SIMULARE: Cât costa până acum o operație la spital privat și cât costă de la 1 iulie, când intră în vigoare contribuția personală. Exemplu concret - prețul unei nașteri

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 30 iunie 2021, 18:32 Actualitate | Sanatate


Spital privat
Foto: Hotnews
Cât costa până acum o operație la spitalul privat și cât va costa începând de la 1 iulie, după intrarea în vigoare a contribuției personale? Practic, orice român asigurat poate "lua cu el" banii pe care statul îi decontează pentru internarea sau operația lui în spitalul de stat și se poate trata, la alegere, la privat, urmând să plătească doar diferența dintre suma decontată de CNAS și tariful de la privat. Întrebarea este cu cât vom plăti mai puțin decât până acum la privat, dacă facem această alegere. În cazul unei nașteri la privat, CNAS decontează sume pornind de la aproximativ 1.400 de lei pentru o naștere normală fără complicații, până la aproximativ 3.400 lei pentru o naștere prin cezariană cu complicații grave. Această sumă ce va fi decontată acum și la privat, a explicat pentru HotNews.ro Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România.

Ordonanța de Urgență care prevede introducerea contribuției personale pentru serviciile medicale private - plătești o parte din bani, iar statul decontează o parte - a fost adoptată în ședința de Guvern de joia trecută și se aplică începând de la 1 iulie. Contribuția personală pentru internarea în spitale private (inclusiv operații) intră în vigoare de la 1 iulie, iar cea pentru consultații în cabinetul medicului în regim ambulatoriu și cea pentru analize și investigații medicale (paraclinice) ar urma să intre în vigoare anul viitor, mai exact la 60 de zile de la adoptarea bugetului de stat pe anul 2022. Condiția este ca spitalul privat să aibă contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Cât decontează statul român pentru o internare și operație în spitalul de stat - formula de calcul, explicată de Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România:
 • Potrivit normelor de aplicare ale contractului cadru, Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează pentru cazurile de spitalizare continuă (acuți) sume cuprinse între 624 de lei (spre exemplu pentru proceduri pentru strabism) până la 21.132 de lei (în cazul unei traheostomii).
 • Din Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate se rambursează contravaloarea cazurilor de spitalizare acuți în funcție de complexitatea lor, indiferent de forma de proprietate a unităților sanitare - de stat sau private - cu care casele de asigurari de sanatate se află in relații contractuale.
 • CNAS plătește un tarif care se calculează astfel: tarif pe caz ponderat (TCP) înmulțit cu Valoarea relativa a cazului (VR), valoare care exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor și care poate fi subunitar, 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) sau supraunitar, chiar 14,23 (ex.traheostomie).
 • TCP (tariful pe caz ponderat) este fix - în jur de 1.485 de lei pentru majoritatea spitalelor.
 • Pentru a obtine tariful care se decontează de către Casa de Asigurări, TCP de 1.485 se înmulteste cu valoarea relativă a cazului, care poate varia între 0,42 și 14,23, în funcție de complexitatea cazului. Astfel, tarifele de decontare variază între 624 de lei (ex. proceduri pentru strabism) și 21.132 lei (ex.traheostomie).
 • Pentru exemplul concret ales pentru simulare de HotNews.ro - o naștere la privat - Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează sume pornind de la aproximativ 1.400 de lei pentru o naștere normală fără complicații, până la aproximativ 3.400 lei pentru o naștere prin cezariană cu complicații grave. Pentru naștere, valoarea relativa a cazului variază intre 0,93 si 2,3.
 • Trebuie subliniat că spitalul de stat mai are și alte surse de finanțare decât privatul: bani pentru salarii de la bugetul de stat, partea de dotări o asigură Ministerul Sănătății în unele cazuri, partea de alte dotări, la structură, la clădiri, o asigură și consiliile județene și consiliile locale. "Practic, statul are vreo 4-5 surse, nu doar partea asta de la Casa de Asigurări de Sănătate", explică președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România.
 • "Dacă am face un TCP de la 1.485 la 3.000 de euro, nu ar mai fi o problemă (pacienții nu ar mai trebui să plătească contribuție personală - n.red.). În Germania TCP-ul este 5.000 de euro", mai spune Cristian Hotoboc.
Spital privat

Cât costa până acum o operație la privat și cât va costa începând de la 1 iulie. Exemplu concret - cât va costa o naștere la privat:

