Aproape 60.000 de români s-au programat la vaccinare cu vaccinul produs de AstraZeneca după ce ieri a fost ridicată restricția de vârstă pentru acest vaccin, a anunțat astăzi medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Autoritățile au renunțat, ieri, la restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca - ce putea fi administrat inițial doar persoanelor sub 55 de ani - în acord cu recomandările științifice internaționale, spune Valeriu Gheorghiță.

Valeriu GheorghitaFoto: AGERPRES

Începând cu data de 15 martie, toți românii care își doresc să se vaccineze se vor putea înscrie pe o listă de așteptare în platforma de vaccinare, inclusiv cei eligibili în etapa a treia, care începe în luna aprilie.

Persoanele care intră pe lista de așteptare începând din 15 martie se vor putea vaccina fie peste câteva zile, fie după o lună, în funcție de numărul locurilor libere din respectivul centru de vaccinare, spune Valeriu Gheorghiță. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat că, în centrele unde sunt locuri libere, persoanele eligibile în etapa a treia s-ar putea vaccina înaintea startului oficial al acestei etape.

Valeriu Gheorghiță mai spune că Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea își dorește să poată interveni în localitățile unde rata de transmitere a virusului depășește 4,5 la mie și să vaccineze mai multe persoane, astfel încât să împiedice continuarea creșterii ratei de transmitere, în aceste localități. Din acest motiv, în 8 localități cu rata de transmitere mare, campania de vaccinare pentru persoanele eligibile în etapa a treia va începe mai devreme.

În centrele regionale de depozitare din România există în acest moment un stoc de peste 600.000 de doze de vaccin. În centrele de vaccinare din România au fost distribuite în total, până acum, peste 2 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

0,23% din totalul dozelor utilizate - peste 4.000 de doze - au fost risipite până în acest moment.

Peste 1.212.000 de români au fost vaccinați până acum, aproximativ jumătate dintre ei cu o doză, iar restul cu ambele doze.

6.151 de reacții adverse, majoritatea reacții minore, au fost raportate până acum la persoanele vaccinate în România.

Peste 400 de persoane fără adăpost s-au vaccinat, jumătate dintre ei cu ambele doze.

Procentul persoanelor vulnerabile vaccinate este de aproximativ 75% din totalul persoanelor vaccinate în etapa a doua.