UPDATE Schimbări majore la acordarea concediilor medicale și plata indemnizațiilor: Amenzi mărite pentru angajați, angajatori și medicii curanți

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 30 iunie 2021, 13:08 Actualitate | Sanatate


angajați
Foto: Dreamstime.com
Românii care muncesc la mai mulți angajatori și care în aceeași perioadă în care la unul dintre angajatori prezintă certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori, îşi desfăşură activitatea curentă vor fi sancționați cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum şi neplata/recuperarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate, potrivit unui proiect de OUG discutat miercuri de Guvern. Amenzi mărite sunt prevăzute și pentru angajatori, dar și pentru medicii curanți care nu întocmesc planul de urmărire a evoluţiei bolii, la momentul eliberării certificatelor de concediu medical.

Guvernul are pe agenda ședinței de miercuri un proiect de Ordonanță de urgență care aduce modificări și completări la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, fiind prevăzute sancțiuni pentru angajați, angajatori și medicii curanți.

 • UPDATE (13:51) Andrei Gheorghe, președintele CNAS, a anunțat miercuri că Guvernul a adoptat această Ordonanță de urgență (OUG).

Amenzi noi pentru angajați


Prin proiectul de OUG se introduc "sancţiuni pentru persoanele care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, care în aceeaşi perioadă în care la unul dintre angajatori prezenta certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori, îşi desfăşoară activitatea curentă."

Această faptă va fi considerată contravenție și persoanele în cauză vor fi sancționate cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum şi neplata/recuperarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate, se arată în proiectul de OUG.

Amenzi mărite pentru angajatori și medicii curanți


În Nota de fundamentare se arată că proiectul de OUG va reglementa și modificarea cuantumului amenzilor prevăzute în prezent prin majorarea acestora cu 1.000 lei, după cum urmează:
 • - cele cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, se majorează de la 3.500 lei la 6.000 lei în cazurile în care angajatorii nu pun la dispoziţia organelor de control ale caselor de asigurări de sănătate documentele justificative şi actele de evidenţă necesare în vederea verificării modului de determinare a indemnizaţiilor suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate/ nu plătesc indemnizaţiile în termenul legal/refuz nejustificat de plată a indemnizaţiilor şi/sau calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor/ nu gestionează numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune;
 • - cele cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei, se majorează de la 6.000 la 11.000 lei, în cazul eliberării certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Proiectul va introduce măsuri care vin în sprijinul persoanelor asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă, în sensul că se introduc prevederi pentru evaluarea stării de sănătate și pentru monitorizarea evoluţiei bolii, în etape de scurtă durată și succesive, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate şi reinserţia socio-profesională a acesteia.

Totodată se reglementează sancţiuni pentru medicii curanţi care nu întocmesc planul de urmărire a evoluţiei bolii, la momentul eliberării certificatelor de concediu medical, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Alte modificări preconizate:

 • - Se reglementează unele măsuri care să conducă la echilibrarea între veniturile alocate bugetului FNUASS şi costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, în sensul că baza maximă de calcul lunară al indemnizaţiilor de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri din salarii, şi care se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 3 salarii minime brute pe ţară lunar.
 • - prin declararea ca neconstituțională a sintagmei „în vârstă de până la 16 ani” pentru cazurile copiilor cu afecţiuni grave în care asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea acestor copii, așa cum este aceasta prevăzută la art. 26 alin. (1^1) din OUG nr. 158/2005, trebuie stabilită ca limită vârsta de 18 ani și în aceste situații.
 • - asigurarea unui acces mai facil la certificate de concediu medical în situația în care se impune izolarea persoanelor asigurate, prin eliminarea obligației acestora de a prezenta adeverinţa de la plătitorii de indemnizaţii.
 • - Proiectul de act normativ reglementează și condițiile suportării din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate a indemnizațiilor pentru concediul de carantină, pentru situațiile în care persoanele se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, cu toate că sunt în cunoștință de cauză la momentul inițierii deplasării. În aceste condiții, se vor responsabiliza persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni astfel factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină pentru care, din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se suportă indemnizațiile pentru carantină.
 • - Se reglementează dispoziţii tranzitorii care cuprind reglementări referitoare la:
  a) modificarea contractelor de asigurări pentru concedii şi indemnizaţii, încheiate de către persoanele fizice cu casele de asigurări de sănătate, în termen de 60 de zile, respectiv pana la data de 31 august 2021, dacă persoanele în cauză doresc prelungirea contractelor în noile condiţii, respectiv pentru indemnizaţii de asigurări sociale care nu pot depăşi limita a 3 salarii minime brute pe ţară lunar, în caz contrar contractele încetează;
  b) încetarea contractelor încheiate de către persoanele care nu plătesc contribuția de asigurări sociale de sănătate (10%) la data de 31 decembrie 2021, dacă nu depun declarația în vederea plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la organele fiscale. Termenul de 31 decembrie 2021, a avut în vedere situațiile în care au fost încheiate contracte iar stagiul de asigurare se poate îndeplini până la această dată la care contractele încetează şi se asigură în acest fel posibilitatea persoanelor în cauză de a beneficia de indemnizaţii.
  c) persoanele care se află în concedii medicale la încetarea contractelor, beneficiază de drepturile reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate aferente certificatelor de concediu medical eliberate până la încetarea acestor contracte. Aceste drepturi se acorda până la încetarea situaţiei care a determinat necesitatea eliberării certificatelor medicale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

35789 vizualizari

 • +18 (20 voturi)    
  amenzi angajatori (Miercuri, 30 iunie 2021, 13:35)

  Nevermind [utilizator]

  "nu gestionează numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune"

  Sa muriti voi ca angajatorul trebuie amendat pentru asta.

  Amenda pentru angajator daca nu plateste CM, ok, dar pentru CASMB ca nu deconteaza concediile cu anii?!?
  • +4 (8 voturi)    
   Statul (Miercuri, 30 iunie 2021, 16:04)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   are voie să fure cat si cand vrea !!
  • +1 (3 voturi)    
   ... (Miercuri, 30 iunie 2021, 17:35)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Pe mine m-a luat flama cand am citit mizeria asta. Nu e suficient ca emiteam sute de adeverinte lunar cu ultimul diagnostic, ultima serie de medical si numarul total de zile... Ca asta e treaba angajatorilor sa numere zilele de medical...
   • +2 (2 voturi)    
    mda (Miercuri, 30 iunie 2021, 19:49)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

    Nu stiam pe unde ai disparut :)

    Asta e nimic. Vezi speta cu fiscuci, trepadusul lui dragnea, in caz ca ai ratat-o:

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24886722-marian-fiscuci-prietenul-din-copilarie-lui-liviu-dragnea-achitat-definitiv-dosarul-proinvest-fost-deputat-psd-condamnat-suspendare.htm
 • +3 (11 voturi)    
  Banuiesc ca asta se intampla numai la stat (Miercuri, 30 iunie 2021, 13:53)

  TrueBlue [utilizator]

  Nu prea cred ca un angajator privat tolereaza concedii medicale fara ca angajatul sa aiba intr-adevar o problema medicala.
  • 0 (4 voturi)    
   Ai sa fi surprins (Miercuri, 30 iunie 2021, 14:15)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui TrueBlue

   cat de pe mana cu angajatii sunt unele firme!Acestea trimit in medical oamenii ca sa nu le dea concediu de odhina,sa poata si acesti sclaveti sa-si rezolve problemele curente.Chiar sunt mai multe concedii medicale aiurea la privatii care dau salariul minim,aflati in cardasie cu doctorul care elibereaza asa ceva.
  • +7 (9 voturi)    
   neah (Miercuri, 30 iunie 2021, 15:04)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui TrueBlue

