Elena Copaciu, medic ATI: La Paris nu protestează nimeni anti mască, anti ora 18:00, anti vaccin. Sfidarea autorităților și a suferinței celor bolnavi nu sunt soluțiile

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 30 martie 2021, 11:14 Actualitate | Sanatate


Elena Copaciu
Foto: Arhiva personala
Soluția "fără mască" este o "libertate prost înțeleasă", iar "sfidarea autorităților și a suferinței celor bolnavi nu sunt soluțiile pentru ieșirea din criză", atrage atenția Elena Copaciu, medic ATI și fosta șefă a Secției de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgență din București. Elena Copaciu mai povestește și ce a aflat de la un medic rezident din zona Paris Ile de France: "Aici situația cu magazinele închise la ora 18:00 e de luni bune și nimeni nu a făcut scandal. Nu protestează nimeni anti mască, anti ora 18:00, anti vaccin, anti altele. Și e de anul trecut așa."

Soluția "fără mască" reprezintă o "libertate prost înțeleasă (fără a respecta regulile comunității in care ai ales să trăiești e anarhie), sfidarea autorităților și a suferinței celor bolnavi, persiflarea doliului celor care au pierdut persoane dragi, nu, nu sunt soluțiile pentru ieșirea din criza medicală și socială în care ne afundăm! Iar soluția e colectivă, nu individuală!", subliniază medicul Elena Copaciu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Elena Copaciu redă și mesajul unui medic rezident din Franța, din zona Paris Ile de France:

"Aici situația cu magazinele închise la ora 18:00 e de luni bune și nimeni nu a făcut scandal. Îți comanzi elegant pe site și îți livrează la ora 21.00 sau când selectezi tu. Sau mergi în weekend.

Aici nu există chiloți atârnați la metrou. Aici nu se prăjesc merdenele în subteran, neventilat, greu accesibil. Nu stă nimeni pe șine la metrou, că ori îți iei bătaie rapid, ori te internează împotriva voinței.

Aici îmi descarc în fiecare seară declarația pentru ziua următoare, pentru că amenzile se dau. De luni de zile fac asta. Zi de zi.

Aici controlorii se urca în bus cu 4 polițiști, și plătești 100 de euro dacă nu ai bilet, nu mergi cum vrei tu.

Aici muncim în continuare ca niște câini să scăpăm de situația asta și nu protestează nimeni anti mască, anti ora 18:00, anti vaccin, anti altele. Și e de anul trecut așa.

Probabil ține și de educație, de om, de oameni...

Plec pe noapte, 14 h de mască, mă întorc pe noapte și văd că în București unii sunt în stradă pentru anti ora 18:00.

Este penibil. Este atât de penibil."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

44439 vizualizari

 • -3 (45 voturi)    
  Sfidarea nu isi are sensul (Marţi, 30 martie 2021, 11:19)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  Insa nu isi are sensul nici in a obliga oamenii sa poarte masca in natura, in aer liber, acolo unde nu e aglomeratie. Nu este sfidare ca un vaccinat sa respecte aceleasi norme ca unul nevaccinat? Parca se discuta de pasapoarte de vaccinare. De ce intre tari este OK sa se poata calatori cu pasaport de vaccinare insa nu si intre orase sau judete?

  Asadar nu sfidam nici bolnavii si nici medicii. Ce se cere e un set de reguli consistent, gandit, nu trantit. Iar cea mai buna dovada - stimata doamna - ca legile sunt trantite este cazul Timisoarei: e carantina, ba nu e, ba e, ba nu e. Ba e. Ba nu.

  MEDICAL intre aceste situatii nu se schimba NIMIC dar ABSOLUT NIMIC. Cum poti lua decizii contradictorii pe aceleasi date?!?!?! Asadar cerem un set CONSISTENT de reguli si care sa fie in acord cu situatia medicala. Nu unul impus politic.
  • +3 (19 voturi)    
   Este simplu. (Marţi, 30 martie 2021, 12:41)

   crdf [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

   Motivul pentru care există obligația de a purta măști peste tot în afara domiciliului este dificultatea de a încadra legal lipsa aglomerației. Care trebuie să fie distanța minimă între oameni în mijlocul naturii pentru a nu fi vorba de aglomerație? Dacă se întâlnesc din întâmplare 3 oameni pe munte și unul îi infectează pe ceilalți pentru că nu e „agomerație” și deci nu are obligația să-și pună masca în apropierea altor oameni? De la ce număr de oameni poate fi vorba de aglomerație? Cum definești legal conceptul de „natură”? Istoria a arătat de extraordinar de multe ori că nu e bine să te aștepți din oficiu ca oamenii în general să facă lucruri benefice pentru ceilalți și (chiar și vag) incomode pentru ei înșiși.

   O persoană vaccinată trebuie să respecte aceleași norme ca o persoană nevaccinată pentru că poate să transmită în continuare virusul. Ca atare, e vorba de o măsură menită să-i protejeze pe ceilalți. Între țări e nevoie de pașaport de vaccinare pentru că relațiile internaționale sunt prin definiție mai complexe decât cele interjudețene și în mod evident e neplăcut din punct de vedere diplomatic să se creeze focare noi la nivel internațional. Pașapoartele de vaccinare naționale, în schimb, nu ar fi o idee bună pentru că îngrădirea circulației între județe pe termen lung (până la vaccinarea generală a populației) este 1. dificil de pus în aplicare (numărul de drumuri interjudețene și nu numai este uriaș) și 2. nerealistă (în lipsa carantinei justificate de un număr mare de cazuri raportat la mia de locuitori, este absurd să-i interzici populației să circule în interiorul țării pe termen nedeterminat).

   Ce spui legat de faptul că trebuie un set de reguli gândit - acolo da, ai dreptate. Multe măsuri au fost luate urmând exemplul altor țări fără a-l aplica pe situația de la noi. Mai mult, era cazul să fie acordate subvenții majore pentru perioada asta de criză.

   P.S. Cuvântul pe care îl cauți este „consecvent”, nu „consistent” (care înseamnă „substanțial”).
   • +7 (21 voturi)    
    Interesant (Marţi, 30 martie 2021, 14:03)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui crdf

    Sunt obligat sa port masca singur pe strada pentru ca distanta de minimum 2m e complicat de inteles. Dumneata zici ca-i firesc?
    Sper ca esti sarcastic :)
    • 0 (12 voturi)    
     Da, e (Marţi, 30 martie 2021, 14:14)

     crdf [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Nu că e complicat de înțeles, ci pentru că e dificil de încadrat legal. Mai mult, pune o persoană să estimeze doi metri sau să-și tragă masca de fiecare data când trece pe lângă cineva și vezi cât de repede se satură să tot repete gestul și renunță complet la el.
     • +5 (11 voturi)    
      Sa definim legal (Marţi, 30 martie 2021, 17:33)

      Ichi [utilizator] i-a raspuns lui crdf

      Nu inteleg ce e "dificil de incadrat legal"? Existenta distanta dintre oameni sau orice masura de 2 metri?

      O tot dam cu "legalitatea" inainte de o sa ajungem sa definim legal notiuni precum ras, dans, barba, burta, talpa si privire, ca sa stim si noi ce naiba sunt. Publicate in MOf si masurate. Si sa nu ai voie sa le faci sau sa le detii fara diploma eliberata de catre o autoritatea a statului. N-ai terminat metrologia? Poarta, bai, masca ca nu stii cat e iegzact 2 metri?

      Aveam impresia ca pozitivismul s-a facut de ras definitiv, dar se pare ca anecdotele se transforma in realitate.
      • 0 (2 voturi)    
       E dificil să încadrezi legal toate excepțiile. (Miercuri, 31 martie 2021, 3:26)

       crdf [utilizator] i-a raspuns lui Ichi

       Reiau întrebările din primul comentariu.

       Care trebuie să fie distanța minimă între oameni în mijlocul naturii pentru a nu fi vorba de aglomerație? Dacă se întâlnesc din întâmplare 3 oameni pe munte și unul îi infectează pe ceilalți pentru că nu e „agomerație” și deci nu are obligația să-și pună masca în apropierea altor oameni? De la ce număr de oameni poate fi vorba de aglomerație? Cum definești legal conceptul de „natură”?

