O femeie de 37 de ani, care avea Covid-19, a născut la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” din Iași patru băieți care sunt perfect sănătoși. Cazul reprezintă o premieră pentru medicina din România.

Foto:

Echipa medicală a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” din Iași a ajutat, marți, o femeie de 37 de ani, pozitivă la virusul SARS-CoV-2, să aducă pe lume patru copii, relatează Mediafax.

„Echipa medicală a rezolvat un caz în premieră pentru România, cel al unei paciente de 37 de ani, gravidă în 34 de săptămâni, cu sarcină cvadruplă. Pacienta prezenta infecție cu SARS-CoV-2, cu trombocitopenie, cât și defect septal atrial operat în antecedente. Echipa de medici obstetricieni, anesteziști și neonatologi au extras prin operație cezariană 4 copii de sex masculin cu greutăți între 1400 și 1800 de grame, care s-au adaptat bine la viața extrauterină”, au transmis, miercuri, reprezentanții Spitalului, într-un comunicat de presă.

Proaspăta mămică este în stare stabilă, iar copiii sunt perfect sănătoși.

„Un caz foarte rar, de literatură medicală”

„Este un caz foarte rar, era și confirmată pozitiv mama, dar ne bucurăm că este un caz reușit și că mama se recuperează după un efort lung, o intervenție care a durat mai multe ore. Starea ei este stabilă și s-a bucurat de venirea pe lume a celor patru fii, pentru care avea deja pregătite numele. Cazul cred că este unul de literatură medicală – sunt foarte puține înregistrate de mame cu SARS-CoV-2 care să nască cvadrupleți, poate vom reuși să publicăm în literatura de specialitate. Ne bucurăm pentru mamă, este o eroină”, a declarat Gabriel Martinescu, managerul unității medicale, citat de ziarul Libertatea.

Sunt primii copii ai femeii de 37 de ani, iar cazul acesteia a fost unul complex, dincolo de infecția cu SARS-CoV-2. Aceasta fusese operată în trecut la inimă, avea o patologie cardiacă și era diagnosticată cu tahicardie supraventriculară. Medicii spun că sarcina era de risc mare chiar și în lipsa infecției cu noul coronavirus.

În prezent toți cei patru copii sunt bine, sunt internați la neonatologie, cu greutăți corespunzătoare și scor bun la naștere, susține dr. Răzvan Socolov, șeful secției de Obstetrică-ginecologie de la unitatea medicală. Acesta a explicat pentru Libertatea că și într-o situație normală, la 34-35 de săptămâni, la o sarcină de cvadrupleți trebuie realizată cezariană, pentru că nu se mai pot dezvolta copiii altfel.

Operația a fost una complexă, au fost prezenți majoritatea medicilor din spital de la momentul respectiv: toți neonatologii, trei obstetricieni, medicul de gardă la ATI și încă un medic care aștepta să ajute dacă existau complicații.

„Fiecare copil a avut, practic, neonatologul lui, a fost o mobilizare a întregului sector de neonatologie. A fost o operație cu risc, pacienta tușea înaintea operației, avea testul rapid antigen pozitiv, a fost confirmat și cu un PCR. În 20 și ceva de ani de carieră nu am asistat la o astfel de naștere, este destul de rar. La tripleți, da, dar nu la cvadrupleți. Ca incidență sunt cam 1 la 100.000 de cazuri”, a declarat dr. Răzvan Socolov.