DOCUMENT Deputatul PNL Florin Roman vrea să îndulcească pedepsele pentru comerciații care vând țigări minorilor: magazinele care vând tutun minorilor nu vor mai putea fi închise

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 14 martie 2021, 13:47 Actualitate | Sanatate


Fumat
Foto: Hotnews
​Un proiect de lege depus de deputatul PNL Florin Roman îndulcește mult pedepsele pentru comercianții care vând țigări minorilor. Concret, cea mai dură sancțiune pe care o vor risca magazinele care vând țigări minorilor va fi suspendarea activității pentru o perioadă de 30 de zile, în loc de închiderea activității, așa cum prevede legea în prezent. În expunerea de motive a proiectului de lege nu apare nicio explicație pentru îndulcirea sancțiunilor. Dimpotrivă, deputatul PNL deplânge "recrudescența consumului de tutun de către minori, cauzată și de accesul facil al minorilor la produsele din tutun".

Florin Roman deplânge, în expunerea de motive, "accesul facil al minorilor la produsele din tutun"


Dimpotrivă, deputatul PNL scrie în expunerea de motive a proiectului legislativ că "în contextul actual, în care marea majoritate a tinerilor elevi de liceu, dar și de gimnaziu, își desfășoară activitatea școlară în mediul online, iar părinții lor nu pot urmări, din motive obiective, petrecerea timpului liber al copiilor, se constată un fapt îngrijorător, care ia amploare de la o zi la alta: mulți tineri își petrec timpul liber în localuri publice unde se comercializează, printre altele, produse alcoolice sau din tutun și, mai grav, consumă astfel de produse, deși legislația în vigoare interzice acest lucru, atât pentru comercianți, cât și pentru minori."

Deputatul PNL Florin Roman

În plus, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege inițiat de Florin Roman, "recrudescența consumului de tutun de către minori este cauzată și de accesul facil al minorilor la produsele din tutun, în ciuda interdicției de vânzare și de distribuire gratuită a acestor produse: 70,7% dintre copiii cu vârsta între 13 și 15 ani afirmă că și-au cumpărat țigările de la magazin, adică au provenit din sursă legală. Aproape 80% dintre copii (78,4%) afirmă că nu au fost împiedicați să cumpere țigări din cauza vârstei, iar 39,9% au putut cumpăra chiar țigări la bucată, deși acest lucru este interzis."

Surpriza din textul proiectului de lege: sancțiuni îndulcite pentru comercianții care vând țigări minorilor


În ciuda celor afirmate în expunerea de motive a proiectului de lege, textul acestuia nu numai că nu vine cu noi piedici pentru vânzarea de tutun către minori, ci îndulcește actualele sancțiuni.

Concret, cea mai dură sancțiune prevăzută în acest moment în lege - închiderea unităților comerciale care vând țigări minorilor și sunt prinse cu mai multe astfel de abateri - este mult îndulcită: ea ar urma să fie înlocuită cu suspendarea activității pentru 30 de zile, potrivit proiectului de lege depus de Florin Roman la Parlament.

Legea nr. 349/2002, ce reglementează vânzarea produselor din tutun, prevede în acest moment, la art. 10, alin. b:

"b) nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin. (1), (1^1), (5), (5^2), (6), (6^1), (7^1) și ale art. 4 alin. (2) se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității la a doua abatere; săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității."

Modificarea introdusă de deputatul PNL Florin Roman:

Florin Roman elimină, din art. 10, alineatul b, sancțiunile pentru (6^1) - cheia legii: "(6^1) Se interzice vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani."

Mai jos, el introduce, pentru "(6^1) Se interzice vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani.", sancțiuni mai ușoare:

"La art. 10, alineatul (3), după litera b se introduce o nouă literă, litera c) cu următorul cuprins:
c) Nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin (6^1) se sancționează cu amendă contravențională de 10.000 de lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile."


