Reacția Ministerului Sănătății după ce Corpul de control al premierului a sesizat Parchetul: Accesul în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, care pot fi accesate de orice persoană

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 9 aprilie 2021, 16:12 Actualitate | Sanatate


Vlad Voiculescu
Foto: AGERPRES
Cu plângere la Parchet făcută de Corpul de Control al premierului, Ministerul Sănătății susține că informațiile ”pe care le putea accesa din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) nu erau secretizate, iar consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu avea dreptul să le acceseze fără vreo formalitate suplimentară.

”Informațiile accesibile Ministerului Sănătății din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) nu se încadrează în niciuna dintre excepțiile prevăzute de Legea 544/2001 și nici nu există o secretizare a acestor date. Conform legii, informațiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. Baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind publică. Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății. ”În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

​Corpul de control al prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuții legale în privința gestionării platformei naționale privind vaccinarea - Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), potrivit unui comunicat al executivului.

Reamintim că premierul a decis trimiterea Corpului de Control la Ministerul Sănătății după publicarea de către acesta pe platforma data.gov.ro a datelor privind situația vaccinărilor în România. Datele au fost publicate de Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății. Acesta a încercat să acceseze datele de pe un IP din Germania.

Redăm mai jos textul comunicatului Ministerului Sănătății:

„Corpul de control al Prim-Ministrului a efectuat verificări cu privire la procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19, demarat de Ministerul Sănătății.

Au fost verificate în cadrul controlului activitățile specifice mai multor instituții din subordinea Ministerului Sănătății și a celor aflate în subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuții legale în privința gestionării Platformei naționale de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 și a Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV).

Accesul Ministerului Sănătății în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, adică la informații publice, care pot fi accesate de orice persoană.

Ministerul Sănătății face următoarele precizări cu privire la natura informațiilor ce au ajuns a fi cunoscute de către consilierul onorific Ștefan Voinea și care mai apoi au fost publicate în format transparent pe pagina data.gov.ro:

Calitatea de consilier onorific este reglementată de Art. 15 din HG 144/2010 iar această prevedere implică posibilitatea de a numi consilieri onorifici pentru elaborarea unor proiecte specifice sau pentru realizarea obiectivelor ministerului.

Ștefan Voinea a fost implicat în proiectul de transparentizare a datelor despre pandemie și vaccinare, fiind indicat ca persoană de contact în acest sens.

Conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice, toate informațiile gestionate de autorități și de celelalte persoane indicate la Art. 2 din lege sunt informații publice. Situațiile în care informațiile nu sunt publice sunt expres și limitativ prevăzute de Art. 12 din Legea 544/2001 și de Legea 182/2002 privind informațiile clasificate, precum și de HG 595/2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România.

Informațiile accesibile Ministerului Sănătății din RENV nu se încadrează în niciuna dintre excepțiile prevăzute de Legea 544/2001 și nici nu există o secretizare a acestor date. Conform legii, informațiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. În speță, baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică.

Orice informație publică poate fi accesata de catre orice persoană, fără a justifica un interes. Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară.

În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil.

Atribuțiile consilierului onorific nu sunt formale, el fiind onorific numai pentru că nu este plătit, și nu pentru că ar exercita numai formal o astfel de poziție.

Procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetățean de a avea acces la informațiile publice, fără a justifica un interes. Ministerul Sănătății a manifestat responsabilitate cu privire la datele ce ar fi putut avea caracter personal sau confidențial în sensul în care, la momentul la care a solicitat INSP accesul la date, nu a solicitat accesul la toate datele gestionate de acesta, ci doar la cele care au caracter statistic și care puteau fi considerate publice”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2725 vizualizari

 • -6 (14 voturi)    
  IP de Germania (Vineri, 9 aprilie 2021, 16:18)

  PrivireCritica [utilizator]

  Asta e principala problema: datele se accesau, stocau de/ pe un server din GERMANIA ! Asta nu respecta cerintele ! Cat o mai bramburesti VV ?!?
  • +3 (7 voturi)    
   IP zici? (Vineri, 9 aprilie 2021, 16:25)

   AndreiGr [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Problema e ca tu nici nu stii ce inseamna "IP" dar iti dai cu parerea
   • -2 (2 voturi)    
    Haha , stiu bine :) (Vineri, 9 aprilie 2021, 17:36)

    PrivireCritica [utilizator] i-a raspuns lui AndreiGr

    si ca sa iti dau un clue, omul putea sa foloseasca proxy daca tinea mortis sa acceseze de pe drum sau din Germania
  • +4 (6 voturi)    
   Ce cerinte? (Vineri, 9 aprilie 2021, 16:31)

   radu.a [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Este vorba de informatii publice, ce relevanta are de unde le accesezi?
   • -3 (3 voturi)    
    Daca nu esti in stare sa respecti niste reguli (Vineri, 9 aprilie 2021, 17:48)