       Pune oamenii să măsoare doi metri în natură. Apoi vezi cum acei doi metri devin 1,5 și apoi 1 pentru că așa sunt oamenii. Formulează apoi legal termenul de aglomerație drept „x oameni pe o rază de y cu o distanță de z metri între ei” și vezi cum n-o să stea absolut nimeni să facă toate raționamentele astea. Legile trebuie să fie și precise, și accesibile. E evident că o dai în absurd legiferând toate datele astea și fără să-ți dai seama mi-ai dat dreptate prin comentariul tău, pentru că exact asta voiam să subliniez și eu.

       E mult mai ușor și productiv, având în vedere cât de obsedată e lumea să găsească pretexte să nu poarte o amărâtă de mască, să faci o lege generală prin care să impui folosirea măștilor în orice spațiu public și apoi să lași excepțiile nu la îndemâna populației, care va ajunge să abuzeze de ele fără nicio rușine, ci la îndemâna autorităților. Să-l văd eu pe polițistul ăla care va pândi în vârf de munte să te vadă dacă ai mască. Iar dacă va face într-adevăr abuz de putere, va fi în orice caz un incident mult mai izolat decât incidentele în care populația ar abuza și interpreta în favoarea lor excepțiile din lege, deci până la urmă tot vor purta mai mulți oameni mască, așa cum trebuie și e normal.
       • 0 (0 voturi)    
        Clar (Joi, 1 aprilie 2021, 10:24)

        Ichi [utilizator] i-a raspuns lui crdf

        Nu poti incadra legal toate exceptiile niciodata. Ideea unei norme exhaustive tine de utopia pozitivismului in reglementare, care ne-a dus in rahatul in care ne aflam acum.

        In rest, ne spui ca oamenii sunt niste vite care nu isi stiu purta singuri de grija si singuri in masura sa o faca sunt Statul si expertii fara fete, a caror opinie stiintifica trebuie recunoscuta ca infalibila si eterna. Cu specificatia ca, fara sa ne dam seama, am imbratisat un nou tip de eternitate, in esenta ei temporara.
        • 0 (0 voturi)    
         Să nu facem confuzii (Vineri, 2 aprilie 2021, 4:08)

         crdf [utilizator] i-a raspuns lui Ichi

         La rahatul în care ne aflăm acum s-a ajuns în parte din cauza nerespectării nici măcar în limita decenței a legislației, pe lângă incapacitatea condamnabilă a statului de a acorda ajutor populației în momentul în care i-a impus restricții, deci și din cauza faptului că oamenii s-au trezit că e greu să porți o amărâtă de mască fără să faci nazuri (excepție făcând cei care suferă cu adevărat de boli care să facă imposibilă purtarea măștii).

         Chit că nu ai încredere în experții respectivi, până una-alta ei cunosc domeniul respectiv mai bine decât 99% din populație și deci da, trebuie ascultați și eventual chestionați pentru a-și argumenta punctele de vedere, dar în niciun caz nu trebuie ignorată sau nerespectată părerea lor, iar la protestele de zilele astea exact asta s-a văzut.

         Și tu (probabil), și eu, și toată lumea care nu are studii aprofundate în epidemiologie suntem echivalentul unor vite când vine vorba de validitatea și pertinența părerilor noastre cu privire la epidemia asta și la ce e de făcut. Doar că unora le este greu să accepte asta.

         De aceea, ce ne rămâne de făcut este să respectăm legile, să continuăm să punem întrebări, să cerem argumente și să criticăm constructiv eșecul statului de a se ridica la niște standarde de comunicare și de ajutorare a populației. În niciun caz nu e cazul să punem la îndoială gratuit sau să nu respectăm din oficiu niște măsuri doar pentru că nu ne convin și că ne strică nouă plimbăricile, de exemplu.

         Deși protestele au avut câteva mesaje complet justificate (deschiderea școlilor, acordarea de despăgubiri etc.), ele au fost eclipsate de oameni care se cred stăpâni peste știință și care nu fac diferența dintre descoperirile științifice (care vor fi mereu pe primul loc și care nu pot fi negate decât de o versiune avizată și actualizată a lor) și stat (care da, a eșuat din multe puncte de vedere). Măștile și vaccinurile fac parte din prima categorie. Lipsa de comunicare a autorităților și proasta administrare a banilor nu.
     • -2 (8 voturi)    
      mai e vreo țară în Europa cu aberația asta? (Marţi, 30 martie 2021, 17:44)

      di livio [utilizator] i-a raspuns lui crdf

      .
      • +5 (5 voturi)    
       Da (Marţi, 30 martie 2021, 18:36)

       Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui di livio

       Cehia. Ba mai stricta.
       • -1 (3 voturi)    
        Bravo. Gasiti cate un precedent... (Miercuri, 31 martie 2021, 2:37)

        newlook [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

        Bravo. Gasiti cate un precedent pentru orice tampenie de pe planeta asta...pentru alea bune, faceti eforturi sa le ascundeti:

        Sunt state care NU au avut deloc nici lockdown nici botnita obligatorie. Cifrele COVID sunt asemanatoare sau mai bune decat statele care si-au imbotnitat cetatenii cu lunile. Da' nu se gaseste nicio doctorita care sa analizeze asta, nu? Nici expertul Chereches, nici Rica Raducanu, nici Esca.

        Apropo, cat inseamna sporurile de COVID pentru doctorita asta...ca sa inteleaga lumea cat de echidistanta este? Se aduna 100.000 lei pe an su mai mult? Cred ca mai mult, daca simplul fapt de a face una-doua injectii inseamna 100 de lei.
       • 0 (0 voturi)    
        Cehia are acelasi numar de morti la jumatate popul (Miercuri, 31 martie 2021, 10:55)

        Cata_ [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

        asta ca sa intelgem eficacitatea aberatiei cu masca
     • +6 (12 voturi)    
      (hotnews, lasa comentariul, te rog) (Marţi, 30 martie 2021, 19:04)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui crdf

      Va rog sa urmariti un pic rationamentul:

      - n-am fost siguri ca cei diagnosticati cu COVID19 vor sta linistiti in carantina, drept urmare i-am internat pe toti cu forta pana cand n-am mai avut unde
      - nu stim sa masuram distante si nici sa apreciem locurile aglomerate (desi ele sunt definite foarte clar in lege), asa ca obligam cetatenii sa poarte masca peste tot, chiar si cand sunt singuri
      - nu stim nici cat dureaza si nici ce inseamna imunizarea naturala, asa ca obligam pe toata lumea sa se vaccineze, inclusiv cu rapelul, indiferent daca au avut COVID19 ori ba
      De cate ori are Statul un dubiu sau o necunoscuta, solutia e sa incalce un drept al individului sau sa-l oblige la o conduita idioata, fara sens si fara nicio utlitate pentru el sau pentru comunitate. O face doar pentru ca poate, pentru ca are forta necesara si pentru ca multi oameni isterizati de frica sunt gata sa sustina orice masura, oricat de restrictiva si oricat de idioata.
      Purtatul mastii cand esti singur e semn de analfabetism functional, utilitatea ei este (afirma specialistii) sa protejeze alte persoane, deci nu pe cel care o poarta. Cand esti singur, prin definitie nu mai e nimeni in preajma, nu? Am vazut cetateni care erau singuri in masina si conduceau cu masca. Au fost mii de cazuri de copii luati de langa familii si cetateni internati cu forta in spitale, desi erau perfect asimptomatici. Astea toate sunt semne de analfabetism functional, de prostie harnica.
      Nu avem incredere ca indivizii nu ies din casa cand sunt molipsitori, nu avem incredere ca cetatenii sunt in stare sa evalueze distante si pericolul aglomeratiei, nu avem incredere in cetateanul imunizat natural, dar avem deplina incredere in STAT, ca si cum Statul e populat cu alt soi de invidizi, cu totul diferiti de cei in care nu avem incredere. E desul sa lucrezi la stat si o sa te bucuri de incredere deplina.
      Chiar asa?!
      • -3 (3 voturi)    
       Chapeau! (Marţi, 30 martie 2021, 22:49)

       newlook [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       Chapeau!
      • -1 (5 voturi)    
       Nu știu de ce ai atâta încredere în populație. (Miercuri, 31 martie 2021, 3:16)

       crdf [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       Ca să fie clar.
       - Dincolo de cancanuri, nimeni nu a fost internat „cu forța”. Cei care au avut simptome grave au fost internați, iar ceilalți au fost pe bună dreptate izolați la domiciliu.
       - Obligația de a purta mască, dacă ajunge să fie nuanțată excesiv, va fi în mod sigur interpretată de oameni în favoarea lor și în defavoarea celorlalți. „Ce, erau doar două persoane în jurul meu, asta e aglomerație”? Da, e. „Ce, erau la vreo 2 metri de mine, e vreun pericol?” Da, e. Mai ales dacă aia doi metri sunt de fapt unul.
       - Nimeni nu e obligat să se vaccineze. Mai mult, e și normal ca o boală nouă să vină la pachet cu necunoscute când vine vorba de efectele sale pe termen lung. În schimb, într-o societate civilizată e de datoria fiecăruia să facă măcar un minim de efort pentru binele celui din jur, dar se pare că peste tot în lume se cam uită asta. Se plânge lumea de măștile astea purtate la plimbare de parcă n-or exista oameni în anumite domenii care le poartă de mult mai mult timp și nu se mai plâng.