 • O naștere la privat ajunge, în mod normal, la prețul de aproximativ 9.000 de lei. Variază între aproximativ 9.000 de lei o naștere standard și 12.000 de lei dacă se adaugă și o rezervă cu condiții speciale etc, spune Cristian Hotoboc.
 • Dintre cei care se duc la privat, o parte au și abonamente, așa că beneficiază de unele reduceri, astfel că, chiar și dacă beneficiază de condiții speciale, nu ajung la 12.000 de lei, ajung la aproximativ 10.000.
 • Pentru exemplul concret ales pentru simulare de HotNews.ro - o naștere la privat - Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează sume pornind de la aproximativ 1.400 de lei pentru o naștere normală fără complicații, până la aproximativ 3.400 lei pentru o naștere prin cezariană cu complicații grave. Pentru naștere, valoarea relativa a cazului variază intre 0,93 si 2,3.
 • Valoarea relativă a cazului pentru o naștere, conform normelor de aplicare ale contractului cadru:
 • Naștere prin cezariană cu CC catastrofale - 2,3123
 • Naștere prin cezariană cu CC severe - 1,5752
 • Naștere prin cezariană fără CC catastrofale sau severe - 1,2223
 • Naștere vaginală cu proceduri în sala de operații cu CC catastrofale sau severe - 1,2412
 • Naștere vaginală cu proceduri în sala de operații fără CC catastrofale sau severe - 0,9388
 • Valoarea relativă se înmulțește cu TCP (tariful pe caz ponderat) este fix - în jur de 1.485 de lei pentru majoritatea spitalelor - și rezultă suma care va fi decontată de CNAS pentru naștere.
 • Practic, pentru o naștere prin cezariană fără complicații se va deconta suma de 1.485 lei înmulțit cu 1,22. Rezultă suma de 1.830 de lei, la care se mai poate adăuga și o sumă decontată pentru partea de neonatologie, pe parcursul internării.
 • Pentru o naștere prin cezariană cu complicații catastrofale, CNAS va deconta suma de 1.485 lei înmulțit cu 2,31, adică 3.430 de lei.
 • Din 9.000 - 9.500 de lei, cât costă în medie o naștere prin cezariană la privat, scădem suma de 1.830 de lei, decontată în cazul unei nașteri prin cezariană fără complicații, și rezultă un preț mediu între 7.200 - 7.700 de lei, suportat de pacienta care alege să nască la privat.
 • "Prin introducerea în contractul-cadru a acestei norme, în primul rând apare obligatoriu ca furnizorul să afișeze pe site-ul lui prețurile pentru diversele intervenții chirurgicale pe care le face în spital - din start va fi o transparentizare a prețurilor, iar asta va ajuta foarte mult pacientul, pentru că intervine concurența. Până acum, neexistând această regulă, nu punea nimeni aceste prețuri", explică președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România.
 • Ce aduce cu adevărat nou măsura contribuției personale, de la 1 iulie, este transparență, explica săptămâna trecută, într-o conferință de presă, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe: "Mai exact, există un deviz estimativ, care are un format standard, pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui asigurat care va veni să se trateze și să detalieze foarte clar începând cu cât acoperă FNUASS și ce sume se percep în plus de către furnizorul privat, pe categorii de cheltuieli: medicamente, materiale sanitare, hrană, resursa umană și așa mai departe, astfel încât asiguratul va avea o imagine completă înainte de a lua decizia dacă să aleagă această opțiune sau nu va avea toate informațiile - cât decontează Casa și cât percepe spitalul privat în plus."
 • Acest deviz estimativ va fi valabil 5 zile lucrătoare, timp în care pacientul se poate gândi, poate căuta alte oferte și poate lua decizia, în funcție de contextul său, spune președintele CNAS.
 • Odată ce pacientul ia o decizie, nu poate merge mai departe decât dacă își oferă consimțământul scris că merge mai departe și alege oferta.
 • În plus, ori de câte ori, pe parcursul internării, devizul estimativ inițial se modifică - pot apărea complicații, situații medicale neprevăzute - pacientul sau aparținătorul acestuia trebuie să își ofere de fiecare dată consimțământul scris, iar la final se oferă un decont care, din nou, prezintă detaliat cât a suportat CNAS și ce percepe în plus furnizorul privat, pe categorii de cheltuieli, a explicat Adrian Gheorghe.
 • "Aceste măsuri aduc o mult mai mare transparență și ajută asiguratul care ia în considerare să se trateze la privat să aibă mai multă informație, astfel încât să ia cea mai bună decizie."
 • Practic, tarifele de la privat și decontările CNAS sunt scoase dintr-o "zonă gri", în care erau până acum, a explicat săptămâna trecută președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: "Ce nu este posibil astăzi este ca furnizorul privat să perceapă sume în plus față de ceea ce decontează CNAS din FNUASS pentru rezolvarea cazului. Asta nu înseamnă că nu se percep, pe căi legale, alte sume de către furnizorul privat, într-un fel justificat, deoarece tarifele decontate din Fond nu acoperă costurile reale. Însă există în acest moment o zonă gri, pe care au admis-o public inclusiv furnizorii privați, privind modul în care se percep aceste sume, în mod legal, care să acopere diferența dintre ce acoperă Fondul și costul real al serviciului oferit de furnizorul privat. Asta se întâmplă acum."
Citeste și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