   Nu prea ai ce face daca ti se aduce medical, chiar daca pune poze pe fb din "concediu". Caz real, CM ortopedie, poze pe fb la schi in austria.
   • +3 (3 voturi)    
    ... (Miercuri, 30 iunie 2021, 17:34)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Corect. Nu poti nici macar sa contesti medicalul pentru ca se ia de tine ca te bagi in viata lui privata, angajatorul neavand voie sa urmeasca social media salariatului
 • +2 (4 voturi)    
  Banuiesti gresit (Miercuri, 30 iunie 2021, 14:09)

  123qwe [utilizator]

  Se intampla preponderent la privat.
  Din cauza unora ca astia apar organe peste organe de control la stat care nu fac nimic.
 • +8 (8 voturi)    
  sunt curios (Miercuri, 30 iunie 2021, 14:59)

  klausmic [utilizator]

  Daca cineva lucreaza de exmplu in domeniul IT, deci o munca ce se preteaza a de desfasura (si) de acasa si, in plus, pentru un venit suplimentar, mai munceste si in alt loc unde prezenta sa fizica e necesara. Omul isi fractureaza un picior si, evident, primeste concediu medical timp de 5-6 saptamani. Dar, desi este in concediu medical, munca in IT o poate desfasura in conditii bune de acasa. Ce sa faca? Sa refuze aceasta activitate, de teama amenzilor?
 • +6 (10 voturi)    
  am terminat toate treburile tarii si ne-a ramas sa (Miercuri, 30 iunie 2021, 15:00)

  sfidare [utilizator]

  Legi modificate ca sa zica ca au de treaba.
  1. Medicii ar trebui sa intrebe pacientul cand ii elibereaza concediul medical daca mai are alte joburi si astfel sa ii elibereze mai multe duplicate.
  2. Nu inteleg ce il doare pe stat daca omul isi depune medicalul doar la functia de baza??? La celelalte firme poate sa is ia concediu odihna sau fara plata sau invoire cu recuperare.Oriicum statul are mai mult de castigat prin taxele la salarii decat sa-i restituie CASS suma pentru concediu medical...
 • +5 (7 voturi)    
  Amenzi pentru Case? (Miercuri, 30 iunie 2021, 16:03)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Dar Casele de sănătate care nu decontează cu lunile (anii?) concediile medicate platite de angajatori, ce amenzi primesc? Ce hotie poate fi mai mare ca dupa 7-8 luni, Casele sa nu deconteze CM.? Pentru acest „furt” de stat, legea nu prevede sanctiuni?
  • +4 (6 voturi)    
   ... (Miercuri, 30 iunie 2021, 17:33)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   De juma de ora injur, mai am un pic si imi pocneste o vena. Am vreo 10 clienti cu sume de acum 2 ani la casmb. Si cretinii se baricadeaza in spatele amenzilor si verificarilor.
 • +2 (4 voturi)    
  O mizerie (Miercuri, 30 iunie 2021, 17:32)

  Ecce_Homo [utilizator]

  In fiecare luna, pierd cel putin 2 zile lucratoare pentru a completa medicalele, pentru a verifica centralizatorul si a inregistra online pt casmb sau pentru a face corespondenta pentru alte case sau si pt casmb dupa ce primesc acceptul lor.
  Anul trecut au fost de cel putin 5 ori mai multe medicale, inclusiv la firme care nu au avut niciodata (carantina si/sau covid).
  CAMSB da din umeri, pe ei nu ii amendeaza nimeni cand au sume de dat de doi ani...
  Tot anul trecut a trebuit sa fac petitii la guvern, anaf, MS, casmb, cnas ca sa isi recupereze 3 clienti banii. Vorbim de niste sute de mii adunati in ultimii 3 ani pentru firme cu 50-100 de salariati. Pana nu am facut asta incompetentii aia de la CASMB imi radeau in nas ca "colega care se ocupa e in concediu".
  Acum s-au baricadat in sediul ala si nu mai raspund la telefon, la mail, la nimic.
  Si, apropo, angajatorii oricum tin cont de numarul de zile de medical pentru ca in mizeria aia de adeverinta trebuie trecute toate, plus codurile, plus ultimul diagnostic, plus ultima serie de medical. Medicul curant doar sa se scobeasca in nas si sa greseasca numele pacientului, ca altceva oricum nu e in stare.
  • 0 (6 voturi)    
   Voi va alegeti (Miercuri, 30 iunie 2021, 18:23)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

