Firma privată care a donat statului mai multe echipamente de plasmafereză a notificat Ministerul Sănătăţii că anulează donaţia pentru că institutia nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în contractul de donaţie. Plasma convalescentă se află în protocolul de tratament anti-covid aprobat de Ministerul Sănătăţii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Florin Hozoc, CEO-ul companiei care a donat statului român mai multe aparate de plasmafereză, a explicat pentru News.ro că donarea de plasmă convalescentă de la pacienţii care au avut Covid 19 a înregistrat o scădere bruscă, pentru că fosta conducere a Ministerului Sănătăţii nu s-a implicat deloc în promovarea acestui proces şi nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în contract. Astăzi firma care a donat aparatele de plasmafereză statului a notificat Ministerul Sănătăţii că va retrage aparatele din centrele de transfuzii dacă Ministerul Sănătăţii nu răspunde firmei într-un termen de 30 de zile, aşa cum se arată în actul oficial trimis instituţiei publice.

„În ultimele 4 luni Ministerul Sănătăţii a încetat orice formă de implicare şi orice formă de sprijin pentru centrele de transfuzie, chiar şi sprijinul firav pe care îl primeau până acum a încetat, multe dintre ele nici măcar nu au mai avut resurse să poată să organizeze un minim de activităţi de promovare a donării de plasmă convalescentă. Asta este prima cauză.

A doua cauză este scăderea drastică a consumului pe fondul informaţiilor false că plasma convalescentă nu mai este unul dintre tratamentele din protocolul de tratament al pacienţilor infectaţi cu Sars Cov 2, lucru care este complet fals, am atras atenţia Ministerului Sănătăţii asupra acestei dezinformări, şi am cerut să intervină prin comunicarea informaţiilor adevărate, lucru pe care ni l-a promis dar pe care echipa domnului Vlad Voiculescu nu l-a făcut niciodată”, a declarat pentru News.ro Florin Hozoc.

„În aceste condiţii avem de exemplu judeţe cum este Iaşiul, acolo unde, de la mijlocul lunii decembrie, nu s-a mai administrat nicio doză de plasmă, şi asta a condus la scăderea cu 90% a colectării de plasmă. Practic echipamentele de la Iaşi, Bacău, Craiova, de la Neamţ, chiar de la Prahova, de la Argeş, au scăderi drastice ale colectării de plasmă, peste 80% reducere a colectării de plasmă raportat la media celor 3 luni anterioare, adică decembrie, ianuarie şi februarie.

Per total, la nivel naţional, scăderea este de 52,7%, faţă de media celor 3 luni anterioare. Este o reducere fantastic de mare, în condiţiile în care săptămâna trecută un studiu publicat de medicii americani spune că pe fondul acestei reduceri a administrării de plasmă convalescentă se înregistrează o creştere alarmantă a mortalităţii, mai ales în spitalele care ezită să folosească plasma convalescentă.

În Bucureşti, dau un exemplu. Dacă ne uităm la mortalitatea înregistrată de Institutul Matei Balş, care foloseşte foarte multă plasmă convalescentă la pacienţii infectaţi cu Sars Cov 2, aceasta este la jumătate faţă de media de mortalitate din celelalte spitale care tratează pacienţi Covid din Bucureşti, care nu folosesc plasmă convalescentă în tratamentul pacienţilor.

Obligația Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătăţii avea obligaţia să realizeze partea de comunicare cu populaţia, să comunice populaţiei cât de important este dacă te-ai vindecat să mergi şi să donezi aceşti anticorpi, pe care organismul tău i-a fabricat în urma infectării, anticorpi care ar putea să ajute un pacient infectat care are o formă medie, severă. Nu s-a întâmplat acest lucru absolut deloc. De asemenea, pentru a convinge donatorii că este utilă donarea de plasmă, trebuie să-i informezi pe aceştia cu privire la câte doze de plasmă au fost colectate în fiecare lună, câte doze de plasmă au fost administrate şi ce rezultate s-au obţinut în urma administrării de plasmă convalescentă, lucru care se face peste tot în lume. Ministerul Sănătăţii nu a făcut lucru acesta. Şi, nu în ultimul rând, pentru a putea uşura donarea, Ministerul Sănătăţii avea obligaţia să facă un registru online de programări astfel încât să fie foarte uşor, de pe un calculator sau de pe mobil, să te poţi programa la donare şi imediat ce ai ajuns în situaţia în care să te poţi prezenta la donare, să faci lucrul acesta cât mai uşor, iarăşi un lucru pe care nu l-a făcut Ministerul Sănătăţii.