Actuala formă a Legii nr. 349/2002 poate fi consultată aici: https://www.tobaccocontrollaws.org/files/live/Romania/Romania%20-%20Law%20No.%20349%20-%20national.pdf

Modificările inițiate de deputatul PNL Florin Roman pot fi consultate aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=19182
Inițiativa 2035 fără tutun, ONG-ul care a inițiat o lege împotriva publicității la tutun: O mostră de perversitate extremă


"O mostră de perversitate extremă din politica românească" - astfel este privit proiectul de lege inițiat de Florin Roman de către Inițiativa 2035 fără tutun, ONG condus de Ramona Brad, care a inițiat un proiect de lege împotriva publicității la tutun.

"Deputatul Florin Roman, care a blocat legea restricționării publicitații la tutun încălzit pentru minori, lovește din nou și inițiază un proiect de lege prin care elimină sancțiunea cea mai dură în cazul vânzării tutunului către minori. Dacă vând țigări copiilor noștri, vânzătorii riscă o suspendare de 30 de zile în loc să fie închiși. Atât, 30 de zile de pauză, de parcă viețile copiilor noștri se dau pe un pachet de țigări", afirmă reprezentanții Inițiativei 2035 fără tutun.


Ramona Brad, președintele Inițiativei 2035 fără tutun

"Ba mai mult, ca să mușamalizeze toată povestea, domnul deputat, unic inițiator ca un Robin Hood al industriei bolii și a morții, a mascat totul într-un proiect de lege anti-tutun, cu citate de la organizația Salvati Copiii Romania și chiar din proiectele de legi de anul trecut. Culmea, domnul deputat solicită și aplicarea procedurii de urgentă, cu un tupeu incredibil, plătit, foarte posibil, cu bani grei din industria tutunului", arată Inițiativa 2035 fără tutun.

"Domnilor Florin Cîţu, Vlad Voiculescu, Ludovic Orban și doamna Anca Dragu, vă rugăm să ne sprijiniți să oprim acest abuz – toată Europa se luptă să elimine fumatul și să-și protejeze copiii de tutunul încălzit și vaping, să nu fim noi țara care face exact invers", este mesajul ONG-ului condus de Ramona Brad.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7554 vizualizari

 • +31 (35 voturi)    
  Lol (Duminică, 14 martie 2021, 13:54)

  mitg [utilizator]

  Liberal nu gluma ...
 • +31 (41 voturi)    
  stam acasa, salvam vieti (Duminică, 14 martie 2021, 13:55)

  Itsoc [utilizator]

  ca sa ne omoare politicienii si industria tutunului care desi face milioane de victime anual, nu se mai declara nicio pandemie de cancer de plamani.
  • +3 (5 voturi)    
   Pandemie de cancer la plaman :))) (Duminică, 14 martie 2021, 19:22)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Hai sa vedem ce zice dexonline:

   PANDEMÍE, pandemii, s. f. Epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare, cuprinzând mai multe țări, continente.
   EPIDEMÍE, epidemii, s. f. Extindere a unei boli contagioase într-un timp scurt, prin contaminare, la un număr mare de persoane dintr-o localitate, regiune etc.;

   Deci "pandemie de cancer de plamani" nu ai cum avea, pentru ca nu exista cancer contagios.

   Asta nu inseamna ca propunerea asta de lege nu e o mizerie sau ca Florin Roman nu e o lichea tipica ciumei rosii (desi e in PNL)
   • -2 (8 voturi)    
    stiam eu ca tefelistii (Duminică, 14 martie 2021, 20:07)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    nu au simtul umorului si al ironiei.

    ai votat usr la alegeri, este?
    • 0 (4 voturi)    
     hehe (Luni, 15 martie 2021, 7:18)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     Umor sovietic de calitatea a doua.