       Și hai să-ți explic de ce e bine și ca oamenii să poarte măști și când sunt singuri în spații închise. Când ești singur în mașină, cu cât petreci mai mult timp acolo, cu cât expiri o cantitate virală mai mare. Apoi se suie cineva în mașină și inhalează tot. Același principiu se aplică la scară largă, fie că e vorba de băi, magazine etc. Virusul ală nu dispare ca prin minune din aer doar pentru că ești singur, poate fi luat și ulterior.

       Nu statul în sine se bucură de încredere, ci litera legii, și pe bună dreptate. Oamenii sunt cei care o interpretează ridicol de mult. Da, e uman și firesc să închizi ochii când vine vorba de situații de tip creierul muntelui sau în fața blocului când nu mai e nimeni, dar oamenii nu se opresc niciodată aici și de aceea nu trebuie să le dai mai multă putere de interpretare printr-o lege ticsită de excepții. În rest, e binevenită orice măsură care și accidental poate salva măcar o viață și provoacă un disconfort atât de mic ca măștile.
       • +2 (4 voturi)    
        QED (Miercuri, 31 martie 2021, 8:23)

        Luk [utilizator] i-a raspuns lui crdf

        "Oamenii sunt cei care o interpretează ridicol de mult".
        Cand fac parte din stat fac legi bune, cand nu... interpreteaza excesiv, asa este? Se petrece ceva ciudat cu indivizii cand se angajeaza la stat, asa cum spuneam mai sus. Devin in mod spectaculos credibili, izvor de legi bune si modele de urmat :))

        Pana ca nu s-au umplut spitalele toti cetatenii diagnosticati cu COVID19 AU FOST INTERNATI CU FORTA. Gasiti pe net tot ce vreti si, daca nu gasiti, o sa va gasesc eu. Nu exista niciun dubiu si internetul ne ajuta chiar si daca ne prefacem ca uitam sau avem memorie scurta. Nu e vorba despre un cetetean sau doi, e vorba despre toti cetatenii intr-o anumita perioada. Nu e nicio dezbatere aici, IDIOTII HARNICI de la STAT au internat toti asimptomaticii (cu exceptia celor care locuiau singuri in gospodarie)

        In ceea ce priveste mersul cu masca cand esti singur in masina, incarcatura virala si restul... imi pare rau, dar asta e categoric semn de analfabetism functional. Nu exista nici stiinta, nici studii care sa justifice asa ceva. Autovehiculul nu-i ascensor sa n-aiba ferestre, astea-s prostioare cu care puteti convinge copiii de gradinita, dar nu adultii.

        In incheiere: nu-mi imaginez de ce un individ care n-are incredere in ceilalti imi cere sa am incredere in el. Nu-mi explic nici cum isi permite un cetatean care are aceleasi drepturi ca si mine sa afirme ca ar putea "inchide ochii" cand ma urc eu singur pe munte fara masca.

        Incep sa banuiesc ca lucrati la stat si ca aveti o idee deformata despre ce inseamna asta.
        • 0 (0 voturi)    
         Porniți de la o presupunere complet greșită. (Miercuri, 31 martie 2021, 14:45)

         crdf [utilizator] i-a raspuns lui Luk

         Să le luăm iar pe rând.

         Legat de purtatul măștii în mașină. Felicitări, v-a venit ideea să aerisiți mașina după ce ați stat în ea fără mască. Sunteți unul dintre puținii cărora le-ar veni o astfel de idee (bună, de altfel). Dacă în schimb vă imaginați că majoritatea populației ar face acest gest, vă înșelați. După ce că a trecut o iarnă în care nimănui nu i-ar veni instinctiv să deschidă geamul, vara oamenii pornesc aerul condiționat. Am circulat tot anul atât cu taxiuri, cât și cu uberuri și nimeni, dar absolut nimeni nu mi-a dat un răspuns pozitiv când am întrebat dacă au aerisit recent, iar în timpul în care deschide cineva portierele ca să urce sau să coboare nu se rezolvă nimic.

         Din nou, populația generală nu ia absolut nicio măsură de genul ăsta.

         Cât despre internarea forțată, dacă vorbiți despre perioada în care existau suficiente paturi libere, e și normal că oamenii au fost „internați” când încă se încerca menținerea sub control a răspândirii virusului și se studia răspunsul imun natural al corpului. Din nou, încă din primul moment nu s-a putut merge pe încrederea în populație. S-a văzut cum oamenii au încercat să plece din carantină sau cum nu au respectat izolarea la domiciliu.

         Cât despre încredere și altele, nu, nu îți cer să ai încredere în mine, cum nici eu nu am încredere în stat. Consider că răspunsul guvernului a fost dezastruos, la fel cum a fost și lipsa de subvenții acordate oamenilor, iar comunicarea a lăsat enorm de dorit. Dar sunt total în favoarea unei legi care să nu lase interpretările la îndemâna populației și datorită căreia să nu conteze dacă ai încredere în mine sau nu. Prefer să existe o lege fără excepții, însoțită de 2-3 abuzuri ale poliției semnalate la TV (cum s-a văzut până acum), decât să abuzeze populația în general de excepțiile legii.

         Pur și simplu, și o mai spun o dată, oamenii nu sunt dispuși să se sacrifice câtuși de puțin fără să existe un imbold. A ajuns să se plângă lumea că le strică masca plimbările. Mare brânză.
    • +2 (4 voturi)    
     Astia (Marţi, 30 martie 2021, 14:45)

     Jar [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     care ne-am vaccinat ar trebui sa iesim cu voi in strada, sa dam dracu' mastile.
     • +2 (4 voturi)    
      Nu poti face asta (Marţi, 30 martie 2021, 19:34)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui Jar

      Nu poti face asta pana cand o sa avem stocuri de vaccin si nimeni dispus sa se vaccineze. Atunci o sa iau amenda cu siguranta. Daca nu vor sa se imunizeze prin vaccin, atunci sa se imunizeze natural. N-o sa port masca pentru orice cretin, sunt dispus sa ma retin pentru comunitate, daca majoritatea asta isi doreste, dar nu sunt dispus sa port masca pentru ca ilustra comunitate fie "nu crede in SARS COV", fie "nu are incredere in vaccin".
      Azi nu-i posibil, dar vine ea si ziua aia.
   • +6 (14 voturi)    
    Aoleo (Marţi, 30 martie 2021, 14:28)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui crdf

    M-am saturat de ''argumentatia'' asta! E penibila! Hai sa luam fara discernamant permisul tuturor soferilor care au 51 la ora in localitate, vrei? politistul, sta, se uita la aparat, vede viteza si tot ce are de facut e sa ia permisul cu proces verbal! Dar, pt ce e platit? Nu poate analiza situatia? Nu si poate da seama de circumstante? Sa nu ti mai zic de cat e de penibil sa fii obligat sa o porti in extravilan! Este suficient spatiu, o iau si ca tine, sa te ocoleasca orice temator in varful muntelui sau pe camp! Eu, personal, de cand s-a 'ncalzit, decat sa transpir si sa mi respir propriile-mi bale si dioxidul de carbon expirat, prefer sa merg cu o tigara stinsa in coltu' gurii! Nu o mai suport nici macar in barba sau pe gat!
    • +2 (8 voturi)    
     Of (Marţi, 30 martie 2021, 17:14)

     crdf [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

     Nimeni nu vorbea aici de aplicarea legii, ci de felul în care ea e formulată din capul locului. Evident că niciun polițist sănătos la cap nu ar trebui să penalizeze vreodată un șofer pentru că acesta din urmă circulă cu 51 la oră, dar legea tot stabilește clar pragul de 50 la oră, așa cum e și normal. În cazul vitezei, dată fiind precizia măsurătorii, e vorba de o situație unde se poate emite o lege clară.

