Statul român decontează pentru un consult într-un spital public de 7 ori mai puțin decât costă acea consultație în sistemul privat. Beatrice Mahler: Dacă finanțarea rămâne la același nivel, cu greu vom putea supraviețui

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 6 aprilie 2021, 10:29 Actualitate | Sanatate


Beatrice Mahler
Foto: AGERPRES
​De 7 ori mai puțini bani decontează statul român pentru un consult într-un spital de stat, comparativ cu prețul plătit pentru un consult similar la privat. Beatrice Mahler, medic pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, oferă exemplul unui consult pneumologic: 35 de lei decontați într-un spital de stat față de 240 de lei, cât plătește pacientul pentru un consult similar la privat. De aproape 7 ori mai mult. "Aștept cu interes semnarea noului contract cu CASMB, pentru că dacă finanțarea rămâne la același nivel, cu greu vom putea supraviețui", avertizează Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler a făcut o analiză a acestor costuri din perspectiva managerului de spital:

"Managementul sistemului public de sănătate din perspectiva unui manager.

Finanțare sistemului public de sănătate versus sustenabilitate.

O finanțare corectă ar permite investiții în infrastructură precum și o îmbunătățire continuă aferentă echipamentelor medicale corespunzătoare asigurării unui serviciu medical de calitate.

Unde suntem azi?

Am să vă dau un exemplu, spitalizarea de zi.

O modalitate practică de diagnostic și evaluare rapidă a pacientului în sistemul medical, preferată și utilă în același timp de pacienți, dar și eficientă pentru sistemul public de sănătate.

Cât primește azi un spital pentru o spitalizare de zi într-o secție de Pneumologie?
 • minim - 168 lei pt Bronșită acută
 • maxim - 417,73 lei pentru o Pneumonie nespecifică
La cât este apreciat consult pneumologic în cadrul acestor pachete?
 • 35 lei
Cât plătește un pacient în sistem privat pentru consult medic specialist?
 • 240 lei
Cât primește un spital pentru spitalizarea de zi într-o secție de chirurgie toracică?
 • Minim - 416 lei -biopsie ganglionară laterocervicală
 • Maxim -696,26 lei - biopsie transtoracică, (necesită efectuare sub ghidaj CT)
Să vă dau alte exemple:
 • Implantare unui cateter pleural - cost 653,15 lei, asta în condițiile în care un tub de drenaj de calitate costă în jur de 1.000 lei (cu un diametru mai mic), sau 500 dacă montam un tub cu un diametru puțin mai mare, util, dar care NU poate fi menținut mult timp în torace, pentru că doare!!!
 • Sigur consultul medicului chirurg toracic este plătit tot cu 35 de lei.
Sau
 • O bronhoscopie cu extracție de corpi străini - 526, 19 lei
Dacă cineva inhalează din greșeală un bob de fasole în plămân acesta trebuie extras cât mai repede. De multe ori manevra se poate face doar în sala de operație cu anestezie generală, cu bronhoscoape speciale. Avem nevoie în echipa de 2 medici (pneumolog și medic ATI), 3 asistente, 1 infirmieră și 1 brancardier.

Această situație cu siguranță NU este doar a acestei perioade, vorbim de ani, de zeci de ani de subfinanțare a spitalelor publice care impactează atât pacienții cât și personalul medical.
Aștept cu interes semnarea noului contract cu CASMB, pentru că dacă finanțarea rămâne la același nivel, cu greu vom putea supraviețui.

Management corect și centrat pe nevoile paciențillor alături de eficentizarea unității medicale, finanțare corectă, legislație corespunzătoare și activitate medicală cu implicare și responsabilitate alături de o comunicare transparentă - soluții pentru redresarea sistemului public de sănătate și creșterea încrederii pacienților."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2732 vizualizari

 • +5 (19 voturi)    
  Cred ca nu este o referinta buna, privatul (Marţi, 6 aprilie 2021, 10:35)

  Idealistu [utilizator]

