Controversatul medic orădean Flavia Groşan, care a afirmat că tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, nu a primit nicio sancțiune din partea Colegiului Medicilor, unde a fost audiată luni. Preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş, a declarat pentru ebihoreanul.ro că a fost o "discuţie amiabilă", în care doctorița "şi-a exprimat dragostea faţă de pacienţi, empatia faţă de ei".

dr Flavia GrosanFoto: Captura

"În concluzie, aceasta (n.r. - dr. Flavia Groşan) nu primeşte nicio sancţiune şi această autosesizare a Colegiului Medicilor s-a terminat azi", a spus Pantiş.

Şefa Colegiului Medicilor Bihor a precizat că audierea pneumologului Flavia Groşan a fost făcută de Comisia de etică şi deontologie medicală a organizaţiei, subliniind, totodată, că nu a fost vorba de o anchetă la adresa doctoriţei, ci despre "o discuţie amiabilă". Practic, a explicat Pantiș, Comisia de Etică nu are cum să fixeze sancțiuni, ci doar Comisia de Disciplină, care se poate sesiza numai dacă ar exista o reclamație vizând acte de malpraxis, ceea ce nu există.

"A fost o discuţie amiabilă, cu doamna doctor, în care dânsa şi-a exprimat dragostea faţă de pacienţi, empatia faţă de ei. Noi ştim că există o simpatie foarte mare în rândul tuturor pacienţilor pe care domnia sa i-a tratat. Am dorit să precizez că este vorba despre încălcarea articolelor 10 şi 22, din codul de deontoogie profesională, legat de denigrarea unor colegi şi de afirmarea în spaţiile publice a succesului unor protocoale de tratament care nu au fost confirmate prin studii ştiinţifice", a spus aceasta pentru ebihoreanul.ro.

Pantiş a adăugat că din discuții, la care ea personal nu a participat, a reieșit că "doamna doctor va continua să îşi trateze pacienţii exact cum a făcut-o până acum", precizând însă că, potrivit spuselor doctoriței Groșan, "toate cazurile grave vor fi direcţionate spre spital".

Preşedinta Colegiului Medicilor Bihor a mai spus că doctoriţa Groşan a fost rugată să fie mai cumpătată atunci când vine vorba despre activitatea colegilor săi medici din spitale şi a subliniat în repetate rânduri "eleganţa" doctoriţei Groşan. "Comisia de etică şi deontologie nu poate să dea nicio sancţiune. Doamna doctor a fost foarte elegantă, a venit cu doamna avocat, deşi nu era nevoie, pentru că a fost o discuţie", a spus Pantiş.

Medicul pneumolog Flavia Groşan din Oradea a generat un val de critici din partea medicilor după ce a afirmat că îşi consultă pacienţii, inclusiv online, după o schemă de tratament proprie.

De cealaltă parte s-au situat susţinători ai medicului, care s-au organizat în grupuri pe Facebook şi care au mers la Colegiul Medicilor Bihor luni, când medicul a fost audiat.

Colegiul Medicilor s-a autosesizat după ce medicul Flavia Groşan - prezentată de Antena 3 drept "doctorița minune" - a afirmat că a vindecat o mie de persoane infectate cu virusul SARS CoV-2 în cabinetul ei privat, tratând aceste cazuri cu un banal antibiotic, în timp ce tratamentele din spitale pentru pacienţii cu COVID-19 ar duce la decesul acestora.