De 7 ori mai puțini bani decontează statul român pentru un consult într-un spital de stat, comparativ cu prețul plătit pentru un consult similar la privat. Beatrice Mahler, medic pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, oferă exemplul unui consult pneumologic: 35 de lei decontați într-un spital de stat față de 240 de lei, cât plătește pacientul pentru un consult similar la privat. De aproape 7 ori mai mult. "Aștept cu interes semnarea noului contract cu CASMB, pentru că dacă finanțarea rămâne la același nivel, cu greu vom putea supraviețui", avertizează Beatrice Mahler.
Beatrice Mahler a făcut o analiză a acestor costuri din perspectiva managerului de spital:
"Managementul sistemului public de sănătate din perspectiva unui manager.
Finanțare sistemului public de sănătate versus sustenabilitate.
O finanțare corectă ar permite investiții în infrastructură precum și o îmbunătățire continuă aferentă echipamentelor medicale corespunzătoare asigurării unui serviciu medical de calitate.
Unde suntem azi?
Am să vă dau un exemplu, spitalizarea de zi.
O modalitate practică de diagnostic și evaluare rapidă a pacientului în sistemul medical, preferată și utilă în același timp de pacienți, dar și eficientă pentru sistemul public de sănătate.
Cât primește azi un spital pentru o spitalizare de zi într-o secție de Pneumologie?
- minim - 168 lei pt Bronșită acută
- maxim - 417,73 lei pentru o Pneumonie nespecifică
La cât este apreciat consult pneumologic în cadrul acestor pachete?
Cât plătește un pacient în sistem privat pentru consult medic specialist?
Cât primește un spital pentru spitalizarea de zi într-o secție de chirurgie toracică?
- Minim - 416 lei -biopsie ganglionară laterocervicală
- Maxim -696,26 lei - biopsie transtoracică, (necesită efectuare sub ghidaj CT)
Să vă dau alte exemple:
- Implantare unui cateter pleural - cost 653,15 lei, asta în condițiile în care un tub de drenaj de calitate costă în jur de 1.000 lei (cu un diametru mai mic), sau 500 dacă montam un tub cu un diametru puțin mai mare, util, dar care NU poate fi menținut mult timp în torace, pentru că doare!!!
- Sigur consultul medicului chirurg toracic este plătit tot cu 35 de lei.
Sau
- O bronhoscopie cu extracție de corpi străini - 526, 19 lei
Dacă cineva inhalează din greșeală un bob de fasole în plămân acesta trebuie extras cât mai repede. De multe ori manevra se poate face doar în sala de operație cu anestezie generală, cu bronhoscoape speciale. Avem nevoie în echipa de 2 medici (pneumolog și medic ATI), 3 asistente, 1 infirmieră și 1 brancardier.
Această situație cu siguranță NU este doar a acestei perioade, vorbim de ani, de zeci de ani de subfinanțare a spitalelor publice care impactează atât pacienții cât și personalul medical.
Aștept cu interes semnarea noului contract cu CASMB, pentru că dacă finanțarea rămâne la același nivel, cu greu vom putea supraviețui.
Management corect și centrat pe nevoile paciențillor alături de eficentizarea unității medicale, finanțare corectă, legislație corespunzătoare și activitate medicală cu implicare și responsabilitate alături de o comunicare transparentă - soluții pentru redresarea sistemului public de sănătate și creșterea încrederii pacienților."
Suna bine. Pana ai ghinonul sa ai nevoie...
Mergi la privat, e echivalent cu a-ti repara masina la reprezentanta. Desi cei cu service-urile de cartier bat toba in gura mare ca reprezentantele sunt pline de hoti care supraincarca devizul, poate ca nu e chiar asa.
Nu zic ca aceasta posibilitate nu exista, dar e problema lor si al firmelor de asigurari care deconteaza, stiindu-se ca la reprezentanta nu prea platesti din buzunar.
Nu contest ca firmele de asigurari si reprezentantele auto nu au intelegeri subterane ce duc la marirea devizelor, echivalentul a ce se intampla in SUA cu costurile in sistemul medical, dar pe omul de rand il priveste mai putin, daca are asigurare, nu conteaza cat costa operatia, deconteaza firma de asigurari. In final, atat spitalele cat si firmele de asigurari vor avea grija ca preturile sa nu devina prohibitive fiindca vor clienti cat mai multi totusi.
