5 pacienți români care au nevoie de transplant pulmonar vor putea merge anual la clinici de specialitate din Italia pentru a fi transplantați, după ce Ministerul Sănătății a încheiat un acord în acest sens cu autoritățile italiene, a anunțat astăzi ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. În România nu se poate face în acest moment transplant pulmonar.

TransplantFoto: Alexander Tsiaras / Sciencephoto / Profimedia Images

"Am încheiat un acord cu Italia privind transplantul pulmonar. În acest moment există o șansă la viață pentru pacienții români aflați pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar, care vor putea face transplant în clinici de specialitate din Italia - 10 centre de transplant din Italia. Există o limitare de 5 transplanturi pulmonare pe an. Avem de asemenea discuții avansate cu un centru de transplant din Franța", a anunțat Vlad Voiculescu.

De asemenea, se încearcă pregătirea unui centru de transplant pulmonar și în țară, spune ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu a precizat că centrul de transplant de la Spitalul Sfânta Maria, singurul spital din țară unde se putea face transplant pulmonar, "care a efectuat 8 transplanturi în ultimii ani, dintre care 6 pacienți încă trăiesc, a pierdut acreditarea, i-a expirat acreditarea pe 9 martie, iar spitalul nu a mai cerut prelungirea acesteia".