115670 vizualizari

 • +18 (40 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 iunie 2021, 18:35)

  [anonim]

  • +15 (25 voturi)    
   am plecat de la genunchiul broastei (Miercuri, 30 iunie 2021, 19:48)

   FanelJr [utilizator] i-a raspuns lui

   ...si vrem racheta.

   Eu zic ca orice lege care obliga transparentizarea si obliga pentru un cadru standard (am inteles ca devizul va avea un format standard obligatoriu) e foarte bine venita.

   Romania nu duce lipsa de bani dar duce lipsa mare de legi care sa oblige transparenta. Transparenta e un lucru care in mod indirect aduce multe beneficii.
 • +27 (33 voturi)    
  Concurenta nu functioneaza in Romania (Miercuri, 30 iunie 2021, 18:56)

  galaxyranger [utilizator]

  Sunt putine cazurile in care asa-zisa concurenta in Romania aduce beneficii consumatorilor.
  In realitate pe piata de la noi se formeaza oligopoluri, fiecare operator urmareste sa vada cand ridica cineva preturile, ca sa le ridice si el.
  • +4 (16 voturi)    
   NU se spune cat costa o operatie la STAT (Miercuri, 30 iunie 2021, 21:08)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui galaxyranger

   Credeam ca articolul compara mere cu mere si nu da doar franturi de informatii dar atat poate presa din tara asta

   se lasa impresia ca la STAT operatiile sunt GRATUITE ceea ce e complet fals.

   la STAT atat ziua de internare cat si operatiile indiferent cart de simple COSTA ENORM


   de exemplu daca faci o apendicita si se sparge stai in spital 10 zile, pt alea si operatie startul chletuie bani cu medicamente, etc

   peste 2000 EURO poate ajunge o operatie LA STAT

   intrebarea e cat costa la stat o apendicita vs privat
   • +5 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 iunie 2021, 21:43)

    [anonim] i-a raspuns lui Gryphus

    • +2 (6 voturi)    
     Nu e 2500 de lei o nastere la STAT (Joi, 1 iulie 2021, 0:45)

     Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui

     Asta e vrajeala, vreau sa vad si eu un manager de spital de stat ca va confirma cifra aia.
   • +7 (13 voturi)    
    raspunsul: nu stie nimeni (Joi, 1 iulie 2021, 2:34)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Daca citesti atent articolul, vei afla ca spitalul de stat deconteaza la CNAS, dar primeste bani de salarii de la guvern, bani de echipamente de la consiliul judetean, bani de renovari de la primarie. Deci costul real al serviciilor este acoperit din prea multe surse ca sa poata fi evaluat corect. Foarte convenabil pentru sistem...
    In plus, mai vine si fraierul de pacient cu banii in plic de acasa, medicamente de la farmacia de la coltul spitalului etc.
    • +1 (3 voturi)    
     Ai mare dreptate! (Joi, 1 iulie 2021, 17:00)

     mmagic [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Si din pacate asta e grav, pentru ca ne arata hotia in domeniul medical din romania. Nu doar ca nu ajung banii de la CNAS, care mi se pareau deja multi dar mai primesc banii din multe alte surse. Impozitul pe CNAS se pare ca e un amanunt ...

     Dar banii aceeia din multe alte surse nu tot din buzunarul contribuabilului sunt luati ?
     Ar fii consider eu normal sa fie si acei bani returnati la contribuabilul care se trateaza la privat ... poate ma insel.

     Oricum e bine ca se fac eforturi sa incurajeze medicina privata si la noi in Romania, ca la stat panemia asta a dovedit ca probleme la medicina de stat sunt foarte mari si alternativa mai buna exista poate la privat.
 • +14 (26 voturi)    
  Eh (Miercuri, 30 iunie 2021, 19:07)

  Costi888 [utilizator]

  Aici incep manevrele! Aratati mi vreun bilet de externare dupa 6-7 zile de stat intr un spital de stat + operatie, care sa coste 2500 de lei :))))

  In concluzie, o mare teapa. Nu se schimba nimic..
  • +8 (12 voturi)    
   Se schimba, dar mai incet (Joi, 1 iulie 2021, 2:28)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

   Cei care merg la privat vor beneficia, cum era corect, si de asigurarea de sanatate pe care o platesc la stat.

