Informarea corectă, completă și accesibilă a celor pe care îi deservește un sistem de sănătate este o condiție fundamentală pentru buna funcționare a acestuia. Nu doar în România, ci în orice țară. Pe fondul unor reglementări complexe și deseori în schimbare, cu atât mai mult în contextul pandemiei COVID-19, a situa oamenii în centrul sistemului înseamnă nu doar a concepe și implementa politici de sănătate adecvate, ci și (mai ales) a le oferi acestora instrumente care să îi ajute să beneficieze de serviciile la care au dreptul, cu respectarea obligațiilor legale. Acest ghid este un astfel de instrument", afirmă Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS, în prefaţa Ghidului asiguratului.

Pe baza propunerilor și recomandărilor primite după parcurgerea acestui ghid, CNAS va elabora şi alte ediţii, astfel încât să vină cât mai mult în sprijinul persoanelor care doresc să se informeze asupra modului în care pot accesa serviciile acordate în sistemul public de sănătate.

Ghidul asiguratului poate fi consultat integral pe site-ul CNAS.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1795 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by