   medicul de familie.Nu te mai vaita.Stiu ca sunt multi medici de familie care nu stiu sa dea/completeze un concediu medical.E datoria voastra,a celor care angajati asemenea loazbe,sa obligati doctorul sa-si invete lectia.
   • 0 (4 voturi)    
    esti pe langa (Miercuri, 30 iunie 2021, 18:49)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    Cum poate angajatorul sa oblige salariatul sa aleaga un anumit medic de familie sau sa mearga la un anumit medic expert? Astept raspuns!
    Eu am dat zeci de medicale inapoi pentru ca erau completate gresit, nu doar de un singur medic. Plus ca majoritatea medicilor lasa asistentele sa completeze medicalele: numele gresit, date gresite, lipsa mentiuni pe spate cand e cazul.
    Nu stii despre ce vorbesti.
    • +1 (5 voturi)    
     Chiar tu zici (Miercuri, 30 iunie 2021, 20:09)

     Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

     asistentele....Da,sunt multi doctori care lasa parafa la asistente(total ilegal,nu este o scuza) care nu stiu sa completeze.Voi puteti sa reclamati doctorul daca constatati ceva gresit desi ma indoiesc ca stiti medicina.Pentru ca nu esti doctor nu cunosti codurile de diagnostic,de exemplu.In plus certificatele medicale sunt verificate de Casa de asigurari care nu plateste daca constata nereguli.Cine are medic de intreprindere,si voi care lucrati cu sclavi(pentru o firma cu sclavi-salariul minim adica) aveti,trebuie sa-l faceti responsabil pe acesta.Oricum un certificat gresit ,pentru a fi platit,poate fi intors la doctorul care l-a gresit.Concluzia:puteti actiona asupra doctorului,daca vrea patronul sa-si recupereze banii.Daca ''ai dat inapoi concedii medicale'' inseamna ca esti contabil pe la o firma,ca la Casa nu lucrezi.
     • +2 (4 voturi)    
      QED (Miercuri, 30 iunie 2021, 20:42)

      Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

      Foarte putine firme mai au medic de intreprindere, majoritatea au contracte cu prestatori externi de MM.
      Eu nu am niciun client care plateste la minim. E drept nu am HORECA si nici Constructii. Am cu CAEN de productie si servicii.
      Ai dat-o de gard si cu contabilul. Nu orice om care are a face cu salariile sau medicalele e "contabil pe la vreo firma". In capul unora contabilul le face pe toate, saracu' de el.
      Sunt IRU si ELM si prestez servicii externalizate de administrare personal si salarizare. Get it?
      Nu lucrez si nu am lucrat vreodata la stat si, sper sa ma tina coloana vertebrala, sa nu lucrez vreodata la stat.
      E suficient cat interactionez cu statul zi de zi in ceea ce fac.
      • 0 (2 voturi)    
       Adica un contabil mai de fite (Joi, 1 iulie 2021, 8:47)

       Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

       probabil cu studii economice si iti spun din realitatea romaneasca:contabilii sau baietii ca tine vin si intreaba de banii pe concedii.Voi stati in chirie si tot ii dati inainte cu ''firma voastra''(Ecce Homo si Nevermind).
       • 0 (2 voturi)    
        QED2 (Joi, 1 iulie 2021, 8:56)

        Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

        Gender assuming? :)))))

        Iar esti pe langa. Vezi ca ti se raceste cafeaua si plange Solitaire dupa tine. Am inteles de unde vii.

