Beatrice Mahler: Riscăm să închidem ori centrul de vaccinare de la Marius Nasta, ori secții din spital / Situația absurdă care riscă să ducă la închiderea centrelor de vaccinare din cadrul spitalelor

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 15 martie 2021, 18:30 Actualitate | Sanatate


Beatrice Mahler
Foto: AGERPRES
Institutul Marius Nasta din București riscă să închidă fie centrul de vaccinare din cadrul spitalului, fie secții din spital, din cauza faptului că "trage" de același personal, iar angajații care lucrează și în weekend și asigură funcționarea centrului de vaccinare nu pot fi plătiți suplimentar, a declarat luni pentru HotNews.ro managerul celui mai mare spital de boli pulmonare din România, medicul Beatrice Mahler. Motivul? Autoritățile nu s-au gândit să reglementeze plata suplimentară a personalului din centrele de vaccinare din cadrul spitalelor, ci doar pe cea a personalului din celelalte centre de vaccinare.

Singura compensație pe care o pot primi angajații din centrele de vaccinare din spitale ar fi să își ia zile libere pentru weekendurile lucrate în plus, caz în care s-ar bloca activitatea unor secții din spital, în condițiile în care este vorba despre același personal. Angajații care lucrează ore suplimentare în centrul de vaccinare din spital ar fi dispuși să renunțe la zilele libere și să fie plătiți suplimentar, însă legea nu permite acest lucru, a explicat Beatrice Mahler.

"Dacă această situație nu se va rezolva, va trebui să închidem ori centrul de vaccinare, ori secții din spital, pentru că acești oameni trebuie să își ia zilele libere", avertizează managerul Institutului Marius Nasta.

Sunt două categorii de centre de vaccinare, explică Beatrice Mahler: centre de vaccinare care au fost create în spitale și centre de vaccinare în afara spitalelor, cum este cel de la Romexpo, care diferă de cele din spitale. "Noi, în cadrul spitalelor, am delegat personal din spital. Delegarea personalului din spital acoperă, practic, partea financiară. Personalul din centru este plătit de spital, pentru că l-am luat dintr-o parte și l-am dus în alta. Dar este însă foarte dificil să tragem de acest personal", afirmă managerul Institutului Marius Nasta.

"Pe de altă parte, noi ne confruntăm cu o altă mare problemă: personalul care lucrează sâmbăta și duminica în centrul de vaccinare trebuie să primească zile libere în schimbul acestor zile de sâmbătă și duminică lucrate. Ori aceste zile libere înseamnă că, practic, el, dacă vine două weekenduri - 4 zile de weekend - trebuie să primească 8 zile libere, nefiind plătit în plus pentru ele. Practic, o săptămână nu mai vine la serviciu."

"Și atunci noi avem acum la spital mulți angajați cu ore suplimentare efectuate, care vor trebui să își ia zile libere și cărora nu am cum să nu le dau acele zile libere dar nu am nici cum să le dau, pentru că trebuie să închid spitalul. Și atunci, cineva pierde. Oamenii ar vrea să primească bani pentru ore suplimentare, dar eu, legal, nu pot să îi plătesc. Este o mare problemă", subliniază Beatrice Mahler.

Atât Institutul Marius Nasta, cât și celelalte spitale care au înființat centre de vaccinare în cadrul lor, aflate în aceeași situație, au nevoie urgentă de o soluție legală pentru a plăti aceste ore suplimentare. Beatrice Mahler spune că și-ar dori să poată plăti în plus aceste ore de sâmbătă și duminică lucrate în centrul de vaccinare așa cum spitalul poate plăti în plus și orele de weekend lucrate în secții. Din păcate, pentru centrele de vaccinare, acest lucru nu este posibil din punct de vedere legal.

Practic, această zonă, a centrelor de vaccinare a spitalelor, a rămas nereglementată. Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern la începutul campaniei de vaccinare viza doar funcționarea centrelor de vaccinare din afara spitalelor.

"Legea spune că eu pot plăti în plus sâmbăta și duminica doar dacă avem continuitate în activitate, ori centrul de vaccinare este închis noaptea. Așa că legea nu îmi permite să plătesc, fiind închis noaptea eu nu am continuitate în activitate, așa cum prevede legea. Dacă această situație nu se va rezolva, va trebui să închidem ori centrul de vaccinare, ori secții din spital, pentru că acești oameni trebuie să își ia zilele libere", încheie Beatrice Mahler.

Cadrele medicale din centrele de vaccinare din afara spitalelor nu au fost nici ele plătite la timp


Cadrele medicale care lucrează în centrele de vaccinare din afara spitalelor nu au fost nici ele plătite la timp, iar această problemă este la nivelul întregii țării, a declarat luni coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

Plata trebuie făcută de către Ministerul Sănătății, iar Gheorghiță susține că i-a semnalat de mai multe ori ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, această problemă.