  Spitalele private au ca scop profitul, iar din acest motiv preturile practicate sunt ridicate. Pentru spitalele aflate in patrimoniu public, preturile trebuie sa reflecte atat costurile, cat si un nivel rezonabil de profitabilitate. Deci comparatia nu mi se pare rezonabila.
  • +5 (5 voturi)    
   spitalul privat (Marţi, 6 aprilie 2021, 11:55)

   eugen111 [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   spitalele de stat , primesc in plus un buget de la statul roman , buget care acopera salarii utilitati etc , spitalul privat trebuie sa acopere din tariful de consult / spitalizare toate aceste costuri !in plus spitalul ,policlinica de stat , asa cum spui si tu , nu este firma comerciala , nu exista pentru a genera profit ceea ce e neaparat necesar la cele private , asta fiind esenta existentei lor , cele de stat sunt in fapt o forma de asigurare mutuala
   • +2 (4 voturi)    
    Exact, Idealistu are dreptate (Marţi, 6 aprilie 2021, 12:51)

    galaxyranger [utilizator] i-a raspuns lui eugen111

    Bine punctat, toate acestea arata clar ca preturile in privat sunt mult mai mari decat la stat datorita naturii lor - privat + profit cat mai mare. Nu se justifica sa fie luate ca referinta pentru un sistem public.
   • +3 (3 voturi)    
    corect (Marţi, 6 aprilie 2021, 16:36)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui eugen111

    Spitalul de stat iti ia doar 35 de lei/consultatie, dar daca la salariul mediu brut din momentul asta, ~540 de lei se duc lunar la CASS, asta inseamna ca daca nu treci prin spitale zece ani ai platit deja in avans pentru vreo 2000 de consultatii sau 3-400 zile de spitalizare.

    Suna bine. Pana ai ghinonul sa ai nevoie...
  • +4 (6 voturi)    
   Naivul din mine (Marţi, 6 aprilie 2021, 12:30)

   Feroviarul [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   Si eu care credeam, naiv fiind, ca spitalele private au ca principal scop, ca orice spital, insanatosirea oamenilor, mai presus decat profitul...
  • -1 (5 voturi)    
   Fa o analogie cu sistemul de asigurari auto. (Marţi, 6 aprilie 2021, 12:56)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   Mergi la stat, e analog cu a-ti repara masina la iefteneala, reparatia ti se face dupa ureche, nimeni nu raspunde la o adica, nu iti dau nici factura, daramite garantie, daca iti cade motorul dupa 100 km, au uitat de tine sau iti zic: "boss, ai vrut ieftin, de ce nu ai spus ca vrei sa te tina mai mult de 100km, ca te trimiteam la reprezentanta?"

   Mergi la privat, e echivalent cu a-ti repara masina la reprezentanta. Desi cei cu service-urile de cartier bat toba in gura mare ca reprezentantele sunt pline de hoti care supraincarca devizul, poate ca nu e chiar asa.

   Nu zic ca aceasta posibilitate nu exista, dar e problema lor si al firmelor de asigurari care deconteaza, stiindu-se ca la reprezentanta nu prea platesti din buzunar.

   Nu contest ca firmele de asigurari si reprezentantele auto nu au intelegeri subterane ce duc la marirea devizelor, echivalentul a ce se intampla in SUA cu costurile in sistemul medical, dar pe omul de rand il priveste mai putin, daca are asigurare, nu conteaza cat costa operatia, deconteaza firma de asigurari. In final, atat spitalele cat si firmele de asigurari vor avea grija ca preturile sa nu devina prohibitive fiindca vor clienti cat mai multi totusi.

   Problema noastra e ca nu vrem sa vedem ce nu ne place. Intre sistem de sanatate "gratuit" si unul cu preturi umflate, noi vedem doar "gratuit", nea Gica de la tzara, care sta pe ajutor social, vrea sanatate, scoala pentru copii, dar nu se intreaba pe ce bani.... Pai pe banii alora care in general la un moment dat se satura sa fie "mulsi" si se cara din tara, care platesc si la privat ca nu au incotro.