     esti rus, batran, si-l venerezi pe cracanat, este?
    • 0 (2 voturi)    
     Umor zici? (Luni, 15 martie 2021, 11:55)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     Mai era unul, gigibecali, care declara o tampenie, si dupa ce vedea ca realitatea e fix invers, spunea ca a glumit.
     Serios acu, daca mai citesti o data postarea ta acum, tot ironie ti se pare?!? Eu am incercat de vreo 3 ori, si chiar stiind de la tine ca e ironie, tot n-am reusit s-o depistez.
   • 0 (4 voturi)    
    Apelezi la DEX dar (Duminică, 14 martie 2021, 20:42)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    intenționat (?) comiți o eroare, prin citare selectiva. Dacă alegeai sa vezi ce înseamnă CONTAGIOS, -1. Care se transmite de la om la om; molipsitor .... - intelegeai ca tutunul produce efecte grave, tocmai prin contaciozitate, molipsire, iar vectorul este fumul (fumat pasiv), ce conține nicotina (0,4 mg nicotina, care in doze mici constituie un excitant al sistemului nervos, ce creaza dependenta....). Tutunul ucide anual 10 milioane de oameni, iar peste 1 milion dintre aceștia mor din cauza expunerii la fumatul pasiv. Boli precum cancerul, bolile pulmonare, infarcturile de inima, atacurile cerebrale sunt datorate tutunului. Si publicitatea contribuie la contaciozitatea tutunului. Oare ce ar insemna, pentru sistemul de sanatate si nu numai, interzicerea tutunului?
    • 0 (0 voturi)    
     Tot nu e contagios... (Luni, 15 martie 2021, 12:30)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui unins

     Ca fumul de tigara afecteaza si pe nefumatori prin fumatul pasiv e adevarat, dar asta poate intra la categoria poluare. Contagiozitate nu e, oricum ai lua-o. Si da, fumatul pasiv e o mare problema. Reglementarile de la noi cu fumatul in spatii publice ajuta mult, mai ales cand se respecta si cand tot felul de sefi de pe la stat nu au nesimtirea sa fumeze in spatiu inchis de fata cu altii.

     Interzicerea tutunului ar fi o chestie super daca s-ar putea implementa. Dar tare mi-e ca nu ar face altceva decat sa fie ceva similar cu efectul interzicerii drogurilor, doar ca la scara mult mai mare... Desi poate ar merita incercat. Cu toate ca interzicerea alcoolului, spre exemplu, oarecum la fel de nociv, nu a dus decat la productie si vanzare ilegala.
 • +12 (18 voturi)    
  //// (Duminică, 14 martie 2021, 14:01)

  GemstonePig [utilizator]

  La 4 tigari fumate un FB, la un pachet fumat mai repede de doua zile uun 10 la orice materie alege elevul.
 • +26 (32 voturi)    
  Alba (Duminică, 14 martie 2021, 14:02)

  RobertM70 [utilizator]

  Bravo locuitorilor din Alba ca au votat mizeria asta de "om" in parlament. Un mix nefericit intre Iordache si Nicolicea.
  • +24 (24 voturi)    
   Scrie-i parlamentarului tau (Duminică, 14 martie 2021, 14:14)

   RobertM70 [utilizator] i-a raspuns lui RobertM70

   Ii puteti transmite pareri in legatura cu ce incearca sa faca la: florin.roman@cdep.ro
 • +21 (29 voturi)    
  Foarte interesant (Duminică, 14 martie 2021, 14:06)

  SiktirMukles [utilizator]

  cum tocmai Organizația Mondială Consideră fumatul epidemie care face 8 milioane de morți anual și totuși nu recomandă închiderea acestei „afaceri/industrii neesențiale”. (ia uite: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco)

  În schimb, Philip Morris și British American Tobacco, prin aceste săgeți (liberale sau de altă natură - banul e transpartinic, nu contează de unde vine) precum deputatul Florian Roman se înfig adânc și cu cinism în plămânii copiilor, ca să-i facă dependenți și clienți pe viață încă de la primul „cui.