     În schimb, când vine vorba de purtatul măștilor, e mult mai dificil să formulezi o lege clară din cauza variabilelor pe care le-am subliniat și în primul meu comentariu. Cum legiferezi conceptele de „natură”, „aglomerație” etc. în așa fel încât să nu fie interpretabil? Cine e vinovat dacă se infectează cineva din cauza unei interpretări nerezonabile a legii? Cine stabilește ce înseamnă nerezonabil și la ce se raportează noțiunea asta? Aici nu e ca la viteze, să ai un reper clar după care să te iei.

     Bineînțeles că oricine poate ocoli și bineînțeles că un polițist în vârf de munte nu ar trebui să dea amenzi stricte pentru că așa îl taie capul, dar până atunci trebuie să creezi un cadru legal beton și lipsit de ambiguități, iar a umple o lege de excepții arbitrare e cât se poate de contraintuitiv. Abia raportat la acest cadru legal se pot închide ochii dacă e cazul.

     În același timp, e evident indicat și acum și va fi indicat și în viitor ca orice abuz al polițiștilor să fie reclamat. Dacă într-adevăr consideri că nepurtarea măștii nu constituie un risc pentru ceilalți într-un anumit moment, foarte bine. Problema e că majoritatea oamenilor subestimează riscul pe care îl reprezintă la adresa celorlalți și de-aia nu trebuie ca abaterile de la spiritul legii să fie în mâinile lor. Nu spun că e cazul tău, dar oamenii într-adevăr au tendința să abuzeze disproporționat de mult de interpretabilitatea legii dacă asta ar însemna să scape până și de cel mai mic disconfort.

     S-a văzut în toată lumea că foarte puțini sunt dispuși să se sacrifice câtuși de puțin fără un imbold.
     • +3 (7 voturi)    
      Banuiesc ca singurul motiv (Marţi, 30 martie 2021, 18:00)

      Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui crdf

      al purtatului mastii ''teleleu'' pe afara e sa te faca sa ti fie scarba sa iesi si sa nu te pupi cu ceilalti cand ii vezi (ca deh, e luata de la spanioli si italieni, persoane foarte ''tactile''), nu altceva! Daca era sa ajute cu adevarat, o aveau obligatorie peste tot, ''singur in parc'' si alte tari, nu doar Italia si Spania(tarile cu cele mai mari ''succesuri'' in lupta covid). Daca, daca dai de un politist ''sanatos la cap'', dar poti sa nu dai peste el! E limpede ca lumina zilei unde i aglomerat sau nu, ce sa o mai dam cotita? Uite o solutie...1, 5 m intre oameni mai mult de 30 de secunde...e foarte simpu de aplicat, oricum cred ca nici 0,1 din cazuri nu s-au infectat de pe strada, e la mintea cocosului ca o iei de la aia cu care stai mult timp, in spatiu interior. Si asa viata e grea, ideea e ca macar o plimbare ziua(cand avem voie) sa ne o faca placuta!
   • +2 (10 voturi)    
    Si inca ceva: (Marţi, 30 martie 2021, 14:35)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui crdf

    care ceilalti? Hai sa zicem ca acum or mai fi cativa, dar in vreo luna doua, numai cine nu va vrea nu o sa se vaccineze! Eu am facut covid, cu nas infundat doua zile si atat, familia la fel, cei mai multi prieteni la fel, care nu, s-au vaccinat! Banuiesc ca e la fel, la toata lumea! Nu mai suport..peste vreo luna sa stea doar ''ceilalti'' inchisi, daca nu, sa crape in fata spitalului, daca s-au luat dupa sosoaca si nu s-au vaccinat! Iar adultii si copii, sa faca naiba boala, ca nu e mare branza! Daca eu, care fumez de 26 de ani si am baut numai vreo 20 de ani zilnic, nu am avut decat nasu' infundat, e greu de crezut ca foarte multi oameni fara alte boli ar avea!
    • 0 (6 voturi)    
     Si noi am facut, toti (Marţi, 30 martie 2021, 19:08)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

     Am facut si eu si toata familia si m-am programat si la vaccin, sa linistesc cetatenii isterizati de frica si sa primesc un pasaport sau o hartie cu care sa pot circula. Nu pot circula cu o hartie pe care spune ca am avut COVID19, se pare ca Analfabetul European Comun nu stie ce-i aia imunitate naturala.
     • +1 (5 voturi)    
      Da, alta imbecilitate! (Marţi, 30 martie 2021, 19:41)

      Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Ni se spun doar asa, jumatati de adevaruri, m-am saturat! Ni se tot ''da'' cu anticorpii care, ba ca dispar, ba ca-s mai multi, ba ca-s mai putini, ce se omite sa se spuna e ca foarte multi oameni nici nu au nevoie de anticorpi sa invinga boala, sistemul imunitar e mult mai complex decat ne e prezentat in media, evident. Anticorpii sunt abia ultima line de atac a organismului, pana acolo sunt mai multe. E clar ca imunitatea naturala e mult mai complexa si mai de durata decat imunitatea vaccinului, care nu se bazeaza decat pe anticorpi(doar peste super pandemia din 1919 si cate or mai fi fost, am trecut fara vaccin). Citeam, ca in 9 luni din 2020, doar pt 66 de cazuri se poate ''baga mana in foc'', stiintific vorbind, ca sunt reinfectari, restul sunt doar fals pozitive la teste (reziduri de adn mort de sarscov2), ceea ce e clar, muuuuult peste vaccin! Si eu o sa ma vaccinez, exact din aceleasi motive ca tine, sper sa reusesc sa prind Johnson & Johnson, macar e doar o data, scap mai repede!
     • 0 (0 voturi)    
      Of (Miercuri, 31 martie 2021, 3:30)

      crdf [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Nu se știe cât ține imunitatea naturală. Având în vedere că au existat cazuri de reinfectare, e și normal să nu te lase să călătorești cu o hârtie care nu spune nimic despre posibilitatea ta de a te reinfecta în viitor.

      Până se vor descoperi mai multe în privința imunității naturale, e normal că vaccinul îți asigură posibilitatea de a călători. Se cunosc mai multe despre răspunsul său imun.
      • 0 (0 voturi)    
       Nu se stie cat tine imunitatea naturala, asa-i (Miercuri, 31 martie 2021, 11:28)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui crdf

       Nu stim cat tine imunizarea naturala, dar stim ca 128.000.000 de oameni au contractat virusul si, din informatiile publice, "reinfectarile" sunt de ordinul zecilor, poate sutelor. NU se cunosc mai multe despre raspunsul imun in urma vaccinului (cel putin in ceea ce priveste durata acestuia), astea-s povesti. O sa stim despre imunitatea data de vaccinare undeva la sfarsitul anului, anume atunci cand cei imunizati natural vor fi deja peste 200.000.000, iar cei mai "vechi" bolnavi vor avea deja doi ani de cand au facut COVID19. In decembrie vom putea aproxima durata imunizarii in urma vaccinarii la cel mult 12 luni, iar pe cea a imunizatilor natural la cel mult 24 de luni. Nu trece timpul mai repede pentru vaccinati, bine?
   • +4 (8 voturi)    
    Si mai interesant (Marţi, 30 martie 2021, 17:12)

    Ichi [utilizator] i-a raspuns lui crdf

    „Motivul pentru care există obligația de a purta măști peste tot în afara domiciliului este dificultatea de a încadra legal lipsa aglomerației.”
    Nu vad de ce ai incerca sa definesti legal notiunea de „aglomeratie”, in alt scop decat cel al restrangerii unor libertati. Eventual, poti incerca sa definesti aglomeratia medical, in contextul unor aspecte care privesc sanatatea publica. Dar este dificil, nu este asa, sa o faci „stiintific”? E ca aia cu boabele si gramada. Asa ca ne dam batuti si inlocuim bunul simt cu incantatii magice precum „in opinia expertilor”.