    PrivireCritica [utilizator] i-a raspuns lui radu.a

    clare, atunci nu prezinti incredere si pe viitor ADIO acces la informatii nepublice
   • 0 (0 voturi)    
    niciuna, dar (Vineri, 9 aprilie 2021, 20:05)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui radu.a

    Vlad Voiculescu le stă ca un ghimpe în coastă penaliștilor. Nu mai pot aplica shemele de sfeterisire a banului public, învățate de la predecesoriilor pesediști.
  • +1 (3 voturi)    
   Erau date statistice (Vineri, 9 aprilie 2021, 16:39)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Nici macar personale.

   Si chiar daca erau personale... prin VPN datele sunt criptate in tranzit.

   Si chiar daca erau personale si nu erau criptate...Germania e in SEE, iar in SEE, conform GDPR, poti transfera la liber date personale.

   Si chair daca nu era in SEE... e o problema la nivel de departament de IT nu de ministru.
  • -1 (1 vot)    
   :) (Vineri, 9 aprilie 2021, 16:51)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Se cheamă portabilitatea datelor
   Sau dacă nu geo-block open data
   Sau multe alte Etichete care arată un derapaj al democrației
  • +2 (4 voturi)    
   server vpn (Vineri, 9 aprilie 2021, 16:55)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Serverele VPN nu stochează date, doar iti cripteaza conexiunea internet, lucru foarte util cand nu ai încredere in conexiunea folosita, de exemplu cea publica a unui hotel.

   Si vezi ca nu se pune spațiu înainte de semnul exclamării sau întrebării.
   • -2 (2 voturi)    
    excelent comentariu legat de spatiu (Vineri, 9 aprilie 2021, 17:42)

    PrivireCritica [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

    e din cauza ca nu se vede bine textul incearca tu sa scrii ceva stil final! si vezi cum se vede. Imi plac comentariile, dar nimeni nu e de acord ca sistemul accepta DOAR IP de Romania, asta era problema! Acum ce a facut acel consilier cu datele sau daca le-a accesat el sau i-a transmis credentials altei persoane, e alta problema
  • +1 (3 voturi)    
   Ce lege spune unde trebuie sa fie/nu fie serverul? (Vineri, 9 aprilie 2021, 17:16)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Dar te rog cu numarul legii si al articolului, nu bla-bla-uri...
   Pe de alta parte, daca cineva, oricine, a accesat acele date este clar ca nu erau secretizate, e la mintea cocosului. Daca niste date sunt secretizate, trebuiesc stocate corespunzator, fara drept de acces pentru nimeni cu exceptioa celor care au o parola, cod de access, ceva in genul asta. Daca ar fi fost asa si parola sparta, site-ul hack-uit da, de acord, dar asta e de acum chiar caz penal. Asa, daca a intrat pur si simplu, nu e nicidecum vina cuiva, poate doar a celui care nu a secretizat datele daca era necesar, asa cum am spus. Si nu in ultimul rand, de ce ar fi aceste date secrete? Nu sunt date de interes general, deci care trebuie sa fie publice prin definitie??
   • -1 (3 voturi)    
    Raportul corpului de control (Vineri, 9 aprilie 2021, 17:46)

    PrivireCritica [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    "singura condiție de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România" ( pe langa evident utilizatorul alocat Ministerului Sanatatii) . Ce nu e clar? Astea erau conditiile, consilierul a incercat sa acceseze cu IP din Germania? Ce e neclar?
    • 0 (0 voturi)    
     Pai e foarte clar (Vineri, 9 aprilie 2021, 20:21)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

     Daca asta era o conditie, de ce nu au fost blocate celelalte IP-uri? Pana si un IT-ist incepator spre mediu ar trebui sa stie cum se faca asta, de firewall ai auzit? Pe urma un raport nu e o lege care sa fie obligatorie de respectat, doar spune ceva si atat. Inca o data, de moment ce a fost posibil inseamna ca era permis, ca doar nu a hack-uit site-ul!
 • +3 (3 voturi)    
  mda sigur (Vineri, 9 aprilie 2021, 17:14)

  pamant_de_flori [utilizator]

  nu mai citi printre randuri
  "S-a incercat accesarea de pe un IP din Germania", nu a putut sa intre pt ca nu e voie decat cu IP de Romania.
  A uitat VPN-ul pornit, probabil pe moment injura platforma ca nu mergea.
 • -2 (4 voturi)    
  deranj inutil (Vineri, 9 aprilie 2021, 17:26)

  Atlantic [utilizator]

  Comunicatul Ministerulului Sanatatii este un demers inutil.Parchetul va analiza ce s-a intamplat si va solutiona competent si cu celeritate acest dosar.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by