VIDEO

Au fost sau nu subraportate decesele COVID-19? Ministrul Sănătății: Diferențe de până la 500 de decese raportate de același spital, între platformele de raportare/ Diferențele au la bază birocrația și diferite tipuri de raportare utilizate de spitale. Să nu politizăm

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 13 mai 2021, 9:43 Actualitate | Sanatate


Ioana Mihaila
Foto: Agerpres
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că între platformele de raportare există diferențe de până la 500 de decese COVID pentru același spital, din cauza modului de raportare din partea unităților medicale, a unor confuzii ale celor care raportează şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor. Mihăilă a prezentat rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor COVID, enumerând mai multe cifre raportate în diversele platforme și evitând să răspundă concret care este diferența totală sau dacă va face public integral acest raport. Ea a mai spus că diferențele de raportare au existat și există de la momentul declanșării pandemiei și până acum, că au la bază birocrația și că nu trebuie politizat subiectul.
Ioana Mihăilă a fost întrebată insistent, în conferința de presă de joi, dacă raportul privind diferențele de raportare a deceselor COVID-19 va fi făcut public integral. Ministrul Sănătății a insistat că ceea ce a prezentat public sunt date din raport, nu concluzii ale acestuia, iar instituția pe care o conduce nu a publicat documentul și nici nu l-a transmis presei.Verificarea raportărilor deceselor COVID a fost declanșată după ce fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a declarat public, după demiterea sa de la conducerea ministerului, că decesele COVID-19 sunt subraportate.

Ioana Mihăilă a prezentat într-o conferință de presă concluziile raportului echipei de control, care arată că în platforma CoronaForms pentru 2020 au fost înregistrate 16.120 de decese, iar în platforma Alerte MS - 18.948 de decese. Ea a spus că în urma analizării datelor privind decesele COVID raportate de spitale au fost detectate diferențe între platformele de raportare de până la 500 de cazuri în același spital. Cauzele: organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale au recunoscut neraporatarea către DSP, nivelul de cunoaştere redus și confuzia celor care fac aceste raportări.

Ea a susținut că este necesară actualizarea deceselor în CoronaForms, în baza certificatelor constatatoare ale decesului.

Mihăilă a explicat că sursa oficială de raportare şi clasificare este certificatul medico-legal, iar Organizația Mondială a Sănătății a introdus noi coduri de boală pentru COVID şi decesele COVID, coduri preluate şi în sistemul de raportare din România.

Întrebată dacă problemele legate de raportarea deceselor COVID-19 s-au înregistrat în lunile noiembrie- decembrie, când Guvernul a organizat alegerile parlamentare, Mihăilă a susținut că "orice încercare a de politiza pandemia va scădea încrederea populaţiei în modul în care ea a fost gestionată": "Aş prefera să nu facem nicio legătură politică între numărul de decese şi necazul şi nenorocirea acestor oameni şi orice context politic".

Ea a mai spus că diferenţele de raportare au existat şi există de la începutul pandemiei și până în acest moment.

