75% dintre locurile disponibile în centrele de vaccinare sunt alocate în continuare pentru persoanele din categoriile cu risc, iar 25% sunt pentru persoanele din etapa a 3-a, înscrise pe lista de așteptare, a declarat astăzi medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. La acest moment este disponibilă, în platforma de vaccinare, harta centrelor de vaccinare cu fiecare tip de vaccin, numărul de locuri disponibile și numărul persoanelor aflate pe lista de așteptare, mai spune medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu GheorghitaFoto: Agerpres

În luna aprilie, ritmul de vaccinare va crește în fiecare centru de vaccinare și se vor deschide noi centre, astfel că se va reduce timpul de așteptare în listă, promite coordonatorul campaniei de vaccinare.

Tot în luna aprilie vor fi operaționalizate și centre mobile de vaccinare, spune Valeriu Gheorghiță.

București, Cluj, Prahova, Ilfov, Mureș, Iași - județele cu cele mai multe persoane înscrise pe lista de așteptare pentru vaccinare.

1.963.000 de români s-au vaccinat de la debutul campaniei de vaccinare, peste un milion cu ambele doze, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

75% dintre cei vaccinați în etapa a doua sunt persoane vulnerabile, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Peste 146.000 de angajați din învățământ au fost vaccinați.

Au fost operaționalizate peste 150 de echipe mobile care vaccinează persoane nedeplasabile, persoane dependente de dializă sau persoane fără adăpost.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare în România au fost raportate 10.160 de cazuri de reacții adverse, ceea ce înseamnă o rată de raportare de aproximativ 3,4 cazuri la 1.000 de doze de vaccin administrate.

Avem o rată de raportare de circa 2 reacții adverse la 1.000 de doze de vaccin Pfizer administrate, 3,6 reacții adverse raportate la 1.000 de doze administrate de vaccin Moderna și 13,2 reacții adverse la 1.000 de doze administrate de vaccin Astra Zeneca.

În ultima săptămână nu au fost raportate reacții adverse severe.

România va primi peste 3,3 milioane de doze de vaccin împotriva COVID în luna aprilie și peste 5 milioane de doze în lunile mai și iunie, a anunțat astăzi Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, într-o conferință de presă.

De asemenea, în ultimele două săptămâni ale lunii aprilie vor ajunge în țară primele doze de vaccin produs de Johnson&Johnson - în total peste 160.000 de doze. Vaccinul produs de Johnson&Johnson este singurul vaccin împotriva COVID-19 care se administrează într-o singură doză.

Până la această dată, România a primit în total 4.177.839 de doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 2.965.613 au fost administrate, iar 805.534 de doze se află în acest moment în stoc.

Până acum au fost irosite 5.482 de doze - 0,19% din totalul dozelor administrate.

România ocupă locul 6 în Europa și locul 21 la nivel global în ceea ce privește numărul de vaccinuri administrate până în acest moment.