Un ordin al Ministerului Sănătății semnat de fostul secretar de stat Andreea Moldovan și publicat în Monitorul Oficial pe 15 aprilie conține numerele de telefon ale câtorva sute de medici. Este vorba despre un Ordin privind modificarea anexei la Ordinul ministrului Sănătății nr. 1.344/2006, pentru aprobarea Listei naționale a experților medicali. "Ne vom uita pe toate documentele emise în ultima perioadă de Ministerul Sănătății, înțeleg că sunt documente publicate cu numere de telefon, ceea ce e o nebunie", a reacționat astăzi premierul Florin Cîțu. Ordinul a fost modificat de secretarul de stat Andrei Baciu în cursul zilei de luni.

Andreea MoldovanFoto: Agerpres

De remarcat că o parte dintre aceste numere de telefon erau deja publice și pot fi găsite printr-o simplă căutare pe Google. Numerele de telefon ale unor medici sunt publice în CV-ul lor public pe internet sau pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate.

Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății căruia ministrul interimar al Sănătății, Florin Cîțu, i-a delegat atribuțiile, a semnat astăzi ordinul de modificare a Ordinului Ministrului Sănătății nr. 513 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătății publice nr. 1.344/2006 pentru aprobarea Listei naționale a experților medicali, care a fost publicat în data de 15 aprilie 2021 în Monitorul Oficial nr. 393 bis.

"Menționăm că, în noul document, din cuprinsul Listei naționale a experților medicali au fost retrase informațiile care încălcau Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. În prezent, lista care cuprinde experții medicali naționali respectă toate prevederile legale în vigoare", precizează Ministerul Sănătății.

Practic, Ordinul semnat de Andreea Moldovan, la acel moment secretar de stat în Ministerul Sănătății, aprobă Lista națională a experților medicali, cuprinsă în anexa Ordinului.

Dacă în dreptul unora dintre medicii din această listă este trecută doar specialitatea medicală și spitalul/locul de muncă, în dreptul altora sunt trecute și numerele personale de telefon, în coloana din tabel în care ar fi trebuit să apară doar locul de muncă.