Principalele declarații:
 • Când ne referim la cadrul general, comisia apreciază că sursa oficială este certificatul constatator al decesului.
 • OMS a introdus noi coduri de boală, inclusiv coduri pentru decese COVID, preluate și în sistemul de raportare din România.
 • La finalul lui aprilie 2020, s-au constituit platformele de raportare Corona Forms și alerte MS.
 • Metodologia de raportare a datelor în sistemele informatice - MS utilizează aplicația Corona Forms dezvoltată de STS. Utilizatorii: MS, INSP, DSP-uri, laboratoarele care fac testele COVID și spitalele cu pacienți COVID. Acestea au obligația raportării imediate către DSP-uri.
 • Istoricul celor 2 platforme - CoronaForm include raportări caz cu caz, zilnice, verificabile pe CNP.
 • Pe platforma Alerte MS datele sunt agregate și conțin și alte informații.
 • Sursa informațiilor comunicate public privind decesele este CoronaForms, care conține decesele caz cu caz.
 • Toate informațiile au avut la bază aceste date din CoronaForms.
 • Rezultatele verificărilor: s-au analizat mai multe surse de informație. Analiza surselor oficiale a datelor de la INS, arată: în 2020 s-au înregistrat 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat, cod U071 şi 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat, cod U072.
 • De asemenea, s-au înregistrat 3.920 de decese de alte cauze, la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat şi 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat.
 • Datele raportate de spitale către INSP pentru anul 2020 arată: s-au raportat 26.106 decese, din care 227 cu diagnostic principal COVID-19 şi 25.875 cu diagnostic secundar.
 • Referitor la la cele 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID, situaţia se prezintă astfel: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 - deces confirmat COVID şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072 - deces suspect COVID.
 • În sistemul CoronaForm au fost raportate 16.120 de decese, iar în Alerte MS - 18.948.
 • Comisia a analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele 2 platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de același spital.
 • Cauze: raportarea variază de la spital la spital, există confuzii și întârzieri în raportarea deceselor.
 • Comisia recomandă actualizarea deceselor din Corona Forms.
 • Nu aș căuta vinovați, trebuie o actualizare a datelor.
Răspunsuri la întrebări:
 • Aceste diferențe există și au la bază birocrația și diferite tipuri de raportare utilizate de spitale.
 • Problemele legate de raportarea deceselor de COVID s-au înregistrat în lunile noiembrie- decembrie, când Guvernul a organizat alegerile parlamentare?
 • Întrebarea dumneavoastră pleacă de la prezumţia că sunt raportări deficitare. În acest moment există diferenţe între datele raportate între diverse baze de date care au colectat numărul de decese.
 • Orice încercare a de politiza pandemia cred că va scădea încrederea populaţiei în modul în care ea a fost gestionată. Aş prefera să nu facem nicio legătură politică între numărul de decese şi necazul şi nenorocirea acestor oameni şi orice context politic.
  Diferenţele de raportare au existat şi există de la începutul pandemiei până în acest moment.
 • Trebuie să acceptăm că există 2 surse de date, care trebuie actualizate cu sursele oficiale, din certificatele medico-legale.
 • Comunicările zilnice transmise populației sunt cele din CoronaForms. Comunicările transmise de comisia de anchetă sunt din alte date.
 • Este nevoie de o reanaliză a numărului de decese, pe baza certificatelor constatatoare.
 • Diferența de 25% cum o considerați? Este și va fi nevoie de o comunicare transparentă.
 • Veți face public integral acest raport? Nu am prezentat concluzii în conferința de presă, ci datele agregate în cele 4 baze de date. Eu am citat numai din raport
 • Credeți că dupa acest moment se vor rezolva birocrația și aceste probleme de raportare? Am avut discuții cu INSP și cu DSP-urile pentru a înțelege procesele prin care se fac aceste raportări, astfel încât aceste date să fie cât mai aproape de o corelare.
 • În acest moment nu avem doar spitale exclusiv COVID-19.
 • Datele raportate zilnic de GCS sunt cele reale, care e diferența? Vor fi schimbări de raportare și în CoronaForms? Așa cum s-a întâmplat și în alte țări, pe măsură ce ne survin date cu un grad mai mare de exactitate, e nevoie ca și în aceste platforme care fac raportări zilnice să actualizăm numărul de decese
 • Care e diferența? Toate datele v-au fost prezentate.

Raportul preliminar, primit de ministrul Sănătății în 7 mai, a arătat că există diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms, baza de date care dă cifra oficială, şi cel din alte baze de date, iar în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane, spunea duminică Ioana Mihăilă.

