​Casa Națională de Asigurări de Sănătate pregătește concursul pentru directorii generali ai Caselor județene de asigurări de sănătate, a anunțat astăzi președintele CNAS, Adrian Gheorghe. El a explicat că CNAS nu are niciun contract cu niciun furnizor de servicii medicale, toate contractele fiind încheiate între CASMB/casele județene și furnizori. "La nivelul caselor județene sunt gestionate, de facto, resursele Casei de Asigurări de Sănătate. De aceea trebuie să ne asigurăm că managementul lor este eficient", a afirmat Adrian Gheorghe. Președintele CNAS mai spune că "nu am primit direct sau indirect niciun fel de aluzie sau presiune" după anunțarea acestor concursuri.

Adrian GheorgheFoto: Arhiva personala

La nivelul caselor județene sunt gestionate, de facto, resursele CNAS

Președintele CNAS spune că "va fi un concurs organizat în litera și spiritul legii" și a ținut să sublinieze că "am primit asigurări de la reprezentanții tuturor partidelor din coaliție că se dorește ca acest concurs să fie transparent și obiectiv".

"Este nevoie de un management performant la nivelul tuturor caselor județene. CNAS nu are niciun contract cu niciun furnizor de servicii medicale. Toate contractele se încheie între CASMB/casele județene și furnizori. La nivelul caselor județene sunt gestionate, de facto, resursele CNAS. De aceea trebuie să ne asigurăm că managementul lor este eficient", afirmă Adrian Gheorghe.

Adrian Gheorghe a explicat și ce se va întâmpla cu casele județene de asigurări de sănătate unde nu s-a prezentat nimeni la concurs: "Acele posturi vor fi din nou scoase la concurs, în cel mai scurt timp."

"Inițiativa concursurilor nu este nouă, a existat o inițiativă și anul trecut. Nu s-a mai întâmplat într-un context, până la urmă. Delegațiile celor care conduc casele expiră în luna mai - exista varianta prelungirii sau a organizării de concursuri", a explicat Adrian Gheorghe.

Mai multe informații despre concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director general la casele județene de asigurări de sănătate sunt disponibile aici.

"Pandemia va continua să pună presiune pe resursele sistemului de sănătate"

Președintele CNAS mai spune că "pandemia va continua să pună presiune pe resursele sistemului de sănătate".

El a anunțat că proiectul contractului cadru pentru anul 2021 este în transparență, iar ținta este ca el să intre în vigoare de la 1 iulie.

Pe viitor, Adrian Gheorghe își dorește ca CNAS să aibă un nou model de contract cadru, unul modern: "CNAS își asumă ca din iulie anul acesta să înceapă un proces amplu de consultare și analiză pentru partenerii din sănătate pentru a elabora un contract cadru nou. Ținta pentru finalizarea acestor consultări pentru un nou model de contract cadru este noiembrie 2021."

O altă țintă este regândirea finanțării în sănătate în funcție de traseul pacientului. Adrian Gheorghe spune că actualul model reflectă în mod limitat nevoile pacientului: "Există multe sincope, nealinieri, în legătură cu modul în care sunt finanțate acum aceste lucruri - intervenția este decontată, dar analizele nu sau intervenția este decontată, dar recuperarea nu. Trebuie să ne aplecăm mai mult asupra acestor lucruri."

O altă prioritate: o relație de parteneriat între Casa Națională, asigurat și de toți participanții la sistemul de sănătate. Numai așa putem rezolva repede și eficient unele probleme cu care ne confruntăm astăzi.

"Vom încerca să facem niște pași fermi către inversarea piramidei și creșterea accesului pe prevenție - prevenția înseamnă și creșterea eficienței resurselor financiare", promite președintele Casei de Asigurări de Sănătate.