  Bravo, Roman, ești un monument de ipocrizie și un slugoi util!
  • -3 (5 voturi)    
   o mica precizare (Duminică, 14 martie 2021, 19:24)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui SiktirMukles

   Epidemia e boala contagioasa prin definitie, iar cancerul de plamani nu se ia. In rest, total de acord.
   • +1 (1 vot)    
    Si fumatul se ia, mai ales de catre copii (Luni, 15 martie 2021, 10:22)

    Genialul [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    De la adulti, de asta e bine sa fie interzis vanzarea de tigari minorilor, despre asta e articolul.
    • 0 (2 voturi)    
     Nu e asha (Luni, 15 martie 2021, 12:34)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Genialul

     Arata-mi un document oficial de la OMS de exemplu, care sa spuna ca fumatul e epidemie si te cred.

     E adevarat ca fumatul pasiv e o mare problema, e adevarat ca multi copii ajung sa fumeze ca sa braveze sau ca sa copie adultii pe care-i vad cu tigara in gura, a adevarat ca mizeria aia umana de Florin Roman promoveaza o lege de tipul oug 13, dar fumatul tot nu e epidemie :)

     In rest, total de acord cu tot ce-ai scris mai sus.
 • +17 (21 voturi)    
  . (Duminică, 14 martie 2021, 14:21)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Omul ăsta e în stare să facă ceva pentru binele cetățenilor? Și nu mă refer la cetățenii primari, cetățenii comercianți de țigări, cetățenii de la curtea de conturi sau de mai știu eu unde, mă refer la fraierii care le plătesc pensii speciale celor dintâi. Pe bune, are niște inițiative pur și simplu cretine și pe urmă stă și se rățoiește la colegii de guvernare pe FB.
 • -4 (16 voturi)    
  Hmmm (Duminică, 14 martie 2021, 14:26)

  Sah [utilizator]

  Bravo maimutoilor care ne conduc!!
  In timp ce mafiotul cutu ne face teroristi, acest individ se gandeste cum sa distruga sanatatea tinerilor!!
 • +19 (23 voturi)    
  ticalosul (Duminică, 14 martie 2021, 14:29)

  codrean [utilizator]

  asta e si cel care a initiat "regula radarului" : interzicerea celor fixe in localitati, semnalizarea lor in avans, etc. , urmarind o popularitate ieftina in fata celor care incalca legea. Asta in tara cu cei mai multi morti in accidente de circulatie din Europa !
  Colegii lui sunt la fel; au votat la gramada ! Cum or s-o faca si acum !?
 • +8 (12 voturi)    
  Ne salveaza Orban (Duminică, 14 martie 2021, 14:34)

  Zapateado [utilizator]

  Nu, nu al Ungariei. Al nostru. Nu baga proiectul pe ordinea de zi la Camera Deputatilor. Fireasca ar fi si o mustruluiala la partid. Pai vine orice mocoflender si baga proiecte de legi fara ca partidul sa fi fost consultat?

  Ar fi indraznit cineva in partidul lui Vadim sa faca asta? Si nici in NSDAP.
 • +18 (18 voturi)    
  + tigari in alocatiile minorilor ! (Duminică, 14 martie 2021, 14:42)

  Plagarus [utilizator]

  Eterna si nefascinanta RO,cu asemenea trepanati in politica
 • +7 (11 voturi)    
  PNL = PSD in Galben (Duminică, 14 martie 2021, 15:09)

  florinos [utilizator]

  sau PNL are infiltrati in partid? Iohannis, Citu si Orban ce pazesc?
  • -1 (5 voturi)    
   Hmmm (Duminică, 14 martie 2021, 21:23)

   Sah [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Pnl si usr sunt muuuult sub psd, lasa propaganda hastagistule!!
   Daca tu nu esti in stare sa intelegi cum este viata, stai linistit in coltul tau! ;)
 • +10 (14 voturi)    
  Florin Roman exista sa faca mai rau (Duminică, 14 martie 2021, 15:09)

  emil bobu [utilizator]

  Asta si cu proiectul de ingradire a accesului la informatii de interes public etc. dovedeste ca Florin Roman nu e intreg la cap.
 • -4 (6 voturi)    
  Propunerea legislativa (Duminică, 14 martie 2021, 15:12)

  Harald2 [utilizator]

  ar avea in mod normal un impact negativ.