Întrebată, miercuri seară, la Europa FM, dacă este aşa cum relatează presa, că ar fi cel puţin 5.000 de decese în plus faţă de cele înregistrate oficial, ministrul Sănătăţii a răspuns: ”M-aş feri să spun că se adaugă morţi, sau că se scad morţi sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, aşa cum s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie. Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6275 vizualizari

 • 0 (12 voturi)    
  cand nu respecti programul (Joi, 13 mai 2021, 10:07)

  DiDiRo [utilizator]

  pe care singur l-ai stabilit, NU RESPECTI NIMIC, si tu mai ocupi si o functie platita de contribuabili. Tara lui k3kat imparat!
  • -4 (20 voturi)    
   VV s a hazardat sa Arunce Cifre Fara Explicatii (Joi, 13 mai 2021, 10:30)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui DiDiRo

   Ioana macar a Scremut o Explicatie. Un mare pericol este : plus pentru USR. Se dovedeste Inca Odata ca mandatele la Ministerul Sanatatii ale lui VV in 2016 si 2020-2021 arata Minusul Maxim al lui VV, egal cu implicarea plus, un Mare Minus!
   • +3 (15 voturi)    
    2828 de decese diferenta. Nu sunt explicabile (Joi, 13 mai 2021, 10:49)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Mie nu mi se pare ca asta e o explicatie, sa spui ca sunt greseli umane.

    E prea mare numarul, diferenta dintre raportari 2828.

    Daca erau 10-20 ok era eroare umana dar aici e deja abuz in serviciu, e deja bataie de joc, e penal
    • -10 (16 voturi)    
     Asadar, VV este Penal (Joi, 13 mai 2021, 11:01)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     Clar, vezi, nu a fost greu sa vedem asta
     • +4 (12 voturi)    
      De ce este penal? (Joi, 13 mai 2021, 12:03)

      ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Pentru că a spus adevărul? Dacă era Dragnea la aparate ieșea la lumină acest adevăr?
      • -3 (5 voturi)    
       N am inteles (Joi, 13 mai 2021, 12:44)

       un domn [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

       De unde si pana unde legatura cu Dragnea ?
       Inteleg si Sustin ca Dragnea este Penal
       Insa
       VV este un Penal de Rit Nou, diferit totalmente de Dragnea
       • -1 (3 voturi)    
        E penal pentru că dă la iveală (Joi, 13 mai 2021, 14:28)

        ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui un domn

        mânăraia PNL USR din toamnă când au fost raportate 5000 de morți mai puțin?
        • -1 (3 voturi)    
         ar fi bine daca ar fi fost doar 5000 (Vineri, 14 mai 2021, 4:35)

         TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

         Problema este ca daca ne uitam la excesul de mortalitate calculat pe cifrele raportate de INS pentru intervalul 1 martie - 31 decembrie 2020, avem vreo 39.000 de decese in exces comparand cu media ultimilor 5 ani, fata de cele doar 16.000 decese COVID raportate oficial.

         Deci diferenta reala nu este de doar 5.000 decese, ci de 23.000 decese. Si asta doar pentru 2020.

         Situatia persista si in primele 3 luni din 2021, pentru care avem date de la INS.

         Excesul de mortalitate in primele 3 luni din 2021 este de aproximativ 11.000 decese, si decesele COVID raportate oficial sunt doar 8.000. Deci inca vreo 3.000 de decese ascunse si in 2021.

         Tragand linie si adunand, avem in jur de 26.000 de decese in plus fata de cele raportate oficial in primele 12 luni ale pandemei in Romania (1 martie 2020 - 31 martie 2021).

         Adica avem in jur de 50.000 de decese in exces in total deja la sfarsitul lui martie, fata de cele 24.000 de decese raportate oficial. Mai mult decat dublu.

         Asta fara sa includem lunile aprilie si mai 2021, pentru care inca nu avem date de la INS privind decesele.

         Oficial avem cam inca 6.000 decese covid pentru aprilie si mai 2021, pana acum, deci totalul general in estimarea mea, de la inceputul pandemei pana acum, ar fi de minim 56.000 decese COVID in Romania.

         Aviz celor care spuneau ca Romania sta "foarte bine" la numarul de decese COVID.

         Conform estimarilor de mai sus, suntem deja la 0.29% din populatie decedata din cauza COVID in realitate. Adica pe locul 2 la nivel mondial, in spatele Ungariei care are 0,30%.