        PS: pentru tine e ciudat ca vin firmele sa isi ceara banii de la casele de asigurari de sanatate. SI pentru mine e ciudat. Asta nu ar trebui sa se intample. Casele ar trebui sa deconteze automat si periodic sumele. Ilfovul, Buzaul, Prahova si alte cateva judete fac asta. Sunt undeva pe la sfarsitul lui 2020 cu banii decontati. CASMB e problema. Ei au sume chiar si de acum 2 ani. Tu, daca ai avea firma (cu sau fara chirie, ca nu stiu care e problema cu chiria) ai fi de acord sa platesti niste bani pe care sa ii mai vezi (daca) inapoi peste 2 ani?
        • 0 (2 voturi)    
         Voi nu intelegeti ca (Joi, 1 iulie 2021, 9:26)

         Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

         Nu se deconteaza automat concediile?(patronii ar vrea dar nu se poate)Intai sunt verificate de doctorul de la Casa si daca sunt OK pot merge mai departe pentru calculul sumelor ce se intorc la firme.Sunt cazuri in care muncitorii vin la lucru dar sunt trecuti in medical,sa recupereze patronul ceva bani de la stat.In firmele adevarate numarul concediilor medicale este infim,tinde spre zero.Multe concedii medicale sunt acolo unde oamenii muncesc greu,sunt nemultumiti cu salariul,conditiile de munca sau au un patron mai smecher.
         • 0 (2 voturi)    
          Te contrazic din nou (Joi, 1 iulie 2021, 9:53)

          Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

          Nu contest ca n-or fi unii care fac asta. Dar anul trecut au fost sute de medicale de covid sau de carantina 05 si 07 coduri. Chiar si la firme care au putini salariati si care n-au avut niciodata medicale.
          Si firmele astea sunt naspa?
          Si in ca o chestie, intr-o carte, Vintila Mihailescu spunea ca la Comtim se luau medicale pe banda rulanta cand era perioada de munci agricole. Nu e o practica noua si nu are legatura cu salariul.
          Si, crede-ma, ca multi angajatori ar vrea sa conteste medicalele sau sa nu tina cont de ele sau sa nu le plateasca pentru ca sunt luate pe naspa. Nu vrea nimeni sa stea la mila caselor de asigurari si a unora ca tine.
         • 0 (2 voturi)    
          PS (Joi, 1 iulie 2021, 9:56)

          Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

          Si prin automat inteleg urrmatorul lucru (altceva stiu ca nu se poate): s-a inregistrat cererea, s-a alocat unei persoane, se analizeaza cronologic.
          La CASMB daca nu depuneai cerere de revenire la un moment dat nici macar nu atribuiau cuiva dosarul.
          Despre ce vorbim aici?
          Nu viseaza nimeni la decontari automatizate dar macar sa nu fie nevoie sa suni. sa dai mail. sa te duci la ei. sa faci petitie pentru a fi analizat dosarul.
          Sa iti spun ca in 2017 am avut un dosar care fusese arhivat fara a fi analizat pentru ca a primit data de inregistrare 2007. De rasul curcilor ce e la CASMB. Si vii tu aici si judeci patronii. Nu iti e asa un pic obrazul?
          • 0 (2 voturi)    
           Doamne fereste sa-i judece (Joi, 1 iulie 2021, 13:21)

           Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

           altcineva!Am vazut atatea imbecilitati facute de patronii romani,italieni, pe care-i pupati voi ,incat nu mai continui.Poate si eu as face la fel ca voi,daca as depinde de contractul cu diversi ''patroni''.Va doresc sa fiti fericiti si sa nu va intalniti cu Bau-Bau;atunci deveniti automat cu totii mielusei.
     • 0 (4 voturi)    
      dupa cum ti s-a spus, (Miercuri, 30 iunie 2021, 20:51)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

      esti pe langa

      Aberezi gratios, fara sa ai nicio legatura cu sistemul asta de rahat. Bine, ai zis "medic intreprindere" si asta spune multe.

      La firma TA presupun ca ai, pe langa medic intreprindere, si un consultant feng-shui. Oricum, clar dai salarii ca-n vest angajatilor TAI.

      Alte concluzii d-alea destepte, din cartea cartilor, mai ai?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by