Persoanele cu handicap ireversibil vor beneficia de certificate de handicap cu valabilitate nelimitată și nu vor mai trebui să se prezinte la reevaluări periodice pentru eliberarea acestor documente, prevede un proiect de lege inițiat de parlamentarii USR PLUS Robert Zob și Radu Panait, adoptat astăzi de Senat.

Pacient in RomaniaFoto: Agerpres

Proiectul de lege merge acum pentru vot final la Camera Deputaților, care este forul decizional.

Susținând inițiativa în plen, senatorul USR PLUS Claudiu Mureșan, membru al Comisiei de Sănătate din Senat, a argumentat că certificatul de handicap eliberat de către Comisia de evaluare în cazul persoanelor cu modificări structural anatomice ireversibile să fie permanente, ca și dizabilitatea în sine.

"Este vorba de persoane cu deficiențe funcționale sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare. De multe ori, în practica de zi cu zi, comisiile nu aplică și în mod unitar cadrul legal care prevede ca permanent termenul de valabilitate al acestor certificate. Vom vota pentru ca aceste situații să nu se mai repete, să eliminăm această problemă din viața unor persoane greu încercate. Până la urmă, este vorba de respectul și compasiunea pe care trebuie să le avem unii față de alții", spune Claudiu Mureșan.

Senatorul USR PLUS de Sibiu Claudiu Mureșan a cerut tuturor partidelor să susțină această inițiativă legislativă, prin votul lor.