         Asta ar trebui sa dea de gandit si celor care spun ca e "doar o gripa". Ce gripa banala a mai omorat 0,3% din populatia unei tari intr-un an si un pic?
 • +5 (9 voturi)    
  Chiar nu se poate face un inventar? (Joi, 13 mai 2021, 10:13)

  BEDE [utilizator]

  Doar morții sunt înregistrați cu nume, prenume și CNP. Chiar nu se poate face un inventar în așa fel încât ă nu fie luat vreunul de două ori sau să fie sărit vrenul?
  Mi se pare cam aiurea ideea că nu se va ști niciodată.
  • +9 (15 voturi)    
   Ce vrei sa inventariezi? (Joi, 13 mai 2021, 12:32)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Se stie exact numarul total al persoanelor decedate in spitale. Nu contesta nimeni asta.

   Dar cati dintre cei decedati sunt raportati oficial avand cauza principala pandemia? Depinde pe cine intrebi. Medicul care scrie fisa pacientului decedat are o parere, DSP are alta parere.

   Vlad Voiculescu a atras atentia ca raportarile oficiale sunt dubioase pentru ca DSP modifica incadrarea pe cauze de deces, conform unei metodologii netransparente. Adica un functionar, intr-un birou, modifica ce a declarat medicul in certificatul de deces. Multi au auzit, putini au inteles..
   • 0 (4 voturi)    
    asa bine, (Joi, 13 mai 2021, 13:33)

    nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    si dintr-un punct de vedere al celui care inventariaza asta nu cumva e politica ? (sau management) in functie de interese ?
  • +1 (7 voturi)    
   Au fost SUPRA-RAPORTATE (Joi, 13 mai 2021, 19:53)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   cazurile de decedati . Dupa cum tineti cu totii minte , cine murea CU covid , era raportat ca mort DE covid ! Indiferent care era boala de baza care il ucidea ( infarct miocardic, AVC, etc). Si iar , dupa cum stiti cu totii testele dadeau foarte multe rezultate FALS POZITIVE ! Deci, se testau toti internatii. La unii aparea un rezultat fals pozitiv de covid. Omul murea de infarct mezenteric ( de exemplu). Se raporta MORT DE COVID ! Repet , s-au raportat mult mai multe cazuri de morti de covid decat au murit in realitate de Covid !
   • -2 (4 voturi)    
    nu, au fost subraportate (Vineri, 14 mai 2021, 4:36)

    TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    De peste 2 ori.
    • 0 (0 voturi)    
     pentru TheBorg (Vineri, 14 mai 2021, 18:26)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

     Argumente ?
 • -2 (18 voturi)    
  Asta-i problema acum? (Joi, 13 mai 2021, 10:20)

  asavreau [utilizator]

  Sun t prea puțini morți COVID și trebuie făcut ceva ca numărul acestora să crească? Zău că-i deplasată o dezbatere pe această temă. Știam că de morți se ocupă biserica. Acum văd că Ministrul Sănătății este mai preocupat de morți decât de vii. Zilnic câte ceva despre morți, parcă ar vrea să ne pregătească pentru ce va fi prin modul de gestionare a sănătății românilor.
  • +4 (8 voturi)    
   da, mare problema.....cu capu (Joi, 13 mai 2021, 11:11)

   costicla_dop [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   pai da, facem comisii si analize cum/daca am numarat bine mortii, de parca se mai intorc de la groapa; mare problema...
   si cand te gandesti ca fac totusi o gramada de scoala; doar o gramada, ca daca ar fi si multa si cu folos....
   • +1 (5 voturi)    
    Problema e cu grămada... (Joi, 13 mai 2021, 12:22)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui costicla_dop

    Se face cu grămada. Adică nu structurat, nu cu sens, ci doar dacă este să fie cantități mari de informație, pe care nu știi cum să le folosești, cum să le legi ca să iasă ceva de folos...
    Probabil de acolo termenul prost făcut grămadă.
   • +2 (4 voturi)    
    Ar fi fost de interes, (Joi, 13 mai 2021, 13:07)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui costicla_dop

    Niște măsuri privind recuperarea celor bolnavi COVID și care se confruntă cu sechele. Nu se urmărește asta și normal nu se știe și nu se va ști. Prioritate au morții.
 • +3 (17 voturi)    
  Nu s-a lamurit,de ce exista aceste diferente? (Joi, 13 mai 2021, 10:44)

  Gryphus [utilizator]

  De ce au raportat unele spitale cu 500 de morti in PLUS de covid?