   Asta inseamna ca CNAS va avea mai putini bani de deconturi pentru spitalele de stat.
  • 0 (2 voturi)    
   tarif (Joi, 1 iulie 2021, 8:02)

   anion [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

   Nu ati inteles. Omul spune ca 1485 lei este TCP in Romania, ceea ce pot sa confirm cu devizul de la externarea din spital pentru o operatie de cataracta. Inmultit cu 3 zile rezulta 4455 lei, atat incaseaza spitalul de stat in numele pacientului de la CNAS. Bineinteles cumperi tu cristalinul si medicatia dupa, minim 1500 lei, maxim 4000 lei. La privat acum costa cam acei 4500 lei, cu adeverinta de la MF, nu te interneaza. Am aflat ca pentru cristalin spitalul privat mai primeste 1000 lei.
  • 0 (2 voturi)    
   tarif (Joi, 1 iulie 2021, 8:02)

   anion [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

   Nu ati inteles. Omul spune ca 1485 lei este TCP in Romania, ceea ce pot sa confirm cu devizul de la externarea din spital pentru o operatie de cataracta. Inmultit cu 3 zile rezulta 4455 lei, atat incaseaza spitalul de stat in numele pacientului de la CNAS. Bineinteles cumperi tu cristalinul si medicatia dupa, minim 1500 lei, maxim 4000 lei. La privat acum costa cam acei 4500 lei, cu adeverinta de la MF, nu te interneaza. Am aflat ca pentru cristalin spitalul privat mai primeste 1000 lei.
 • -3 (39 voturi)    
  Guvernul Câțu... (Miercuri, 30 iunie 2021, 19:31)

  ploiesteanu [utilizator]

  Guvern criminal. În articol se arată partea plină a paharului, prin care cei cu grămezi de bani vor plăti mai puțin. Nu se spune cât va trebui să plătească cel sărac, care nu are bani pentru asta. Pentru cei care erau amânați cu analizele sau cu o consultație 2 luni, prin îngustarea unităților ambulatorii de pe lângă spitale, vor trebui să aștepte 1 an! Sau să plătească la greu.
  • +8 (36 voturi)    
   asa o fi, dar... (Miercuri, 30 iunie 2021, 20:27)

   andimi [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   asa o fi, dar de ce sa nu beneficiez si eu de banii mei, dati din greu si lunar la stat? Poate nu vreau sa ma duc in mizeria din spitalele de la stat. Asta e, nu ma dau banii afara din casa, dar decat sa iau cine stie ce bacterie, prefer sa ma duc la privat si sa dau acolo, da sa beneficiez si eu din cat am cotizat la stat, nu numai pensionarimea! E o masura buna.
 • +15 (25 voturi)    
  complicații (Miercuri, 30 iunie 2021, 19:47)

  of of [utilizator]

  Dacă apar mici complicații neprevăzute și trebuie să mai stai 2-3 zile sau mai mult în spital, cât costă??

  Pentru intervențiile mai dificile, tot la stat suntem trimiși.

  Pentru intervenții de urgență, la fel...

  Se putea face ordine în sistemul de stat, dar nu s-a vrut... E prea mare lobby-ul privaților asupra TUTUROR partidelor politice.
  • -1 (7 voturi)    
   Sistemul de stat nu funcționează niciunde (Joi, 1 iulie 2021, 20:33)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui of of

   Nimeni n-a putut face ordine cu adevărat niciunde în sistemul de stat.

   Neamțul, englezul, francezul, canadianul cu bani se tratează în sistemul privat, nu pe motive de fițe ci pentru că sistemele de stat din țările lor merg prost. Mai bine ca-n România dar prost față de sistemele medicale private.

   Lucrez într-un spital unviersitar american. Avem pacienți „la secret” care vin cu mare discreție din Canada sau din Franța. să se trateze ei sau membrii ai familiilor lor. Sunt printre ei politicieni sau funcționari superiori care nu doresc nici în ruptul capului ca prostiea din țările lor să afle că pe ei nu-i prea trage ața spre minunatul sistem de sănătate public.:)

   Un coleg din Israel care lucrează câteva luni pe an la noi spunea că aceeași chestie e și la spitalul Hassadah din Ieruslaim. Au un întreg pavilion secret păzit mai ceva ca bomba atomică unde vin pe șestache tot soiul de patrioți arabi la tratament. :) Nu-i vorbă că la nota de plată și evreii iau câte 7 piei de pe ei... :)
 • +24 (32 voturi)    
  pe cat facem pariu (Miercuri, 30 iunie 2021, 19:49)