Ministerul Sănătății va realiza plata personalului medical care activează în centrele de vaccinare și a cheltuielilor de organizare începând de săptămâna viitoare, au precizat oficialii instituției, la solicitarea HotNews.ro.

"Sunt semnale primite de mine în ședințele cu reprezentanții centrelor de vaccinare din județe. Este o solicitare pe buna dreptate a personalului care se ocupă de vaccinare, pentru că se așteaptă destul de mult timp să fie făcute plățile", a declarat luni Valeriu Gheorghiță, la Digi 24.

El susține că aceasta este una dintre cauzele pentru care unele județe se confruntă cu lipsa de personal pentru centrele de vaccinare. O altă problemă, potrivit lui Gheorghiță, este că pentru coordonatorii centrelor de vaccinare este prevăzută aceeași sumă ca în cazul restului personalului din centre, iar atunci interesul este scăzut.

Conform Ordonanței de Urgență adoptate la începutul campaniei de vaccinare, instituția care trebuie să asigure plata personalului din aceste centre de vaccinare este Ministerul Sănătății.

"Am vorbit de mai multe ori și am prezentat această situație. Probabil că s-au făcut deja demersuri, dar până la urmă toată lumea așteaptă să-și primească banii. Din ceea ce știu, această problemă există la nivelul tuturor centrelor de vaccinare, nimeni nu a fost plătit", a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Conform OUG privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19, pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 personalul medico-sanitar și registrator, cu excepția personalului delegat sau detașat, beneficiază de plată pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar diferențiat în baza contractului de prestări servicii, după cum urmează:
 • a) 100 lei/oră pentru medici;
 • b) 50 lei/oră pentru asistenți medicali;
 • c) 25 lei/oră pentru registratori.
Ministerul Sănătății va realiza plata personalului medical care activează în centrele de vaccinare și a cheltuielilor de organizare începând de săptămâna viitoare, au precizat oficialii instituției, la solicitarea HotNews.ro.

Sumele alocate plăților pentru activitățile privind vaccinarea sunt prevăzute în bugetul pentru anul 2021, promulgat în data de 8 martie.

Pentru luna ianuarie 2021 și o parte din luna februarie 2021, Ministerul Sănătății va realiza plăți în valoare de 4.184.000 de lei reprezentând plata personalului medical și cheltuieli de organizare a centrelor de vaccinare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11361 vizualizari

 • +7 (15 voturi)    
  Nu inteleg (Luni, 15 martie 2021, 18:45)

  Luk [utilizator]

  Ce-i absurd in "situatia asta"? Sunt cadre medicale si lucreaza in weekend. Deja sunt salariile de doua ori mai mari fata de fata de 2019. Plus ca nu sunt simpli oameni, sunt "eroi".
  • -2 (8 voturi)    
   Tu lucrezi pe gratis? (Luni, 15 martie 2021, 21:11)

   andrei d [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   E absurd sa lucrezi in plus și sa nu fii plătit.
   • +2 (2 voturi)    
    Eu lucrez.... (Marţi, 16 martie 2021, 13:49)

    Cuca [utilizator] i-a raspuns lui andrei d

    .... deseori in plus, uneori pana seara tarziu, si leafa nu mi se schimba nici cu un leu.

    Numai muncitorii sindicalizati poate ca pot cere ore suplimentare - nu si "cadrele" din sectorul privat.

    Alta intrebare ! :-)
 • +9 (15 voturi)    
  Puteti sa inchideti ce vreti (Luni, 15 martie 2021, 18:45)

  VOX. [utilizator]

  In afara de restaurante.
 • +3 (19 voturi)    
  Acesti "eroi" pe arginti (Luni, 15 martie 2021, 18:51)

  MTG [utilizator]

  Acesti "eroi" pe arginti, pun punctul pe i . OK, ne facem treaba, ne respectam jurământul, dar costa. Parca e situatie de urgenta, etc, e numai pt "civili"?
 • +5 (15 voturi)    
  bani! (Luni, 15 martie 2021, 19:05)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Bani, doar atata stiu. Compasiune,mila, ajutorarea apropelui astea sunt lozinci de la biserica duminica cand domnii si doamnele din sanatate fac cruci mari.
  Domnu Catu dati-le bani...si asa dati atatea pensii speciale. Sau dati-ne vaccinuri si ni le facem singuri ca nu e mare branza....aia putini de s-or simti rau suna la 112.
 • 0 (18 voturi)    
  Cu asemenea manageri, ramanem in epoca de piatra (Luni, 15 martie 2021, 20:03)

  Klaus_ [utilizator]

