​Este eficace vaccinul AstraZeneca și la persoanele peste 55 de ani? Da, vaccinul AstraZeneca este eficace și pentru persoanele cu vârsta peste 55 de ani. Studiile suplimentare derulate care au inclus persoane cu vârsta peste 55 de ani au demonstrat că vaccinul AstraZeneca oferă siguranță și eficacitate și pentru această grupă de vârstă, arată Ministerul Sănătății.

Vaccinul AstraZenecaFoto: Ministerul Sanatatii

De asemenea, experiența practică a țărilor care nu au avut restricții de vârstă (ex. Marea Britanie) arată faptul că vaccinul AstraZeneca se poate administra la adulții peste 18 ani, fără o restricționare superioară a vârstei.

În plus, atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Agenția Europeană a Medicamentului recomandă utilizarea vaccinului pentru toate grupele de vârstă peste 18 ani.

Astfel, România a luat decizia de eliminare a restricțiilor de vârstă pe baza datelor științifice suplimentare care demonstrează că acest vaccin se poate administra în siguranță și oferă protecție și persoanelor cu vârsta peste 55 de ani.

Reamintim că autoritățile din România au decis, în urmă cu două zile, să elimine restricția de vârstă pentru vaccinul produs de AstraZeneca. După ce inițial se puteau programa la acest vaccin doar persoanele cu vârsta sub 55 de ani, acest prag a fost acum eliminat.

Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată în urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România. Măsura vine după apariția unor noi date științifice și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.