​Erori de raportare descoperite în aplicaţia CoronaForms în cazul a aproximativ 1.000 de pacienţi cu COVID-19 decedaţi, arată raportul preliminar primit de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, de la comisia care analizează diferenţele de raportare a deceselor. Un raport final pe această temă ar urma să ajungă vineri pe biroul ministrului Sănătății, a declarat miercuri seară Ioana Mihăilă la TVR.

Ioana MihailaFoto: Agerpres

"Am cerut săptămâna trecută un raport preliminar, care mi-a fost înmânat şi care arată că există diferenţe. Nu aş vrea să spun cifre, pentru că aceste diferenţe sunt în continuare analizate. Sunt luate cazurile individual, aşa încât să ne asigurăm că ce apare ca diferenţă este clar confirmat sau infirmat ca deces cauzat de infecţia cu COVID-19, şi aştept un raport în data de 7. Singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în CoronaForms, unde, la rubrica de deces, nu a fost completat, a fost completat decesul la comentarii. Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ 1.000 de cazuri şi a fost singura eroare care a fost raportată de către această comisie", a declarat miercuri seară Ioana Mihăilă, în cadrul unei emisiuni la TVR1, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că "diferenţele sunt însă un pic mai mari", motiv pentru care vor fi făcute analize suplimentare.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a declarat public, după demiterea sa de la conducerea ministerului, că decesele de COVID-19 sunt subraportate. Vlad Voiculescu a vorbit despre o diferență de 500 de decese neraportate numai la Spitalul Colentina din București, adăugând că "situația este valabilă pentru majoritatea covârșitoare a spitalelor".