  Cu astfel de manageri de spitale, noi nu vom avea un sistem sanitar performant. Niciodata. Plangacioasa asta de Beatrice Mahler sa faca bine sa gaseasca solutii. D-aia au pus-o manager, sa rezolve problems, nu sa se planga prin presa. Sa umble zilnoc prin sectii sa vada cine freaca menta (macar 20 min pe zi si ar pute da afara cate un chiulangiu zilnoc), sa nu mai aprobe aiurea concedii fara plata pe luni de zile (angajatii neputand fi astfel inlocuiti), sa-si verifice medicalele pe care si le iau din belsug subordonatii, sa organizeze procesele si zonele de lucru, sa angajeze oameni noi in locul celor ce chiulesc sau nu sunt performanti, sa ceara detasari de la alte spitale (ca se piate!)... are zeci de solutii. Nu, ea iese in presa, mufa proasta, sa ceara maritea salariilor care au ajuns deja la peste 100 milioane de lei net. Ar trebui schimbata a doua zi, e prea incompetenta ca manager.
 • 0 (10 voturi)    
  Asa fata, ne era dor de tine ... (Luni, 15 martie 2021, 20:28)

  ciuma.rosie [utilizator]

  ...salutari de la Marica !
 • -1 (11 voturi)    
  tv (Luni, 15 martie 2021, 20:47)

  tatoi531360956407942 [utilizator]

  Beatrice, chiar vrei sa`i iei locul lui Ceausescu la tv? Poate mai si muncesti cateodata...
 • +3 (7 voturi)    
  Care centru de vaccinare? (Luni, 15 martie 2021, 20:52)

  Citizen7632 [utilizator]

  Ca nu era pe nicio lista pentru plebe. In Buc erau/sunt 13 centre mari si late, si niciun spital, nu mai zic de Marius Nasta.

  Deci, centrul asta pentru cine functioneaza si in ce mod se pot face programari acolo?

  Numai zic, ieri aparusera si inca vreo 6 centre de la armata. Le-au scos rapid, pana la urma nu sunt pentru tot poporul cum au promis de la MAPN.

  Devine penibil, pentru ca toti smekerii deja s-au vaccinat deci, toate centrele astea de vaccinare fantoma nu mai sunt acum decat fabrici de spagi si troc de influenta.
 • +2 (6 voturi)    
  De ce nu se ofera bonusuri? (Luni, 15 martie 2021, 21:03)

  Mariamoto [utilizator]

  Daca nu puteti sa oferiti plata unor ore suplimentare, de ce sa nu le oferiti bonusuri? Sigur exista alternative
 • +5 (7 voturi)    
  lăcomie (Luni, 15 martie 2021, 21:29)

  zavalitaa [utilizator]

  Din păcate, costurile cu salariile în sistemul medical înghite aproape tot bugetul M.S., s-a ajuns la situații de 20 mii net pt. nici 8 ore pe zi.
  Aș fi de acord cu reducerea la jumătate a salariilor din sistemul medical, după care acordare de sporuri pe merit, ore suplimentare etc. Dar nu plecat de la 1000 euro net o asistentă, adică în termeni reali cât ar lua în U.K., la care să se adauge 50% spor de Covid și alte alea.
 • +6 (8 voturi)    
  Aha, se inchide? (Luni, 15 martie 2021, 23:02)

  oldman_boy [utilizator]

  Una din secțiile de vaccinare cu circuit închis?
  Bucureștenii de rând au 13 centre de vaccinare la dispoziție? De ce ne-ar interesa centrul de vaccinat mahlări?
 • +7 (7 voturi)    
  Ca fapt divers (Luni, 15 martie 2021, 23:12)

  TheFreeOne [utilizator]

  Am citit ca unii medici de la Sibiu din "spitalul groazei"
  (unde se tineau pacientii legati si sedati si le faceau asa de multe injectii incat li se innegreau mainile/picioarele (pacientilor!) ) deci unii medici de acolo au salarii de 17k (baza) + 35k (sporuri etc), deci cam 52k+.
  Nu inteleg cum de inca mai sant probleme in institutii cu oameni super-motivati (financiar) !!!
 • 0 (2 voturi)    
  ..... (Marţi, 16 martie 2021, 8:14)

  mahnit [utilizator]

  totul pentru front(pardon,pentru bucuresti!)
 • +3 (3 voturi)    
  pe bune? (Marţi, 16 martie 2021, 11:03)

  Bara [utilizator]

  100 lei/ora, multi oameni muncesc opt ore pt banii astia, de asemenea si la profesori 100 lei/ora pt recuperare?
  ce sa mai recupereze? huzur pt unii in Romanika!!
 • +3 (3 voturi)    
  Timp liber corespunzator (Marţi, 16 martie 2021, 11:07)

  Jolly Roger [utilizator]

  Nu stiu daca este prevazut pe undeva prin vreo lege ce inseamna ”compensare cu timp liber corespunzator”, dar stiu cu siguranta ca e total arbitrar - sunt institurii bugetare unde se compenseaza zi pe zi (lucrezi S si D, ai liber L și M) si altele unde se compenseaza 2x (ai liber 4 zile, ca in cazul din articol).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by