   Dar repet, problema e cand compari mere cu pere: un sistem unde nu ai nicio garantie, daca mori cu zile, e greu sa dovedesti, ei se apara intre ei, si un sistem privat, pe care toti stau cu ochii pe el si in care, cea mai mica problema devine un scandal national si sistemic, ca si la reprezentantele auto, sunt multi 'binevoitori' gata sa faca scandal din orice, din motive lesne de inteles.
  • -1 (3 voturi)    
   Da, ar fi valid DACĂ (Marţi, 6 aprilie 2021, 14:46)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   Spitalele și clinicile private nu ar deconta către stat servicii.
   Adică ei ar trebui lăsați pe cont propriu; acum nu se întâmplă și spitalele private mulg la mai multe țâțe plus că pasează responsabilitatea când le convine sau se împute treaba.
   • +1 (3 voturi)    
    deconteaza fix aceleasi sume (Marţi, 6 aprilie 2021, 16:40)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

    Casa de sanatate nu deconteaza diferit. Clinica privata incaseaza si de la client. Clientul fraier, care plateste si taxe pentru santate, si impozite pentru pomanagii, dar cand se imbolnaveste si nu se "descurca" in sistemul de stat, mai plateste o data si la privat.
 • +1 (7 voturi)    
  Numar de pacienti (Marţi, 6 aprilie 2021, 10:45)

  marc.andre [utilizator]

  Ar fi foarte relevant daca Ministerul Sanatatii ar furniza numarul de pacienti tratati in sistemul public comparativ cu numarul de pacienti tratati in sistemul privat. Asta arata, de fapt, realitatea. Evident, datele sa fie la nivelul anului 2019, pana in 2020 cand plandemia a dat peste cap sistemul de sanatate.
  Nu pun in discutie pretul amintit in articol, dar ar fi foarte util un plan proiectiv care sa analizeze efectele asupra pacientilor a cresterii pretului decontat pentru serviciile medicale in sistelul public. In conditiile unui buget pentru sanatate care este cu mult inferior necesitatilor reale, cresterea pretului la serviciile decontate ar conduce, poate, la reducerea numarului de servicii care pot fi decontate intr-o unitate de timp (o luna), la fel cum se limiteaza lunar suma totala compensata pentru medicamentele prescrise unui pacient. Rezultatul ar fi reducerea numarului de pacienti care ar putea sa beneficieze de respectivele servicii, sau amanarea acestoa pentru luna urmatoare, fapt ce ar putea agrava starea de sanatate a pacientului care ar astepta o luna pentru a beneficia de serviciul respectiv.
  • -1 (3 voturi)    
   Unde mai pui ca... (Marţi, 6 aprilie 2021, 15:18)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   ...daca privatizezi tot s-ar economisi multi bani de salarii aruncati pe analize si propagandisti platiti de la bugetul de stat.
 • +5 (9 voturi)    
  a@a.com (Marţi, 6 aprilie 2021, 10:53)

  aditza_1967 [utilizator]

  Pina la urma trebuie vazuta cit este partea de munca. Un consult este acelasi si la stat si la privat. In schimb daca se folosesc diefrite aparate, aoaratura,etc apar alte costuri, pe care privatii le platesc din buzunar si spitalele din subventii de la buget. Aici consiluiul concurentei analizeaza o pettetie de citiva ani.
  Pe ansamblu directoarea are dreptate, CNAS nu deconteaza la nivelul cheltuielilor facute penstru un servicu medical
  • +6 (6 voturi)    
   cum adica (Marţi, 6 aprilie 2021, 13:31)

   IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui aditza_1967

   "CNAS nu deconteaza la nivelul cheltuielilor facute penstru un servicu medical"??? Ilogic, vine cineva cu bani de acasa ca sa faca acele cheltuieli? Daca CNAS nu deconteaza, de unde vin banii? De cheltuieli de cazare de pina la 900 lei pe zi ati auzit? Eu da, cu ani in urma se publicau aceste sume.
 • +7 (11 voturi)    
  In Romania nu s-a construit spital NOU in 30 ani (Marţi, 6 aprilie 2021, 11:10)

  Gryphus [utilizator]

  Romania da bani pt Catedrala, pt pensii SPECIALE, pt subventii la Metrou si altele in loc sa investeasca in spitale

  spitalele de stat sunt INFECTE, pline de bacterii care nu raspund la niciun antibiotic, mizere si superaglomerate (inca dinainte de covid)

  si vor ramane asa inca 4-5 ani pana cand se construiesc spitale noi dar mai e nevoie si de o lege a sanatatii NOUA
  • 0 (6 voturi)    
   Cand a vrut Basescu sa dea o lege a sanatatii (Marţi, 6 aprilie 2021, 12:40)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   A iesit stegarul dac finantat de Dan Voiculescu si l-au dat jos pe Boc. Iar tinerii frumosi umblau cu pancarte de genul "Privatizarea UCIDE" si "Arafat presedinte". Apoi au devenit anti-sistem, au ars-o pe Rosia Montana si Colectiv nu se "coborau" ei sa isi bata capul cu problemele "marunte" gen spitale, scoli, samd.
   Cine sa isi mai puna pielea la saramura pentru niste gaini bete care de obicei uita sa iasa tocmai cand e mai important, adica la alegerile parlamentare?

   Astia sunt parte in USR, parte in AUR acum, dupa posibilitati.
   Hai sa nu ne mai amagim, suntem usor de prostit, indiferent de categoria sociala, nu doar aia ai PSD-ului, doar minciuna difera si asta e pentru ca nu avem bazele bine puse, suntem din nou in plina epoca de forme fara fond...
   • +1 (3 voturi)    
    lasa-ne si cu basescu (Marţi, 6 aprilie 2021, 14:48)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui clint

    a fost bun de gura si atat.

    un lider adevarat gaseste metode sa se impuna, mai ales cand o face pentru o cauza buna.
 • +2 (10 voturi)    
  Mda (Marţi, 6 aprilie 2021, 11:33)

  TheFaime [utilizator]

  Daca managerii de spitale nu ar fi numiti politic ci pe criterii de competenta, am avea si noi un sistem medical competent si la standarde. Nu are sens sa va comparati cu privatul, acolo e alta mancare de peste. Ei ofera ceea ce ar trebui sa ne ofere statul roman, insa la supra-pret, si asa se face un profit baban. Deci, Dna Mahler, mai usor cu furtul din banii publici, mai atenti la cheltuieli, mai putine contracte la clientela politica, mai multa aplecare spre pacient si nevoile lui, si o sa fie bine. pana atunci, CORUPTIA UCIDE! Nu aveti nevoie de finantari mai mari, trebuie doar sa incetati furtul din banul public!
  • -2 (4 voturi)    
   Hai nu te lega de d-na Mahler ! (Marţi, 6 aprilie 2021, 12:42)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   Este unul din putinii manageri corecti si bine pregatit. Ai grija de alti manageri de spitale.
   • +4 (4 voturi)    
    Mda (Marţi, 6 aprilie 2021, 13:53)

    TheFaime [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

    Citez: daca managerii de spitale. Deci vorbeam la modul general. Insa iti inteleg afinitatile. La fel era si Sorina Pintea la Baia Mare sau Oprescu la Bucuresti, niste zei si uite ca erau corupti. Hai, keep calm
 • +3 (7 voturi)    
  sau poate privatul suprataxeaxa de 7 ori.. (Marţi, 6 aprilie 2021, 11:45)

  demaGOGU [utilizator]

  ...costul standard, ptr a asigura rata de return ceruta de fondul de private equity din spate?

  nu stiu daca v-ati gandit la acest aspect, doamna Mahler.
 • +5 (5 voturi)    
  Comparativ (Marţi, 6 aprilie 2021, 11:47)

  Ichi [utilizator]

  De principiu, la informatiile mentionate in articol, comentariul managerului pare unul pertinent. Doar ca, in lipsa unei analize referitoare la eficienta alocarii resurselor in sistemul public de sanatate, managerii spitalelor publice din Romania se vor putea da victime la infinit. Iar o astfel de analiza nu se poate face decat in conditii reale de piata. Ceea ce nu vom putea face curand. Asa ca, ne vom invarti in jurul cozii mult si bine pe tema asta.

