Noul contract-cadru în Sănătate. Toate modificările care intră în vigoare de la 1 iulie, de la consultațiile la domiciliu la plata serviciilor în spitalele private

de Redactia     HotNews.ro
Sâmbătă, 26 iunie 2021, 19:09 Actualitate | Sanatate


Spital
Foto: Pixabay
​Guvernul a modificat, prin Hotărâre adoptată sâmbătă, condiţiile de acordare a asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale, introducând noţiuni precum devizul estimativ pe care pacienţii care se internează în spitalele private trebuie să îl primească cu cel mult cinci zile înainte de internare, dar şi contribuţia personală pe care pacienţii care merg la aceste spitale o pot plăti.

Printre schimbările care survin de la 1 iulie în contractul cadru se numără posibilitatea recomandării de servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi şi psihologi pacienţilor care au avut COVID-19, creşterea numărului de vizite la domiciliu decontate medicilor de familie, dar şi asigurarea unui „pachet de prevenţie” celor de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultaţii pentru evaluarea riscului şi monitorizare medicală, potrivit unui comunicat al CNAS.

Noul contract-cadru modifică şi relaţia dintre medicul de familie şi pacient, dând posibilitatea medicilor de familie să crească numărul de consultaţii date la domiciliu asiguraţilor din lista proprie. Astfel, de la 1 iulie se va deconta o consultaţie la domiciliu pe lună pentru toate tipurile de afecţiuni cronice/asigurat, în condiţiile în care până acum, se decontau cel mult patru consultaţii/an pentru pacienţii cu boli cronice.

În plus, a fost introdusă o nouă consultaţie la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naştere, faţă de consultaţia la domiciliu de care aceasta beneficiază la externarea din maternitate.

„Medicii de familie pot acorda noi servicii, conform curriculei de pregătire, pentru pacienţii din listele proprii: spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă – braţ, efectuare şi interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate”, se mai arată în comunicatul CNAS.

Pacienţii cu afecţiuni cronice pot primi în continuare consultaţii la distanţă acordate de medicii de familie şi de medicii de alte specialităţi din ambulatoriul clinic. Tot la distanţă se pot face terapiile psihiatrice şi serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped.

„Având în vedere efectele pe termen lung constatate la pacienţi după infecţia cu virusul SARS CoV-2, în special la nivel pulmonar şi cardiac, medicii specialişti cardiologi şi pneumologi vor putea recomanda acestora servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi, precum şi de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie”, este o altă modificare adusă contractului-cadru.

Actul normativ adoptat sâmbătă aduce modificări şi în relaţia dintre spitalele private aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi pacienţi.

Astfel, unităţile medicale private pot percepe o contribuţie personală de la pacienţi. În relaţia dintre spitalele private şi asiguraţi este introdusă noţiunea de consimţământ exprimat în scris al asiguratului sau reprezentantului legal al acestuia cu privire la serviciile spitaliceşti medicale şi nemedicale pe care urmează să le primească de la furnizorii privaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate şi costurile asociate acestora.

De asemenea, spitalele private vor fi obligate să prezinte pacientului un deviz estimativ, înainte de internare, cu valabilitatea de 5 zile lucrătoare de la data înmânării acestuia pacientului. Documentul va cuprinde costurile medicale directe estimate pentru rezolvarea cazului şi costurile serviciilor suplimentare estimate, atât cele medicale cât şi cele nemedicale. De asemenea, la externare spitalele private vor prezenta pacienţilor un decont.

Preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe, anunţă, citat în comunicatul instituţiei, că în foarte scurt timp vor fi demarate consultările pe următorul proiect de Contract-cadru, astfel încât autorităţile să poată lua în calcul „măsuri mai substanţiale în sistemul de sănătate pentru anii următori. (Surse: CNAS, news.ro)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26225 vizualizari

 • -1 (13 voturi)    
  vorba manelei (Sâmbătă, 26 iunie 2021, 19:22)

  cucuveauamov [utilizator]

  "Pune banii jos, pune banii jos
  Dak vrei in viata sa ai tot ce frumos"
 • +3 (5 voturi)    
  Bani să iasă! (Duminică, 27 iunie 2021, 9:36)

  Ilenuca1 [utilizator]

  Unii specialisti sunt in stare sa blocheze anume aparate medicale din spitalul de stat la care lucreaza, job la care nu renunta, ca sa ofere servicii cu aparatura proprie, în cabinetele lor private, pacienților trimiși la ei de medicul de familie. De ce să nu plătească bolnavii și la cabinetul lor privat, dacă tot au plătit / plătesc CAS-ul ? Astfel de inși fac inutile plata CAS și investițiile in dotarea spitalelor. La cabinetele lor private programează un numar mult mai mare de pacienti zilnic, decât ar fi normal. Sunt medicii specializați în arta mânăriei.
  • +3 (3 voturi)    
   A trebuit sa fac un test Doppler la picioare (Duminică, 27 iunie 2021, 18:19)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Ilenuca1

   - Asistenta la cardiologie de la spitalul judetean mi-a spus ca ei nu fac dar daca merg la cabinetul privat a doamnei doctor se rezolva . . .
   - La alt privat fac dar pretul mi s-a parut prea mare
   - M-am uitat pe saitul spitalului judetea si am aflat ca fac testul doppler. Asa ca am mers direct la etaj la cardeologie. Primul medic iesit in cale l-am intrebat daca face testul doppler. Da. Mergi jos la fiiser platesti vii cu chitanta si se rezolva. Pretul era jumatate decat la privat. Cum a pus mana doctorita de la cardiologie pe vene de la picior a zis: nu ai nici o treaba cu circulatia de la picioare. Alta este cauza. Cum platisem mi-a facut testul . . .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by