Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, i-a transmis academicianului Leon Dănăilă, care are nevoie de o proteză de şold, că ”nevoile în sistemul de sănătate sunt foarte mari” şi că ”fiecare pacient va fi tratat în funcţie de nivelul de urgenţă”. Renumitul neurochirug se afla pe lista de așteptare pentru a fi operat la Spitalul Foișor din Capitală, transformat între timp în unitate COVID.

Leon DanailaFoto: Monitorul de Botosani

Aflată într-o vizită la Timişoara, Ioana Mihăilă, a fost întrebată ce îi transmite academicianului Leon Dănăilă, care aşteaptă o proteză de şold.

  • ”Nevoile în sistemul de sănătate sunt foarte mari. Am toată compasiunea şi toată simpatia pentru toţi pacienţii care în cursul anului trecut şi de când a început pandemia nu au reuşit să ajungă la asistenţa medicală.
  • Dar nu pot să mă opresc în a avea compasiune pentru acei pacienţi infectaţi cu COVID care au trebuit să stea zile întregi în unităţile de primiri urgenţe. Aşa că, în acel moment, decizia a fost luată pentru acei pacienţi care deja ajunseseră la spital şi pentru care riscul era de a-şi pierde viaţa în următoarele zile.
  • Acesta a fost motivul, motiv pe care l-am explicat şi în întâlnirile pe care le-am avut cu şefii de secţie şi cu managerii de la Foişor şi care a părut că este înţeles de către personalul medical de acolo, motiv pentru care doresc să le mulţumesc pentru colaborarea din aceste săptămâni şi pentru faptul că au fost deschişi la a trata pacienţii care aveau atâta nevoie în acel moment de asistenţă medicală”, a argumentat Mihăilă decizia de a transforma Spitalul Foișor în unitate COVID, potrivit News.ro.

Ioana Mihăilă a mai fost întrebată dacă ia în calcul urgentarea celor care au nevoie de operaţii, cum este cazul profesorului Leon Dănăilă, ea spunând că încurajează tratarea pacienţilor în funcţie de prioritatea medicală.

”Cred că fiecare pacient va fi tratat în funcţie de nivelul de urgenţă pe care afecţiunea o reprezintă, nu neaparat numele pacientului îl reprezintă. Aşa că indiferent de cine este pacientul care are nevoie de asistenţă medicală, încurajez personalul medical şi managerii să trateze aceşti pacienţi în funcţie de prioritatea medicală pe care afecţiunea o reprezintă”, a mai declarat Ioana Mihăilă.

Renumitul neurochirurg Leon Dănăilă, în vârstă de 87 de ani, se află pe lista de aşteptare a Spitalului Foişor din Capitală, pentru a primi o proteză de şold.