    „O persoană vaccinată trebuie să respecte aceleași norme ca o persoană nevaccinată pentru că poate să transmită în continuare virusul.” In sfarsit, ajungem undeva. Deci chestia asta care se intampla acum nu se va termina decat atunci cand virusul nu o sa se mai transmita. Adica niciodata, daca si vaccinati oamenii transmit virusul. Interesant cum am preluat naratiunea asta aflata in continua schimbare: de la „un efort comun pentru doua saptamani” cu un an in urma, la „pana nu se mai transmite virusul” acum.
    • 0 (8 voturi)    
     Astea sunt tampenii (Marţi, 30 martie 2021, 18:18)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui Ichi

     Ii doare in cot de transmitere, de bunastarea dumitale sau de a mea. Doar nu ii internau cu forta pe asimptomatici pentru binele lor sau al comunitatii (comunitatea pierdea paturi de spital cu ocazia asta, iar binele asimptomaticilor nu poate fi asociat cu internarea intr-un spital romanesc).
     Cand n-o sa mai fie atata balamuc in spitale, adica peste vreo doua-trei luni, atunci n-o sa mai zica nimeni nimic despre masti. Ii doare de imaginea lor politica si atat. Sa nu dea prost pe sticla, sa nu profite adversarii politici.
     Sa treaca nebunia si o sa vedeti ca vor aparea noi studii care vor demonstra (poate) ca atat carantinarea oamenilor sanatosi cat si purtatul mastii au fost inutile. Va rog sa vedeti ca ratele de crestere a contagiunii cresc si scad la fel atat in zonele aflate in carantina cat si in afara lor. Asta pentru ca nu carantina le scade, ci pentru ca sunt, probabil, alte considerente (habar n-am care). Asta e doar o opinie, nu-i meseria mea.
     • +1 (5 voturi)    
      nu sunt de meserie dar (Marţi, 30 martie 2021, 23:07)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      avem un caz minunat - se numeste UK.

      Acolo tinerii ca si ai nostri, falnici ca brazii sau ma rog ce o fi pe la ei pe acolo, nu au prea purtat masca si ce sa vezi??? A crescut alatmant rata de infectare de erau innebuniti...

      Si atunci au dat drumul tare la vaccinare, la o singura doza, cu prelungirea pe propria lor raspundere a duratei intre prima si a doua doza si uite unde au ajuns astazi - zero morti covid.

      Concluzia mea, de nespecialist:
      - masca te ajuta pe tine in raport cu celalalt care prea aproape de tine - daca esti singur mi se pare ca esti idiot de o porti sau iti tremura chilotii rau de tot pe tine...
      - vaccinarea este sfanta - dar atentie ca se poate sa fii unul din cazurile alea nefericite si atunci, parerea mea, mai bine sari peste AZ si astepti ceva mai safe

      Nu ma pot pronunta ref. ai facut covid.
      O parere totusi as avea si aici: nivelul masurat al anticorpilor poate spune daca esti iarasi pe aproape de a mai lua o doza de infectie sau nu - o parere.
    • 0 (0 voturi)    
     Nu-mi dau seama (Miercuri, 31 martie 2021, 3:41)

     crdf [utilizator] i-a raspuns lui Ichi

     Nu-mi dau seama de ce te șochează că se schimbă „narațiunea” când vine vorba de o pandemie despre care se fac noi descoperiri periodic de un an. La început se credea că nu va fi așa grav, nimeni nu bănuia, și apoi pe măsură ce s-au descoperit lucruri și s-a răspândit virusul în asemenea hal s-a ajuns la „narațiunea” din prezent. Așa funcționează lumea.

     La fel cum vaccinurile asigură imunitatea de turmă dintr-un motiv foarte simplu. O persoană vaccinată, deși este în continuare purtătoare, datorită lipsei simptomatologiei transmite în aer o cantitate mult mai mică de virus. Una e când tușește cineva lângă tine sau tușește în vreun spațiu închis de câteva ori și alta e să respire și atât (mai ales prin mască).

     În privința primei părți a comentariului tău, ce voiam să subliniez este că niciodată, dar niciodată nu trebuie lăsat bunul simț la îndemâna populației. E normal că legea trebuie să restricționeze niște libertăți când vine vorba de o pandemie, că de-aia e lege. Dar având în vedere tocmai absurditatea de a defini termeni precum „aglomerație”, e de zeci de ori mai bine să formulezi un cadru legal ce include cât mai puține excepții, tocmai ca oamenii să nu aibă ce interpreta în favoarea lor. Abuzurile polițiștilor în cazul interpretării excesiv de severe a unei legi fără excepții nu vor putea fi prin definiție la fel de numeroase ca abuzurile populației generale în cazul interpretării în favoarea sa a normelor de purtare a măștilor. Din doi metri se fac unul, din 5 oameni se fac 3, nimeni nu era acolo, nimeni nu poate verifica.

     În populația generală nu poți avea încredere. S-a dovedit, cum am mai spus, că foarte puțini sunt dispuși să facă sacrificii oricât de mici (cum e purtatul măștii) fără să existe un imbold. Bineînțeles, nici în poliție nu poți avea încredere. Abuzuri vor exista fără doar și poate. Dar având în vedere criza sanitară în care suntem de un an, sunt de preferat cele mai puțin numeroase și mai ușor de semnalat (mai ales la TV).
     • 0 (0 voturi)    
      Clar (Joi, 1 aprilie 2021, 10:35)

      Ichi [utilizator] i-a raspuns lui crdf

      Socat e cam mult spus. Nu ma mira descoperirea de noi informatii, dar ma mira capacitatea noastra de a imbratisa fiecare naratiune ca fiind „adevarul ultim”. Si cand acea naratiune se schimba, creierul nostru modifica toata realtatea in jorul noii naratiuni. Nu, lumea nu functioneaza asa. Creierul oamenilor abuzati functioneaza asa.

      Am inteles punctul tau de vedere: oamenii nu au bun simt, doar Statul si expertii (detinatorii de diplome) au; unii oameni sunt mai oameni decat altii, sau daca vrei mai moale putin, unii au mai multe drepturi decat altii; oamenii trebuie impiedicati sa interpreteze normele in interesul lor, doar Satul are voie sa faca asta; daca sunt abuzuri, inerente intr-o perioada de criza profunda, precum e cea prin care trecem, ele trebuie zaharisite putin, ca sa nu se panicheze vitele.
  • 0 (12 voturi)    
   ..... regulile ..... (Marţi, 30 martie 2021, 13:18)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

   Regulile sunt consistente, daca nu le intelegi este treaba ta si a celorlalti rataciti. Iar la Timisoara a fost o disputa politica, ma mir ca nu procepi.
  • -2 (6 voturi)    
   nu-i asa? (Marţi, 30 martie 2021, 13:45)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

   fugi ma d'aici..
   romanii sunt bine cunoscuti ca respecta regulile. da-le un deget si ei iti ia toata mana.
   • -1 (5 voturi)    
    Eu unul respect regulile (Marţi, 30 martie 2021, 18:38)

    Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Pentru ca sa ma pot proteja (cat pot) pe mine. Acesta e singurul motiv. Si evident nu am cum sa il impun altora.

    In mod normal cine vrea sa se protejeze sa poata purta masca FFP3 cu valva si ochelari de protectie. Cine nu, sa nu fie obligat la nimic.
    • +3 (5 voturi)    
     nu este chiar asa (Marţi, 30 martie 2021, 23:10)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

     pentru ca virusul este parsiv - nu stii ca il ai dar cu siguranta poti sa il raspandesti - aici este problema ...

     drept urmare purtarea mastii nu numai ca te protejeaza pe tine dar ii protejeaza si pe altii de potentialii tai virusi purtati fara o reactie sesizabila
  • +2 (4 voturi)    
   Vestele Galbene (Marţi, 30 martie 2021, 17:23)

   MDK [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

   Cautati Mouvement des gilets jaunes, protesteaza de anii de zile si chiar violent, pentru justitie economica iar pe 16 ianuarie 2021 zeci de mii au fost in strada impotriva politiei.
 • -3 (27 voturi)    
  pai da.. (Marţi, 30 martie 2021, 11:19)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. ca voi la Paris nu sunteti daci liberi.
  • +3 (7 voturi)    
   hei (Marţi, 30 martie 2021, 15:01)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Poate ca francezii tac acum si la anu' Marine Le Pen va fi presedinta.
 • +23 (43 voturi)    
  Mda (Marţi, 30 martie 2021, 11:20)

  Luk [utilizator]

  In Olanda, Spania, Italia si Germania se protesteaza. E un lucru cat se poate de omenesc si firesc, nu-i nimic iesit din comun.

  Astia foarte grozavi ar face bine sa-si tina opiniile pentru ei, duc in ridicol efortul celor care nu ies pe strada si respecta regulile fara sa se bata cu caramida in piept si fara sa tina predici altora.
 • +6 (24 voturi)    
  Dar in Germania se protesteaza.Cum alegem exemple? (Marţi, 30 martie 2021, 11:20)

  Miky60 [utilizator]

  Acum putem gasi exemple pentru o parte sau pentru alta. Cum facem? Care exemple sunt mai bune? Alea care ne sustin cauza sau cele din partea opusa?

  Cred ca in sine, ideea de a protesta nu este rea. Doar in Koreea de Nord nu este bine sa protestezi. Daca sunt proteste, inseamna ca exista o democratie nu iti este frica sa spui ceea ce crezi.

  Ideea e ca aceste proteste sa induca frica in cei de la conducere si sa nu ia decizii pripite. O slabire a masurilor ar fi distrugatoare!
  • +4 (8 voturi)    
   .... proteste ..... (Marţi, 30 martie 2021, 13:24)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Ideea dreptului la proteste este benefica daca protestatarii inteleg rostul actiunii. Altfel duci in derizoriu un demers normal si un instrument democratic. Hai sa protestam ca ploua si ne udam la picioruse, nu ?
 • -2 (26 voturi)    
  Au și parizienii proștii lor.. (Marţi, 30 martie 2021, 11:21)

  Casazicu [utilizator]

  dar nu au AUR, nu au Latrina 3 și nici meltenismul ăsta fals naționalist promovat la TV cu eșarfe tricolore la gât!
 • +11 (37 voturi)    
  E plină Franța de proteste ale tinerilor (Marţi, 30 martie 2021, 11:22)

  hic sunt leones [utilizator]

  unele violente, altele mai puțin violente.
  Nu ne spuneți și nouă care este efectul purtării de măști în spațiile deschise de prin Paris, pentru că eu am citit tot pe HN că se cam plâng medicii de faptul că ATI încep să ajungă la capacitatea maximă.
  Ah, s-a redus rata de răspândire o perioadă scurtă de timp și acum crește iar? Atunci nu ne mai plictisiți cu manipularea dv. ieftină.

  Aveți dreptate într-o privință: ține de oameni dacă se lasă păcăliți de aceste minciuni.
 • +22 (38 voturi)    
  Minciuni. (Marţi, 30 martie 2021, 11:23)

  gv [utilizator]

  De ce minti ca in Franta nu protesteaza nimeni impotriva restrictiilor ?
  Ia uite aici:
  LIVE: Protest in Paris against the continuation of COVID-19 restrictions measures:
  https://www.youtube.com/watch?v=J9kv3buJMos

  https://www.straitstimes.com/world/europe/new-protests-in-france-over-security-law-coronavirus-restrictions
 • -5 (27 voturi)    
  Absolut jenant (Marţi, 30 martie 2021, 11:26)

  j.adi [utilizator]

  Nu stiu ce se intampla in Franta, impotriva cui/ce sunt (daca sunt sau nu) protestele, ceea ce vreau sa zic ca este jenant pt. gradul de inteligenta al persoanelor prezente la protestele din Romania sa strigi lozinci ca "jos botnita", "jos masca". Este absolut tragic pt. omenire sa te duci sa protestezi in curtea unui spital, in fata unor oameni efectiv epuizati - doctori, asistente, pacienti. Inteleg sa protestezi impotriva unor masuri economice ce iti par aberante, ca nu iti par ca ajuta, etc.., dar impotriva unei bucati de material, de plastic, devenit simbolul opresiunii pentru unii... absolut jenant.
  Imi e rusine pt. ei in fata parintilor, in fata oamenilor ce au trait si au murit in perioada comunista (si nu numai) ca sa poti ajunge sa protestezi "cum vrea muschiul tau" in zilele de azi...
 • +15 (25 voturi)    
  oare? (Marţi, 30 martie 2021, 11:27)

  Mircea1978 [utilizator]

  Atunci de ce apar astfel de stiri: https://www.france24.com/en/europe/20210310-protesters-occupy-paris-theatres-to-protest-covid-19-shutdowns

  Or fi fake news.
  • +6 (10 voturi)    
   fake news parol! (Marţi, 30 martie 2021, 13:44)

   dottore-plagiatore [utilizator] i-a raspuns lui Mircea1978

   Sunt stiri false, iti dai seama. E mana Rusiei si Chinei care vor sa distruga iEuropa. Nu protesteaza nimeni, toti stau ca si niste mileusei in casa, mananca croissante si beau cafele. Pana si gunoierii fac telemunca in Franta, ridica gunoiul de acasa.
 • +5 (25 voturi)    
  si compensatiile?! (Marţi, 30 martie 2021, 11:28)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  dle rezident, ia pune mataluta in comparatie si cum a compensat statul francez pe de o parte angajatii : pana la 80 % din salariu, nimeni concediat din cauza restrictiilor. Si firmele au primit (au PRIMIT, repet) in mai multe valuri, ajutoare de stat.

  Versru Romania:
  -ajutoare pt angajati : Somaj tehnic (nu la toti, nu, nu, ca nu au inclus toate sectoarele si perioadele de restrictii in norme), in limita a 75 % maxim din mediul pe economie (deci nu din salariul omului).
  -la noi, prima tentatie a multor patroni a fost sa concedieze angajatii, in loc sa isi bata capul cu somaj tehnic, kurzabeit, etc, sa ii plateasca de la el (de multe ori nici nu au de unde) si sa recupereze dupa aia procente, etc. Asa ca au rezultat si multi someri.
  - firmele au apucat doar Masura 1 de la IMM COVID (aia 2000 de euro, practic), MAsura 2 se deruleaza cu taraita, iar Masura 3 e amanata si cica se reia. Masurile de compensare pt HoReCA, sectorul cultural, etc, se tooot discuta din toamna , se fac 6 luni si tot pe hartie raman, pana ajung banii aia la firme, se termina 2022, rastimp multe multe firme nu vor mai exista.

  Deci, ia sa comparam un pic si FR vs RO si la respectul statului pt cetatean, pt antreprenor, pt oameni.

  Sa comparam si sistemele de sanatate? prefer sa nu, diferenta e galactica.

  Deci, da, de aia francezul sta linistit si nu protesteaza. Ca are din ce rezista. Si chiar si asa si la ei e o nemultumire crescanda.
  La noi multi au ajuns sa faca foamea, la propriu si la figurat. Concediati, salarii taiate, banii vin cu taraita, restrictii neexplicate, unele aberante, fara justificare.

  Si, inca o comparatie. Cati oameni mor la ATI in FR si cati la ATI in Ro? Ca in Ro statisticile spun ca 80-90 % din cei care ajung la ATI mor, e practic un "pasaport" spre morga si cimitir.

  Ia sa ne spuna stimabilul rezident si dna Copaciu si din acestea.

  Ca sa citez: penibil, penibil!sa comparti Fr cu Ro).

  PS: si in FR se aplica aceste restrictii din toamna. Rezultatul?47.000 cazuri ieri
  • +2 (8 voturi)    
   ai uitat ceva.. (Marţi, 30 martie 2021, 13:47)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   ... sau incerci s-o faci pe prostu.
   cat contribuie francezu si cat romanu? cata evaziune se face in horeca?
  • +4 (4 voturi)    
   nu te bucura (Marţi, 30 martie 2021, 23:16)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Ca nimic nu este gratis...

   vrei sprijin de la stat atunci hai da matale ceva taxe si impozite barosane ca sa aiba statul de unde sa dea si sa tot dea..
 • +10 (30 voturi)    
  Si iata (Marţi, 30 martie 2021, 11:28)

  copci [utilizator]

  Si dupa atata masca si respectat ora 18 sunt mai multe infectari decat in Romania pe cap de locuitor. Excelente masurile, hai sa le aplaudam.
  • -1 (7 voturi)    
   esti amuzant (Marţi, 30 martie 2021, 12:19)

   j.adi [utilizator] i-a raspuns lui copci

   daca ai si respecta masurile tu si cu "tovarasii" tai.
   P.S. masura cu ora 18:00 a inceput de 2 zile in zonele cu incidenta de peste 4 la o mie de locuitori. Te anunt in caz ca nu stiai sau poate ne transmiti un mesaj din viitor.
   Sa dea naiba in ea de masca, ce timpuri opresive traim, Doamne...
   • +5 (9 voturi)    
    Ai citit articolul? (Marţi, 30 martie 2021, 15:07)

    copci [utilizator] i-a raspuns lui j.adi

    Comentariul meu se referea la masurile din Franta, despre care se vorbeste in acest articol, unde nu au functionat si au fost totusi copiate in Romania. Confunzi viitorul cu trecutul sau doar postac?
 • +13 (27 voturi)    
  Franta e cel mai bun exemplu (Marţi, 30 martie 2021, 11:30)