  Dar cum la noi oricum nu se aplica legea (daca vreunul dintre cititori are cunostinta de vreun magazin inchis pe aceste criterii, il rog sa-mi acorde un vot negativ - ma va ajuta sa inteleg daca viziunea mea e corecta), initiativa nu va avea practic niciun efect pe termen scurt si mediu.
 • +9 (13 voturi)    
  Comentariu (Duminică, 14 martie 2021, 15:46)

  ursuletul [utilizator]

  Bai nene tu in loc sa inaspresti pedeapsa o indulcesti? Asta inseamna colaborare cu infractorul!
 • -2 (10 voturi)    
  Poate e bună măsura (Duminică, 14 martie 2021, 15:47)

  finutza [utilizator]

  Deci până acum pedeapsa era închiderea activității magazinului. Câte magazine ați văzut închise pentru acest motiv? Fiindcă vânzarea țigărilor către minori se practică larg, toți știm asta. Și nu se închid fiindcă celor care ar trebui să aplice această măsură li se face milă de bietul comerciant (de regulă, un magazinaș printre blocuri). Dar dacă ar fi nevoit să fie închis 30 de zile, nici autoritățile nu vor mai fi așa miloase, nici el nu va mai încălca regula.
  • +3 (9 voturi)    
   Daca (Duminică, 14 martie 2021, 16:36)

   RobertM70 [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Daca nu ai vazut tu nu inseamna ca nu exista cazuri. Experienta personala nu e tot una cu realitatea. Incearca sa gandesti mai departe de experienta personala.
  • +2 (2 voturi)    
   Pai nici nu poate fi aplicata pedeapsa (Duminică, 14 martie 2021, 16:56)

   Mihai_P1 [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Decat poate daca minorul se autodenunta si cheama politia sau daca parintele anunta politia. Problema e ca lantul e incomplet, politia nu umbla pe la magazine sa vada cine cumpara. Asa si cu prenadezul: interzis la vanzare minorilor, dar in realitate, sa se duca politia sa vada daca e respectata legea, eu zic ca de multe ori nu e.
 • +6 (8 voturi)    
  Insul asta reprezenta ceva in PNL inainte ca Orban (Duminică, 14 martie 2021, 18:55)

  Susufler0 [utilizator]

  sa ajunga presedintele partidului ?
  Eu, sincer sa fiu, nu mi-l aduc aminte !
  Stiu, de exemplu, ca Athanasiu si Petrache erau ceva la varful PNL pe vremea cand Orban nu conta si parca Roman s-a nascut odata cu marirea lui Ludovic !

  PS. Ce vreau sa spun e ca fiecare epoca a avut lichelele ei ! Acum se pare ca a venit vremea lui Roman ! :((((((
 • -6 (8 voturi)    
  mai usurel ca va ia infarctul (Duminică, 14 martie 2021, 23:04)

  mbembe [utilizator]

  daca un magazin e inchis- proprietarul pierde afacerea... sau o vinde, daca e inchis pentru o luna- plateste salariatii si in carca statului mai putini someri... dar na, voi vreti capu deputatlui in timp ce parintii fumeaza de fata cu minorii mai peste tot in Romania... vai de steaua voastra...
  • +2 (4 voturi)    
   Fractura Logica (Luni, 15 martie 2021, 8:34)

   RobertM70 [utilizator] i-a raspuns lui mbembe

   Fugi la doctor trolache ca sa-ti puna in ghips logica. In mintea ta slab dezvoltata un comportament gresit (parinti care fumeaza in fata copiilor) il justifica pe altul (deputat cretin cu idei criminale). Vai de steaua ta de 'antreprenor' care ai impresia ca e mai bine sa ai magazine deschise care nu dau doi bani pe viata copiilor decat sa le inchizi. Ce nu ai fost in stare sa gandesti cu neuronul ala singuratic este ca daca un magazin e inchis, se face loc pentru altul, nu e capat de lume daca se inchide o dugheana care vinde tigari minorilor, se va gasi altcineva care sa desfasoare o afacere care sa dea locuri de munca fara sa vanda otrava.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by