Problema noastra e ca nu vrem sa vedem ce nu ne place. Intre sistem de sanatate "gratuit" si unul cu preturi umflate, noi vedem doar "gratuit", nea Gica de la tzara, care sta pe ajutor social, vrea sanatate, scoala pentru copii, dar nu se intreaba pe ce bani.... Pai pe banii alora care in general la un moment dat se satura sa fie "mulsi" si se cara din tara, care platesc si la privat ca nu au incotro.
Dar repet, problema e cand compari mere cu pere: un sistem unde nu ai nicio garantie, daca mori cu zile, e greu sa dovedesti, ei se apara intre ei, si un sistem privat, pe care toti stau cu ochii pe el si in care, cea mai mica problema devine un scandal national si sistemic, ca si la reprezentantele auto, sunt multi 'binevoitori' gata sa faca scandal din orice, din motive lesne de inteles.
Adică ei ar trebui lăsați pe cont propriu; acum nu se întâmplă și spitalele private mulg la mai multe țâțe plus că pasează responsabilitatea când le convine sau se împute treaba.
Nu pun in discutie pretul amintit in articol, dar ar fi foarte util un plan proiectiv care sa analizeze efectele asupra pacientilor a cresterii pretului decontat pentru serviciile medicale in sistelul public. In conditiile unui buget pentru sanatate care este cu mult inferior necesitatilor reale, cresterea pretului la serviciile decontate ar conduce, poate, la reducerea numarului de servicii care pot fi decontate intr-o unitate de timp (o luna), la fel cum se limiteaza lunar suma totala compensata pentru medicamentele prescrise unui pacient. Rezultatul ar fi reducerea numarului de pacienti care ar putea sa beneficieze de respectivele servicii, sau amanarea acestoa pentru luna urmatoare, fapt ce ar putea agrava starea de sanatate a pacientului care ar astepta o luna pentru a beneficia de serviciul respectiv.
Pe ansamblu directoarea are dreptate, CNAS nu deconteaza la nivelul cheltuielilor facute penstru un servicu medical
spitalele de stat sunt INFECTE, pline de bacterii care nu raspund la niciun antibiotic, mizere si superaglomerate (inca dinainte de covid)
si vor ramane asa inca 4-5 ani pana cand se construiesc spitale noi dar mai e nevoie si de o lege a sanatatii NOUA
Cine sa isi mai puna pielea la saramura pentru niste gaini bete care de obicei uita sa iasa tocmai cand e mai important, adica la alegerile parlamentare?
Astia sunt parte in USR, parte in AUR acum, dupa posibilitati.
Hai sa nu ne mai amagim, suntem usor de prostit, indiferent de categoria sociala, nu doar aia ai PSD-ului, doar minciuna difera si asta e pentru ca nu avem bazele bine puse, suntem din nou in plina epoca de forme fara fond...
un lider adevarat gaseste metode sa se impuna, mai ales cand o face pentru o cauza buna.
nu stiu daca v-ati gandit la acest aspect, doamna Mahler.
Sunt curios, de exemplu, cat raporteaza in medie spitalele publice din Romania cheltuieli hoteliere la internare. Vazusem o "nota de plata" la un spital public din Romania in care noaptea de cazare, in salon de 10 persoane, fara alte servicii, era 350 EUR pe noapte.
Doamna Mahler ar trebui sa se intrebe cati pacienti din Romania isi permit sa dea 240 lei pe o consultatie de 10-15 minute la care se pot adauga costurile controaleor ulterioare, ale testelor si ale analizelor cu plata pe care pacientul trebuie sa le scoata din buzunar in sistemul privat.
Probabil ar fi necesar sa avem in vedere si conflictul de interese permisibil in sistemul romanesc de sanatate, in care medicii pot profesa atat la stat cat si la privat in acelasi timp.
Este furt si se face cu complicitatea autoritatilor !
De unde a scos tanti asta suma de 240 lei consult medic specialist la privat?! Nu este atat...
in plus eu as face asigurarile private 100%, aka fiecare sa plateasca separat asigurarea medicala, nu luata automat din salar.
iata cum: fiind obligat sa deconteze servicii medicale atat la stat cat si la privat, le deconteaza la preturi de cateva ori mai mici decat costurile reale!
apoi, deconteaza, doar spitalelor de stat sume astronomice pentru ”cazare”! de aia pentru o operatie simpla stai internat o zi la privat si o saptamana la stat. iar unele analize se fac la stat doar daca te internezi, desi nu este in mod real nevoie de aceea internare.
daca nu ar primi aceste finantari nejustificate pentru prestatiile hoteliere, spitalele de stat s-ar inchide in maxim o luna.