Virusurile gripale ar putea circula mai intens în această toamnă, faţă de anul trecut, când aproape că nu a existat circulaţia acestora datorită măsurilor de prevenţie pe care populaţia le-a respectat, a declarat pentru News.ro medicul Alexandru Rafila. El atrage atenţia că vaccinarea gripală va fi utilă în contextul în care imunitatea în rândul populaţiei faţă de infecţia gripală este mult mai scăzută comparativ cu anul trecut.

Alexandru RafilaFoto: AGERPRES

Alexandru Rafila spune că, chiar dacă anul trecut nu am avut sezon gripal, anul acesta există suficiente motive să credem că nu va mai fi la fel ca anul trecut, iar în toamnă, în iarnă, să avem şi o circulaţie a virusurilor gripale mai intensă sau semnificativ mai intensă decât în sezonul precedent.

  • "Nu trebuie neapărat începută mai devreme campania de vaccinare antigripală, în octombrie e ok dacă începe, important este ca lumea să mai vrea să se vaccineze, în contextul în care anul trecut, ştiţi bine că au rămas un milion de doze nefolosite, iar cei care s-au vaccinat, mulţi sunt îndoiţi de utilitatea vaccinării, pentru că nu a existat circulaţia virusurilor gripale.
  • În acest an, dacă toate măsurile acestea legate de utilizarea măştii şi aşa mai departe nu vor mai fi funcţionale, în mod evident circulaţia virusurilor gripale va fi mai intensă sau poate chiar intensă, mai ales că, după un an de pauză, şi imunitatea aceasta care există în mod obişnuit în comunitate faţă de infecţia gripală sigur că este mai mică pentru că virusul nu a circulat, s-au îmbolnăvit extrem de puţine persoane şi atunci evident că şi faţă de gripă trebuie să ne pregătim în mod obişnuit", susține Rafila.

De asemenea, el atrage atenția că varianta indiană (delta) a coronavirusului ar putea avea transmitere comunitară din toamnă, de aceea este foarte important să fie monitorizată atent circulaţia variantelor virusului în această vară.

  • "Ea este cu transmitere comunitară în mai multe ţări unde este dominantă,(n.red tulpina indiană sau tulpina delta),începând cu Marea Britanie, continuând cu Rusia, Turcia, în mod evident în momentul de faţă când avem doar câte 100 de cazuri înregistrate în fiecare zi, nu putem discuta de transmitere comunitară.
  • Important este să monitorizăm circulaţia tulpinilor în această vară şi în momentul în care se vor observa creşteri susţinute timp de mai multe zile consecutiv, chiar săptămâni, dacă aceste creşteri sunt cauzate şi este foarte probabil să fie aşa, de tulpina delta, atunci sigur că putem să ne aşteptăm la o transmitere comunitară, care ar putea să apară probabil în toamnă în România, cu această tulpină", a afirmat Alexandru Rafila.

El spune că există studii recente care demonstrează că şi noua variantă indiană este acoperită în bună măsură de vaccin, mai ales de vaccinurile care conţin ARN mesager și "cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât transmiterea va fi mai mică, posibilităţile de emergenţă a unor noi variante scad, şi există şi protecţie faţă de variantele care circulă în momentul de faţă".

Rafila a explicat că varianta delta (indiană) a noului coronavirus se transmite de două ori mai repede faţă de varianta iniţială a virusului, iar cei care se îmbolnăvesc cel mai uşor cu aceasta sunt tinerii.

El spune că, în continuare, soluţia este vaccinarea, nu luarea în derâdere a vaccinării, campaniile de informare ţintite, chiar din poartă în poartă, de informare şi vaccinare, mai ales în mediul rural, informarea dedicată pentru părinţi, mai ales că discutăm şi de un nou început al anului şcolar.

  • "Dacă la nivel general avem 12.000 de persoane care se vaccinează cu prima doză în fiecare zi, proporţia copiilor nu poate să fie foarte mare, mai ales că acum încep şi vacanţele, este o perioadă în care s-ar putea gândi nişte lucruri mai originale puţin şi mai cu impact şi asupra părinţilor, pentru că până la urmă părinţii hotărăsc dacă îşi vaccinează copiii, aşa încât lucrurile să intre într-o zonă de siguranţă în toamnă.
  • Rămâne de văzut dacă se întâmplă aşa sau dacă în continuare zona aceasta de amestec politic puţin cam brutal în campania de vaccinare va continua sau nu. În ceea ce priveşte vacinarea, trebuie să mergem pe convingere, nu pe obligativitate, este un lucru important să eliminăm aceste suspiciuni legate de obligativitatea vaccinării, toată lumea trebuie să aibă drepturi egale, fie că se vaccinează sau nu, dar este important să fim protejaţi, iar cei care nu se vaccinează să aibă opţiunea testării pentru a putea participa la diverse tipuri de activităţi de natură socială", a mai spus Rafila, pentru News.ro.