  Cine si de ce a afacut aceste greseli ? Aceste lucruuri nu pot ramen la stadiul de ...'probabil a fost o eroare umana'
  • +8 (18 voturi)    
   haha (Joi, 13 mai 2021, 11:00)

   rmos [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   "De ce au raportat unele spitale cu 500 de morti in PLUS de covid?" nice try mai trolule! :)))) spitalele au raportat numarul real de morti, nu au raportat morti "in plus". altcineva se pare ca a mai "taiat din ei", nu e greu de inteles din ce motiv ;). ca deh, trebuia sa para ca situatia e sub control, nu e niciun pericol sa facem alegeri, etc. cam patetica incercare de manipulare din partea ta, nu crezi? :)
   • +1 (9 voturi)    
    Interese pot fi in ambele directii. (Joi, 13 mai 2021, 11:35)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui rmos

    Mai multi morti COVID (scriptic nu real) in anumite perioade de restrictii justifica masurile, adica dau bine la alegerile ce vin.
    Apoi mai putini morti COVID (scriptic nu real) dau bine in perioada de dupa relaxare, ca masurile au functionat si hai la alegeri.
    Spitalele doar se conformeaza cu cine le plateste.
    In retrospectiva daca nu analizezi raportarea in functie de timp si o faci doar pe anul 2020, e posibil sa nu observi cat de groasa e manipularea, daca exista (pentru ca nimic nu e cert din 2020 in coace).
    • +3 (7 voturi)    
     da (Joi, 13 mai 2021, 13:10)

     rmos [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     asa e, mortalitatea anuala nu minte, abaterile de la media pe anii anteriori pandemiei, sunt de fapt masura mortalitatii provocate de sc2.
     • 0 (6 voturi)    
      Morti mai apar ca ciupercile dupa ploaie (Joi, 13 mai 2021, 15:04)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui rmos

      Si daca ignori timp de cateva luni bolnavii non-COVID. Si chiar daca nu asta a fost intentia, efectul a fost acolo.
      Exemplul clasic si evident e un medic cardiolog cu prezenta YT care observa ca in perioada aia speciala de aprox 3 luni in UK veneau doar 10% din cazurile de preinfarct de dinainte de lockdown. Vorba lui, preinfarcturile nu au scazut ca COVID, doar ca lumea statea acasa si se astepta in anul ce urmeaza sa se trezeasca cu un spike de pacienti cu infarct. Urmarile mi le explici tu.
      La noi, nu gaseai nici medicamente, nu primeau nici urgente decat cu cantec etc. Singuru lucru bun in asta e un semn firav ca sistemul nostru medical, prost cum o fi nu e chiar zero.
      • -1 (3 voturi)    
       haha (Joi, 13 mai 2021, 23:22)

       rmos [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       da mai dacule, statea lumea cu "preinfarct" acasa! :))))) btw, vezi ca termenul asta, "preinfarct" nu prea e agreat de medicii cardiologi seriosi ;) cat despre "La noi, nu gaseai nici medicamente, nu primeau nici urgente decat cu cantec etc." nu stiu unde locuiesti tu, probabil in vreo pestera, e posibil intr-adevar sa nu gasesti medicamente pe acolo! :)))) in plus, parca ziceati ca medicii omoara oamenii in spitale. deci, daca in pandemie, mult mai putini oameni s-au dus in spitale, atunci mortalitatea ar trebui sa fie mai mica, nu? :))
       • -2 (4 voturi)    
        Cum iti spuneam (Vineri, 14 mai 2021, 8:16)

