Ministerul Sănătății: Nu există un grup de lucru legal constituit la nivelul instituției. Decizia emisă de Andreea Moldovan nu este un act administrativ sau cu caracter normativ

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 19 aprilie 2021, 10:19 Actualitate | Sanatate


Ministerul Sanatatii
Foto: AGERPRES
​Decizia emisă de Andreea Moldovan, în calitatea sa de secretar de stat, este un document intern și nu un ordin sau instrucţiune, act administrativ cu caracter normativ sau individual, iar la nivelul Ministerului Sănătății nu există în acest moment un grup de lucru legal constituit care să verifice raportările deceselor de COVID-19, arată Ministerul Sănătății. În plus, Ministerul Sănătății îi solicită fostului ministrul Vlad Voiculescu "să înceteze diseminarea informațiilor false în spațiul public și emiterea unor ipoteze lipsite de fundament".

Ministerul Sănătății face următoarele precizări în legătură cu înființarea grupului de lucru privind verificarea raportărilor zilnice referitoare la evoluția pandemiei COVID-19:

 • În acest moment nu există un grup de lucru legal constituit la nivelul Ministerului Sănătății.
 • În data de 17 aprilie 2021, premierul Florin Cîțu, ministrul interimar al sănătății, a solicitat secretarilor de stat și secretarului general al ministerului documentul de constituire al acestui grup de lucru și un raport al activității desfășurate.
 • Atât secretarii de stat cât și secretarul general au comunicat în scris că nu dețin vreun document de constituire al acestui grup de lucru.
 • Singurele elemente concrete menționate în aceste răspunsuri scrise cu privire la eventualitatea existenței acestui grup de lucru sunt reprezentate de o intenție de constituire și o mențiune despre organizarea unui astfel de grup. În același timp este evocată și o eventuală întâlnire despre care se menționează că nu a avut loc.
 • Declarațiile susținute de fostul ministru Vlad Vasile Voiculescu cu privire la acest subiect dovedesc faptul că domnia sa nu cunoaște legislația, atribuțiile ce revin funcției de ministru și procedurile administrative.
 • În conformitate cu legislația în vigoare, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, ministrul emite ordine şi instrucțiuni cu caracter normativ sau individual. Nu decizii.
 • Ministerul Sănătății solicită fostului ministru Vlad Vasile Voiculescu să înceteze diseminarea informațiilor false în spațiul public și emiterea unor ipoteze lipsite de fundament.
 • Concret, decizia emisă de doamna Andreea Moldovan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, privind constituirea acestui grup de lucru nu reprezintă un act administrativ cu caracter normativ. Totuși, deși acestea sunt prevederile legislației in vigoare, domnia sa emite un astfel de document.
 • De asemenea, nu există temei pentru ca un astfel de grup de lucru sa fie încadrat în categoria documentelor cu caracter confidențial, ipoteză acreditată în spațiul public, în condițiile în care o astfel de abordare este în contradicție cu principiile transparenței și comunicării instituționale susținute de Ministerul Sănătății.
 • Suplimentar, Premierul Florin Cîțu a dispus și verificarea tuturor actelor care au fost emise de fostul ministru al Sănătății, precum și de secretarii de stat in ultimele patru luni.
 • În concluzie, întrucât în acest moment nu există un grup de lucru legal constituit la nivelul Ministerului Sănătății, astfel ca in cursul zilei de astăzi va fi constituit un grup de lucru în conformitatea cu legislația in vigoare.

Referitor la DECIZIA NR 578/12.04.2021 EMISĂ DE CĂTRE D-NA ANDREEA-ANAMARIA MOLDOVAN:

 • TEMEI INVOCAT ÎN DECIZIE:
 • ART 57 ALIN. 1 DIN OUG 57/2019 –COD ADMINISTRATIV
 • (1) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, ministrul emite ordine şi instrucţiuni cu caracter normativ sau individual.
 • ART 59 ALIN. (1) ȘI (3) DIN OUG 57/2019
 • (1) În activitatea de conducere a ministerului, ministrul este ajutat de unul sau mai mulţi secretari de stat, potrivit actului normativ de înfiinţare, respectiv de organizare şi funcţionare a ministerului, după caz.
 • (3) Secretarii de stat şi subsecretarii de stat exercită atribuţiile stabilite prin actul normativ prevăzut la alin. (1), precum şi alte atribuţii delegate prin ordin al ministrului.
 • ART. 11 DIN HG NR. 144/2010 PRIVIND ORGANIZAREA ȘI
 • FUNCȚIONAREA MS
 • ART. 11 (1) În exercitarea atribuţiilor sale, ministrul sănătăţii poate constitui organisme consultative după cum urmează: comisiile de specialitate şi Comitetul naţional de vaccinologie.
 • (2) Componenţa, atribuţiile, modul de organizare şi funcţionare ale comisiilor consultative se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.
 • Decizia emisă de doamna Andreea-Anamaria Moldovan, în calitatea sa de secretar de stat este un document intern și NU un ordin sau instrucţiune, act administrativ cu caracter normativ sau individual.
 • În exercitarea atribuțiilor delegate de ministru, în limitele expres menționate prin ordinul de delegare, secretarii de stat pot semna în numele și pentru ministru actele prevăzute la art. 7 alin. (4) din HG nr. 144/2010.
 • Pe cale de consecință, emiterea decizei ca act administrativ depășeste limitele de competență, stabilite potrivit legii, pentru secretarii de stat, caz în care acest document nu poate fi asimilat unui act administrativ.
 • Față de aceste aspecte emiterea deciziei nu își găsește temeiul juridic în articolele de lege invocate în preambul ci reprezintă așa cum am menționat, un act de stabilire a unor masuri organizatorice de către un secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătății.
 • Întrucât decizia nu este un act administrativ aceasta nu are forță juridică, și pe cale de consecință este un document care nu produce efectele juridice de natura actelor ce pot emise de către miniștri.
 • În concluzie, apreciem că înființarea grupurilor de lucru la nivelul ministerului reprezintă atributul exclusiv al ministrului, componenţa, atribuţiile și modul de organizare ale acestora fiind stabilite prin ordin, conform legislației in vigoare.


Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4844 vizualizari

 • +10 (30 voturi)    
  n-avea stampila pe timbru (Luni, 19 aprilie 2021, 10:23)

  Captain Obvious [utilizator]

  deci mortii nu exista, nu-i asa domnule premier ?
  • -2 (14 voturi)    
   care morti? (Luni, 19 aprilie 2021, 11:32)

   freestyle [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   aia care au decedat din alte cauze si au fost trecuti la covid? nu sunt mai multi, sunt mai putini. nu mai incercati, nu va crede nimeni. va pacaliti intre voi, probabil.
   • +2 (4 voturi)    
    ăia mulți (Luni, 19 aprilie 2021, 14:25)

    garmin [utilizator] i-a raspuns lui freestyle

    Nu știu cine te minte pe tine, dar sunt câteva zeci de mii de morți în plus în 2020 față de 2019 în afara celor declarați ca fiind morți de covid. Și ca să vezi coincidență, graficul acestora este paralel cu graficul cazurilor de covid, cei mai mulți (vreo 25.000 în total) sunt numai în noiembrie și decembrie, fix vârful de morți Covid (oficial sunt numai 9000 de morți de covid). Deci ia mai zi-ne tu o dată cum sunt declarați ca morți de covid oameni decedați din alte cauze. Și zecile de mii de morți în plus de unde vin? Sunt de vreo 3 ori mai mulți morți din cauza covid decât în cifrele oficiale și voi o tot dați cu fake news-ul ăsta, doar că nu vă place vouă să purtați mască sau că vreți la aparate. Să vă fie rușine.
 • +13 (29 voturi)    
  in substrat... (Luni, 19 aprilie 2021, 10:23)

  mariusssss [utilizator]

  ... exista un grup de lucru, dar nu legal, pentru ca nimic din ce a facut Vlad Voiculescu nu este legal, a decretat The Catzu'!
 • +16 (32 voturi)    
  Actul exista! Lipsea dosarul cu sina ? (Luni, 19 aprilie 2021, 10:25)

  Gryphus [utilizator]

  e penibil; cum PNL minte si incearca discreditarea USR cu detalii aberante cum ca Andreea Moldovand a semnat si inregistrat o DECIZIE in loc sa ii spuna ORDIN

  USR trebuie sa iasa din guvern, nu se poate guverna asa
 • +15 (29 voturi)    
  Amuzant mod (Luni, 19 aprilie 2021, 10:28)