  Sunt curios, de exemplu, cat raporteaza in medie spitalele publice din Romania cheltuieli hoteliere la internare. Vazusem o "nota de plata" la un spital public din Romania in care noaptea de cazare, in salon de 10 persoane, fara alte servicii, era 350 EUR pe noapte.
 • +2 (10 voturi)    
  e vorba si de calitatea serviciilor (Marţi, 6 aprilie 2021, 11:53)

  Francisc 1 [utilizator]

  la stat stai si astepti si te injura asistenta ,la respectiva consultatie , la privat ma suna ei sa ma intrebe cand pot veni.
 • -3 (5 voturi)    
  Doar (Marţi, 6 aprilie 2021, 12:10)

  Rdu [utilizator]

  v-a spus domnul Citu ca educatia si sanatatea nu sunt prioritare! A , daca e de dat spre privat e Ok (suna bine Ok! ...Aduce profit). Se trateaza cine poate! Pe masura ce au crescut decontarile au crescut si preturile!
 • +2 (6 voturi)    
  Mda (Marţi, 6 aprilie 2021, 12:15)

  Luk [utilizator]

  Deconteaza de 7 ori mai putin pentru ca cetateanul primeste de 20 de ori mai putin.
 • +2 (4 voturi)    
  De cand pretul la privat a ajuns referinta? (Marţi, 6 aprilie 2021, 12:27)

  galaxyranger [utilizator]

  Nu inteleg de ce ar trebui luate preturile unor interese private ca referinta pentru un sistem public - in care teoretic este necesar accesul universal.

  Doamna Mahler ar trebui sa se intrebe cati pacienti din Romania isi permit sa dea 240 lei pe o consultatie de 10-15 minute la care se pot adauga costurile controaleor ulterioare, ale testelor si ale analizelor cu plata pe care pacientul trebuie sa le scoata din buzunar in sistemul privat.

  Probabil ar fi necesar sa avem in vedere si conflictul de interese permisibil in sistemul romanesc de sanatate, in care medicii pot profesa atat la stat cat si la privat in acelasi timp.
 • +2 (4 voturi)    
  Povesti ! (Marţi, 6 aprilie 2021, 12:53)

  DanCris [utilizator]

  Mergem pe o cale gresita care o sa duca la anomalii la fel ca in Statele Unite : clinicile private au inceput sa afiseze preturi mult mai mari pentru anumite servicii pentru care beneficiaza de decontare si de la stat. Iti cer si card de sanatate, platesti pret normal la ei iar apoi ei isi deconteaza diferenta de la stat .
  Este furt si se face cu complicitatea autoritatilor !
  De unde a scos tanti asta suma de 240 lei consult medic specialist la privat?! Nu este atat...
  • 0 (0 voturi)    
   habar n-ai (Marţi, 6 aprilie 2021, 18:37)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui DanCris

   consultatie + EKG = 300 lei, la cabinet privat in Cluj
 • -1 (3 voturi)    
  trebuie reforma (Marţi, 6 aprilie 2021, 12:54)

  John_Re [utilizator]

  si avand in vedere ca Romania este stat capitalist, va trebui sa ceara bani atat pentru facultati cat si pentru serviciile medicale.

  in plus eu as face asigurarile private 100%, aka fiecare sa plateasca separat asigurarea medicala, nu luata automat din salar.
 • 0 (4 voturi)    
  ar fi bine sa fie si de 7 ori mai ok la privat (Marţi, 6 aprilie 2021, 14:33)

  mbembe [utilizator]

  ..dar nu prea...
 • -1 (1 vot)    
  asta este smecheria prin care statul (Marţi, 6 aprilie 2021, 23:03)

  Antenistontel [utilizator]

  pastreaza monopolul in sanatate!
  iata cum: fiind obligat sa deconteze servicii medicale atat la stat cat si la privat, le deconteaza la preturi de cateva ori mai mici decat costurile reale!
  apoi, deconteaza, doar spitalelor de stat sume astronomice pentru ”cazare”! de aia pentru o operatie simpla stai internat o zi la privat si o saptamana la stat. iar unele analize se fac la stat doar daca te internezi, desi nu este in mod real nevoie de aceea internare.
  daca nu ar primi aceste finantari nejustificate pentru prestatiile hoteliere, spitalele de stat s-ar inchide in maxim o luna.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by