        Lok [utilizator] i-a raspuns lui rmos

        Trebuie sa iti adaptezi limbajul in functie de receptor. Si pe YT daca vorbesti in limbaj medical vorbesti singur, ca si aici de fel. Spune-i cum vrei tu. Stii foarte bine problema.
        • 0 (0 voturi)    
         pai exact asta (Luni, 17 mai 2021, 9:30)

         rmos [utilizator] i-a raspuns lui Lok

         am facut, am adaptat "limbajul" la nivelul tau, nu ai observat?! :))))
 • +6 (12 voturi)    
  Postacii sa se hotareasca (Joi, 13 mai 2021, 10:56)

  Cetateanu' [utilizator]

  La inceputul pandemiei (anul trecut, spre vara), fake-urile preferate era ca se supradeclara numarul de morti, ca sa sperie populatia. Ca doctorii si familiile primesc bani ca sa declare cauza decesului ca fiind Covid. Acum, daca sunt mai putine cazuri de deces raportate, tot postacii urla ca cine e vinovat.. Pana la urma conteaza doar dpdv statistic cei 2800 in plus sau in minus. Pentru familii, pentru societate, tot decedati raman. Discutia trebuie sa ramana la nivelul sistemului de raportare, atat. Hai noroc!
  • 0 (6 voturi)    
   Dar de ce excluzi manipularea in ambele directii? (Joi, 13 mai 2021, 11:37)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu'

   La inceput raportau mai des ca dupa relaxare sa o faca mai rar iar dupa alegeri sa inceapa corectia.
  • -1 (9 voturi)    
   ... (Joi, 13 mai 2021, 11:43)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu'

   Asta nu arata decat ca sistemul nostru suedez de abordare a epidemiei a produs una dintre cifrele cele mai mari la capitolul decese. Nu singur, ajutat de negationisti si de grupul anti-masca, acum reprofilati in anti-vaccinisti.
   Probabil faptul ca erau alegeri a cantarit mult in decizia de a ascunde gunoiul sub pres. Cele mai multe cazuri par sa fie din 2020.
 • 0 (6 voturi)    
  Cand nu stii ce sa raspunzi... repeti ce ai spus (Joi, 13 mai 2021, 10:56)

  Lok [utilizator]

  Si alta intrebare :))))
  • +1 (5 voturi)    
   altă întrebare: (Joi, 13 mai 2021, 11:48)

   periscop [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Există o statistică a numărului celor vindecați ? Și dacă există, de ce nu este publică? De ce nu este ea mediatizată, fie și cu o frecvență de 10% față de mediatizarea numărului (real ori sub / supra- raportat) celor decedați?
 • +2 (10 voturi)    
  din ce spune (Joi, 13 mai 2021, 11:15)

  nahir [utilizator]

  d-na ministru Mihaila inteleg ca sunt diferente de raportari ale deceselor de covid-19, care nu pot fi totusi certificate ca nr. din cauza metodelor diferite de raportare. Dar ele exista.
  Deci Citu l-a dat afara degeaba pe Voiculescu.
  Intrebarea care se pune este de ce exista metode diferite de raportare?
  • +1 (5 voturi)    
   Pentru ceea ai scris are Sens (Joi, 13 mai 2021, 11:27)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   Strict Implicarea lui VV la Ministerul Sanatatii arata ca VV si a dovedit “competenta” in 2016
 • +3 (7 voturi)    
  ar fi foarte interesant (Joi, 13 mai 2021, 11:40)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  de aflat la ce spitale sunt aceste diferente enorme de raportari si ai carui partid sunt oamenii care le conduc.
  • +1 (3 voturi)    
   Asta ar fi interesant (Joi, 13 mai 2021, 16:15)

   Dinu-I [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

   Sa se depolitizeze toate conducerile spitalelor asa cum fiecare partid promite in campania electorala dar imediat uita dupa alaegeri.
   Ce bine ar fi daca ar exista si guverne minoritare care ar negocia cu fiecare partid din opozitie orice modificare sau lege noua, atunci s-ar vedea daca acel partid de ce este in stare.
   Posturile pina la un anumit nivel (ministru adjunct / secretara) sa fie ocupate doar prin concurs.
   In plus, daca taxarea ar fi progresiva atunic n-ar mai fi secretar se stat dupa pensionare. Taxare s-ar face propotional cu venitul anual si atunci cel (cea ) in cauza ar plati 40-50% impozit pe un venit peste un anumit prag. Sa zicem de la 100-110 mii anual impozitul fi de 50 % si s-ar termina si cu angajarile "juniorilor" pensionari, de la stat, si ar fi angajat tot la stat. Si sa nu mai fie scutiri de impozit pentru diferite categorii profesionale chiar sub amenintarea ca paleac dein tara. Ei si ce ? In SUA, Canada, Europa de vest nu exista IT-ist scutit de impozit (chiar si un ldolar/euro) fata de oricare alte profesie.
 • +1 (7 voturi)    
  227 decese covid in 2020 (Joi, 13 mai 2021, 11:54)

