Toate spitalele de boli infecțioase din România sunt în prezent închise pacienților cu HIV/SIDA, acestea tratând COVID-19, fapt ce pune în mare dificultate pacienții cu HIV de peste un an de zile, avertizează Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Pandemia de COVID-19 a amplificat și agravat barierele pacienților cu HIV/SIDA privind accesul la diagnostic, tratament și îngrijiri medicale adecvate. Aceștia se confruntă cu lipsa accesului în spitale, la medicul curant, precum și la analize specifice, spun reprezentanții pacienților.

Pacient in RomaniaFoto: Agerpres

În plus, se află la risc de a rămâne fără tratamentele care le salvează viața, pe fondul scăderii cu 50% a bugetului pentru Programul Național de HIV/SIDA (2021), avertizează Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Persoanele seropozitive nu au mai avut acces în această perioadă la medicul curant și nu au mai fost posibile internările în spitale pentru problemele grave de sănătate generate de această infecție. 6 din 10 pacienți diagnosticați cu HIV/SIDA nu au avut ACCES la medicul infecționist pentru consultație în perioada pandemiei și peste 50% dintre ei nu au efectuat analizele de monitorizare ale viremiei de peste un an de zile, arată un raport realizat de UNOPA.

În plus, pe fondul limitării accesului la testarea HIV în 2020, numărul de cazuri noi de infecție cu HIV/SIDA înregistrate în evidențele centrelor de specialitate a scăzut cu peste 50%.

Acestea sunt doar câteva cifre care arată impactul primului an de pandemie asupra persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA în țara noastră. Consecințele nefavorabile țin de calitatea serviciilor cu impact direct asupra aderenţei la terapia antiretrovirală. De aceea, pacienții diagnosticați cu HIV/SIDA au nevoie de acces la tratament și acces la analize, arată reprezentanții pacienților.

În plus, având în vedere riscul ca evoluția îmbolnăvirilor în rândul populației să se situeze sub 'radarul' sistemului şi ca infecția să se răspândească silențioasă, neglijată și necontrolată prin tratament și monitorizare clinică, e nevoie de acces la testare, atrag atenția reprezentanții Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.