  Harald2 [utilizator]

  in care cei ramasi in MS incearca sa acopere minciunile venite din partea premierului. E nevoie de efort si birocratie (capitol la care Romania exceleaza) pentru a demonstra ca albul e negru si invers.
  • +6 (12 voturi)    
   Nu sunt mai multi ci doar 1 si e de la PNL (Luni, 19 aprilie 2021, 11:23)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   e ala pus de catu sa fie interimar: Andrei Baciu, membru PNL si cel care aparea tot timpul cu Gheorghita de la MAPN in conferinte.

   plus omul PSD care sifoneaza acte si pe care PNL il protejeaza
 • +10 (24 voturi)    
  act individual (Luni, 19 aprilie 2021, 10:28)

  carmen_i [utilizator]

  Decizia 578 este un act administrativ cu carater individual. Actele administrative individuale nu se rezuma doar la ordine si intructiuni, asa cum pun ei gresit problema. Emiterea de decizii poate fi facuta de orice angajator iar eventualele ilegalitati pot fi constatate doar de instanta.
  • 0 (4 voturi)    
   Ignoranta si analfabetism functional usr-ist (Luni, 19 aprilie 2021, 13:59)

   sistemulparasimpatic [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   Ignoranta USR-istilor ce se pretind atotstiutori nu are limite.

   Actele administrative normative conţin reglementări cu caracter general, impersonale, care produc efecte erga omnes, în timp ce actele individuale produc efecte, de regulă, faţă de o persoană, sau uneori faţă de mai multe persoane, nominalizate EXPRES în conţinutul acestor acte.
 • +13 (27 voturi)    
  deci... maine poimaine, ministrii usr (Luni, 19 aprilie 2021, 10:29)

  qwerasdf [utilizator]

  se pot trezi ca ei de fapt nu au nicio valoare in ministerele pe care le conduc...

  iti anuleaza functionarimea orice act emis...
  • +3 (7 voturi)    
   aici intervine de fapt problema. (Luni, 19 aprilie 2021, 11:31)

   Adr1@n [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   nu merge asa, nu functioneaza decat daca premierul pune botul la manipularile alora din administratie. si daca le mai si rostogoleste public.
  • -1 (5 voturi)    
   Analfabetism functional (Luni, 19 aprilie 2021, 14:06)

   sistemulparasimpatic [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   Usr-isti sunt analfabeti functionali? Ei citesc dar nu sunt in stare sa inteleaga ceea ce citesc?

   Potrivit legii, actul normativ al ministrului sau secretarului de stat din minister poarta denumirea de : Ordin sau Instructiuni. Vreti o tara ca afara dar rigoriile legii nu sunt pentru voi. O tara ca afara o obtii cand esti in primul rand riguros cu tine insuti si apoi ceri rigoare si de la ceilalti membrii ai societatiii.   Actele administrative normative conţin reglementări cu caracter general, impersonale, care produc efecte erga omnes, în timp ce actele individuale produc efecte, de regulă, faţă de o persoană, sau uneori faţă de mai multe persoane, nominalizate EXPRES în conţinutul acestor acte
 • +17 (27 voturi)    
  Aoooleeeuuu.... (Luni, 19 aprilie 2021, 10:36)

  gogu70 [utilizator]

  Contzopistii in actiune in toata splendoarea lor.

  Facand abstractie de VV, sa presupunem ca-i un ministru PNL dornic de reforma(sic!), oare cum dracu poti sa misti ceva daca pentru o simpla decizie ( infiintarea unui grup de lucru/comisie - care in general ingroapa nu face lumina) tre sa plimbi 100 de hartii pe la functionarime ,.... esti clar mancat

  Cand semnezi un articol "Ministerul Sanatatii" este acelasi lucru cu "bunul intregului popor" din trecut. Cand ataci, o faci direct la persoana - VV - cand semnezi de ascunzi in spatele "colectivul spune..." Daca-i Andrei asta mic, de ce nu spuneti asa, ca are tot ce-i trebuie pentru un oportunist.