  bobo2 [utilizator]

  asta e numarul real, raportat de MS.
 • 0 (8 voturi)    
  raspunsul este - habar nu au (Joi, 13 mai 2021, 12:01)

  John_Re [utilizator]

  in sistemul sanitar este haos.

  asa e cand pui medici pe posturi de manageri.

  de 30 de ani.
 • -3 (7 voturi)    
  stalinista femeia asta (Joi, 13 mai 2021, 12:52)

  carmen_i [utilizator]

  A fost intrebata daca va fi publica raportul si a evitat intrebarea. Vechea metoda a gunoiului ascuns sub pres. Si vreti sa va faca reforma in sistemul sanitar?
 • -1 (5 voturi)    
  Cui foloseste aceasta galceava (Joi, 13 mai 2021, 13:09)

  Dilematic [utilizator]

  pe tema diferentelor de raportare a numarului victimelor pandemiei ?

  Va faceti de rasul lumii cu acest circ, precum Pristanda cu numaratul steagurilor.

  Chiar nu aveti altceva mai important de facut la conducerea Ministerului Sanatatii ?
 • 0 (4 voturi)    
  cine politieaza ? (Joi, 13 mai 2021, 13:31)

  nick1587873340950 [utilizator]

  Cind mor 10 in spital la sfirsit de zi/saptamina/luna se trimite un raport cu situatia pacientilor tratati (inclusiv mortii si cauzele deceselor). Unde e politica in aceste rapoarte ?
 • +6 (10 voturi)    
  Se dovedește din nou (Joi, 13 mai 2021, 13:56)

  ploiesteanu [utilizator]

  că Voiculescu a avut dreptate.
  • +1 (7 voturi)    
   Ce fel de dreptate? (Joi, 13 mai 2021, 15:22)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Numeri morții și stabilești strategia de sănătate a României? Macabru și VV și Ioana Mihăilă. Pentru ei trebuia făcut un minister al morților, că prea sunt preocupați de morți.
 • +1 (5 voturi)    
  Incompetență și corupție (Joi, 13 mai 2021, 15:07)

  Klaus_ [utilizator]

  Toate bâlbele astea ale statului, incendii in spitale, copii care cer ajutor la 112 si nu-i salveaza nimeni, tineri care mor in cluburi fara iesiri de urgenta, pacienti ce mor in spitale din cauza infectiilor nozocomiale, toate rahaturile astea au doua cauze principale: incompetenta si coruptia. As zice ca incompetenta are rezultate mai grave, insa incompetentii ajung pe posturi cheie ca urmare a coruptiei, deci cele doua sunt legate. Atunci cand angajatii statului vor fi examinati anual, obiectiv si fara menajamente, atunci cand pe baza evaluarilor periodice si a rezultatelor masurabile (KPI pt cei ce lucreaza in lumea reala) vor castiga mai mult sau mai putin, sau vor fi promovati sau dati afara, cand numirile politice se vor opri la nivel de ministri si secretari de stat iar restul bugetarilor isi vor castiga si isi vor mentine posturile exclusiv prin performanta... ei bine, abia atunci ne vom putea numara corect mortii. Pana atunci sa fim multumiti ca ii numara cineva, ca mai greseste cu +/-25% asta e un mic detaliu.
 • -2 (2 voturi)    
  Raportare, (Joi, 13 mai 2021, 17:17)

  GicaContra71 [utilizator]

  E complicata aritmetica pentru cersetori ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by