  Un cititor [utilizator]

  de ineficienta si coruptie progresista
 • +12 (16 voturi)    
  OARE? (Marţi, 30 martie 2021, 11:33)

  winston_smith [utilizator]

  https://www.youtube.com/watch?v=Gq9qFvoMKaY
 • +5 (23 voturi)    
  natia romana (Marţi, 30 martie 2021, 11:38)

  asx [utilizator]

  E putreda pana in maduva oaselor. Frustrari exacerbate, lipsa de constiinta, lipsa de respect fata de lege, fata de semenii din jur, fata de argumente si stiinta, fata de oameni care se pricep mai bine decat ei.
  Conteaza doar chiolhanurile, mall-urile, restaurantele, placerile lor imediate, cozile pe partii si pe Valea Prahovei... nu ca sa faca un traseu pe munte ci ca sa isi umple matul cu shaorme si instagramul cu selfie-uri. Hipsterii de pe partii eventual merg si la sala si se enerveaza neintelegand ca in sala aia se expira puternic intr-un spatiu inchis.
  Dar na, nu pot sa stea 2 saptamani sa faca flotari acasa si atunci ies in strada si striga conspiratie, desi la alegeri n-au iesit deloc sau au votat hAUR.
  De masca ce sa mai zic... Vorba lui CTP, ii enerveaza tare pe sensibilutii nostri bucata aia de panza care salveaza vieti.
  Iar politia... politia doarme in papusoi. De la Bode in jos.
  • -3 (13 voturi)    
   Dă-mi voie să încalc orice lege idioată și abuzivă (Marţi, 30 martie 2021, 12:43)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui asx

   O tot dați cu lipsa de respect față de lege a oamenilor dar despre lipsa de respect a guvernului care adoptă Hotărâri cu ignorarea Constituției nu v-am auzit să suflați o vorbă.
   • +6 (10 voturi)    
    Iar tu, postac PSD? (Marţi, 30 martie 2021, 14:17)

    asx [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

    Sub pretextul asta orice infractor isi face propria dreptate si judecati. Iti doresc sobolani blanzi in celula. Si lipsa internet. Si interdictie de a vota, pe viata.
    • -4 (6 voturi)    
     Vă obsedează psd-ul :))) (Marţi, 30 martie 2021, 17:34)

     hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui asx

     Îți amintesc că nu cu foarte mult timp în urmă legea permitea securității să-i arunce în fundul ocnelor pe români.
     Nu știu cât de mult ai mai apăra „respectarea legii” care i-ar permite statului să-ți confiște toate posesiunile, pentru simplul motiv că ai cont pe HN.
     • +3 (5 voturi)    
      Psd-ul e in adn-ul vostru (Marţi, 30 martie 2021, 22:59)

      asx [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      Si slippery slope la fel, ca oricum nu va dati seama ce are logica si ce nu, stiti doar de pomeni.
      • 0 (4 voturi)    
       Poate doar să mă bucure existența celor ca tine (Marţi, 30 martie 2021, 23:45)

       hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui asx

       pentru că va fi din ce în ce mai simplu să fiți ușurați de bani.
       Sper doar să găsesc cele mai potrivite metode ca o parte tot mai mare din banii ăia să ajungă în conturile mele ca să-mi permit să râd de voi și de obsesia voastră pentru un partid sau altul din toate locurile la care voi nu sunteți în stare nici măcar să visați.
  • +1 (5 voturi)    
   Daca erau 2 saptamani era ceva (Marţi, 30 martie 2021, 17:44)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui asx

   De mai bine de un an vorbim de "2 saptamani" sau "foarte curand" sau de "numai putin". Odata e ok, de 2 ori e ok, de 3 ori mai inghiti dar a 10 oara sa auzi aceeasi tampenie si sa fii de acord cu ea nu ar fi decat dovada de tampenie. In concluzie, lumea s-a saturat de "trait" asa, prefera moartea decat ne-libertatea. Nu tine de malluri sau partii de ski ci tine de libertatea fiecaruia de a lua decizii pe cont propriu.
   • 0 (6 voturi)    
    Auzi (Marţi, 30 martie 2021, 20:54)

    asx [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    Cand libertatea ta de panseluta "libera" afecteaza sanatatea si viata altora, atunci avem o problema.
    Si nu e vorba de moartea ta, ci a altora, iar asta te face criminal. Si prelungirile astea tot vina criminalilor este, ca nu respectau regulile nici inainte. Macar acum avem vaccinuri. Deci e clar ca avem o luminita. Dar na, ca stii asta ar trebui sa mai deschizi si o stire, nu doar sa iti scrii naduful in comentarii.
 • +5 (25 voturi)    
  Consilier Voiculescu, penibil... (Marţi, 30 martie 2021, 11:40)

  PrivireCritica [utilizator]

  Nu este deloc impartiala, fiind consiliera lui Vlad Voiculescu. Are vreun comentariu si legat de realizarile ministerului sanatatii in 1 an de pandemie si sute de milioane de euro investiti. Vreo responsabiliate pentru distrugerile economiei romanesti in 1 an de zile, comentarii legate de rata mare de decese la ATI ... Nimic?
 • +9 (17 voturi)    
  ... (Marţi, 30 martie 2021, 11:44)

  tirolez [utilizator]

  Trecand peste faptul ca au fost proteste, inclusiv ale liceenilor care protestau impotriva deschiderii scolilor, nu inseamna ca e o decizie buna. Franta are una dintre cele mai proaste situatii din UE
 • +11 (19 voturi)    
  Da, nu protesteaza nimeni... (Marţi, 30 martie 2021, 11:48)

  Liros [utilizator]

  ... si uite ce cifre ''frumoase'' au, mai ales in ultimele zile.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/france/
 • -2 (4 voturi)    
  superficial... (Marţi, 30 martie 2021, 11:48)

  demaGOGU [utilizator]

  ...Fr a facut o alegere dura inca din Sept 2020: totul sacrificat/inchis doar ptr a salva scolile. a meritat? viitorul va decide

  pe fond, e vorba de preferinte colective pe malurile Senei care nu coincid decat rareori celor de pe malurile Dambovitei

  a bon entendeur, salut!
 • +2 (28 voturi)    
  PSD si AUR au scos slugile pe strada (Marţi, 30 martie 2021, 11:48)

  emil bobu [utilizator]

  sa creeze probleme guvernului PNL.

  Totul e o rafuiala politica in Romania, o tara pe moarte de care nu-i pasa nimanui.
 • +16 (28 voturi)    
  dati-i inainte fratilor cu propaganda (Marţi, 30 martie 2021, 11:48)

  blec-bierd [utilizator]

  tanti cine stie in ce franta paralela locuieste pentru ca e destul de simplu sa cauti pe internet cand si cum au avut loc proteste in franta. e de-a dreptul penibil cat de "rupti de realitate" (aka platiti de guvern) pot fii cei din presa. sa vii sa zici ca in franta nu se protesteaza e stupefiant
 • +20 (30 voturi)    
  carantina functioneaza bine in Franta (Marţi, 30 martie 2021, 11:51)

  tahomir [utilizator]

  Atat de bine incat dureaza de 4 luni si se tot prelungeste.
 • +17 (35 voturi)    
  Masuri umilitoare (Marţi, 30 martie 2021, 11:54)

  Naicul007 [utilizator]

  Au folosit la ceva masurile astea in Franta? Tot in Covid pana la gat sunteti!
 • +7 (19 voturi)    
  Franta vrea sa danseze din nou (Marţi, 30 martie 2021, 11:59)

  florin_h [utilizator]

  In Franta se protesteaza masiv prin dans, manifestul lor national se numeste "Danser encore" si a devenit fenomen la nivelul intregii tari...si nu numai.

  https://www.youtube.com/watch?v=jPNNvzjGaT4
 • +1 (5 voturi)    
  Au fost proteste si la Paris (Marţi, 30 martie 2021, 12:06)

  c.ion.escu [utilizator]

  De mica amploare, ce e drept. Si in multe tari mai civilizate au mai fost. Nu suntem noi mai cu mot.
  Ca sa nu mai zic de protestele vestelor galbene, de grevele legendare (imortalizate in umorul colectiv), deci hai sa nu mai vorbim despre cat de cuminti si civilizati sunt francezii...
 • +4 (6 voturi)    
  oare Franta procedeaza cel mai bine ? (Marţi, 30 martie 2021, 12:16)

  jescu [utilizator]

