​Bogdan Tănase, medic chirurg și președintele Alianței Medicilor, a fost numit de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în funcția de manager al Institutului Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu din București. Bogdan Tănase ocupa, până acum, funcția de director medical al spitalului. În noiembrie 2015, Alianța Medicilor, condusă de Bogdan Tănase, a fost printre primele voci care au avertizat public că România nu are condiții pentru a trata răniții din incendiul de la clubul Colectiv, într-o perioadă în care autoritățile susțineau contrariul.

Medicul Bogdan TanaseFoto: Arhiva personala

Bogdan Tănase este medic chirurg de chirurgie toracică și chirurgie generală și fusese numit, anul trecut, în funcția de director medical al spitalului. Bogdan Tănase o înlocuiește în funcția de manager pe Lidia Kajanto.

Bogdan Tănase este una dintre cele mai deshise voci din sistemul medical românesc. În ultimii ani a fost unul dintre puținii medici din România care au vorbit adesea, public, despre problemele și lipsurile din sistem.

Pe 9 noiembrie 2015, în timp ce autoritățile dădeau asigurări că "avem de toate" pentru tratarea marilor arși din incendiul de la clubul Colectiv, Alianța Medicilor, condusă de Bogdan Tănase, a fost una dintre primele voci care au spus public faptul că nu avem condiții pentru tratarea acestor pacienți:

"În ultima perioada se discută intens despre ce trebuia și nu trebuia făcut în legătură cu victimele din incendiul de la clubul Colectiv.

Asociația noastră, ca asociație care reprezintă interesele medicilor din România, protestează public față de modul în care este gestionată această criză. Dorim să spunem public că avem un deosebit repect pentru tot personalul medical care se ocupă direct de acești pacienți, care i-au îngrijit in ultimele zile. Ei sunt eroii nenumiți în ciuda problemelor provocate de managerii sănătății românești.

Dorim să protestăm public față de liderii politici informali și formali care au creat confuzie în rândul opiniei publice, oameni care nu au făcut altceva decât să stea în fața camerelor de filmat și au făcut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice.

În primul rând noi ca stat nu avem condiții de a trata marii pacienți arși și nu am avut niciodată. Nu avem dotări, camere sterile, unități de arși. Nu suntem pregătiți cu personal și nu înțelegem de ce nu s-a detașat personal de la unitățile spitalicești din România pentru a suplini deficitul din București. Iar dacă ne cunoaștem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipă din străinătate? Dotările nu se rezumă doar la materiale sanitare, e nevoie de condiții aseptice ridicate pe care, din pacate, nici un spital public din România nu le are.

Transferurile pacienților s-au făcut doar la insistența ONG-urilor din România care au pus presiune pe Ministerul Sănătății și pe managementul spitalelor. Nu a existat niciun fel de intenție din partea guvernanților de a transfera pacienții sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societății civile, a cetățenilor români din diaspora.

Faptul că pacienții au fost bine tratați, cât de bine s-a putut, e meritul personalului care a făcut eforturi supraomenești, fără dotari, cu multe ore de muncă și care au început să fie epuizați.

Protestăm public împotriva ministrului demisionar – Nicolae Banicioiu, prof. dr. Ioan Lascar, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan – care din motive necunoscute nouă au încercat să mușamalizeze situația reală și competența noastră ca țară.

Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului de Sănătate din România" - comunicat al Alianței Medicilor din 9 noiembrie 2015