​Înființarea Unității Funcționale pentru Arși din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni din București, cu 3 paturi pentru mari arși, a fost aprobată luni de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Unitatea Funcțională pentru Arși din cadrul spitalului cuprinde spații pentru tratamentul pacienților cu arsuri, respectiv sală de operații, sală de pansamente, spațiu pentru sterilizare, sală pentru baie terapeutică a pacienților arși și trei rezerve individuale de terapie intensivă.

Sectie mari arsi Spitalul BagdasarFoto: Hotnews

Aprobarea vine ca urmare a solicitării unității sanitare de modificare a structurii, în sensul înființării acestei unități pentru mari arși, precizează Ministerul Sănătății.

Unitatea Funcțională pentru Arși din cadrul spitalului cuprinde spații pentru tratamentul pacienților cu arsuri, respectiv sală de operații, sală de pansamente, spațiu pentru sterilizare, sală pentru baie terapeutică a pacienților arși și trei rezerve individuale de terapie intensivă. Toate spațiile respectă acum reglementările Ordinului Ministrului Sănătății (OMS) nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri. Spațiile în care au fost investite fonduri de la Primăria Sectorului 4 au fost dotate cu aparatură și instrumentar de ultimă generație achiziționate de Ministerul Sănătății prin acțiunile prioritare AP-ARSURI, în perioada 2019 - 2020.

Cele trei paturi funcționau pentru tratarea pacienților cu arsuri în cadrul secției ATI din Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni. A fost necesară modificarea structurii unității și alinierea la reglementările normativului în vigoare (OMS 476/2017) în vederea aprobării funcționării acestora pentru tratarea pacienților cu arsuri severe.

Potrivit Ministerului Sănătății, la nivel național există în acest moment 24 de paturi de adulți pentru mari arși, în spitale din București, Timișoara și Iași.

România are câteva unități funcționale pentru mari arși, dar niciun centru pentru mari arși - centrele pentru mari arși fiind cele mai performante structuri pentru tratarea acestor pacienți.