​Premierul Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății, a semnat astăzi Ordinul nr. 526/19.04.2021 privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Din componența comisiei fac parte 7 persoane. Ministerul Sănătății precizează că este vorba despre reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Institutului Național de Sănătate Publică, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Departamentului pentru Situații de Urgență, precum și un reprezentant al Serviciului de Telecomunicații Speciale, fără a face însă publice numele acestora.

Florin CituFoto: Captura

Constituirea acestei comisii vine după ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat că numărul deceselor COVID-19 ar fi mai mare decât cel raportat oficial.

Vlad Voiculescu a declarat luni, într-un interviu la Europa Fm, că la Spitalul Colentina, de exemplu, există o diferență de peste 500 de decese, adăugând că "situația este valabilă pentru majoritatea covârșitoare a spitalelor".

"Printre atribuțiile Comisiei se numără identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă privind decesele prin COVID-19 și a responsabilităților instituțiilor implicate, precum și identificarea potențialelor neconformități, corectarea lor și formularea de recomandări de măsuri pentru îmbunătățire a procesului de raportare și a calității datelor", precizează Ministerul Sănătății.

"De asemenea, membrii comisiei trebuie să realizeze analiza procesului si a conținutului raportarilor curente din bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19 și să identifice corespondența dintre bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19", adaugă reprezentanții Ministerului Sănătății.