  Oricum in aceste conditii sa demarezi 20 de proiecte in 4 luni cum a facut VV, mi se pare ceva de neinchipuit
 • +13 (23 voturi)    
  deci (Luni, 19 aprilie 2021, 10:42)

  rochiri [utilizator]

  nu mai este fals actul acum.
  Eu zic ca si catu poate sa plece linistit
 • +17 (23 voturi)    
  Ha, ha, ha! (Luni, 19 aprilie 2021, 10:58)

  axxa [utilizator]

  Daca raporteaza baciu normal ca nu exista vreun grup de lucru. El a fostt secrretar de stat pentru relatia cu gheorghita de la vaccinare si cu mass media. Nu-i cereti prea mult ca nu are de unde
 • -14 (22 voturi)    
  Lucruri facute pe la spate, in stil userist (Luni, 19 aprilie 2021, 11:09)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  Astia nu sunt parteneri.

  Incearca doar sa submineze PNL pentru a fura electorat

  Asta e toata activitatea lor politica.
  • -3 (7 voturi)    
   incearca sa-si egaleze idolul (Luni, 19 aprilie 2021, 11:38)

   freestyle [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   cine e idolul lor? ne-a lamurit d-na Dragu, Adrian Nastase. cel mai bun dintre cei mai buni. doar a condus cel mai bun guvern ever..niste pacalici si gonflabile. adica usr si plus.
 • -7 (21 voturi)    
  zvoneri si raspandaci (Luni, 19 aprilie 2021, 11:12)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Da, s-a constituit un grup...dar pe facebook.
  Si Voiculescu si madam Moldovan au vrut sa faca un minister numai al lor.Nu se poate. Stirile false ale lui Voiculescu nu vin din necunoasterea legistaltiei...e un zvonar si un raspandac cu sarcini trasate de altii.
  Am vazut si stiri false, numere de inregistrare fara stampila scrise cu mana....numai niste oameni care nu au facut administratie in viata lor cred ca sa ceva se poate.
 • +12 (20 voturi)    
  Andrei Baciu = mentalitate de bugetar USL (Luni, 19 aprilie 2021, 11:14)

  neagoe [utilizator]

  Birocratie inventata pe loc. Mai avem putin si "delegatului" lui Citu de la Interne va spune ca ordinul de constutuie al unui grup de lucru trebuia publicat si in MO.
 • +8 (12 voturi)    
  la munca leprelor, nu la intins mana!!!! (Luni, 19 aprilie 2021, 11:28)

  g01an [utilizator]

  ce se mai invart astia in jurul cozii... te pomenesti ca n-avea si dosar cu mai multe sine.

  la inceput au aruncat ipoteza ca a incercat sa dea un act normativ desi acum este clar ca este vorba despre altceva.

  acum incearca sa o scalde si sa confuzeze opinia publica insistand pe prostia cu dreptul de a da acte normative, dar facand referire la o decizie INTERNA.

  era necesara "comisie" de specialitate? nu, nici nu s-a incercat sa fie intemeiata asa ceva (se mentioneaza un grup tehnic in mod expres). avea dreptul sa se organizeze administrativ intern cum era nevoie pentru a-si indeplini sarcinile? da.

  doi la mana, chiar si daca era cum zic ei si actul nu era corect intemeiat, tot beneficia de prezumptia de LEGALITATE pana cand actul era anulat de un judecator de la administrativ contencios. deci grupul inca exista, chiar daca o parte din membrii sunt deja demisi.

  iar premierul a mintit public pe baza informatiilor venite de la M.S. foarte grav.
 • +8 (12 voturi)    
  de ce mai exista secretari de stat? (Luni, 19 aprilie 2021, 11:29)

  revo [utilizator]

  Daca deciziile lor nu au nicio valoare, nicio putere, pentru absolut nimeni si nimic, atunci dati-i totusi ceva de facut unui secretar de stat. De exemplu, ar putea sa tina condica de prezenta sau sa ude florile, nu stiu, dar trebuie sa-si justifice prezenta si salariul.
 • -3 (3 voturi)    
  ... (Luni, 19 aprilie 2021, 12:35)

  buteflix [utilizator]

  ia uite-i pe astia si pe PNL si pe USR si pe + de o saptamana ne aburesc cu hartii si stampile si metodologie. nu va e rusine, maimutoi tembeli, in loc sa vedem o mobiliizare exemplara, spitale de campanie, 100.000 la vaccin/zi, stam si plimbam dosarul cu sina. de la PNL poate ma mai asteptam, dar de la USR nu, am avut sincer incredere in ei... asa ceva, o neputinta fantastica, doar gargara fara sfarsit. incredibil cu adevarat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by