  VasileVoicu [utilizator]

  ca Spitalu' Privat o sa-si mareasca tarifele cu atat cat in final omul va da din buzunar tot cat ar fi dat si "inainte", doar ca acum, Spitalu' Privat va lua si unii din banii Statului, in fct de cat de bine isi fa face Marketingul.
  (nu sunt fan Spital de Stat, unde te omoara cu zile bacteriile, indolentii si incompetentii).
  Dar concluzia e simpla -> Pana cand mecanismele de piata concurentiala va face reglaje de la sine, e nevoie de NOMENCLATOR fix de tarife.
  • +12 (16 voturi)    
   Exact (Miercuri, 30 iunie 2021, 23:02)

   of of [utilizator] i-a raspuns lui VasileVoicu

   Așa s-a întâmplat și în educație: școlile private autorizate primesc de la stat costul-standard per elev, dar nu reduc tarifele pentru părinți, ci folosesc acele fonduri pentru a se extinde...
  • -2 (10 voturi)    
   asa, si? (Joi, 1 iulie 2021, 1:18)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui VasileVoicu

   1. Te obliga cineva sa te duci la privat? Este o optiune. Stii ce e aia optiune?!?
   2. Fa-ti o clinica. E usor, faci bani cacalau cu nomenclatorul tau, totul perfect

   Chiar daca manevra facuta de astia este cu dedicatie pentru sponsorii de partid, nu inseamna ca ideea este una proasta sau incorecta.
   • +3 (7 voturi)    
    Cum verifici serviciile platite ? (Joi, 1 iulie 2021, 12:42)

    all23 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Nu te obliga nimeni , decat buzunaru' insa ce obligatii are privatu' ? Cum aplica reducerile daca ai abonament ? Adica inn loc sa aplice intai reducerea din abonament ( %) si apoi sa scada ce deconteaza statul , ei scad ce deconteaza statul si apoi aplica procentul , astfel incat reducerea e mult mai mica . Exemplul dat in articol e prost , si asa crede autorul ca se intampla , insa caz concret , abonament regina maria cu 50 % reducere , aperatie care costa 6000 lei standard , trebuia sa platesc inca 2000 desi statul platea si el 2000 . Daca mergi la un magazin si iti da marfa expirata , tot asa o sa zici ? Cine te-a pus sa mergi acolo? Nu , daca ai platit ai drepturile sa reclami abuzurile si lucrurile aiurea. Dar pentru aceste servicii unde reclami ???????????????????????????? exista OPC al serviciilor medicale private ? Si sa nu o zici pe aia cu ii dai in judecata .............
    • -1 (7 voturi)    
     Piața reglează prețurile (Joi, 1 iulie 2021, 20:41)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui all23

     Nimeni nu te oprește să ceri 100000 de euro pe un implant dentar. Totul e să-l găsești pe ăla care vrea să să plăteacă banii ăștia. Dacă-l găsesști înseamnă că asta e piața și gata. Dacă nu, dai faliment

     În sistemele medicale private de regulă spitalele și clinicile fac contracte pe termen lung cu casele de asigurări, care la rândul lor le garantează un număr de clienți. În aceste cazuri acele case de asigurări au servicii la un preț arvunit dinainte. Poți să-i spui și „nomenclaor”. Însă nu te obligă nimeni să intri în astfel de combinații. Și le faci doar cât sunt rentabile. Altfel dai faliment.

     Dacă „nomenclatorul” e impus prin lege atuci se întâmplă ca piețele lui Ceușescu cu „mercurialul” lor: Se golesc. Spitalul privat e pe piață ca să facă profit.
    • -1 (5 voturi)    
     unde e abuzul? (Joi, 1 iulie 2021, 22:52)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui all23

     Ca ai descoperit tu ca ala face bani mai multi, la un pret acceptat de tine? Pai tu daca afli marja de profit la aifon, iti tai venele, clar. Dar deh, cand e vorba de status social nu conteaza pretul :D

     Tu vrei OPC pe post de ce anume? Negociator pentru aia de le pute capra vecinului?

     Vezi punctele 1 si 2 mentionate de mine.

