În spitalul modular COVID de la Lețcani (Iași) plouă, temperatura în saloane este de 14-17 grade, iar foarte multă aparatură medicală stă nefolosită. Unitatea a fost închisă la începutul anului, iar șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat recent că vrea să o redeschidă, în contextul crizei de paturi la terapie intensivă pentru pacienții cu COVID.

Spitalul mobil Iași- Terapie intensivăFoto: CJ Iași

Jurnalistul Ionel Iloae, care a fost miercuri la spitalul de la Lețcani, relatează că temperatura în saloane este între 14 și 17 grade Celsius, plouă în spital, iar multă aparatură medicală stă nefolosită.

  • "Din păcate, și Costel Alexe (președintele Consiliului Județean Iași - n.r.) s-a gândit că ar fi bine să vadă spitalul tot azi, și tot pe la ora 9. Așadar, nu am avut cu cine vorbi, doar mi-am băgat și eu nasul prin containerele de acolo. Cred că e bine să definim termenii cu care operăm. Chestia aia de la Lețcani poate fi numită oricum, dar nu spital. Sunt containere cu aparatură medicală în ele, nu spital.
  • Cert este că dr. Roșu (Florin Roșu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași - n.r.), directorul de la Infecțioase și cel care are „spitalul” în administrare, i-a explicat lui Costel Alexe că nu există niciun pat operațional și că temperatura în saloane e între 14 și 17 grade Celsius. Ar fi, teoretic, 20 de paturi ATI într-un modul iar alte 20 într-un modul fără sas (acea ușă glisantă care separă zona de acces de salon), dar nici ele nu pot fi folosite după standarde.
  • Ce am mai văzut? Că plouă! Plouă și în spital, nu doar afară.
  • Despre problemele legate de rețeaua electrică și de evacuarea apelor uzate nu pot spune nimic. Cert este că foarte multă aparatură medicală stă nefolosită.
  • Ca să rezum, totul e o bătaie de joc inimaginabilă care a costat 11-12 milioane de euro", a scris pe Facebook jurnalistul, care a postat și câteva fotografii.

România este din nou în criză de paturi la terapie intensivă, deși specialiștii avertizează de săptămâni bune că urmează un al treilea val al pandemiei, care poate fi mai dur din cauza noii tulpini britanice a coronavirusului, mult mai contagioasă. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, declara, luni, că una dintre soluții pentru a rezolva problema lipsei paturilor ATI-COVID este resdeschiderea spitalului modular din Lețcani.

Spitalul mobil de la Leţcani a fost deschis în luna octombrie a anului trecut, la câteva luni după ce zecile de containere care compun unitatea medicală au fost aduse din Turcia de către firma care a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Iaşi. Spitalul a costat peste 13 milioane de euro.

Spitalul mobil de la Leţcani a fost închis în luna ianuarie și ar fi urmat să fie făcute lucrări de igienizare şi dezinfecţie, cei 17 pacienţi cu Covid-19 urmând a fi transferaţi la spitale din municipiul Iaşi. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, declarat că unitatea nu a fost igienizată de câteva luni şi că decizia nu are legătură cu frigul din saloane cauzat de penele de curent tot mai dese.

Deși inițial conducerea spitalului anunța că unitatea medicală ieșeană va fi închisă "câteva zile” pentru dezinfecție, spitalul a rămas nefuncțional, după ce Corpul de Control al Ministerului Sănătății a descoperit peste 30 de nereguli.

CITEȘTE ȘI: