Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, afirmă că, dacă în sistemul sanitar se va aplica viitoarea lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, „sistemul medical va intra în colaps” în anumite regiuni unde se înregistrează un deficit de personal medical şi unde asistenţa de specialitate este asigurată de către medici pensionari, scrie News.ro.
El anunţă că peste 1200 de medici pensionari lucrează în prezent în sistemul medical public, precizând că un memoriu a fost depus de către Colegiul Medicilor la mai multe instituţii cu rol de decizie în această privinţă.
„Nu suntem de acord cu aplicarea acestei legi în sănătate. Medicii pensionari susţin sistemul sanitar în zonele deşertificate. Avem judeţe în care medicii pensionari susţin aproape integral gărzile în spitale, precum şi în centre de permanenţă. Dacă aceşti medici vor fi demotivaţi financiar, sistemul medical va intra în colaps în anumite regiuni”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor într-o intervenţie telefonică sâmbătă, la Digi 24. El a arătat că din totalul de 55.940 de medici cu aviz de liberă practică peste 13.000 de medici au peste 60 de ani şi foarte curând vor îndeplini condiţiile de pensioare. Totodată, 1.235 de medici cumulează pensia cu salariul.
„Dacă în România avem un număr important de medici, peste 55.000 de medici, cea mai mare problemă este distribuţia heterogenă, pentru că marea majoritate a acestor medici, aproape 29.000 de medici, deci peste 50% sunt în Bucureşti şi cinci judeţe: Dolj, Cluj, Timiş, Mureş, Iaşi. În aceste regiuni, numărul de medici este oarecum peste media europeană, dar în restul ţării – şi vorbim de 36 de judeţe - au sub 27.000 de medici. Douăsprezece judeţe au sub 500 de medici, trei judeţe au sub 300 de medici. Avem 780 de localităţi fără medici de familie. Deci această lege va scădea numărul de medici exact în această parte defavorizată a României, cum spun unii, a doua Românie”, a adăugat Daniel Coriu.
Acesta a menţionat că are foarte multe semnale conform cărora medicii pensionari ar alege pensia şi nu salariul, pentru că au o stare de sănătate fragilă, iar unii au contracte part time.
Preşedintele Colegiului Medicilor a mai anunţat că instituţia a depus memorii care susţin acest punct de vedere către premier, către miniştrii Sănătăţii, Muncii şi către cele două Camere ale Parlamentului, subliniind că speră ca reprezentanţii Colegiului să fie chemaţi la discuţii pe acest subiect, fapt care nu s-a întâmplat până acum.
Proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat a fost pus săptămâna aceasta în dezbatere publică.
Apoi e un chirurg sau anestezist exceptional, are 65 de ani si il scoti la pensie? OK, isi poate lua si pensia si salariul in privat si sunt sute de astfel de cazuri.
Si la stat la aia de nu au bani, pe cine punem ,pe rezidenti nu?
Nu, este o mare nedreptate!
Nicio excepție penteu Nimeni!
Sau daca vor Cumul Salar + Pensie sa se impozitele gradual acest Cumul de venituri!
Stabilit expres in lege!
Având in vedere ca azi acest impozit pe venit este de 10%.
Apoi daca Pensionarul :
- munceste un an după pensionare se reține 20% impozit pe venitul total.
- cei care depăsesc varsta legală de pensionare de la decizia de pensionare timp de un an sa plătească 2o% impozit pe venitul realizat.
- cei care depăsesc 1 an varsta legală de pensionare adică anul 2 de pensie sa plătească 30% impozit pe venitul realizat.
Eu am crezut ca treaba asta cu pensia cumulata cu salariu e pentru smecherii care se pensioneaza pana la 65 de ani si apoi mai castiga si salariu tot de la stat.
De cei de care e nevoie si au depasit 65 de ani nici nu ma gandeam ca se vor lega ...
Sau trebuie trecut la sistemul de economisire individuala pentru pensii cum e in SUA si gata.
Pentru Nimeni!
Favorizează abuzurile oricare ar fi exceptia!
Doar daca se impoziteaza progresiv veniturile cumulate după iesirea la pensie.
Pana la iesirea la pensie impozitul pe venit este 10%.
După pemsionare impozitul pe venit trebuie sa fie crescut gradual cu 10% fata de anul precedent:
- 20% pentru primul an de după pensionare pentru cumulul de pensie cu salar.
ADICA Impozit initial 10% plus impozit suplimentar de 10%.
- 30% penteu anul Doi de după pensionare.
Si tot asa!
Inainte cu impozitul pe venit!
Sunt buni si recunoscuti are si statul de unde impozita!
Daca e asa mare presiunea si acesti Pensionari sunt Disperați după bani.
Oricum baza de impozitare e sensibil mai mica decat venitul brut realizat!
Si oricum isi măresc lefurile, pretențiile!
Natural!
Iar statul colectează impozit pe venit!
Sunt curios daca mai vor cumul aceste Capuşe?