Tinerii pot confunda ușor cu o răceală infecția cu tulpina indiană a coronavirusului, Delta, și astfel vor participa la evenimente sociale și riscă să răspândească boala, mai ales dacă nu sunt vaccinați, avertizează epidemiologul Octavian Jurma. Potrivit acestuia, 35% din cele 42 de cazuri noi secvențiate în ultima săptămâna sunt cu tulpina indiană Delta. Octavian Jurma subliniază și că "6 secvențieri pe zi la nivel național e o rușine pentru instituțiile statului care pretind că se ocupă de sănătatea publică".

Coronavirus in RomaniaFoto: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia

Octavian Jurma / Foto: arhiva personală

Tulpina indiană a coronavirusului (Delta) infectează mai ușor adulții care au deja imunitate naturală sau vaccinală superficială, dar și tinerii nevaccinați din categoria 18-24 de ani, tabloul clinic fiind uțor diferit la tineri decât până acum, este avertismentul lui Octavian Jurma: " de care se plâng tot mai mulți tineri pot fi de fapt infecții cu tulpina Delta, care la tineri evoluează cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) și febră. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului nu mai este așa comună. Tinerii pot confunda ușor o raceală cu infecția cu Delta și astfel vor participa la evenimente sociale și răspândi boala, mai ales dacă nu sunt vaccinați. Vaccinarea este în continuare cea mai eficientă metodă de protecție și prevenție împotriva tuturor variantelor, inlclusiv tulpina indiană (Delta)."

"Numărul de cazuri confirmate cu varianta Delta (B1.617.2) a depășit săptămâna trecută pragul de 100 de cazuri și 4 decese. 35% din cele 42 de cazuri noi secvențiate în ultima săptămână sunt Delta. Merită doar să menționez că 6 secvențieri pe zi la nivel național e o rușine pentru instituțiile statului care pretind că se ocupă de sănătatea publică. Doar Timișoara poate secvenția de 4-5 ori mai mult cu un minim de finanțare", afirmă epidemiologul Octavian Jurma, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Tulpina Delta (indiana) a fost confirmată oficial în Romania încă din luna aprilie 2021, "dar se află deja în circulație comunitară și în creștere exponențială de la începutul lunii iunie. Chiar dacă tulpina Alpha (britanică) este în continuare dominantă, se află în retragere accelerată și va fi depășită de Delta în următoarele 1-3 săptămâni", adaugă Octavian Jurma.

Octavian Jurma a postat pe pagina sa de Facebook și un grafic din care reiese că ponderea variantei Delta din totalul variantelor VOC (variante care produc îngrijorare) crește rapid. Astfel, numărul total de infectări cu tulpina Delta a ajuns sa fie de 4 ori mai mare decât tulpina Gamma (braziliană), deși Delta este în circulație de mai puțin timp:

*Săptămâna S26 are valori extrapolate pentru că nu a fost publicat raportul oficial, precizează OctavianJurma.