     PS: sa-ti mai zic un secret: 2 la pret de 1, nu inseamna in realitate ca si asa e
   • +4 (4 voturi)    
    stat vs. privat (Vineri, 2 iulie 2021, 8:26)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    1..Ideea nu e noua, poate doar creste cota ?! La o operatie intr-un spital privat in urma cu 2 ani, mi-au fost reduse costurile cu o suma platitata de CNAS, conform unui deviz transparent, prezentat inainte de operatie.
    2. In cazul in care aceasta cota creste, problema subfinantarii spitalelor de stat creste si ea, caci banii sunt aceiasi, doar se muta dintr-un buzunar in altul. Pe cale de consecinta, cei cu bani vor plati mai putin ( la privat) iar cei fara nu vor plati ( ca si pana acum, la stat) dar vor avea conditii mai proaste de tratament/ingrijire.
    • -1 (1 vot)    
     subfinantare?!? (Vineri, 2 iulie 2021, 11:10)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui atc

     Banii ii primeste cine face efectiv operatia. Deci cum devine "subfinantat" spitalul de stat pentru ceva ce nu a facut?!?

     Nu ai idee ce bani sunt in sanatate, in special la stat :)
 • +8 (18 voturi)    
  hehehehe (Miercuri, 30 iunie 2021, 19:50)

  john70 [utilizator]

  "decontează pentru o intervenție chirurgicală în jur de 2.500 de lei." - Cei cu aberatiile astea?

  Costurile interventiilor chirurgicale variaza: una e o colecistita si alta inlocuirea valvei aortice. In plus, nici nu se calculeaza numai pe interventie, se introduce in calcul si numarul de zile de spitalizare. Fiecare procedura are un cod cu o anumita valoare.

  Intrebare: cat se deconteaza la avort si de ce?
  • +1 (9 voturi)    
   pff (Joi, 1 iulie 2021, 3:02)

   Gauloise [utilizator] i-a raspuns lui john70

   asta e problema ta, John70, avortul. Ti-e teamă că ai sa avortezi si nu o sa iti deconteze nimic? Stai linistit. Idotii ca tine nu or sa ramana insarcinati nici daca isi implanteaza utere :))
 • +13 (23 voturi)    
  Tipic (Miercuri, 30 iunie 2021, 20:12)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Pentru sistemul de Exterminare din Romania, zis de Sanatate, populat de spăgari, mafioti, indolenti etc. Spaga va merge către aceiasi „medici” care capuseaza spitalele de stat ca sa se imbuibe in clinicile private,
 • +8 (22 voturi)    
  Mda, (Miercuri, 30 iunie 2021, 20:25)

  CetateanulRoman [utilizator]

  va avea acelasi efect cu al bonurilor de concediu care pot fi folosite doar in Ro - servicii muuult mai scumpe si mai proaste fiindca fraierul nu poate folosi bonurile decit aici.
  E un cadou pt privati, si asa erau scumpi comparativ cu Szeged, Turcia, Milano, etc
  In Germania, Austria ziua de spitalizare costa 520 Euro indiferent ce iti fac, in spital de stat.Si functioneaza foarte bine, te "rezolva" repede si nu au interesul sa te tina mult.
  E adevarat spitalele lor private sint la fel de lacome. Dar chiar ofera ceva pt banii aia.
  Vor concurenta? Sa lase pacientul sa aleaga un spital oriunde in Europa - poate atunci sa vedem ceva concurenta. Pina atunci platim doar salariilor "insistentelor" top model, selectate pe sprinceana; dar doar pe sprinceana...
 • +9 (25 voturi)    
  dom Costache ot Polisano (Miercuri, 30 iunie 2021, 21:09)

  di livio [utilizator]

  misia lu dom Costache fu îndeplinită, încă o conductă de transfer bani publici către antreprenorii eroi...sînt bani pt antreprenorii eroi, pt alocațiile copiilor sărăntoci nu sînt
  • +3 (15 voturi)    
   Comparatie (Joi, 1 iulie 2021, 9:20)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui di livio

   Fara sens, alocatiile sarantocilor cu sanatatea. Numai bani de pomana stim sa cerem.. sa ne dea statul, sa faca, sa dreaga. Noi stam cu mana in fund si asteptam sa ne dea statul ca altfel murim de foame. Cand o sa scapam de mentalitatea asta de cersetori abia atunci nu vom mai avea atat de multi copiii de sarantoci
   • +4 (8 voturi)    
    altă comparație (Joi, 1 iulie 2021, 10:32)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    teren Romexpo gratis pt Camera de comerț de la alde cîți și penelei, nu-i mult, 300 mil euro...camera de comerț stă cu mîna în fund și cerșește, culmea că și primește...antreprenorii eroi de la spitalele private stau cu mîna în fund și cerșesc de la alde cîți, culmea că și primesc...bani decontați de stat la spitale private, prin OUG, era super urgent...alocațiile copiilor muritori de foame nu s-au mărit, nu sînt bani, mai pe la calendele grecești...altă comparație
   • +4 (6 voturi)    
    Te rugam sa revii cand mai cresti (Joi, 1 iulie 2021, 15:52)