  Franta cu unele din cele mai drastice restrictii din Europa, nu este un model neaparat de urmat. Ei sunt la nivelul Suediei(cu cele mai slabe restrictii) la numarul de infectari, adica peste 550 la suta de mii de locuitori. Spune chiar UE: https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea
  Sunt masuri de bun simt(adoptate si de Suedezi), care chiar conteaza si sunt masuri aberante care provoaca dimpotriva noi cazuri, aglomeratie, sau somaj. Acele masuri au anulat efortul celorlalte masuri. Din punctul meu de vedere adevarul este undeva la mijloc , intre Franta si Suedia.
 • -2 (4 voturi)    
  Masuri corecte (Marţi, 30 martie 2021, 12:17)

  cdn74 [utilizator]

  Cred ca tine de bun simt si civilizatie tot ceea ce scris in articol. din pacate multi nu au educatia necesara sa intelega la nivel macro cum unii mor,cum altii sufera din cauza asta...si prefera sa protesteze..De parca prin protesc scapi de virus..si te salveaza...Dar unii sunt inconstienti...Saraci cu duhul
 • +2 (10 voturi)    
  D-NA DOCTOR (Marţi, 30 martie 2021, 12:26)

  jidanul [utilizator]

  D-na Elena Copaciu, medic ATI, are dreptate dar, Romania nu e Franta, sistemul medical romanesc nu este, din nefericire, sistemul medical francez si economia Romaniei nu este, tot din nefericire, economia Frantei, concluzia fiind ca romanii s-ar putea sa nu moara de coronavirus dar, e posibil sa moara de foame, pentru ca somajul creste, inflatia creste, puterea de cumparare se prabuseste iar, masurile si restrictiile ori sunt proaste ori nu sunt explicate clar si coerent ori sunt luate cu mult prea tarziu, de acest guvern incapabil, incompetent, inconstient si iresponsabil care trebuie daramat, urgent !!!
 • +4 (8 voturi)    
  tanti doctor (Marţi, 30 martie 2021, 12:28)

  John_Re [utilizator]

  poate ne explica de ce au ales ora 18 pt stat in casa. si ce se intampla de la 18 la 5 cand lumea sta inchisa in case. stiintific.

  astept dealtfel si raspunsul doctorilor forumisti.

  nu se poate sa nu cunoasteti raspunsul dupa 10 ani de carte.

  multumesc anticipat.
  • +2 (8 voturi)    
   a iexplicat (Marţi, 30 martie 2021, 13:54)

   dottore-plagiatore [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   A iexplicat tovarasul Raed Arafat:magazinele se ichide la ora 18 ca sa ajunga acasa lucratorii din magazine pana la ora 20. Clar? Dupa ora 20 sta si covidul in casa, nu mai iese pe strada, deoarece covidul sta in oameni, iar daca oamenii nu mai ies pe strada dupa ora 20 (nu 18 cum sugerati dvs.) nu mai iese nici covidul, da? Asadar intre 20 si 5 dimineata avem orar fara covid.

   Confundati restrictiile de la noi cu cele anterioarele din Franta. La ora 18 se inchid magazinele, dupa ora 20 nu mai aveti voie sa circulati fara fituica.
   • 0 (2 voturi)    
    dar... (Marţi, 30 martie 2021, 23:25)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui dottore-plagiatore

    Daca imi este permis

    - unde este accelerarea vaccinarii daca ti se inchide centrul de vaccinare la 18.30???

    - unde mai este virusul activ daca stai la distanta sau, si mai bine, porti masca medicala pe nas si pe gura???

    bai baiete aici este o chestiune simpla de logica -

    nu tine de medicina sau de aritmetica si nici de economie, dar oricum sunt lucruri grele pentru unii
  • +3 (3 voturi)    
   tine de cultura lor (Marţi, 30 martie 2021, 15:15)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   Seara nu doar tinerii, chiar si pensionarii francezi erau invatati sa mearga la restaurant sa socializeze. Asta e in cultura lor, in majoritatea localitatilor nu prea mancau acasa, decat poate mai recent nu, ca i-a afectat si pe ei criza. Acest obicei al lor a devenit o problema in pandemie, de unde a aparut nevoia sa restrictioneze iesirile dupa o anumita ora. Ai nostri sunt toti in fatza televizorului pe la 20:00 in luna martie ca e frig si nu se pot manca seminte in fatza blocului, avem alta cultura. La fel la ei se inchideau magazinele de multi ani la ora 18:00, ii vedeai pe toti aglomerand magazinele la la 17:30 sa-si ia strictul necesar, aglomeratie care a devenit punctul lor slab in pandemie. Ai nostri au importat aglomeratia francezilor din magazine.
   • +1 (3 voturi)    
    pai daca ai neuroni in miscare (Marţi, 30 martie 2021, 23:29)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui jescu

    Inchideai restaurantele francezilor si cu asta basta - dar se lasau magazinele si plimbarile pe strazi, pastrand distanta si/sau masca...

    Asta este cand creier nu este.

    Si insista nene, insista in lockdown dar greu de tot si cu vaccinarea...Altfel insa coada sus de tot
 • -4 (14 voturi)    
  cine protesteaza sa isi asume (Marţi, 30 martie 2021, 12:48)

  transilvania [utilizator]

  Daca se imbolnaveste sa NU fie tratat.
  Sa NU ocupe paturi in spitalele pline in care se trateaza oamenii bolnavi. Care poate unii s-au imbolnavit din cauza smecherilor fara masca.
  • +8 (14 voturi)    
   de ce? (Marţi, 30 martie 2021, 13:47)

   dottore-plagiatore [utilizator] i-a raspuns lui transilvania

   De ce sa nu fie tratati, le-ai platit tu cumva contributiile la CASS?
 • +6 (8 voturi)    
  foarte bine (Marţi, 30 martie 2021, 13:35)

  dottore-plagiatore [utilizator]

  Foarte bine ca e asa de anul trecut, dar nu mai mai raspanditi adevaruri alternative cum ca nu se protesteaza. L'herbe est plus verte en France.
 • +6 (6 voturi)    
  macane (Marţi, 30 martie 2021, 13:57)

  martel55 [utilizator]

  aia cu amneda in bus..poate in zonele centrale ca in rest in cartiele sensibile nu urca nimeni sa ocntroleze nimic
 • +1 (3 voturi)    
  ce nu reuseste domnul rezident (Marţi, 30 martie 2021, 23:37)

  ..13 [utilizator]

  sa ne spuna cum de nu au reusit sa opreasca raspandirea virusului din moment ce toata lumea face ceea ce li se cere???

  Unde este greseala???

  Cumva nu poarta decat fake masks unii???
  Cumva nu isi doresc sa se vaccineze pentru ca...???
  Cumva pe ici pe colo trag si ei chiulul de la reguli si se fac ca le respecta de nu se mai poate???

  toate bune si frumoase in Franta doar ca molima se raspandeste inca puternic spre deosebire de UK...
 • +1 (1 vot)    
  aere de Paris (Miercuri, 31 martie 2021, 7:20)

  albastrele [utilizator]

  "La mine in Paris"... nici nu o tradeaza snobismul :P
  Parca nu stim toti cum e in Paris si ce fauna e pe acolo. Te simti de 10 ori mai safe in Bucuresti decat in Paris.
  Nu avem noi muzeele de acolo, palatele, turnurile, podurile, catedralele (de fapt destul de multe) , dar sa nu comparam fauna, acolo Parisul pierde rau.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu mai bateți câmpii (Miercuri, 31 martie 2021, 10:18)

  AgamitaDandanache [utilizator]

  Exact tipul ăsta de mesaj mincinos, că în Paris sau în alte locuri din vest nu se protestează, fac oamenii să nu creadă ce spun ”autoritățile” și ”experții”.
  Peste tot oamenii au fost afectați de restricții, unii și-au pierdut locurile de muncă, au de plătit ipoteci, etc.
  Faptul că unii protestatari sar calul, e izolat, și se regăsește de asemenea peste tot.
  Dacă virusul nu va putea fi ținut sub control, iar situația va ramâne aceeași vreo 5-10 ani, cum facem cu restricțiile?
  ...Deja suntem în anul 2 DC (după covid)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by