Ioana Mihăilă (Ministerul Sănătăţii): Urmează o reorganizare a spitalelor, cu fluxuri COVID şi non-COVID
„Legat de gestionarea pandemiei, suntem în curs de reorganizare a unităţilor sanitare. Colegii mei lucrează la modificarea Ordinului 555/2020 care reglementează gestionarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID, ordin ce va fi anunţat pe finalul săptămânii viitoare. Ca urmare a acestor reorganizări, vom beneficia de 200 de noi paturi pentru terapie intensivă (în prezent fiind în ţară 1.428 de paturi ATI) şi de asemenea se vor mai adăuga 350 de paturi pentru terapie intermediară”, a precizat într-o conferinţă de presă medicul Ioana Mihăilă.
Potrivit secretarului de stat în MS, această reorganizare vizează, de fapt, redeschiderea spitalelor şi pentru altă tipologie de pacient.
„Până acum existau în majoritatea localităţilor spitale destinate pacienţilor COVID şi spitale non-COVID. Această reorganizare prevede, de fapt, redeschiderea spitalelor şi pentru altă tipologie de pacient. Adică pe fluxuri separate şi circuite complet separate, spitalul va putea să îşi organizeze, dacă are capacitatea tehnică, fluxuri pentru pacienţi COVID şi fluxuri pentru pacienţi non-COVID. Şi atunci, făcând lucrul acesta, vor intra şi vom beneficia de fluxuri de pacienţi COVID şi în spitale care, până în momentul acesta, nu primeau pacienţi COVID. Asta ne permite să suplimentăm paturile pentru COVID cu încă 200 şi paturile pentru terapie intermediară cu încă 350. Dar aceasta va aduce şi un alt beneficiu: în momentele de acalmie a pandemiei, spitalele COVID vor putea să fie redeschise şi pentru pacienţi non-COVID. Şi atunci inclusiv această problemă legată de accesul redus la asistenţa medicală în ambulatoriu sperăm să fie măcar parţial rezolvată”, a precizat Ioana Mihăilă.
Ea a susţinut că, de la începutul pandemiei, investiţiile realizate în secţiile de terapie intensivă, diagnostic şi suport terapeutic au fost semnificative, atât prin proiecte derulate prin Banca Mondială, în sumă de aproape 70 milioane de euro, cât şi prin POIM, de aproape 300 de milioane de euro.
În ce priveşte măsurile pentru siguranţa pacientului, în luna februarie, a fost adoptat în Guvern un memorandum conform căruia 50 de milioane de euro vor fi utilizate pentru infrastructura tehnică a spitalelor în domeniul gazelor medicale, a reţelelor electrice şi a detectorilor de fum şi oxigen.
„Ministerul Fondurilor Europene a publicat ghidul pe site şi practic este deschis apelul de proiecte, apel care va fi unul continuu până în 31 decembrie, spitalele putând să trimită solicitări pentru a primi finanţare destinată acestor investiţii care cresc gradul de siguranţă a pacientului”, a spus Mihăilă.
Conform datelor prezentate de secretarul de stat în MS, în prezent sunt peste 1.600.000 de pacienţi vaccinaţi, o parte cu prima doză, alţii cu ambele doze, „vaccinurile care sunt disponibile pe piaţă sunt sigure”, numărul de reacţii adverse, minore, înregistrat până acum este de 8.270 şi 7.500 de reacţii generale, tratate şi fără niciun deces.
„Avem 230.000 de persoane vaccinate cu AstraZeneca. Şi avem un comunicat recent de la Agenţia Europeană a Medicamentului care certifică faptul că reacţia adversă de care ne temeam, şi anume tromboza, apare cu o frecvenţă de unu la un milion de persoane vaccinate, frecvenţă similară cu cea întâlnită în populaţia generală. Având în vedere că beneficiile vaccinării depăşesc cu mult presupusele riscuri, România a decis să continue vaccinarea cu AstraZeneca. Iar o veste bună, suplimentară, vine de la EMA care a autorizat şi vaccinul Johnson & Johnson, care va fi disponibil în România din a doua jumătate a lunii aprilie, cel mai probabil. Acesta are eficienţă bună, dar are şi condiţii de păstrare similare cu ale vaccinului AstraZeneca, adică între 2 - 8 grade Celsius, putând fi astfel administrat, în perspectivă, şi în cabinetele medicilor de familie. Estimăm că în luna aprilie România va primi 5 milioane de doze de vaccin”, a mai declarat Ioana Mihăilă.

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Sa zicem ca se respecta 2,3 luni, cine plateste costurile ?
Germania e in carantina de 4 luni si ...ghici ce, tot rau stau.
Costurile materiale poate gasim cu ce le plati, dar pe alea umane (decesele) nu le mai intorci. Si mai ales cand nu vor mai fi locuri la ATI, decesele vor exploda.
In Germania nu ai de unde sti cum ar fi fost fara restrictii. Plus ca cele 15000 de cazuri si 100 de decese in Germania s-ar traduce la noi prin 4000 de cazuri, dar testate si raportate pe bune, si 30-50 de morti. Si daca te uiti la curba cu decesele, vezi la ce a ajutat.
Si daca vrei exemplu clar de efect al unui lockdown dur, uite aici: https://coronavirus.data.gov.uk/ de la 68k cazuri si 1800+ morti, au ajuns la 5-6000 de cazuri si 100 de decese.
Nu poti trai la nesfarsit cu iluzia intr-un viitor ok.
Nu ai cum sa impui ce vrei tu la 7 miliarde de oameni.
E imposibil.
Asa ca....inca aveti alibi-ul perfect la raspunsul: de ce nu functioneaza carantina.
de la 68k cazuri si 1800 decese / zi au ajuns la 6000 de cazuri si 100 de decese. Cand om ajunge si noi la 4-500 de morti/zi, tot ajungem la lockdown. Ca virusul nu iarta. Si nici nu se opreste daca vopsesti numarul de cazuri.
Ar trebui sa fie ca in UK: inchid tot ce e horeca, malluri, servicii cu public, inafara de supermarket si farmacie. Ai voie sa iesi din casa o ora/zi si nu parasesti localitatea. Nu ai voie sa dormi altundeva decat la tine acasa. Si amenzi de la 200 de lire dublate la fiecare recidiva pana la 6000 de lire. Si chiar daca se respecta doar 50-60%, tot reusesti in 2 luni sa ajungi la stabilizezi situatia.
Altfel, in 2 saptamani vom ramane fara paturi la ATI, si vor muri aproape toti cei care au nevoie de terapie intensiva pentru ca nu vor mai avea unde fi tratati. Simplu. Si dupa ce vom ajunge la 4-500 de decese pe zi, tot la lockdown dur vom ajunge.
Sistemul nostru medical nu are astfel de capacitati. Cand pacientii se infecteaza in spitalele nostre de tot felul de stafilococi din cauza lipsei de igiena, cand unii doctori/asistente/etc. nu cred in covid (mai mult ca sigur vor incalca regulile in spital), cand managerii sunt numiti politic in acele functii si singurul lor interes e inavutirea personala...tu vrei sa faci fluxuri covid/non-covid.
Sper sa va opreasca cineva.