    all23 [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    Acest stat pe care il implora unii sa ii ajute cum zici tu , este cel care a luat de ficare om care munceste in tara asta ( din salarii ) peste 60% , taxe plus TVA. deci un om care avea nevoie de 3000 de lei ca sa traiasca , si a reusit sa ii produca in jungla asta de speculatori ai angajatilor, ramane cu posibilitati de a cumpara ceva in valoare 1200 lei , si drept urmare nu ii ajung , continua sa supravietuiasca o vreme si apoi ajunge sa ceara niste bani in caitate de asistat social. Chiar si cu sumele astea de 280 de lei pe care ii primeste un asistat , nu stiu daca sunt 20 % care sa primeasca inapoi mai mult decat le-a luat statul atunci cand au muncit, fiindca dupa cum vezi , o luna de munca iti ia statul cat pentru 10 luni de asistat . Asa ca raman in ecuatie doar cei care nu au muncit in viata lor , si sunt sanatosi . Asa ca sa fii tu sanatos daca mai e vreunul sanatos in tara asta .......
 • 0 (10 voturi)    
  Cat costa o nastere la STAT? Ca nu e gratuita (Miercuri, 30 iunie 2021, 21:31)

  Gryphus [utilizator]

  se induce ideea gresita ca la STAT nasterile sunt gratuite, nu se cheltuiesc bani si nu costa.

  daca la privat costa 12.000 la stat poate fi 6-8000 ???
  • +1 (5 voturi)    
   cat costa? (Joi, 1 iulie 2021, 8:07)

   anion [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   1485 inmultit cu numarul de zile sedere in spital!
 • +4 (10 voturi)    
  exemplu concret "la stat" (Joi, 1 iulie 2021, 1:00)

  srpc [utilizator]

  acum 6 ani, un amic a avut de facut o operatie simpla, chiar simpla, dar care necesita supraveghere 24 de ore; omul venise din Vest si nu avea asigurare aici, asa ca a ales sa plateasca; ei bine, pentru acea incizie, pansament, ceva antibiotice si 1,5 zile de spitalizare a platit 830 lei, din care grosul reprezenta "cheltuieli hoteliere"
 • +9 (11 voturi)    
  Exemple proaste (Joi, 1 iulie 2021, 9:34)

  all23 [utilizator]

  Modul de calcul la privat nu este acesta !!!
  Reducerile pe abonamente sunt in procente si se aplica la suma ramasa din maximul privatului minus ce deconteaza statul , cine stie un pic de matematica va vedea ca se alege praful de procentele promise ! De exemplu : piatra la rinichi = 6000 lei regina maria , asa ca am facut un calcul ca aveam reducere 50 % , deci 3000 - 2000 ( atat da statul pt asta ) = 1000 ( adica aproximativ cat spagile prin spital ) . DAR SURPRIZA : regina maria zice 6000 - 2000 de la stat = 4000 si reducere la 4000 de 50 % = 2000 . a dreaku matematica de privat!!! Aceste initiative pot fi bune numai daca se pune un cadru foarte clar , deocamdata in Romania degeaba faci abonamente , ca nu te poti programa ( sunt programati intai cei care platesc integral ) , calculul de mai sus este de asemena discutabil . Ar trebui sa existe un OPC al acestor servicii care sa dea cu ei de pamant cand o comit !!!
  • -4 (4 voturi)    
   Mi se pare normal (Joi, 1 iulie 2021, 12:58)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui all23

   Banii aia nu pica din cer. Nu vii tu cu ei de acasa.
   Decontarea serviciilor cade in sarcina spitalului privat. Hartogaraie in plus, riscul de a primii banii peste un an, etc.
   Practic, spitalul privat va trebui sa cheltuie bani mai intai ca sa poata deconta mai tarziu.

   Alternativa ar fi sa platesti tot 3000 de lei si apoi sa alergi tu dupa decontul de la CNAS.
 • +4 (10 voturi)    
  Ca in America, sa se privatizeze totul (Joi, 1 iulie 2021, 12:56)

  GeorgeContra [utilizator]

  O sa ajungem ca in America, unde poti sa mori daca nu ai averi sa imbogatesti spitalele si doctorii...

  In loc sa se fi insistat in a se ameliora sistemul de stat, o sa fie privatizat totul, ca romanii nu vor sa plateasca dari la stat si ca isi imagineaza ca platind aceeasi bani la privat ar avea servicii mult mai bune si mai ieftine...

  Si intre timp criticati in continuare sistemul de sanatate de stat, sa fie desfiintat si apoi sa vedeti probleme cand vor fi privatizate toate

  Dar de, atunci o sa fie normal, ca de nu ai bani poti sa mori - si in Romania, unde banul e rege, toata lumea va gasi asta normala, deci nici o problema
  • +4 (4 voturi)    
   Iti doresc sa te tratezi in USA! (Joi, 1 iulie 2021, 15:44)

   all23 [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeContra

   Pentru cei care cred in ce vad la televizor este bun sloganul pe care l-ai pus. Insa iti doresc sa platesti o asigurare in SUA si dupa 10 ani sa te duci cu o boala cronica sa vezi ca de fapt nu esti asigurat pentru ea ... Nu mai zic daca o perioada nu ai platit si o iei de la capat . In SUA insa asigurarile sunt deductibile din venitul impozabil , in Romania nu va mai fi niciodata ... Au scos schema de impozitare a veniturilor cu deductibilitati in 2004 ....
  • -1 (9 voturi)    
   Nu poti repara sistemul medical public! (Joi, 1 iulie 2021, 17:19)

   mmagic [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeContra

   Sistemu medical public din romania, e corupt, e lenes, e incompetent, e pe moarte, e stricat in mod desavarsit, corb la corb nu scoate ochii, orice vrei sa te plangi se duce reclamatia ta in colegiul medicilor si de acolo medicul e indemn iar tu pacientul esti deobicei vinovat. Nu mai ai ce salva.

   Trebuie inchis tot gradual si transferat la privat!

   Dovada a fost pandemia de acum, in care cum au spus multi, in spitale preferau sa te lege, sa te anesteziese, sa te intubeze, ca sa nu te mai plangi de conditiile oribile in care esti ingrijit, complet opuse vindecari.

   O data ce te intubau riscul de a muri era mult superior decat daca nu te intubau, dar ei scapau de o grija, iar cand mureai declarau intr-o limba de lemn specifica ca au facut toate eforturile sa te salveze si ala erai, bun de dus la groapa comuna, in sac si scriu inchis. Nu aveai cum sa te opui, ca la inchisoare, ca la Aushwithz, dictatura. Stiu asta de la cunostinte si a fost scris si pe HotNews.

   Posibil sa gresesc si sa fie foarte bine in unele spitale publice, dar asta este sentimentul meu.
   • 0 (0 voturi)    
    cheltuieli / preturi (Vineri, 2 iulie 2021, 8:49)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

    "Posibil sa gresesc si sa fie foarte bine in unele spitale publice, dar asta este sentimentul meu.". Cred ca daca ai pune mai putin "sentiment" si ai gandi la rece, ar fi mai usor sa faci diferenta intre "pret la privat" ( cheltuieli medicale reale +supraveghere + "cazare hotel" + profit) si " fara pret la stat"( toate cheltuielile reduse la suma alocata din buget + CNAS ). Si, nu e de neglijat nici factorul uman, altfel stimulat la privat.
 • +7 (13 voturi)    
  .... (Joi, 1 iulie 2021, 13:30)

  xerxes2001 [utilizator]

  asa se intampla daca pui la sanatate oamenii din sistemul privat de sanatate... au tot interesul sa intre cat mai multi bani in clinicile in care lucreaza.. \

  Fraierestenilor care contribuie generos la sistemul public o sa le vina randul la o consultatie decontata de CNAS dupa 5-6 luni. Daca nu iti convine mergi in sistemul privat de sanatate. Adica si f... si cu banii luati
  • -2 (6 voturi)    
   Ar trebui contributia la CNAS sa fie optionala (Joi, 1 iulie 2021, 17:23)

   mmagic [utilizator] i-a raspuns lui xerxes2001

   Adica vreau CNAS ... foarte bine platesc contributia si primesc servici gratuite la sistemul public.

   Daca nu doresc atunci alt bine, nu platesc nimic, si nu mi se deconteaza nimic.
   • 0 (0 voturi)    
    din moment ce s-a ajuns la acest sistem (Vineri, 2 iulie 2021, 13:43)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

    In care o parte din cheltuieli sunt acoperite de stat chiar daca mergi sa te tratezi la un privat nu se mai poate invoca refuzul de plata al asigurarilor de sanatate.

    Dar nu este exclus ca pe viitor sa apara si aceasta optiune.

    mie imi pare ca ii va obligape privati sa isi creasca birocratia tocmai acolo unde uneori fiecare clipa conteaza - evident ca nici privatul nu este Dzeu si poate sa triseze uneori...

    Statul pana plateste face ca sa ii afecteze cashflow-ul unitatii medicale private si iarasi nu este bine.

    cumva este mai bine acum dar altcumva nu prea...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by